BTC USD 22,730.1 Gold USD 1,884.11
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Benarkah Bumi Ini Rata?

Percayakah anda bumi ini rata?

 • Ya

  Votes: 137 17.1%
 • Tidak

  Votes: 598 74.7%
 • Berkecuali

  Votes: 66 8.2%

 • Total voters
  801

cocoreX

Active Member
Messages
2,148
Joined
May 9, 2010
Messages
2,148
Reaction score
217
Points
33
Bumi Rata / Flat Earth ?


203f5f6f0f3697feade72debd6737a28.jpg


01%20Flat%20Earth%20Society%20Map%20(Charles%20K.%20Johnson).jpg


voliva_map.jpg


http://www.youtube.com/watch?v=dgdwiViAw3w

flat-earth-horizon-flat.jpg


zz1%2B%25282%2529.jpg


maxresdefault.jpg


challenger-trageidy.jpg


hqdefault.jpg


wpe4f20849_06.png


images


3c5b7-flat_earthqq1.jpg


maxresdefault.jpg


flat-earth-vs-round-earth.jpggoogle translate:---Edward Hendrie ini Pertahanan Flat Earth

13 Februari 2016


latest


"Jika bumi menjadi dunia yang, tiada bangunan, termasuk Menara Sears (kini dikenali sebagai Menara Willis), akan dapat dilihat dari 57 batu jauhnya." Earth lilitan adalah 25,000 batu.


Saya menulis Edward Hendrie, pengarang 500-halaman buku bumi rata baru:

Kita hidup dalam suasana percanggahan kognitif dan saya tidak berhasrat untuk menghiburkan lagi. Apa sebenarnya yang anda tuntut? Bahawa jika kita mengembara barat atau timur pada latitud yang sama, kita tidak sampai ke tempat yang sama? Pada malam dan siang bukan disebabkan oleh putaran bumi?

Berikut adalah jawapan beliau:
"Sebahagian daripada kemuliaan Allah dan buatan-Nya adalah hakikat bahawa bumi tidak bergerak dan matahari bergerak dalam satu litar ke atas bumi."

"Jika bumi menjadi dunia yang, pesawat tidak akan dapat terbang di atas jalan yang rata dan rata. Mana-mana juruterbang akan memberitahu anda bahawa apabila kapal terbang sampai ke ketinggian yang pelayaran, juruterbang" tahap off "dan terbang di jalan lurus dan tahap jalan. Malah, juruterbang menggunakan kaki langit untuk memastikan bahawa pesawat tersebut terbang peringkat. "


oleh Edward Hendrie
pengarang 9-11: Musuh Luar dan Dalam Negeri ; Bloody Zion ; Menyelesaikan Misteri Babilon Besar
(Henrymakow.com)Ini adalah ibu segala penipuan. Tanpa heliocentricity, [matahari centeredness] evolusi tidak pernah mendapat bertapak. Heliocentricity adalah tidak lain daripada penyembunyian Allah.

Peta Flat Earth restored.png resolusi rendah
A12b1nO8OML._SL1500_.jpg


Gambar yang dilampirkan menggambarkan gambaran umum bumi yang rata. Utara adalah pusat pesawat dan selatan adalah rim luar Antartika. Jika anda melakukan perjalanan di timur atau barat di latitud yang sama anda akhirnya akan mengelilingi bumi dan menggulung di titik permulaan. Magellan mengelilingi pesawat bumi. Mengelilingi tidak memerlukan bahawa bumi menjadi glob.


Dalam buku Orwell, 1984, O'Brien kepada Winston Smith: "Perkara kedua untuk anda untuk menyedari bahawa kuasa adalah kuasa ke atas manusia Over badan - tetapi, di atas semua, atas minda Kuasa atas perkara - luaran.. realiti, seperti yang anda akan memanggil ia - tidak penting Sudah kawalan kami berhubung perkara adalah mutlak "..

Ia adalah pada ketika itu bahawa O'Brien menjelaskan: ". Kami mengawal perkara kerana kita mengawal minda"

Elit tidak mempunyai kuasa untuk membuat putaran bumi pada kira-kira 1,000 batu sejam di khatulistiwa, dan pada masa yang sama pusingan mengelilingi matahari pada kira-kira 67,000 batu sejam. Apa yang mereka perlu lakukan adalah meyakinkan penduduk dunia bahawa adalah apa yang berlaku. Itulah yang O'Brien bermakna apabila beliau menyatakan bahawa "kita mengawal perkara kerana kita mengawal fikiran."

Dengan mengawal minda mengenai sifat asas dunia kita, mereka boleh mengawal segala-galanya yang kita fikir dan lakukan. Dalam Mazmur 19: 1 ia menyatakan bahawa Langit menceritakan kemuliaan Allah, dan cakrawala menunjukkan buatan-Nya. Sebahagian daripada kemuliaan Allah dan buatan-Nya adalah hakikat bahawa bumi tidak bergerak dan matahari bergerak dalam litar atas bumi.

ciptaan Tuhan langit dan bumi adalah sebahagian daripada kuasa kreatif setiap hari apabila dia membentuk setiap orang di dalam rahim. Jika orang tidak nampak Tuhan sebagai pencipta segala sesuatu, maka apa-apa dosa, termasuk pengguguran boleh dibenarkan. Adalah penting bagi orang ramai untuk memahami sifat ciptaan Tuhan, kerana ia mendedahkan wataknya. Di dalam Yesaya 44:24 Allah menyatakan bahawa dia sahaja mengulurkan langit dan tersebar di luar negara bumi. Sebuah bola tidak tersebar. Anda menyebarkan perkara yang rata, seperti penyebaran katil rata. Tuhan menjadikan bumi terbentang luas dan dia mengulurkan kepada langit di atas bumi.

"Beginilah firman TUHAN, Penebus-Mu, dan dia yang membentuk engkau sejak dari kandungan dan Akulah TUHAN, yang berpura-segala sesuatu tidak kikir yang dinyatakan langit sahaja;. Menyebarkan bahawa di luar negara bumi dengan diri sendiri" (Yesaya 44:24)

Sains moden telah menggantikan tempat tinggal Tuhan dari langit, dengan mitos vakum kosong ruang, sekali gus menunjukkan bahawa tidak ada syurga dan tidak ada Allah. Jika terdapat hanya satu vakum kosong ruang, ini bermakna bahawa Tuhan tidak boleh berada di atas kita berjalan di dalam litar di langit. " Awan tebal yang meliputi kepadanya, bahawa dia tidak melihat, dan dia berjalan di litar di langit." (Ayub 22:14)

Peta Sun Moon earth.jpg rata

bild7-6.jpgSiang dan malam bukan disebabkan oleh putaran bumi yang bulat. Siang dan malam adalah disebabkan oleh perjalanan matahari di litar atas bumi yang rata. Matahari adalah jauh lebih kecil daripada bumi, seperti yang digambarkan dalam gambar yang dilampirkan. Ia terletak berhampiran dengan dan secara langsung ke atas bumi; ia bukan 93 juta batu jauhnya.


Berikut adalah bantahan penuh Hendrie untuk artikel oleh LC Vincent Jumaat.

