BTC USD 51,693.2 Gold USD 1,681.30
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Berhenti kejar bayang-bayang, tumpu PH Plus kata Guan Eng & Mat Sabu

CG Sponsors
pelitaminyak

Active+ Member
Joined
Aug 13, 2008
Messages
2,890
Reaction score
765
Points
81
108 pemimpin muda Amanah sokong kenyataan Mohamad, Guan Eng

Disember 18, 2020 16:14 MYT
108 pemimpin muda Amanah sokong kenyataan Mohamad, Guan Eng

Seramai 108 pimpinan muda Parti Amanah Negara (Amanah) menyokong kenyataan Presiden Amanah, Mohamad Sabu dan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng berkaitan hala tuju Pakatan Harapan (PH) selepas ini.

KUALA LUMPUR : Seramai 108 pimpinan muda Parti Amanah Negara (Amanah) menyokong kenyataan Presiden Amanah, Mohamad Sabu dan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng berkaitan hala tuju Pakatan Harapan (PH) selepas ini.
Menerusi satu kenyataan, mereka menegaskan kesatuan dalam kalangan semua parti komponen pembangkang amat mustahak bagi menghadapi cabaran politik mendatang serta persediaan bagi Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).


“Pakatan Harapan perlu mengambil langkah progresif bagi membuka semula pintu rundingan kepada parti-parti pembangkang yang lain bagi membina semula imej dan kekuatan menjelang tahun hadapan.
“Idea Politik Baharu Gabungan Besar atau disebut sebagai “Grand Coalition” bukanlah satu perancangan untuk membelakangi mana-mana parti komponen PH.

“Kita memerlukan ikhtiar baharu dalam mobilisasi gabungan parti pembangkang dalam satu visi dan misi yang sama iaitu dengan menolak kleptokrasi dan mengangkat nilai demokrasi, integriti serta urus tadbir yang baik,” katanya dalam satu kenyataan pada Jumaat.

Menurut mereka, sudah sampai masanya untuk pimpinan PH dan parti-parti pembangkang yang lain memberi fokus kepada penyatuan dan kesepaduan.

“Ia bagi menggembleng usaha supaya dapat bergerak sebagai satu pasukan, menampilkan wajah-wajah baru kepimpinan yang segar dan mengenepikan perbezaan serta bebanan lampau,” menurut kenyataan itu lagi.Astro AWANI sebelum ini melaporkan dua pemimpin utama Pakatan Harapan (PH) mencadangkan agar gabungan itu membuat satu anjakan politik untuk menyatukan seluruh blok pembangkang.

Presiden Parti Amanah Negara (Amanah), Mohamad Sabu dan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dalam satu kenyataan bersama menegaskan, sudah tiba masanya untuk seluruh blok pembangkang bersatu demi membina kekuatan bersama yang ada atas landasan perjuangan bersama.

Mohamad dan Guan Eng menegaskan, undian Belanjawan 2021 pada Selasa lalu mengajar PH supaya tidak membazirkan tenaga mengejar bayang-bayang dan tidak perlu membuang masa dengan Ahli Parlimen kerajaan yang oportunis.
Menurut Ahli Parlimen Kota Raja dan Bagan itu, kelompok itu hanya memperalatkan PH untuk kepentingan peribadi agar memperoleh tawaran yang lebih lumayan daripada kerajaan Perikatan Nasional (PN).


Sejak bila geng amanah ni tak sokong apa yg dap cakap ...............kan perkara biasa
 
  • Haha
Reactions: WnB
Sponsored Post

biomedik2

Active+ Member
Joined
Jan 19, 2020
Messages
4,099
Reaction score
1,265
Points
111
Baik angkat Rafizi, Fahmi ataupun Shafie jd calon PM. Abaikan bang non. Dah tak relevan. Ramai je non partisan masih sokong 3 orang ni. Clean slate. Selagi PH stagnant dgn Bang Non, gud bye je la
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
76,558
Reaction score
12,173
Points
1,906
1608340573010.png


Gabungan besar: Siapa jadi ketua pembangkang, soal AMK Johor
Diterbitkan 18 Dec 2020, 9:58 pmSiapakah yang akan mengetuai barisan pembangkang dalam parlimen merupakan antara soalan dibangkitkan oleh Pemuda PKR (AMK) Johor berhubung spekulasi yang mengatakan beberapa pemimpin Pakatan Harapan (PH) bercadang mahu bekerjasama dalam penubuhan gabungan besar pembangkang.

