BTC USD 57,124.1 Gold USD 1,831.10
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Bencana alam di AUSTRALIA | Banjir di Sydney makin buruk

InstaForexRebat

CG Hardcore Club
Joined
Nov 9, 2008
Messages
53,920
Reaction score
4,449
Points
601

A flood evacuation warning has been issued for the Colo River, Upper Colo, Lower Colo, Colo Central and Wheeny Creek says the NSW State Emergency Service.



Floods: ADF troops called in, BOM weather update, Kempsey on edge | 9 News Australia
 
Last edited:
Sponsored Post

InstaForexRebat

CG Hardcore Club
Joined
Nov 9, 2008
Messages
53,920
Reaction score
4,449
Points
601

An evacuation order has been issued for residents along the Colo River. The SES and defence force are using helicopters and boats to transfer some 500 people to safety. On the South Coast of New South Wales, torrential rain and flash flooding has been forecast.


More than 18,000 people have been forced to leave their homes as floodwaters rise, with at least 38 local government areas across NSW declared natural disaster zones; the damage bill in New South Wales alone already exceeds $2 billion and is expected to grow, as the Insurance Council of Australia declares an insurance catastrophe with more than 9,000 claims made in the last 24 hours.
 
Last edited:

InstaForexRebat

CG Hardcore Club
Joined
Nov 9, 2008
Messages
53,920
Reaction score
4,449
Points
601
banjiraustralia23_1616460884.jpg

Sebahagian rumah penduduk di Windsor yang ditenggelami air. Pihak berkuasa Australia memberi amaran banjir di pantai timur negara itu masih belum berakhir dan paras air sungai terus meningkat. - Foto AFP

Banjir di Australia bertambah buruk

SYDNEY: Pihak berkuasa Australia memberi amaran banjir di pantai timur negara itu masih belum berakhir dan paras air sungai terus meningkat, memaksa ribuan lagi penduduk berpindah hari ini.

Hujan lebat melanda tenggara Australia sejak beberapa hari lalu menyebabkan beberapa sungai di negeri paling ramai penduduk di negeri New South Wales, mencecah paras tertinggi sejak beberapa dekad lalu.

ausiebanjir23_1616460880.jpg

Penduduk di Richmond menggunakan bot untuk berpindah selepas kawasan mereka dinaiki air. Pihak berkuasa Australia memberi amaran banjir di pantai timur negara itu masih belum berakhir dan paras air sungai terus meningkat. - Foto AFP

Banjir besar terbaharu yang berterusan semalaman hingga hari ini menyebabkan situasi bertambah buruk, ketika komuniti di pinggir barat laut Sydney dijangka terpaksa berpindah susulan paras air yang semakin meningkat.

"Seperti yang dinasihatkan semalam, kira-kira 18,000 penduduk sudah berpindah, namun kami terpaksa mengeluarkan amaran kepada 15,000 lagi penduduk yang mungkin perlu berpindah," kata Ketua Menteri New South Wales, Gladys Berejiklian.

Kira-kira 12 bulan lalu, wilayah itu berdepan beberapa bencana, apabila dilanda kemarau berpanjangan, sekatan air dan kebakaran hutan.

Perkhidmatan keselamatan sudah bertindak balas terhadap lebih 10,000 panggilan meminta bantuan banjir setakat ini, dan melaksanakan kira-kira 850 aktiviti menyelamat.

Saintis memberi amaran Australia dijangka berdepan insiden cuaca lebih kerap dan ekstrem kesan perubahan iklim.

Biro Meteorologi memaklumkan menerusi Twitter, bahawa situasi dihadapi negeri itu masih belum berakhir, dengan separuh daripada negeri New South Wales diberikan amaran cuaca.

Pembantu Pesuruhjaya Perkhidmatan Kecemasan New South Wales, Nicole Hogan memberitahu ABC, bahawa 1,750 sukarelawan lagi tiba bagi membantu usaha dalam tempoh 24 jam yang kritikal.

Amaran banjir dan cuaca buruk turut dikeluarkan ke kawasan yang tidak pernah terkesan sebelum ini, termasuk di pantai selatan Sydney dan kawasan yang sebelum ini terjejas akibat kemarau berpanjangan. - AFP
 

puyol

CG Top Poster Club
Joined
Jun 28, 2011
Messages
23,466
Reaction score
2,357
Points
201
teringin nak tengok pusat pemindahan banjir dorang. Sama macam kita jugak ke?
 