Arthur Schopenauer terkenal berkata bahawa "semua kebenaran melalui tiga peringkat. Pertama, ia diejek. Kedua, ia ganas menentang. Ketiga, ia diterima sebagai jelas." Kebenaran bumi rata kini dalam peringkat ejekan. Vincent menyifatkan kepercayaan yang rata, bumi bergerak sebagai hampa "kerja gila", "ke*****an primitif," dan "meme jahat dan tidak munasabah." Beliau nampaknya salah satu daripada pengejek.

Saya pernah percaya yang berputar, bumi bulat, sama seperti Vincent tidak sekarang. Walau bagaimanapun, saya teliti mengkaji bukti. Saya menjemput beliau untuk melakukan perkara yang sama. Bukti-bukti yang menarik saya kepada kesimpulan yg tak dpt dihindari bahawa bumi adalah bukan dunia yang bergerak.

GRAVITI

Hendrie (2) .jpeg
hendrie%20%***%29.jpeg


Buku saya membentangkan bukti yang tidak dapat disangkal bahawa bumi adalah rata dan tak alih. Jawapan kepada apa yang menyebabkan objek jatuh ke tanah dalam ketiadaan graviti adalah ketumpatan. Orang dan objek adalah lebih berat daripada udara dan oleh itu tidak terapung dari tanah. Terdapat beberapa gas, sudah tentu, yang lebih ringan daripada udara, dan mereka terapung dari tanah. Semua orang telah melihat belon helium terapung di udara. Semua orang memahami bahawa belon helium tidak beberapa jenis peranti anti-graviti; mereka terapung di udara, kerana helium lebih ringan daripada udara. Mengapa orang tidak memahami bahawa epal jatuh dari pokok ke tanah, bukan kerana graviti, tetapi kerana epal adalah lebih tumpat daripada udara? Mereka percaya kepada kuasa mistik graviti, bukan kerana ia telah terbukti benar, tetapi kerana mereka telah dipengaruhi untuk mempercayai di dalamnya. Gravity tidak wujud.

teori Isaac Newton graviti telah mengubah suai sehingga daripada keperluan. teori A diperlukan untuk menjelaskan bagaimana perkara boleh berpegang kepada berputar, bumi sfera dan tidak terbang kerana daya emparan dari dunia berputar. Adakah anda tidak sedikitpun ingin tahu mengapa daya sepatutnya graviti tidak pernah diukur atau ditiru dalam apa-apa cara dalam mana-mana eksperimen? Teori graviti memerlukan bahawa tarikan graviti ke bumi dengan semua orang dan objek tetap sama di semua tempat di bumi. Ini bermakna bahawa daya graviti di Kutub Utara adalah sama dengan daya graviti di khatulistiwa. Yang menimbulkan masalah yang sebenar jika bumi berputar seperti yang didakwa. Ini kerana daya emparan berkurangan setiap batu ke arah kutub utara, di mana daya emparan akhirnya dikurangkan kepada sifar, kerana Kutub Utara ialah paksi bumi kononnya berputar.

Di glob, semasa anda dalam perjalanan ke utara atau selatan khatulistiwa lilitan selari dengan khatulistiwa menjadi kurang. Oleh itu, kelajuan putaran bumi pada mereka latitud lebih utara dan selatan dari khatulistiwa akan lebih perlahan daripada kelajuan putaran di khatulistiwa. Sebagai contoh, pada 45 darjah latitud utara, putaran bumi perlu kira-kira 700 batu sejam. Seratus kaki dari Kutub Utara, putaran bumi perlu dikurangkan kepada suku batu sejam (1,308 kaki per jam).

Edward Hendrie Cropped2.jpg
(Ed Hendrie, kiri)
Edward%20Hendrie%20Cropped2.jpgOleh kerana kelajuan putaran dikurangkan, begitu juga daya emparan yang berhubung kait. Apakah jumlah penurunan daya emparan antara khatulistiwa hingga seratus kaki Kutub Utara? Akan terdapat 4,000 pengurangan kali ganda (1000 MPH vs ¼ MPH) berkuat kuasa empar dari khatulistiwa ke satu tahap seratus kaki Kutub Utara. Ini bermakna, dengan andaian (sebagaimana yang dikehendaki oleh teori graviti) yang kuasa graviti masih berterusan di seluruh permukaan bumi, seorang lelaki 175 pound di khatulistiwa akan menimbang 700,000 pound jika beliau mengembara ke dalam lingkungan 100 kaki di Utara Pole. Dengan mengandaikan bumi berputar, pengurangan dalam daya emparan sebagai salah satu pendekatan Kutub Utara, bermakna bahawa seseorang itu akan dihancurkan oleh kuasa graviti, sebelum dia pernah sampai ke Kutub Utara. Berputar bumi dan daya mistik graviti oleh itu terbukti menjadi fiksyen tidak munasabah.

hujah Vincent bahawa pandangan pengikut kepada bumi rata percaya bahawa "bulan dan bintang adalah ilusi atau cakera berputar rata dicipta oleh orang-orang asing" adalah palsu semata-mata. Satu-satunya earther rata yang akan membuat apa-apa tuntutan yang perlu menjadi penjudi kerajaan ditanam untuk menjatuhkan bukti bumi yang rata. Malah, kenyataan beliau adalah kali pertama yang pernah saya dengar mengatakan yang sedemikian.

Bukti bumi yang rata di mana-mana dapat dilihat. Sebagai contoh, dalam gambar latar langit Chicago ini dapat dilihat dengan jelas. Gambar itu diambil oleh Joshua Nowicki kerana dia berdiri di Park Mere Grand, Michigan, iaitu kira-kira 57 batu jauhnya, seluruh tasik Michigan dari Chicago.

Jika bumi menjadi dunia yang, tiada bangunan, termasuk Menara Sears (kini dikenali sebagai Menara Willis), akan dapat dilihat. Mereka semua akan berada di bawah kaki langit. Bahagian atas Menara Sears akan menjadi 194 kaki di bawah kaki langit. Satu-satunya perkara yang akan dapat dilihat dalam latar langit Chicago keseluruhan akan menjadi yang paling atas 85 kaki antena di atas Menara Sears. Malah, bagaimanapun, seluruh Sears Tower dan semua bangunan lain di sepanjang pantai di Chicago boleh dilihat dalam gambar Nowicki itu. Bahawa gambar oleh Joshua Nowicki latar langit Chicago membuktikan bahawa bumi ini rata.

