BTC USD 50,990.2 Gold USD 1,779.14
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Berbaloi ke beli rumah di Taman Alam Perdana, Puncak Alam?

Sponsored Post

ramos

Super Active Member
Messages
7,098
Joined
Jul 9, 2009
Messages
7,098
Reaction score
238
Points
73
dah start pdpr balik rasa mcm slow mcm dulu plak :D
 

Rexxa

Freshie
Messages
1
Joined
Jun 4, 2021
Messages
1
Reaction score
0
Points
3
guys... aku nak mintak pendapat korang. aku memang familiar kawasan puncak alam - saujana utama. so aku plan nak beli rumah teres alam perdana projek lama tu, belakang new development LBS alam perdana. harga rumah landed kat situ dlm 250k above tp tu la mcm sunyi je. hahaha. aku tau dan nampak tmpt ni mmg tgh naik la sebab sebelah tu ecoworld. tp aku risau pulak kalau beli ni... ok ke? api air takde problem ke? siapa yg duduk situ sewa or beli boleh share experience korg tak? aku punya bajet mmg around tu je la. so jgn la suruh beli rumah baru hahaha. tolong gais. thanks
 

asdf

Fun Poster
Messages
430
Joined
Nov 16, 2019
Messages
430
Reaction score
75
Points
30
guys... aku nak mintak pendapat korang. aku memang familiar kawasan puncak alam - saujana utama. so aku plan nak beli rumah teres alam perdana projek lama tu, belakang new development LBS alam perdana. harga rumah landed kat situ dlm 250k above tp tu la mcm sunyi je. hahaha. aku tau dan nampak tmpt ni mmg tgh naik la sebab sebelah tu ecoworld. tp aku risau pulak kalau beli ni... ok ke? api air takde problem ke? siapa yg duduk situ sewa or beli boleh share experience korg tak? aku punya bajet mmg around tu je la. so jgn la suruh beli rumah baru hahaha. tolong gais. thanks

pandangan aku, nak beli untuk duduk ok. nak beli untuk investement better cari kawasan lain.
 

Kamil1079

Freshie
Messages
4
Joined
Jun 17, 2021
Messages
4
Reaction score
0
Points
3
Salam..nk ty bile unifi nk masuk yer sebab tiang dh pasang cable dh ade distribution board pon dh ade tp sampai skang senyap aje
 

chuki2

Fun Poster
Messages
607
Joined
Jul 17, 2012
Messages
607
Reaction score
29
Points
20
guys... aku nak mintak pendapat korang. aku memang familiar kawasan puncak alam - saujana utama. so aku plan nak beli rumah teres alam perdana projek lama tu, belakang new development LBS alam perdana. harga rumah landed kat situ dlm 250k above tp tu la mcm sunyi je. hahaha. aku tau dan nampak tmpt ni mmg tgh naik la sebab sebelah tu ecoworld. tp aku risau pulak kalau beli ni... ok ke? api air takde problem ke? siapa yg duduk situ sewa or beli boleh share experience korg tak? aku punya bajet mmg around tu je la. so jgn la suruh beli rumah baru hahaha. tolong gais. thanks

Aku dah duduk sini sejak thread ini dibuka,pada pandangan aku takda la sunyi sangat. Penduduk pun almost 60 ~ 70% penuh. Rumah setingkat boleh kata nak padat. Kalau cerita masa 5 tahun lepas, mmg sunyi. Jalan pun macam hutan. haha

Rumah dua tingkat je still tak ramai orang. Sebab situ kebanyakkan rumah dah ada owner. Maybe simpan atau ada isu lain.

Persatuan pun aktif.

1) Elektrik so far ok,setahun tu ada 3-4 kali breakout.
2) Unifi available pada pertengahan July 2021. Tiang, DP Port, Cabinet semua dah ready. Dah live dah pun. Tapi port limit, dalam 600 ports sahaja available daripada 1,200 rumah. Itupun dah almost 80% port dah reserved
3) AIR je ada gangguan,sbb system piping masih guna system piping lama so banyak kali kena repair. Macam aku malas nak pening kepala ambil air direct tangki buat masa ni. System paip still lagi dalam proses handover dari pemaju ke Air Selangor.
4) Sampah domestic 3 kali seminggu kutip
5) Sampah pukal seminggu sekali kutip
6) Ada security, tapi tak perlu bayar sbb pemaju bayar. Sampai bila tak pasti
7) Jalan pun baru tar, tinggal phase 3 sahaja akan buat hujung tahun ni
8) Surau pun ada
9) Line telefon, dari taman lbs sampai taman lama memang macam haram. Setiap lorong berbeza performance dia. Kena check satu2 line apa yang ok. Lorong 20 line digi ok, tapi tidak pada lorong 17.

Inilah masa untuk membeli, harga market pun tak banyak beza dengan 5 tahun lepas. Masih lagi boleh dapat harga yang aku beli 5 tahun lepas. Plus interest pun tengah murah.

Rumah dekat sana condition dia agak teruk, jgn compare dengan rumah baru. So kena standby duit lebih sikit untuk baiki system piping/wiring dan sebagainya. Biasa la rumah dah lebih 10 tahun.

Kalau tanya pada aku,kalau nak rumah yg luas, tanah yg luas elok beli Taman lama ni. Lantai marble bang.

Kalau nak detail lagi, PM aku. Boleh aku explain lebih lanjut. Ada juga rumah nak dijual direct pemaju. Cuma deposit dia menangis dan xleh markup loan. Harga rumah mmg murah, ada jiran baru beli just dapat 267k untuk double story.

Atau join Komuniti Taman Alam Perdana whatapps
 

chuki2

Fun Poster
Messages
607
Joined
Jul 17, 2012
Messages
607
Reaction score
29
Points
20
Salam..nk ty bile unifi nk masuk yer sebab tiang dh pasang cable dh ade distribution board pon dh ade tp sampai skang senyap aje

Tuan duduk taman mana?

Kalau taman lama, mengikut info terkini internet dah ada dah. Tengah tunggu tarikh installer masuk ke dalam taman.

Maybe target pertengahan bulan 7
 

chuki2

Fun Poster
Messages
607
Joined
Jul 17, 2012
Messages
607
Reaction score
29
Points
20
Tuan duduk taman mana?

Kalau taman lama, mengikut info terkini internet dah ada dah. Tengah tunggu tarikh installer masuk ke dalam taman.

Maybe target pertengahan bulan 7
Alhamdulillah setelah 5 tahun duduk sini. Secara official UNIFI dah go live. Boleh register terus.
 

Attachments

  • D11B3C91-145C-4C63-83EC-FC4DC80076D5.png
    D11B3C91-145C-4C63-83EC-FC4DC80076D5.png
    2.7 MB · Views: 4

Kamil1079

Freshie
Messages
4
Joined
Jun 17, 2021
Messages
4
Reaction score
0
Points
3
Tuan duduk taman mana?

Kalau taman lama, mengikut info terkini internet dah ada dah. Tengah tunggu tarikh installer masuk ke dalam taman.

Maybe target pertengahan bulan 7

Alhamdulillah setelah 5 tahun duduk sini. Secara official UNIFI dah go live. Boleh register terus.
Mantap taman ni siap ade buat tar baru lg
 

Kamil1079

Freshie
Messages
4
Joined
Jun 17, 2021
Messages
4
Reaction score
0
Points
3
Tuan duduk taman mana?

Kalau taman lama, mengikut info terkini internet dah ada dah. Tengah tunggu tarikh installer masuk ke dalam taman.

Maybe target pertengahan bulan 7
Dh dpt tarikh installation unifi🙂
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register