BTC USD 66,664.6 Gold USD 2,333.01
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Bercuti Di Pattaya, Thailand

vedder9

Legendary Member
gem
Messages
15,352
Paid Membership
Joined
Sep 25, 2006
Messages
15,352
Reaction score
123
Points
123
Salam...
Since belum ada lagi thread pasal percutian di Pattaya, saya buka thread khas untuk kita sama-sama kongsi pengalaman di Pattaya, Thailand dan juga boleh dijadikan rujukan untuk warga CG yang berminat untuk bercuti di Pattaya.

Pattaya terletak 165KM dari bandar Bangkok, ambil masa 2 jam sekiranya menaiki kenderaan dari Bangkok ke Pattaya menggunakan lebuhraya. Terdapat 2 Plaza Tol dari Bangkok-Pattaya. Setiap tol dikenakan bayaran THB 30


images10.jpg


dscn3114.jpg



Rata-rata pelancong ke Pattaya merupakan pelancong Eropah sebab derang suka berjemur di pantai...Pattaya ni hidup sebelah malam sebenarnya.....sebelah pagi hingga tengahari sekitar walking street sunyi sepi...malam baru meriah, dengan restaurant/bar/pub etc..dibuka hingga 3-4 pagi :)

Kat sini juga ada pulau,Koh Larn yang boleh access dari Pattaya


kok_la10.jpg


koh_la10.jpg



Beberapa tempat yang menarik di Pattaya ialah :-

1. Floating Market
2. Mini Siam
3. Walking Street
4. Jomtien Beach
5. Nong Nooch Garden
6. Tiffany Show
7. Bungy Jump
8. Elephant Village
9. Tiger Zoo


Ved cuma sempat berada seharian di Pattaya dan tak sempat menikmati suasana malam disana ( alasan untuk repeat lagi nih :)) )

Bandarnye x sesibuk Bangkok..sesuai untuk relax-relax...santai-santai :
)
 
Last edited:
Sponsored Post

Minat untuk ke Pattaya bermula selepas Ved menonton rancangan Running Man Korea tu, ada serie derang ke Bangkok seterusnya buat pengambaran di Floating Market Pattaya.

Untuk ke Pattaya dari Bangkok, Ved naik teksi dengan bayaran THB 2000 . All-in, bawa Ved seharian untuk ronda2 sekitar Pattaya dan balik semula ke Bangkok. Luckily driver teksi ni boleh berbahasa inggeris, so senang sikit nak berkomunikasi.

Entrance fee di Floating Market ni THB 200 untuk dewasa dan separuh harga untuk kanak2...manakala kalau nak naik sampan lak kena bayar THB 600 untuk dewasa dan THB 300 untuk kanak2....topi disediakan secara percuma sekiranya cuaca panas. KIta juga dibekalkan dengan sebotol air mineral secara percuma lepas buat bayaran masuk.

Basically kat dalam market ni jual barang2 yang lebih kurang sama aje ngan Bangkok..cuma nak feel lain sikit banding market2 yang lain

p1110610.jpg


dscn3216.jpg


dscn3217.jpg


p1110611.jpg


p1110612.jpg


Satay Buaya

p1110613.jpg


Aiskrim Halal

p1110614.jpg

dscn3210.jpg


dscn3211.jpg


dscn3212.jpg


dscn3213.jpg


Makanan eksotik di Floating Market.

dscn3214.jpg



dscn3215.jpg



 
Last edited:
Mini Siam ni terkenal ngan miniature bangunan/tower/arca/ yang terkenal di seluruh dunia, dibuat dalam saiz kecil. Terdapat byk miniature dalam ni....berpeluh gak laaa nak pusing semua tempat.

Entrance fee ialah THB 300 untuk dewasa dan THB 150 untuk kanak2...terus beli tiket kat kaunter.

Jom layan gambar....

Pintu masuk Mini Siam

dscn3115.jpg


dscn3116.jpg


Arc De Triomphe, France

dscn3117.jpg


Eiffle Tower, France

dscn3118.jpg


The Cologne, Germany

dscn3119.jpg


Ni kat Mesir punya Firaun :))

dscn3120.jpg


Rome

dscn3121.jpg


Ukiran batu muka Presiden US

dscn3218.jpg


Menara Pisa, Italy

dscn3122.jpg


Sekeping gambar layan 3 benda sekaligus :))

dscn3219.jpg


Banyak lagi miniature dalam ni...nak tau lebih lanjut..jomlah Visit Mini Siam :))





 
Last edited:
Makanan halal boleh didapati dengan mudah di Marine Street or Pratamnak Road...banyak kedai2 muslim dan Arabian kat sini sepanjang jalan Pratamnak ni...

Hotel yang berdekatan ialah Marine Plaza Hotel...pak-pak arab byk stay Hotel ni...

dscn3220.jpg


Deretan restoran2 muslim di kawasan sekeliling Hotel Marine Plaza

dscn3221.jpg



dscn3222.jpg


Ni lak makanan yang Ved pesan..
Tomyam + Daging masak asam + telur dadar + Nasi putih + Air mineral 2 botol..Harganya boleh tahan : RM65 semuanya.

dscn3223.jpg


Lepas kenyang, Ved gerak ke Walking Street...sini memang penuh ngan pusat karaoke/rrestoran/pub...macam-macam ada lah....

dscn3224.jpg


dscn3225.jpg


dscn3312.jpg


Ni lak Pantai Pattaya...penuh ngan mat/minah salleh berjemur..

dscn3313.jpg


Dah puas melepak kat Pantai...Ved gerak ke Hard Rock Hotel untuk beli some souvenir :)

dscn3314.jpg


dscn3315.jpg


5.00pm Ved dah sampai ke Bangkok semula


 
Last edited:
Ved, klau nk ke Pattaya prlu dari Bangkok je ke?
cmne dgn pantai2 sekitar Pattaya tu?

Pattaya paling dekat ngan Bangkok....pantai2 sekitar Pattaya x berapa cantik actually, thats why orang akan naik bot dari pantai Pattaya ke Pulau Koh Larn...boleh snorkeling + scuba kat pulau koh larn tu...

Kalau simply nak pusing ngan bot sekitar Pantai Pattaya dia charge THB 4000/boat, Ved ada tanya mamat yg handle bot sewa kat situ
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Back
Top
Log in Register