kapal terbang

Arline Terbang Off Into Space.jpg
Arline%20Flying%20Off%20Into%20Space.jpgJika bumi menjadi dunia yang, pesawat tidak akan dapat terbang di atas jalan yang rata dan rata. Mana-mana juruterbang akan memberitahu anda bahawa apabila kapal terbang sampai ke ketinggian yang pelayaran, juruterbang "tahap off" dan terbang di jalan yang lurus dan rata. Malah, juruterbang menggunakan kaki langit untuk memastikan bahawa pesawat tersebut terbang peringkat. Apabila jarak penglihatan miskin, juruterbang akan menggunakan instrumen dan terbang tajuk tahap, menggunakan kaki langit tiruan. Cara sama ada, pada setiap masa pesawat terbang peringkat, sekali juruterbang mencapai pelayaran ketinggian. Jika bumi menjadi dunia, juruterbang itu perlu sentiasa menyesuaikan tajuk pesawat ini dan celupkanlah hidung ke bawah untuk menjaga ketinggian yang tetap. Walau bagaimanapun, bumi sebenarnya rata, jadi jika seorang juruterbang dicelup hidung pesawat ke bawah, untuk menyesuaikan untuk kelengkungan sepatutnya bumi, dia akan mendapati bahawa dia kehilangan ketinggian. Jika juruterbang terus bahawa trajektori menurun, pesawat itu akan berlanggar dengan bumi. Hakikat bahawa tiada pelarasan ke bawah itu dibuat oleh juruterbang untuk kelengkungan sepatutnya bumi adalah bukti bahawa bumi ini rata. Malah, Pentadbiran Penerbangan Persekutuan (FAA) menganggap bumi yang rata apabila latihan juruterbang dan pengawal trafik udara menggunakan Kemudahan Generation sasaran mereka (TGF).

buku saya menangani bukti dan membentangkan kepelbagaian bukti bahawa bumi tidak bergerak dan rata. Harapan saya adalah bahawa anda membuat keputusan untuk meninggalkan ketenangan palsu, dan berusaha untuk mengkaji bukti. Seorang lelaki yang jujur ​​yang ditunjukkan sebagai salah sama ada perlu mengakui kesilapan atau terhenti menjadi jujur. Adakah anda seorang yang jujur?

--
Related-
Alkitab Flat Earthers Seolah-olah telah mempengaruhi Hendrie

--
ANTHONY MIGCHELS Wades IN:

Saya telah mengikuti catatan anda mengenai FET dengan mata yang tajam dan tertanya-tanya sama ada saya perlu membalas atau tidak. Saya sebenarnya berharap seseorang akan, tetapi mereka tidak dan apabila anda membuat tuntutan 'Anthony Migchels telah meninggal dunia akibat', maka saya MESTI bertindak balas.

illuminati.jpg Bumi Flat
(Ramalan untuk menjatuhkan Konservatif dalam permainan kad Illuminati pada tahun 1995)

Saya tidak 'mengalah'. Dan saya bersetuju FET adalah psyop a. Walau bagaimanapun, ia juga merupakan satu fenomena yang sangat penting, yang bertiup banyak keseluruhan barangan yang kita ambil mudah keluar dari air.

Semua maklumat palsu yang baik adalah 90% betul, dan ini adalah kes dengan FET juga. Mereka telah mendedahkan beberapa fakta penting yang paling asas. Saya telah menyiasat isu ini dengan teliti dan telah memudahkan banyak perdebatan di Facebook mengenai isu itu. Ini bukan sesuatu yang mudah: kebanyakan orang tidak boleh mengendalikan idea Ball Bumi adalah salah, atau mereka menjadi fundamentalis FET malam. Ia adalah satu perbahasan yang sangat polarisasi. Tetapi ia telah sangat instruktif.

Untuk memberi anda idea:

- Mereka telah didedahkan NASA sebagai satu penipuan semata-mata. Ia adalah jauh lebih pendaratan Moon hoaxed. Seperti yang ada sekarang, saya sangat ragu-ragu bahawa mereka boleh melancarkan apa-apa ke 'ruang'. Kemungkinan besar (sehingga keterangan lain tersedia) Saya menganggap telekomunikasi dijalankan melalui antena berasaskan tanah, yang mendapat capaian global dalam tahun lima puluhan awal, apabila pertama dianggap 'satelit telekom telah dilancarkan.

- Kami mempunyai NO gambar Globe Bumi. picture Apollo yang terkenal adalah salah satu daripada beberapa yang mana NASA sendiri mendakwa ia adalah satu gambar 'sebenar'. Semua pics lain mereka memberi makan kepada kami, mereka mengakui diri mereka adalah Computer Generated Images. Dan gambar Apollo yang terkenal telah terbukti penipuan: ada rakaman yang ada bagi angkasawan berpura-pura pic dengan gambar Bumi dari tanah tinggi melalui tingkap pusingan kapal terbang (dan tidak 'ruang kapal').

- Oleh kerana tidak ada NASA, terdapat juga tiada bukti sebenar Heliocentrism. Geocentrism adalah sangat banyak kembali di tengah-tengah Astronomi, bagi mereka yang sedar apa implikasi FET berada. Copernicus, Newton, Galileo, mereka semua individu yang berhubung, yang boleh menawarkan gagal mengemukakan bukti untuk Heliocentrism, tetapi yang telah dinaikkan pangkat tidak henti-henti oleh Tangan tersembunyi.

- Kritikan utama FET ke arah Globe bumi benar-benar terkenal dalam kesederhanaan: kita tidak boleh melihat kelengkungan bumi.
Terdapat rakaman puluhan belon cuaca amatur di sana, dan mereka semua menunjukkan horizon yang rata dari 30km ketinggian. Kelengkungan tidak memainkan peranan apa pun dalam seni bina dan kejuruteraan, yang ia pasti sepatutnya.
Idea bahawa Bumi adalah untuk besar untuk membuat kelengkungan ketara dalam amalan harian adalah karut. Kelengkungan harus kehadiran. Ia seharusnya mudah dibuktikan, dan ia tidak.

antony-migchels.jpg
(Kiri, Migchels)
Flat%20Earth%20illuminati.jpgJadi mengapa menuntut FET adalah satu penipuan?

Oleh kerana kedudukan mereka sendiri bertujuan positif membuktikan Flat Earth tidak menambah. Mereka betul tentang kekurangan kelengkungan, tetapi malangnya kedudukan mereka mengenai pergerakan Matahari adalah salah. Sebagai contoh: mereka mendakwa Matahari hanya hilang di ufuk kerana had penglihatan kita, tetapi amalan harian menunjukkan bahawa matahari hilang di belakang kaki langit manakala saiz penuh boleh dilihat. Ia tidak menjadi lebih kecil kerana ia menetapkan, manakala FET mendakwa Matahari hanya bergerak menjauhi kita.

FET juga tidak dapat menjelaskan banyak peristiwa astronomi. Tambahan pula, saya bersetuju FET telah dilancarkan dengan cara yang benar-benar biasa, cuba untuk mencadangkan gerakan akar umbi, tetapi sebenarnya sudah pasti dari sehingga lebih tinggi.

Saya juga amat tidak bersetuju dengan idea FET bahawa Globe Bumi dan Heliocentrism adalah dusta dusta. Tiada manusia tidak dapat bangun pada waktu pagi kerana mereka telah berbohong kepada tentang bentuk Bumi.

Mereka bangun untuk melancarkan hamba jauh, untuk membayar Bank. Penipuan asas REAL kewujudan kita, adalah bahawa kita adalah 'bebas', sementara kami adalah jumlah hamba kepada Cartel Perbankan melalui Riba itu. Mengetahui fakta-fakta saintifik mengenai astronomi (untuk sejauh yang diketahui, jika apa-apa, kenaikan itu FET banyak keseluruhan soalan) tidak mengubah keadaan manusia, semasa mencetak beberapa kredit tanpa faedah untuk orang biasa berakhir perhambaan dan New World Order.