Dalam kenyataan media hari ini, Ketua AMK Johor R Yuneswaran turut menekan bahawa majlis pimpinan PH perlu bersidang secepat mungkin untuk menyusun semula strategi dan menyatukan kekuatan bagi membuat persediaan awal menjelang pilihan raya umum.

"Setiap pandangan dan idea harus diraikan.
"Namun, PH perlu ada satu mekanisme yang jelas untuk membentuk satu gabungan besar. Ada beberapa perkara harus diteliti dan dipersetujui oleh gabungan baharu sebelum ia ditubuhkan.

"Siapakah yang akan mengetuai barisan pembangkang dalam parlimen jika mahu bekerjasama dalam penubuhan grand coalition (gabungan besar).
"Masihkah Anwar Ibrahim akan dikekalkan sebagai ketua pembangkang?" soalnya.

Dia berkata demikian ekoran kenyataan Presiden Amanah Mohamad Sabu dan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng mencadangkan pembaharuan semula kerjasama politik di kalangan pembangkang selepas gabungan PH gagal menolak Belanjawan 2021 di Dewan Rakyat.

Mohamad dan Lim dalam kenyataan bersama sebelum ini menegaskan bahawa masa dan sumber yang ada harus digunakan untuk mencari persamaan dalam kalangan rakan dan sekutu PH untuk mengerakkan perjuangan bersama rakyat berdasarkan nilai demokrasi yang utuh, tadbir urus yang baik, anti rasuah, kemajuan ekonomi dan keadilan sosial.

Bagaimanapun, Yuneswaran berpendapat bahawa cadangan gabungan besar merupakan idea yang harus dinilai dari dua sisi.
"Sama ada ia memberi manfaat kepada gabungan pembangkang, atau tak mustahil, akan menambah kerumitan kepada gabungan PH jika ianya tidak diperhalusi dengan teliti.

"Selaku presiden PKR dan ketua pembangkang, Anwar telah melakukan usaha yang baik untuk mengembalikan mandat rakyat.
"Kesalahan atas kegagalan usaha untuk mengembalikan mandat rakyat melalui sidang parlimen tidak harus diletakkan di atas bahu Anwar," katanya.

Dia turut mempersoalkan adakah semua parti-parti pembangkang termasuk DAP, Amanah Warisan, Parti Bersatu Sarawak (PBS), Upko, Parti Muda dan Ahli Parlimen Bebas setuju dengan sebulat suara untuk Anwar diangkat sebagai calon perdana menteri.

"Kegagalan Dr Mahathir untuk mempertahankan kerajaan PH telah memberi impak yang besar kepada negara dan PH sendiri," katanya.

Untuk rekod, PH kini mempunyai 91 ahli parlimen. Sementara, Warisan (8), Pejuang (4), PBS (2), Upko (1), Muda (1) dan seorang Bebas menjadikan jumlahnya 108 berbanding Kerajaan Perikatan Nasional yang mempunyai 113 wakil rakyat.

 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
76,558
Reaction score
12,173
Points
1,906
1608436231515.png


AMK S'gor terbuka idea gabungan besar pembangkang tapi tolak Dr M
Diterbitkan 19 Dec 2020, 2:00 pm

Dikemaskini 19 Dec 2020, 7:42 pmPemuda PKR (AMK) Selangor terbuka dengan cadangan kerjasama gabungan besar di kalangan parti pembangkang tetapi menolak penglibatan bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad.
Pengarah Komunikasi AMK Selangor, Mohd Khairool Ngadon berkata, cadangan mengenai kerjasama gabungan besar itu perlu dibincangkan secara lebih mendalam di peringkat Majlis Presiden PH.

