BTC USD 47,551.9 Gold USD 1,781.66
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Berapa sebulan boleh dpt dgn Ldg Kelapa Sawit 10 ekar.

abg_x

Banned
Messages
3,280
Joined
Aug 17, 2008
Messages
3,280
Reaction score
6
Points
25
Saya ingin tahu berapa agaknya (estimation) yang boleh dapat dengan ladang kelapa sawit 10 ekar dalam sebulan? Pokonya sudah ada dan mengeluarkan hasil.
 
Sponsored Post

juri

Fun Poster
Messages
362
Paid Membership
Joined
Apr 7, 2007
Messages
362
Reaction score
43
Points
20
Saya ingin tahu berapa agaknya (estimation) yang boleh dapat dengan ladang kelapa sawit 10 ekar dalam sebulan? Pokonya sudah ada dan mengeluarkan hasil.

sekarang ni harga sawit jatuh teruk... mungkin payah sikit nak untung banyak :D:D:D
 

328i

Fun Poster
Messages
898
Joined
Feb 15, 2008
Messages
898
Reaction score
2
Points
15
x banyak bro...10 ekar tu kalau baja sume cukup cantik cun boleh la dapat dln 3-5 tan....
kali jelah sekarang ni dlam 200/tan
 

vardenq

Banned
Messages
1,503
Joined
Jul 25, 2008
Messages
1,503
Reaction score
18
Points
25
sebelom minyak dunia jatuh aritu,purata 8rat lebih se tan,skang tgal 2rat lebih jer...kayap2...
 

ulam

CG Top Poster Club
Messages
22,373
Joined
Apr 30, 2008
Messages
22,373
Reaction score
59
Points
120
Skrg nie harga pasaran down, tapi esok lusa akan Up lik...
Kena sabar ler ckit skrg nie... :D
 

nqfaq

Active Member
Messages
1,251
Joined
Sep 15, 2007
Messages
1,251
Reaction score
37
Points
30
masa ni harga sawit tgh turun,
sebulan 2 kali pungut hasil , sekali petik dalm 4-5 tan, so sebulan lebih kurang 10 tan, biasanya satu tan upah memotong kelapa sawit dlm RM35-RM40 per tan, dan jgn lupa baja (yg ni tak tau nak estimate sbb setahun kena buat beberapa kali sahaja) begitu juga dgn kos racun+upah, bersih kebun + upah .

Kalau setan dlm RM400-RM500 dah ok, tunggu je lah harga tu naik, kalau break even pun takpe jgn rugi (biasanya untung)

masa kelapa sawit setan RM800, bersih kat tangan masa tu dlm RM4-5k...

pada saya ini pelaburan yg lumayan dan senang nak diuruskan.
 

moneymaker3000

CG Top Poster Club
Messages
25,324
Paid Membership
Joined
Mar 24, 2007
Messages
25,324
Reaction score
558
Points
176
sementara harga tgh jatuh ni rasanya bole la tanam apa2 yg patut kat tepi2 pokok sawit tu macam nenas ke, atau pokok buahan2 utk tingkatkan sumber pendapatan
 

wicked_game

Active Member
Messages
2,044
Joined
Nov 12, 2008
Messages
2,044
Reaction score
2
Points
25
ladang sawit ni ternak ayam pn bole.. ayam hutan pn byk.. :D
 

buytosell

Active Member
Messages
1,673
Joined
May 20, 2008
Messages
1,673
Reaction score
3
Points
25
tak rugi berbakti pada tanah nie..lagipun tahun 2010 semua kenderaan kerajaan kena pakai bio-diesel so sumbernyer dari kelapa sawit....tak rugi bro..future tetap ader....
ladang sawit ni ternak ayam pn bole.. ayam hutan pn byk.. :D
 

Master Robocop

Active Member
Messages
1,043
Joined
Oct 6, 2011
Messages
1,043
Reaction score
36
Points
30
Minima RM3000 sebulan. Itu pun upah pekerja asing.
Potong buah = RM40 / tan
Lori = RM30 / tan
Sebulan potong buah 2 kali.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register