Dan FET mengalihkan perhatian daripada ini. Jadi, ia adalah: penilaian yang seimbang kebaikan dan keburukan fenomena penting!


- See more at: http://henrymakow.com/2016/02/Edward-Hendrie-Flat-Earth-Defense.html#sthash.BqfVSONT.dpufPetikan Argument yang dialihbahasa 1:

Oleh itu, saintis berkata, tidak ada atas dan ke bawah dalam ruang dan hakikat bahawa Eropah adalah ke utara dan Afrika selatan adalah semata-mata politik, mereka mengatakan jika kita flip peta dunia atau dunia terbalik, segala-galanya akan menjadi seperti betul sehingga sekarang . Tidak ada utara atau selatan di angkasa dan oleh itu apa yang kita menentukan utara dan selatan adalah berdasarkan prasangka pembuat peta Eropah awal. Apa sekumpulan crap! Tidak hairanlah Trump menang. Hanya mendengar apa yang dikenali sebagai masyarakat saintifik menuntut. Sekarang mari kita melihat kebenaran. Jika tidak ada atas dan ke bawah dalam ruang, tiada selatan atau utara, kompas tidak pernah bekerja di mana sahaja di bumi, kompas tidak akan menunjukkan ke arah utara magnet. Ia semudah itu, atas dan bawah, kiri dan kanan adalah arah sebenar, mereka tidak relatif seperti tuntutan sains, mereka adalah realiti, mereka adalah sebahagian daripada alam semula jadi dan penciptaan. Anda mahu tahu mengapa mata kompas North? Kerana ada gunung magnet di tengah-tengah cakera bumi, yang dikenali sebagai Gunung Meru, semua budaya purba tahu tentang perkara ini, ini adalah di mana Iblis mengambil Kristus dan menunjukkan kepada-Nya semua kerajaan dunia. Hanya dengan cara yang mungkin jika bumi ini rata dan anda mempunyai gunung yang besar di tengah-tengah itu. The dunia berputar sememangnya mustahil, bangunan pencakar langit anda semua akan jatuh ke bawah, kapal terbang anda akan meletup sebaik sahaja mereka mengambil kira dan lautan anda akan melimpah dan membanjiri seluruh bumi. Masa untuk bangun kini orang.

Petikan Argument yang dialihbahasa 2:

Mengapa tidak anda membuktikan saya salah dan bukannya melemparkan penghinaan anda! Lupakan kitab, mari kita mulakan dengan ilmu anda, beritahu saya kenapa mata kompas ke arah utara magnet ? Oleh kerana kita berada dalam ruang , tidak ada perkara seperti utara, ingat utara dan selatan adalah prasangka pembuat peta Eropah, jadi pergi kepala beritahu saya jika bumi adalah sfera dalam ruang , tidak ada ke atas atau ke bawah, kanan , penguin di Antartika tidak berjalan terbalik, menyebabkan pada semua bidang yang tepat saudara? Jadi sekarang beritahu saya mengapa terdapat perkara yang sedemikian sebagai utara magnet ? Juga mengapa ahli-ahli astronomi mengatakan bahawa planet-planet lain seperti Marks atau Venus mempunyai utara dan selatan tiang ? Bagaimana mereka menentukan yang mana satu adalah utara dan selatan ? Ingat mengikut BS heleocentric anda tidak ada atas dan ke bawah dalam ruang kan? Mengapa Mars mempunyai utara dan kutub selatan ?

Petikan Argument yang dialihbahasa 3:

Ya sudah tentu ada Mt Meru, perahu nelayan kecil di tengah-tengah cakera bumi kita. Ia dikelilingi oleh empat pulau besar. http://decodehindumythology.blogspot.com/2011/12/heaven-at-north-pole.html Tatal ke bawah lihat peta Mercator daripada kutub utara. Ini adalah pengetahuan umum sebelum Copernicus matahari hamba. Mengapa anda berfikir pintu masuk ke kutub utara benar dijaga oleh Rusia dan Amerika? Sebab mereka tidak mahu anda tahu whats up di sana. Meru adalah lebih tinggi dan lebih besar kemudian Everest. Sekitar empat pulau adalah betul-betul bebas ais, hampir separuh tropika, mereka berbohong kepada anda, mereka kutub utara sebenarnya panas, sangat hangat. Anyways sains bahawa memuntahkan kebenaran politik bukan saya. Mereka adalah sekali bahawa utara dan selatan adalah relatif dan berdasarkan pembuatan peta Eropah, Its anda semua yang tidak menerima atas dan ke bawah dan berkata ruang yang tidak mempunyai arah. Saya earther yang rata, saya tidak percaya di angkasa, kepada saya atas atau ke bawah, kiri dan kanan yang sangat jelas, saya perhatikan ini setiap hari. Jadi sekali lagi izinkan saya bertanya kepada anda; jika mengikut ruang astronomi tidak mempunyai atas atau ke bawah, dengan itu tiada NORTH OR SOUTH, apa dan yang menentukan kutub matahari atau utara Mar dan selatan?

Planet Bumi

Bumi itu bulat seperti globe yang biasa di tunjukkan oleh guru di sekolah.Bentuk bumi itu datar seperti pada peta di atlas. Berbagai teori mengenai bentuk bumi di dunia. Banyak foto dari ruang angkasa yang tak terhitung jumlahnya menunjukkan jika bumi itu bulat “Blue Marble”, seperti yang dikatakan oleh astronot. Namun tahukah anda bahwa kenyataannya planet bumi tidak berbentuk bulat sempurna?

Tidak bulat sempurna bukan berarti Bumi berbentuk segi tiga ataupun segi empat mulus. Sebelum Colombus berlayar di Samudera, Aristoteles dan para sarjana Yunani kuno lainnya mengusulkan jika bumi itu bulat. Hal ini di dasarkan pada sejumlah pengamatan. Seperti kapal yang berlayar semakin jauh akan terlihat seperti tenggelam dalam cakrawala.

Jika dilihat dari sudut pandang ruang, bumi tampak terlihat bulat. Namun sebenarnya bentuk bumi lebih dekat ke elips. Bisa dikatakan elips, tetapi tidak cukup untuk menggambarkan bentuk yang unik dari Bumi yang selalu berubah-ubah. Terkadang perubahan ini berperiode atau periodik. Seperti halnya dengan pasang harian di laut yang mempengaruhi laut tersebut ataupun kerak bumi. Kadang-kadang perubahan itu lambat kadang juga cepat. Seperti contoh es pada kutub mencair, pergeseran lempeng tektonik yang dikarenakan gempa bumi, letusan gunung berapi ataupun serangan meteor. Hal ini menyebabkan permukaan bumi yang tidak rata.

Penelitian yang dilakukan oleh NASA dan German Spce Agency, data yang dikumpulkan oleh satelit Gravity Recover and Climate Experiment (GRACE) menunjukkan jika bumi semakin membesar pada bagian khatulistiwanya.Mencairnya lapisan es di Greenland dan Antartika menyebabkan terjadinya penumpukan di khatulistiwa . Sejak 22 ribu tahun yang lalu, belahan bumi bagian utara memang sudah di selimuti oleh es.