“Berhubung dengan cadangan pengukuhan kerjasama di antara parti-parti komponen PH melibatkan ahli-ahli Parlimen bebas serta parti-parti yang tidak pro-Perikatan Nasional, kami berpandangan bahawa cadangan ini perlu dibincang secara lebih mendalam di peringkat Majlis Presiden PH.

“Namun demikian, AMK Selangor ingin mengingatkan dan menggesa agar kerjasama yang dicadangkan tidak sama sekali melibatkan Dr Mahathir Mohamad," katanya dalam kenyataan hari ini.

“PH sewajarnya belajar dari kesilapan lampau. Jangan sesekali membiarkan pisang berbuah dua kali,” katanya lagi sambil menyuarakan persetujuan bahawa parti komponen PH memberi tumpuan kepada PRU15.
Beberapa pemimpin pembangkang, termasuk Timbalan Presiden Amanah Salahuddin Ayub, telah menggesa pembentukan gabungan besar antara parti pembangkang susulan kegagalan usaha menjatuhkan pentadbiran PN sebelum ini.

"Saya sendiri andaikan PRU akan diadakan pada tahun hadapan dan kita tidak mempunyai banyak masa.
"Jadi, kita mesti kembali bersama dalam satu gabungan, kalau boleh kita nak bawa banyak lagi parti menyertai gabungan kita. Contohnya, Parti Muda yang diperjuangkan oleh Syed Saddiq dan Pejuang," katanya pada 13 Dis lalu.

Amanah dan DAP juga - menerusi kenyataan bersama pemimpinnya, Mohamad Sabu dan Lim Guan Eng - menggesa PH melakukan "anjakan politik" dengan usaha menyatukan ahli Parlimen pembangkang.
Mereka juga mengingatkan PH agar tidak berharap kepada ahli Parlimen kerajaan untuk mengembalikan mandat yang diperolehi, merujuk kepada usaha mendapatkan sokongan kumpulan itu bagi menolak Belanjawan 2021 baru-baru ini.

Mesyuarat Majlis Presiden PH yang dijadual pada pada hari sama kenyataan Mohamad dan Lim dikeluarkan, telah dibatalkan dan tiada tarikh baru yang ditetapkan.
Menurut sumber, pembatalan ekoran kenyataan bersama itu menimbulkan rasa tidak senang sesetengah pihak.


 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
76,558
Reaction score
12,173
Points
1,906
1608436301188.png


PKR yakin Anwar masih ada 'nombor'
Diterbitkan 19 Dec 2020, 10:14 pmSetiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail percaya bahawa presiden parti itu, Anwar Ibrahim masih mampu mendapatkan jumlah yang diperlukan bagi membentuk kerajaan baru.
Dia berkata perkara itu boleh dilakukan sama ada melalui Akuan Berkanun (SD) atau melalui Dewan Rakyat.

Bercakap kepada Sinar Harian, Saifuddin berkata Anwar sentiasa memaklumkan perkembangan terkini mengenai perkara itu kepada kepimpinan tertinggi PH.
"Saya tidak bersedia berkongsi jumlahnya (SD). Saya tahu siapa yang kita jumpa, berapa yang kita dapat dan sebagainya.

"Mengenali cara Anwar menjalankan tanggungjawab, beliau sentiasa memaklumkan progres terhadap usaha beliau kepada pimpinan utama PH," katanya.

Sementara itu, Saifuddin memberitahu Utusan Malaysia semalam bahawa usaha untuk menjatuhkan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin di Dewan Rakyat akan berlanjutan apabila dewan bersidang semula pada Mac.

Sebelum ini, Ahli Parlimen Umno Ketereh, Annuar Musa mendakwa terdapat usaha berterusan dari dalam parti itu untuk menyokong Anwar.
Bekas perdana menteri Najib Razak juga melobi BN agar menyokong presiden PKR itu pada Okt lalu.

Presiden Amanah, Mohamad Sabu dan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng baru-baru ini meminta pembangkang supaya tidak membazirkan tenaga dan membuang masa dengan ahli parlimen kerajaan yang disifatkan mereka sebagai 'oportunis'.
Ini selepas tiada ahli parlimen kerajaan yang mengundi untuk menolak Belanjawan 2021 baru-baru ini.