InstaForexRebat

CG Hardcore Club
Joined
Nov 9, 2008
Messages
53,920
Reaction score
4,449
Points
601

NSW and QLD Floods: Supplies delivered, New warnings | 9 News Australia

 

InstaForexRebat

CG Hardcore Club
Joined
Nov 9, 2008
Messages
53,920
Reaction score
4,449
Points
601

It’s the worst flooding Australia has seen in decades.

Torrential rains have been unstoppable in Australia’s east.
Bridges, roads, cars and buildings are surrounded by water.

The flooding has forced tens of thousands of people from their homes.
Rescue efforts are underway to assist those left behind.

Days of heavy rain have caused rivers to burst their banks and water levels to rise. And the debris is making recovery efforts all the more difficult.

Several areas have been declared disaster zones…with floods and severe weather warnings issued from South east Queensland to the border of Victoria.
 

InstaForexRebat

CG Hardcore Club
Joined
Nov 9, 2008
Messages
53,920
Reaction score
4,449
Points
601

At least two people have been killed as Australia battles its worst flood in over 50 years. Fresh evacuation order has been issued as officials warned that the water level would keep rising in some areas.


Fears disaster relief payment may not be enough for struggling Australians with JobKeeper payments also ending this week.
 

Niyang

CG Top Poster Club
Joined
May 13, 2009
Messages
41,720
Reaction score
1,249
Points
201
aku bile bc australia banjir besar ni... plg takut.. buaya ganas dier berkeliaran.... sana buaya air tawar dier besor2 gergasi... ganas
 

InstaForexRebat

CG Hardcore Club
Joined
Nov 9, 2008
Messages
53,920
Reaction score
4,449
Points
601
895467-01-02-1-971897-1617879936_1618202259.jpg

Taufan Seroja badai Australia Barat​

MELBOURNE: Taufan tropika Seroja melanda Australia Barat semalam dengan ribut kategori 3 membadai pesisir pantai mengakibatkan kemusnahan harta benda.

Jabatan Perkhidmatan Bomba dan Kecemasan (DFES), dalam buletin hariannya berkata tahap waspada merah diperluaskan ke beberapa bandar menjelang kedatangan taufan.

"Orang ramai diberi amaran segera berpindah ke pusat perlindungan berikutan angin kencang dan kemungkinan banjir di pesisir pantai.

"Ada kemungkinan ancaman terhadap nyawa dan kediaman ketika ribut taufan mendekati daerah itu dan penduduk diminta bersiap sedia untuk berlindung daripada ribut taufan," katanya.

The Sydney Morning Herald melaporkan ada penduduk yang menyelamatkan diri dengan berlindung di dalam bilik mandi dan almari.


Paparan media sosial yang tidak disahkan pula mendakwa Taufan Seroja sudah memusnahkan seluruh bangunan, ketika bergerak ke arah tenggara dengan kelajuan kira-kira 55 kilometer sejam (km/j).


Menurut Biro Meteorologi, tahap taufan yang dinaikkan menjadi kategori 3 semalam, berkemungkinan menjadi teruk kepada Kategori 2 berikutan ia bergerak lebih jauh ke pedalaman.


Skala angin taufan Saffir-Simpson, di mana ribut diukur pada skala satu hingga lima dengan Kategori 3 menunjukkan sistem cuaca yang mungkin menyebabkan kematian dan kemusnahan dengan kelajuan angin 178 hingga 208 km/j.


Pegawai diarahkan berjaga-jaga susulan amaran kerosakan bangunan yang tinggi di kawasan itu, kata menteri perkhidmatan kecemasan negeri kelmarin.


Ia berikutan bangunan terbabit tidak dibina untuk menahan angin kencang di wilayah yang biasanya terletak jauh ke selatan untuk dilanda ribut taufan. -AGENSI
 

InstaForexRebat

CG Hardcore Club
Joined
Nov 9, 2008
Messages
53,920
Reaction score
4,449
Points
601

Kalbarri and Northampton residents bore the brunt of ex-Tropical Cyclone Seroja, which wreaked havoc on WA's mid-west coast, leaving a trail of destruction and power outages.

 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register