Bentuk Bumi tidak rata, tidak beraturan

Bentuk bumi bisa dikatakan tidak beraturan, tidak rata. Jika digambarkan menurut bentuknya kita bisa melihat peta ataupun globe. Jika pada peta bumi tampak seperti hamparan “datar” sedangkan pada globe berbentuk bulat. Berdasarkan ilmu pengetahuan, bentuk bumi juga berubah dari waktu ke waktu karena beberapa faktor dinamis. Massa dari bumi bisa berubah-ubah tergantung pada gravitasi. Permukaan bumi seperti pegunungan dan lembah bisa muncul atau kadang menghilang karena lempeng tektonik. Meteor yang jatuh ke permukaan dan menyebabkan terjadinya kawah juga mempengaruhi bentuk bumi. tarikan gravitasi bulan dan matahari tidak hanya menyebabkan pasang surut laut dan atmosfer, tetapi pasang bumi juga.

Mencairnya gletser di Greenland dan Kutub Selatan juga mempengaruhi bentuk dari Bumi. Karena banyak air yang dibawa ke khatulistiwa. Berdasarkan data yang ada, dua belahan Bumi telah kehilangan sekitar 382 miliar ton es per tahunnya. Karena hal ini bisa memungkinkan tanah bergeser dan membuat planet menjadi lebih bulat. Namun harus diketahui jika proses ini membutuhkan waktu hingga ribuan tahun. Perubahan-perubahan permukaan bumi akan mempengaruhi distribusi massa. Dengan demikian medan gravitasi juga akan berubah.

Titik paling jauh permukaan Bumi dari inti Bumi adalah puncak gunung berapi di Ekuador, bukan puncak gunung Everest. Hal ini dikarenakan puncak gunung berapi di Ekuadot lebih dekat dengan khatulistiwa.

Dengan demikian bentuk bumi jika digambarkan memang menyerupai bentuk bulat, namun tidak bulat sepenuhnya. Ada beberapa permukaan yang membuatnya tampak tak beraturan. Jika bumi sepenuhnya berbentuk bulat sempurna dikatakan jika banyak satelit nantinya akan jatuh ke atmosfer dan terbakar.

Tambahan:

Penggambaran Bumi menurut penggunaannya

Berikut penggambaran Bumi menurut penggunaannya:
1. Datar atau flat earth

Penggambaran ini biasanya digunakan pada ilmu ukur tanah atau plane surveying. Biasanya untuk cakupan wilayah yang relatif kecil, bentuk bumi sendiri di modelkan sebagai bidang datar. Contohnya seperti peta.

2. Bola atau spherical earth

Digunakan pada perhitungan penentuan posisi untuk cakupan wilayah yang relatif kecil tetapi efek kelengkungan Bumi dianggap sebagai bola.

3. Elips atau spheroid earth

Biasanya digunakan untuk pemetaan skala yang besar dan bersifat nasional.
4. Bidang Nivo

Contohnya geoid, MSL, Chart datum dan lain-lain.

sumber: http://angkasa.xyz/benarkah-bumi-tidak-berbentuk-bulat/

Mohon aktif forumer bekerjasama dalam selenggara thread ini
 
Last edited:
Sponsored Post

cocoreX

Active Member
Messages
2,148
Joined
May 9, 2010
Messages
2,148
Reaction score
217
Points
33
Reserved post

Petikan Terjemahan

Dia lah yang menjadikan bumi ini untuk kamu sebagai hamparan, dan langit (serta segala isinya) sebagai bangunan (yang dibina dengan kukuhnya); dan diturunkanNya air hujan dari langit, lalu dikeluarkanNya dengan air itu berjenis-jenis buah-buahan yang menjadi rezeki bagi kamu; maka janganlah kamu mengadakan bagi Allah, sebarang sekutu, padahal kamu semua mengetahui (bahawa Allah ialah Tuhan Yang Maha Esa).
(Al-Baqarah 2:22)

Disediakan untuk mereka hamparan-hamparan dari api neraka, dan di atas mereka lapisan-lapisan penutup (dari api neraka) dan demikianlah Kami membalas orang-orang yang zalim (disebabkan keingkarannya).
(Al-A'raaf 7:41)

(Dia lah Tuhan) yang telah menjadikan bumi bagi kamu sebagai hamparan, dan Ia telah mengadakan bagi kamu padanya jalan-jalan lalu-lalang; dan Ia juga telah menurunkan hujan dari langit. Maka Kami keluarkan dengannya berjenis-jenis tanaman dan buah-buahan yang berlainan keadaannya.
(Taha 20:53)

(Dia lah Tuhan) yang telah menjadikan bumi bagi kamu sebagai hamparan, dan Ia telah mengadakan bagi kamu di bumi jalan-jalan lalu-lalang, supaya kamu mendapat petunjuk (ke arah yang dituju).
(Az-Zukhruf 43:10)

Dan juga (keadaan) bumi ini, (bagaimana) Kami bentangkan dia sebagai hamparan, dan Kami letakkan padanya gunung-ganang yang terdiri kukuh, serta Kami tumbuhkan padanya pelbagai jenis tanaman yang indah subur?
(Qaaf 50:7)

Mereka (bersenang-senang di tempat masing-masing dalam Syurga itu dengan) berbaring di atas hamparan-hamparan, yang lapisan-lapisan sebelah dalamnya - dari sutera tebal yang bersulam; dan buah-buahan kedua-dua Syurga itu dekat (kepada mereka) untuk dipetik.
(Ar-Rahmaan 55:54)

"Dan Allah telah menjadikan bumi bagi kamu sebagai hamparan,
(Nuh 71:19)

(Mengapa kamu ragu-ragukan kekuasaan Kami menghidupkan semula orang-orang yang telah mati?) Bukankah Kami telah menjadikan bumi (terbentang luas) sebagai hamparan?
(An-Naba' 78:6)

Sumber terjemahan: surah.my


Nabi Khidir adalah seorang nabi yang berumur panjang, masih hidup hingga kini. Ada rahsia rupanya mengapa nabi Khidir AS berumur panjang, mari kita baca kisahnya. Ia adalah kehendak Allah SWT terhadap hamba-Nya, mungkin ada peranan tertentu yang dikhaskan kepadanya.

Kisah ini diriwayatkan oleh Ats-Tsa’labi dari Imam Ali ra.

Kisah ini adalah salah satu dari jutaan kisah untuk membuktikan bahwa jika Allah SWT berkehendak sesuatu perkara maka akan TERJADILAH. Tak seorang pun yang mampu menghalanginya. Seperti kemenangan Islam kali ke 2 di akhir zaman akan berlaku dengan kehendak Tuhan. Tak ada siapa boleh menghalangnya.

Berikut Kisah Nabi Khidir, moga-moga ada faedahnya.

Pada zaman dahulu dahulu ada seorang raja yang gagah berani bernama Iskandar Zulkarnain. Namanya dan ceritanya ada disebut di dalam Al Quran.

Pada tahun 322 SM, Raja Iskandar Zulkarnain berniat mengadakan perjalanan untuk mengelilingi bumi dan Allah SWT mewakilkan salah satu malaikatnya yang bernama Rofa’il untuk menyertainya dalam perjalanan panjang itu.

Dialog Malaikat dan Raja Iskandar Zulkarnain.