Mengulas perkara itu, Saifuddin berkata presiden PKR telah diberi mandat untuk mendapatkan jumlah sokongan bagi membentuk kerajaan dan tidak seharusnya dipersalahkan.
"Ini menepis dakwaan atau tohmahan yang timbul bahawa ini adalah keputusan dan agenda peribadi Anwar. Saya menafikan sekeras-kerasnya ini usaha peribadi Anwar.

"PH telah calonkan Anwar (sebagai ketua pembangkang) untuk ambil semula mandat (kerajaan). Bukan dosa untuk seorang yang telah dicalonkan berusaha," katanya kepada Sinar Harian.

 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
76,558
Reaction score
12,173
Points
1,906
1608436355693.png


Lim: DAP tak pernah cadang tukar Anwar ketua pembangkang
Diterbitkan Hari ini 10:58 am

Dikemaskini Hari ini 11:35 am


Veteran DAP Lim Kit Siang bertemu dengan Presiden PKR Anwar Ibrahim pada hari Jumaat dan memberi jaminan kepimpinan DAP tidak pernah mencadangkan pertukaran ketua pembangkang parlimen.
MP Iskandar Puteri itu juga berkata dia terkejut dengan kenyataan terbaru Setiausaha Agung PH Saifuddin Nasution.

"Masa tidak menunggu sesiapapun, dan masa untuk membentuk sebuah konsensus kebangsaan yang baru adalah sekarang memandangkan Malaysia mesti diselamatkan daripada nasib menjadi sebuah kleptokrasi, kakistokrasi, dan negara gagal menjelang 2040," tambahnya.
Ini, kata Lim supaya Malaysia tidak terjerumus menjadi negara gagal seperti Zimbabwe atau Venezuela.

"Terdapat segolongan mereka yang tidak mahu wujudnya konsensus kebangsaan yang baru ini dan mereka cuba sedaya upaya untuk mensabotaj usaha ini.
"Semasa saya berjumpa dengan Ketua Pembangkang Parlimen, Anwar Ibrahim pada hari Jumaat yang lepas, saya telah memberikan jaminan kepada beliau yang pimpinan DAP tidak pernah mencadangkan penukaran ketua pembangkang, tetapi, kumpulan pembangkang perlu mara ke hadapan dan arah yang baru yang berfokuskan kepada keperluan untuk menguatkan dan merapatkan semua blok pembangkang dalam negara kita dengan sebuah konsensus kebangsaan yang baharu.

"Saya terkejut dengan kenyataan terkini Setiausaha Agung Pakatan Harapan (Saifuddin Nasution), kerana beliau perlulah bercakap bagi pihak ketiga-tiga parti dalam PH dan bukannya untuk hanya sebuah parti politik.

"Setiap hari, kita dikejutkan dengan bukti baru yang menunjukkan negara kita kembali ke arah sebuah kleptokrasi, kakistokrasi, dan negara gagal menjelang 2040," kata Lim pada satu kenyataan hari ini.
Ini berlaku setelah Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dan presiden Amanah, Mohamad Sabu mengeluarkan kenyataan bersama berkata kegagalan pembangkang menolak Belanjawan 2021 sekali gus menjatuhkan PN mengajar PH agar mereka tidak membazirkan tenaga mengejar bayang-bayang atau membuang masa dengan ahli parlimen oportunis.

Sejak itu, beberapa pihak daripada Amanah mengetengahkan gagasan gabungan besar untuk menyatukan kembali pembangkang Malaysia.
Sementara itu, AMK Selangor berkata walaupun terbuka untuk membincangkan kemungkinan tersebut tetapi menegaskan menolak bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad ke dalam gabungan besar berkenaan.

Bagaimanapun, semalam Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution Ismail berkata dia percaya ketua pembangkang yang juga presiden partinya, Anwar masih mampu mendapatkan nombor MP yang diperlukan bagi membentuk kerajaan baru.

Saifuddin berkata Anwar sentiasa memaklumkan perkembangan terkini mengenai perkara itu kepada kepimpinan tertinggi PH.
"Saya tidak bersedia berkongsi jumlahnya (SD). Saya tahu siapa yang kita jumpa, berapa yang kita dapat dan sebagainya," katanya.

