BTC USD 61,026.3 Gold USD 1,792.47
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Berbaloi ke beli rumah di Taman Alam Perdana, Puncak Alam?

Eyma

Freshie
Joined
Oct 13, 2021
Messages
6
Reaction score
0
Points
3
Salam semua, saya finally beli property di puncak alam. Setelah lebih 10 tahun follow puncak alam development. Saya masih ingat melawat showroom IJM Camilla Semi-D tapi waktu tu decided utk tidak beli pada harga 260k! :) haha. Tapi lepas dah sign S&P pada tahun ni project under Worldwide Puncak Bestari 2 tetiba rasa ada phobia sikit. haha lepas baca semua comment dlm ni ada rasa lega sikit. Saya berkerja di Sunway as of now masih WFH harap pandemic ni tak drag until 2023 la. haha
Projek Elia ke? Saya pun tengah berkira-kira nak beli dekat situ atau daunan workdwide Halya 2. Elia lokasi strategic tapi keluasan 20x60. Kalau halya 2, size 20x65. Elia dekt dgn kemudahan. Halya jauh skit tapi dkt dgn exit latar. Hrga mmg mahal skit tapi built up size lebih besar dr halya 1
 
Sponsored Post

Eyma

Freshie
Joined
Oct 13, 2021
Messages
6
Reaction score
0
Points
3
Terkedu kejap, worldwide baru launch new project area alam perdana. Harga bermula RM 536k kalau tak silap. Halya II

Dulu fasa 1 baru dalam RM 423k, fasa dua terus naik hampir 100k.



Site_Plan_Halya2-1-1.png



Tahniah bang, projek azalea atau Ellia?
Harga starting 475k type B. Type A dan Type C mmg 500k+ harga after discount smua. Beza dgn halya 1 sbb built up lebih besar. Tapi betul la harga rumah makin mahal. Ingat time covid ni tak naik sangat tapi makin naik. Huhu
 

Eyma

Freshie
Joined
Oct 13, 2021
Messages
6
Reaction score
0
Points
3
Salam semua. Tq yang sharing info dekat sini. Saya pun dalam dilema nak beli rumah dekat alam perdana ni. Under daunan worldwide. Saya ada beberapa soalan nak tanya.

Ok ke kawasan ni? Hari tu saya pergi round sekolah agak jauh jugak. Penduduk sini hantar anak sekolah dekat mana? Sk puncak alam 3 ke? Ada jalan short cut tak kalau nak hantar anak sekolah dekat sk puncak alam 3 tu? Lepas tu kedai-kedai pun semua area eco world depan traffic light tu ke? Kedai makan pn sama?

Tempat kerja kami dekat shah alam& pj. Kalau pj Memang agak jauh tapi rumah landed sekarang harga mampu milik semua jauh2. Kami dah ada rumah apartment di shah alam, skrg tengah survey rumah kedua landed memandangkan ahli keluarga pun dah makin bertambah.
 

yussv

Active Member
Paid Membership
Top Poster #3
Joined
Oct 18, 2008
Messages
2,466
Reaction score
425
Points
51
Salam semua. Tq yang sharing info dekat sini. Saya pun dalam dilema nak beli rumah dekat alam perdana ni. Under daunan worldwide. Saya ada beberapa soalan nak tanya.

Ok ke kawasan ni? Hari tu saya pergi round sekolah agak jauh jugak. Penduduk sini hantar anak sekolah dekat mana? Sk puncak alam 3 ke? Ada jalan short cut tak kalau nak hantar anak sekolah dekat sk puncak alam 3 tu? Lepas tu kedai-kedai pun semua area eco world depan traffic light tu ke? Kedai makan pn sama?

Tempat kerja kami dekat shah alam& pj. Kalau pj Memang agak jauh tapi rumah landed sekarang harga mampu milik semua jauh2. Kami dah ada rumah apartment di shah alam, skrg tengah survey rumah kedua landed memandangkan ahli keluarga pun dah makin bertambah.
Bagus mcm ni..sblm beli umah survey2 dulu.. penting smua ni..sbb nk duduk pun bkn sekejap..long term
 