Kerana ditemani oleh seorang (tak tau penjodoh bilangan khas untuk malaikat) malaikat, Raja Zulkarnain banyak mengajukan pertanyaan mengenai dunia dan akhirat serta isinya. Salah satu pertanyaan yang paling terkenal adalah tentang ibadah para malaikat di langit.

“Wahai Malaikat Rofa’il, ceritakanlah kepadaku tentang ibadah para malaikat yang ada di langit,” tanya Raja Zulkarnain.

“Para malaikat yang ada di langit ibadahnya ada yang berdiri tidak mengangkat kepala selama-lamanya, ada juga yang bersujud tidak mengangkat kepala selama-lamanya, ada pula yang rukuk tidak mengangkat kepala selama-lamanya,” jawab Malaikat Rofa’il.

“Aduh, alangkah bahagianya hati ini seandainya aku boleh hidup bertahun-tahun lamanya untuk beribadah kepada Allah SWT,” kata Raja Zulkarnain.

“Wahai raja, sesungguhnya Allah SWT telah menciptakan sumber air di bumi. Namanya Ainul Hayat, (sumber air hidup). Barang siapa yang meminum airnya seteguk, maka ia tidak akan mati sampai hari kiamat atau jika ia memohon kepada Allah SWT untuk dimatikan,” kata Malaikat Rofa’il.

“Apakah engkau tahu tempat Ainul Hayat itu wahai Malaikat Rofa’il?” tanya raja.

“Sesungguhnya Ainul Hayat itu berada di bumi yang gelap,” jawab Malaikat Rofail.

Setelah Raja Zulkarnain mendengar kata-kata malaikat Rofa’il tentang Ainul Hayat itu, maka raja segera mengumpulkan para alim ulama di zaman itu lalu raja bertanya kepada mereka tentang lokasi Ainul Hayat, tapi mereka semua menjawab tidak tahu.

“Wahai para alim ulama, tahukah kalian di manakah letak Ainul Hayat itu?” tanya raja.

“Kami tidak mengetahuinya wahai Tuanku, hanya Allah SWT yang Maha Mengetahui,” jawab salah seorang ulama.

Di luar dugaan, dari pertanyaan Raja Zulkarnain, ada salah seorang ulama yang mampu menjawab walaupun tidak secara detail.

“Sesungguhnya aku pernah membaca di dalam wasiat Nabi Adam as bahawa beliau berkata bahawa sesungguhnya Allah SWT meletakkan Ainul Hayat itu di bumi yang gelap,” katanya.

“Di manakah bumi yang gelap itu?” tanya raja.

“Iaitu di tempat terbitnya matahari,” jawab orang alim itu.


Kemudian Raja Zulkarnain menyuruh para pengawalnya untuk menyiapkan segala keperluan untuk mencari dan pergi tempat Ainul Hayat itu.

“Kuda apa yang sangat tajam penglihatannya di waktu gelap?” tanya raja.

“Kuda betina yang masih perawan,” jawab para sahabatnya.

Akhirnya raja mengumpulkan seribu kuda betina yang masih perawan dan ia memilih diantara 6 ribu tenteranya yang pandai serta pakar perang. Nabi Khidir as adalah salah seorang di antara para tentera itu, bahkan baginda adalah perdana menteri ketika itu.

Perjalanan Mencari Ainul Hayat.

Setelah dirasa semua cukup dan siap, maka berangkatlah Raja Zulkarnain dan Nabi Khidir as yang berjalan di depan pasukan. Setelah sekian lama mencari, akhirnya mereka mengetahui tempat terbitnya matahari.

Mereka pun menuju arah terbitnya matahari tersebut.

Perjalanan ke tempat tujuan tersebut memakan waktu 12 tahun lamanya untuk sampai di bumi yang gelap itu. Gelapnya bukanlah seperti di waktu malam hari, melainkan gelap karena ada pancaran seperti asap.

Raja Zulkarnain sudah tak sabar lagi hendak masuk ke tempat gelap itu, namun salah seorang yang bijaksana mencegahnya. Para tentera berkata kepada raja,

“Wahai Tuanku, sesungguhnya raja-raja yang terdahulu tidak ada yang masuk ke tempat gelap ini, kerana ia berbahaya.”

“Wahai tenteraku, kita mesti memasukinya, tidak boleh tidak,” sanggah raja.

Oleh kerana raja bersikap keras hendak memasukinya, maka tak ada seorang pun yang berani melarangnya.

“Diamlah dan tunggulah kamu semua di sini selama 12 tahun. Jika aku kembali kepada kamu semua dalam masa itu, maka kedatanganku terhadap kalian termasuk baik (selamat). Dan jika aku tidak datang dalam 12 tahun, maka pulanglah kalian kembali ke negeri kalian,” ujar raja.

Setelah itu raja mendekat dan bertanya kepada malaikat Rofa’il,

“Apabila kita melewati tempat gelap ini, apakah kita dapat melihat kawan-kawan kita?”

“Tidak akan kelihatan” jawab Malaikat Rofa’il.

“Akan tetapi aku memberimu sebutir permata atau mutiara. Jika mutiara itu di letak ke atas bumi, maka ia dapat menjerit dengan suara yang kuat, dengan demikian kawan-kawan kalian yang tersesat jalan dapat kembali kepada kalian,” jelas Malaikat Rofa’il lebih lanjut.

Masuk ke Ainul Hayat.

Demikianlah, akhirnya Raja Iskandar Zulkarnain masuk ke tempat yang gelap itu. Selama 18 hari lamanya tidak pernah melihat matahari dan bulan, tidak pernah melihat malam maupun siang. Tidak pernah melihat burung dan binatang liar, sedangkan raja berjalan dengan didampingi Nabi Khidir as.

Pada saat mereka berjalan, maka ALlah SWT memberi wahyu kepada Nabi Khidir as.

“Bahwa sesungguhnya Ainul Hayat itu berada di sebelah kanan jurang dan Ainul Hayat ini Aku khususkan untuk kamu.”

Setelah Nabi Khidir as menerima wahyu itu, beliau berkata kepada sahabat-sahabatnya,

“Berhentilah kamu semua di tempat masing-masing dan jangan memninggalkan tempat kamu semua sebelum aku kembali.”

Kemudian Nabi Khidir as menuju kanan jurang hingga beliau menemukan Ainul Hayat itu. Beliau turun dari kudanya, melepaskan pakaiannya dan turun ke Ainul hayat tersebut. Baginda mandi dan minum air sumber hidup tersebut dan baginda merasakan bahawa airnya lebih manis daripada madu.

Sesudah mandi dan minum air tersebut, beliau keluar dari tempat itu kemudian menemui Raja Iskandar Zulkarnain sedangkan Raja tidak mengetahui apa yang telah terjadi atas diri Nabi Khidir as. Wallahu A’lam.

http://anjangmuor.wordpress.com/2012/12/15/nabi-khidir-dan-ainul-hayat/


Moga terjawab persoalan.