Saifuddin juga berkata presiden PKR telah diberi mandat untuk mendapatkan jumlah sokongan bagi membentuk kerajaan dan tidak seharusnya dipersalahkan.
"PH telah calonkan Anwar (sebagai ketua pembangkang) untuk ambil semula mandat (kerajaan). Bukan dosa untuk seorang yang telah dicalonkan berusaha," katanya.


 

Penbiru

CG Top Poster Club
Joined
Jan 12, 2008
Messages
21,490
Reaction score
2,544
Points
201
View attachment 323995

Gabungan besar: Siapa jadi ketua pembangkang, soal AMK Johor
Diterbitkan 18 Dec 2020, 9:58 pmSiapakah yang akan mengetuai barisan pembangkang dalam parlimen merupakan antara soalan dibangkitkan oleh Pemuda PKR (AMK) Johor berhubung spekulasi yang mengatakan beberapa pemimpin Pakatan Harapan (PH) bercadang mahu bekerjasama dalam penubuhan gabungan besar pembangkang.

Dalam kenyataan media hari ini, Ketua AMK Johor R Yuneswaran turut menekan bahawa majlis pimpinan PH perlu bersidang secepat mungkin untuk menyusun semula strategi dan menyatukan kekuatan bagi membuat persediaan awal menjelang pilihan raya umum.

"Setiap pandangan dan idea harus diraikan.
"Namun, PH perlu ada satu mekanisme yang jelas untuk membentuk satu gabungan besar. Ada beberapa perkara harus diteliti dan dipersetujui oleh gabungan baharu sebelum ia ditubuhkan.

"Siapakah yang akan mengetuai barisan pembangkang dalam parlimen jika mahu bekerjasama dalam penubuhan grand coalition (gabungan besar).
"Masihkah Anwar Ibrahim akan dikekalkan sebagai ketua pembangkang?" soalnya.

Dia berkata demikian ekoran kenyataan Presiden Amanah Mohamad Sabu dan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng mencadangkan pembaharuan semula kerjasama politik di kalangan pembangkang selepas gabungan PH gagal menolak Belanjawan 2021 di Dewan Rakyat.

Mohamad dan Lim dalam kenyataan bersama sebelum ini menegaskan bahawa masa dan sumber yang ada harus digunakan untuk mencari persamaan dalam kalangan rakan dan sekutu PH untuk mengerakkan perjuangan bersama rakyat berdasarkan nilai demokrasi yang utuh, tadbir urus yang baik, anti rasuah, kemajuan ekonomi dan keadilan sosial.

Bagaimanapun, Yuneswaran berpendapat bahawa cadangan gabungan besar merupakan idea yang harus dinilai dari dua sisi.
"Sama ada ia memberi manfaat kepada gabungan pembangkang, atau tak mustahil, akan menambah kerumitan kepada gabungan PH jika ianya tidak diperhalusi dengan teliti.

"Selaku presiden PKR dan ketua pembangkang, Anwar telah melakukan usaha yang baik untuk mengembalikan mandat rakyat.
"Kesalahan atas kegagalan usaha untuk mengembalikan mandat rakyat melalui sidang parlimen tidak harus diletakkan di atas bahu Anwar," katanya.

Dia turut mempersoalkan adakah semua parti-parti pembangkang termasuk DAP, Amanah Warisan, Parti Bersatu Sarawak (PBS), Upko, Parti Muda dan Ahli Parlimen Bebas setuju dengan sebulat suara untuk Anwar diangkat sebagai calon perdana menteri.

"Kegagalan Dr Mahathir untuk mempertahankan kerajaan PH telah memberi impak yang besar kepada negara dan PH sendiri," katanya.

Untuk rekod, PH kini mempunyai 91 ahli parlimen. Sementara, Warisan (8), Pejuang (4), PBS (2), Upko (1), Muda (1) dan seorang Bebas menjadikan jumlahnya 108 berbanding Kerajaan Perikatan Nasional yang mempunyai 113 wakil rakyat.

hahaha mamat ni nak up nama dia....nak komen juga...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register