BTC USD 64,743.8 Gold USD 1,787.70
Time now: Jun 1, 12:00 AM

[Bergambar] Lapan Cedera Kilang Rim Terbakar

BasicCX

Super Active Member
Joined
Sep 8, 2008
Messages
6,223
Reaction score
172
Points
73
Lapan Cedera Kilang Rim Terbakar

016732150_mStar.jpg
Anggota bomba memadamkan api apabila sebuah mesin pengumpulan habuk di kilang membuat rim motosikal, Excel Rim Sdn Bhd di Kawasan Perusahaan Prai meletup, Isnin. Ketika kejadian pada 10.15 pagi itu, kesemua lapan pekerja yang tercedera dipercayai tercampak akibat letupan gas dan terkena bahang api. Letupan mesin pengumpulan habuk kilang itu juga telah merosakkan dua buah kilang lain yang terletak 100 meter dari kilang itu. - Foto THE STAR Oleh MUSTAFA AHMAD

PERAI: Lapan pekerja kilang membuat rim motosikal, Excel Rim Sdn Bhd di Kawasan Perusahaan Prai di sini, cedera apabila sebuah mesin pengumpulan habuk di kilang itu meletup ketika mereka sedang bekerja.

Penolong Pengarah (Operasi) Bomba dan Penyelamat Pulau Pinang, Mohamad Razam Taja Rahim berkata, letupan itu telah mengeluarkan percikan api yang menyebabkan kilang berkenaan kemudiannya hangus terbakar.

Katanya, ketika kejadian pada 10.15 pagi itu kesemua lapan pekerja yang tercedera dipercayai tercampak akibat letupan gas dan terkena bahang api.

Mereka dihantar ke Hospital Seberang Jaya dan Hospital Pakar Bagan untuk rawatan manakala 70 lagi pekerja yang sedang bertugas terselamat.

Mohamad Razan berkata, sebaik pasukan bomba tiba di tempat kejadian, api telah marak di seluruh bangunan kilang dan beberapa serpihan besi dilihat bertaburan.

"Bomba mengambil masa 15 minit untuk mengawal kebakaran dan terpaksa menggunakan semburan buih untuk mengawal api," katanya.

Jumlah kerugian dianggarkan lebih RM1 juta.

Letupan mesin pengumpulan habuk kilang itu juga telah merosakkan dua buah kilang lain yang terletak 100 meter dari kilang itu.Sebuah daripada kilang itu mengalami kerosakan teruk pada bahagian bumbung.

Katanya, bomba masih menyiasat punca kebakaran. - BERNAMA
 
Sponsored Post

minamie1

Active Member
Joined
Jul 7, 2010
Messages
2,081
Reaction score
16
Points
25
Excel Rim Sdn Bhd ....
perempuan ker owner dia:-?
 

anuarul

CG Top Poster Club
Joined
Jan 9, 2009
Messages
26,151
Reaction score
104
Points
133
habis la sume moto baru takde rim....
 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register