ChGtnKwW0AIzNIw.jpg


images


arah sujud juga diukur ketika matahari tegak
http://www.e-solat.gov.my/web/index1.php?id=50&type=C

t0D5u.jpg


Prof Abdali menggunakan projeksi azimuthal iaitu secara rata.

azimuthalprojectionequalareas.gif


ini arah lebih meyakinkan.
Rata boleh menunjuk arah dengan sebenar arah tersebut berbanding bulat.

23d4754437.png


People tend to use compass for determining Qibla, but they do not realize the errors involved in compass. Firstly, the compass is affected by metallic objects in the vicinity, in furniture, in building materials, or even buried in the ground, so the compass placed at different locations in the same room gives different directions. Secondly, the angle of Qibla can only be calculated from True North, and True North cannot be determined by compass. Compass points to magnetic North, (based on earths magnetic field, which is changing continuously, and sometimes has erratic behavior) that may be many degrees away from True North.
To download a research paper by Dr. Kamal Abdali Open Icon.
If you have Acrobat Reader, you will view this paper in your browser and can print it from there, or send e-mail to Dr. Kamal Abdali.


http://moonsighting.com/qibla.html

Benarkah Bumi mengelilingi matahari?

16 AUGUST 2014
ADING

Matahari tidak mengelilingi bumi, pun juga sebaliknya, bumi tidak mengeliling matahari.
Hakikinya matahari terbit (lahir/muncul) dari timur dan terbenam (tenggelam) di barat.

Nabi SAW bersabda: “Sungguh Allah telah memperlihatkan bumi kepadaku, lalu aku melihat timur dan baratnya” (HR. Muslim)

QS. Al Kahfi 86
“hingga ia (Zulkarnain) sampai ke tempat terbenamnya matahari, lalu ia melihat matahari terbenam ke dalam mata air lumpur yang hitam. Disana ia bertemu dengan satu umat (yang masih primitif). Kami ilhamkan: “hai Zulkarnaen! kamu boleh menyiksa mereka atau engkau boleh berbuat baik kepada mereka“

QS. Al Kahfi 90
“Akhirnya ia sampai di tempat terbitnya matahari, dilihatnya matahari menerangi suatu kaum yang belum berpakaian“

Tanda kiamat:
“Sesungguhnya tanda yang pertama ialah terbitnya matahari dari barat atau binatang Daabah, yang satu dibelakang yang lain, kemudian Nabi menerangkan: yang demikian itu, bahwa tiap matahari terbenam, ia sujud di bawah Arsy, kemudian minta izin untuk terbit, lalu tidak diizinkan hingga bila Allah menghendaki terbit dari barat. Maka ketika ia sujud di bawah Arsy lalu minta izin untuk terbit, tidak diizinkan, kemudian minta izin lagi, juga tidak diizinkan, sehingga ia merasa umpama diizinkan sudah tidak akan sampai ke ujung timur (tempat terbitnya) lalu ia berkata: Ya tuhan alangkah jauhku dari manusia. Dan ketika pada malam hari ia kembali minta izin, lalu diperintah: Terbitlah dari tempatmu.” (HR. Abu Laits dg sanad dari Abu Zar’ah dari Amr mendengar cerita dari Marwah tentang tanda-tanda kiamat).

Dari Abu Dzar ra. berkata: “Nabi SAW berkata kepadaku ketika matahari terbenam: Tahukah kamu, kemanakah matahari itu pergi?. Saya menjawab: Allah dan Rasul-Nya lebih mengetahui. Beliau bersabda: Sesungguhnya matahari itu pergi sambil sujud di bawah Arsy, lalu ia minta izin dan diberi izin dan dikatakan kepadanya: Kembalilah ke tempat kamu datang kepada-Ku. Lalu ia terbit dari tempat terbenamnya (barat).“

Allah Maha Kaya dan Maha Pencipta. Bukanlah hal yang sulit bagi Allah menciptakan matahari dalam jumlah yang banyak (telah diukur-Nya) dengan bentuk dan rupa yang sama persis dengan sebelum-sebelumnya dan terbit/lahir dari timur lalu terbenam di barat setiap harinya.

QS. An-Naml 12
“Dan Dia menyerahkan kepadamu malam dan siang, matahari dan bulan“

QS. Anbiyaa 33
“Dialah yang menciptakan siang dan malam serta matahari dan bulan”

QS. Yaasin 40
“Matahari tidak mungkin menyusul bulan dan malam pun tidak dapat mendahului siang dan masing-masing berjalan pada garisnya“

Datangnya siang bukan karena terbitnya matahari.
Datangnya malam bukan karena ditinggalkan matahari.

Malam dan siang dicipta sebelum bumi dicipta-Nya.
Bumi adalah tempat terbit-terbenamnya matahari, maka bumi harus ada dulu.
(Sama halnya Nabi Adam as dicipta dari unsur-unsur tanah bumi, maka bumi harus ada dulu, baru kemudian proses selanjutnya Allah menciptakan Nabi Adam as)
Setelah itu matahari dimasukkan-Nya ke dalam siang dan bulan ke dalam malam.

QS. An Naazi’at 29-30
“Dijadikan-Nya malam gelap gulita dan siang terang benderang dan sesudah itu Dia hamparkan bumi.“

QS. An Naba’ 6-7
“Bukankah Kami telah menjadikan bumi sebagai hamparan (bukan bulatan) dan gunung-gunung sebagai pakunya (agar tidak bergerak)“

Imam Ghazali berkata: “Seandainya bumi ini bergetar dan bergerak, maka semua manusia tidak akan dapat mengerjakan pekerjaan dengan teliti, baik yang menyangkut tumbuh-tumbuhan maupun industri. Perhatikan hal itu pada gempa-gempa yang seringkali menimpa manusia dan memberikan perasaan takut bagi mereka agar bertaqwa kepada Allah“

QS. Ath Thalaq 12
“Sesungguhnya Allah telah menciptakan tujuh langit dan bumi seperti itu pula.“

Sewaktu Abdullah bin Salam bertanya kepada Nabi SAW: “Dengan apa bumi ini bisa tenang?“,
jawab Nabi SAW: “dengan beberapa gunung“,
pertanyaan berikutnya: “dengan apa gunung-gunung itu dikokohkan?“,
jawab Nabi SAW: “Dengan gunung Qaaf yang dibuat dari Zamrud hijau dan birunya langit“,
setelah itu ditanya lagi “berapa jarak tinginya dari bumi ke langit dunia?“,
jawab Nabi SAW: “500 tahun perjalanan“.
Pertanyaan selanjutnya tentang jarak perjalanan kiri dan kanannya dari titik tengah?,
jawab Nabi SAW: “200 tahun perjalanan”
dan ketika ditanyakan tentang penghuni bumi yang berlapis tujuh itu.
Nabi SAW menyebutkan: “penghuni lapisan ke tujuh adalah para malaikat, penghuni lapisan ke enam adalah Iblis beserta bala tentaranya, penghuni lapisan ke lima adalah setan, penghuni lapisan ke empat adalah ular, penghuni lapisan ke tiga adalah kalajengking, penghuni lapisan ke dua adalah jin dan penghuni lapisan pertama adalah manusia“. “dan di bumi terdapat bagian-bagian yang mendampingi” (QS. Ar Ra’du 4) “di belakang gunung Qaaf ada 70 bumi dari misik (kasturi), 70 bumi dari emas, 70 bumi dari perak, 70 bumi dari besi, 70 bumi dari Anbar, 70 bumi dari kapur. di belakangnya semua terdapat alam malaikat. tidak ada satu manusia pun yang mengetahui jumlah para malaikat ini kecuali Allah, dan mereka bertasbih dengan kalimat LAA ILAHA ILALLAAH MUHAMMAD RASULULLAH“.