Yunus Ali

Freshie
Joined
Oct 6, 2021
Messages
5
Reaction score
0
Points
3
Projek Elia ke? Saya pun tengah berkira-kira nak beli dekat situ atau daunan workdwide Halya 2. Elia lokasi strategic tapi keluasan 20x60. Kalau halya 2, size 20x65. Elia dekt dgn kemudahan. Halya jauh skit tapi dkt dgn exit latar. Hrga mmg mahal skit tapi built up size lebih besar dr halya 1
Betul Projek Ellia, tapi saya dengar all units sold out dah. Total 92 units rumah bersebelahan dengan Azalea Saya beli intermediate unit 20x60 dpt la after early rebate 13% priced at 469k++ mcm tu la. Mula-mula mmg saya tgk Halya 1 tapi location jauh ke dalam sikit dengan first phase tu ruang atas tiada family area tu yang saya buat pilihan ke Ellia. Sekarang rasa mcm besy pulak halya 2. hahahah
 

Eyma

Freshie
Joined
Oct 13, 2021
Messages
6
Reaction score
0
Points
3
Betul Projek Ellia, tapi saya dengar all units sold out dah. Total 92 units rumah bersebelahan dengan Azalea Saya beli intermediate unit 20x60 dpt la after early rebate 13% priced at 469k++ mcm tu la. Mula-mula mmg saya tgk Halya 1 tapi location jauh ke dalam sikit dengan first phase tu ruang atas tiada family area tu yang saya buat pilihan ke Ellia. Sekarang rasa mcm besy pulak halya 2. hahahah
Tp best Ellia sbb dkt dgn bnyk facilities. Kedai, sekolh smua dkt. Halya 2 rumh type A ada ruang family dkt atas. 1500+ sqft. Tapi saya booking type B sbb nk blik besar skit. Tapi xde family area la. Murah la 469k. Sy kdg rasa nk tynggu next phase tp klu lg tunggu hrga mkin mhal. Haha...
 

Yunus Ali

Freshie
Joined
Oct 6, 2021
Messages
5
Reaction score
0
Points
3
Tp best Ellia sbb dkt dgn bnyk facilities. Kedai, sekolh smua dkt. Halya 2 rumh type A ada ruang family dkt atas. 1500+ sqft. Tapi saya booking type B sbb nk blik besar skit. Tapi xde family area la. Murah la 469k. Sy kdg rasa nk tynggu next phase tp klu lg tunggu hrga mkin mhal. Haha...
Tahniah! saya rasa based on iklan worldwide Halya dlm township Daunan Worldwide kan? so ada la feel-feel eco-world gitu. hehe. Gated and guarded. :)
 

cariemas100

Active Member
Joined
Oct 24, 2020
Messages
1,101
Reaction score
357
Points
41
kalau aku, puncak alam utk duduk ok, utk investment tak ok. sebab

1. kawasan melayu
2. rumah mahal. nak jual balik mmg x laku la.


utk duduk, ok. kemudahan semakin naik. cuma rumahnya mahal giler, nak buat investment aku tak rasa berbaloi. kecuali area sini area banyal cina, mmg cantik
 

chuki2

Fun Poster
Joined
Jul 17, 2012
Messages
607
Reaction score
29
Points
20
Betul Projek Ellia, tapi saya dengar all units sold out dah. Total 92 units rumah bersebelahan dengan Azalea Saya beli intermediate unit 20x60 dpt la after early rebate 13% priced at 469k++ mcm tu la. Mula-mula mmg saya tgk Halya 1 tapi location jauh ke dalam sikit dengan first phase tu ruang atas tiada family area tu yang saya buat pilihan ke Ellia. Sekarang rasa mcm besy pulak halya 2. hahahah
Actually project Halya (dalam daunan township) sebenarnya dia diluar kawasan puncak alam. Jadi tak perlu masuk kedalam puncak alam, access ke jalan utama pun dekat (Macam LATAR, guhtrie). Akan datang pun nanti akan ada jalan menghubungkan daripada eco ke persiaran shorea (Access terus ke elmina). Kedai-kedai pun dekat sebab ada rumah kedai / industri dekat belakang area Halya tu.

Sebab tu harga dia mahal sedikit daripada projek Ellia dan Azalea walaupun build up area dia lebih kecil.

Tp best Ellia sbb dkt dgn bnyk facilities. Kedai, sekolh smua dkt. Halya 2 rumh type A ada ruang family dkt atas. 1500+ sqft. Tapi saya booking type B sbb nk blik besar skit. Tapi xde family area la. Murah la 469k. Sy kdg rasa nk tynggu next phase tp klu lg tunggu hrga mkin mhal. Haha...

Sebenarnya, akan ada jalan menghubungkan terus ke Fasa 3, Puncak alam. Ada kawasan rumah kedai oleh developer eco world. Mmg tak jauh dari Halya tu.

Cuma jalan tu tengah buat, masih belum siap. Kalau dah siap, tak jauh pun daripada Puncak Bestari 2 so fasiliti yang ada dekat kita boleh access juga.

 
Last edited:
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register