Hikmah yang dapat diambil dari tanya-jawab antara Nabi SAW dengan Abdullah bin Salam -seorang yahudi- telah masuk Islam berkat keterangan yang dijelaskan oleh Nabi SAW. Nabi SAW bersabda: “titik tengah bumi adalah Ka’bah“.

Sudah siapkah dan sudah beranikah bertanggung-jawab kepada Allah atas mana yang Anda imani, teori Copernicus (bumi bundar berputar pada porosnya) atau Qur’an dan hadist (bumi terhampar datar dan amat sangat luas)?

Maha Benar Allah dengan segala firman-Nya

Sumber: https://ading.wordpress.com/2014/08/16/benarkah-bumi-mengelilingi-matahari-2/
 
Last edited:

cocoreX

Active Member
Messages
2,148
Joined
May 9, 2010
Messages
2,148
Reaction score
217
Points
33
Reserved post 2

Fish eye lens correction

http://www.youtube.com/watch?v=JuzNj7LXQXg

http://www.youtube.com/watch?v=rt-q2ysGaZQ

0.jpg


CPIoQLrUYAAuRVN.png


http://www.youtube.com/watch?v=dgit6h60IUw

Koordinat ISS berubah apabila gajet diubah tarikh?:eek::eek::eek:
http://www.youtube.com/watch?v=uGOkYUjRvKo

http://www.youtube.com/watch?v=nRJw9gblf4Y

http://www.youtube.com/watch?v=l7BhcufC-5Y

thumb.php


http://investigate-nasa.com/2015/11/23/bubbles-in-space/

InspirationalQuotes.Club-enemy-knowledge-ignorance-illusion-knowledge-wisdom-intelligent-Stephen-Hawking.jpg


img_7263.jpeg


http://www.youtube.com/watch?v=b_ppPXChyTo

http://www.youtube.com/watch?v=HjN5WggiSFY

http://www.youtube.com/watch?v=DChIeR5bO-4

http://www.youtube.com/watch?v=5cibdrB-xdY

http://www.youtube.com/watch?v=t2Y9R-PO0oo

http://www.youtube.com/watch?v=NVbBFwdmldA

Perspective NOT Curvature Flat Earth

http://www.youtube.com/watch?v=Pjm_oeN5j1g

flat earther katanya satelit fake. :D

http://www.youtube.com/watch?v=CCts6dtyhjw

Update #376 New Continent Video

http://www.youtube.com/watch?v=p_09XyR5UM0


Update #378 New Continent Paper Clip

1000-year-old-map.jpg


Some Things We DO Know:

Our Everyday Experience Tells Us the Earth is FLAT
NASA is a Government Agency That Lies Routinely
The Apollo Missions DID NOT Go to the Moon
There Are NO Authentic Photographs Taken From Space
Live Video From the ISS Has Been Shown to be FAKE
The Sun and Moon Appear to be EXACTLY the Same Size
We can see Lunar surface details—from 239,000 miles away?
We Can See Distant Objects That Should Be Below the Horizon
There is a Conspiracy to Conceal Our True Identity


http://www.exohuman.com/wordpress/2016/06/the-earth-is-flat/
 
Last edited:

Mad_Hatter

Legendary Member
gem
Messages
10,229
Joined
Apr 12, 2011
Messages
10,229
Reaction score
1,722
Points
201
Utama

FE5.jpg

FE1.png

mq.jpg

FE2.jpg

FE3.jpg

FE4.jpgExtrabl-a.png

bl-b.png

bl-c.png

bl-d.png

bl-e.png

bl-f.png

bl-g.png

bl-h.png

bl-i.png

bl-j.png

bl-k.png

bl-l.png

bl-m.png

bl-n.png

bl-o.png
ex-1.png

ex-2.png

ex-3.png

ex-4.png

ex-5.png

ex-6.png

ex-7.png

ex-8.png

ex-9.png


Geng FE punya hujah

aku belajar Dr org2 yg arif..bukan org yg tahu hal bintang,ilmu falak Dan kuar fatwa bumi bulat Dr akal khayalan..bukan Dr Firman tuhan..sebab ahli falak benar akan berpegang pada quran..bukan jenis jawab ikut akal khayalan sebab takut nk mengatakan wallahualam bila tidak tahu..dan mereka cerita berpandukan kata2 korg bukan islam yg byk menyesatkan
pendapat saudara saya terima..hal bumi rata adalah kerana byk yg membelakangi al quran,memang kesilapan saya memberikan gelaran2 spt bo.dow ******* dan sebgai kerana keras dlm menerima pandangan dan provoke yg dilakukan..cuba saudara belek2 semula dr awal mula tread..tetapi bg yg selalu berdebat hal tu..bg sayalah spt adik beradik je..sebab tread lepas2 saya dh berpesan awal2..jgn amik hati..tu je..mungkin saudara baru dlm tread tersebut..memanglah nmpk semacam..kalau x..geng2 GE pun rase sunyi je...haha

sebab dorg pun sebenarnya sedang mencari juga ilmu2 FE yg boleh diterima..sebab bg geng2 FE..ilmu GE ni dh lama dah kita belajar dr skolah lagi..cuma nk bgtau..ada ilmu GE tu betul dan ada yg salah tetpi kalau berlawanan dgn quran..tu kene tegas..ada quran xsebut direct..tu xkisah lah..tp kalau direct..itu xleh nk tolak..cuma kita xnak..benda yg bukan dikatakan ijma..kerana nk menang..bg Fe bukan nak menang..tp cuba fikir2 dan cari kebenaran..tu je..klah..maaf off topik sikit..
Yg jatuh akidah bila kita membuang firman2 Allah..dan terpedaya dgn pendustaan mereka itu..
Matahari bergerak..kejar mengejar diantara bulan..bumi dipasak gunung agar diam.
so,ayat mana kah lagi benar..quran atau NASA..?terPulanglah..
lalu berdusta mereka..kerana khayalan bumi ini bulat bola spt matahari bulan..kene bergerak jugak..direka cerita..dgn tafsiran2 dusta dr quran..agar masuk lojik akal manusia..
bila bumi bulat bola kene bergerak ditambah garam..bergerak semua tu di angkasaraya..menuju ke satu tempat yg xpasti merayau2 diangkasa..kebodohan apa ini..sehingga ustaz2 agama pun jadi merepek kerana sains yahudi nasrani ni..wallahua'lam
Dusta..ayat awal kejadian bumi pun dh bgtau,dan kiamat pun dh bgtau..alam maya..ada yg mengaku islam tp sebenarnya bukan islam..boleh kenal dr kata2 menidakkan kata2 alquran..
Mufti Berkhayal?

Mufti jawab ikut akal khayalan?

Mufti tafsir dusta?

So mufti cerita berpandukan kata2 korg bukan islam yg byk menyesatkan ?

Mufti membelakangi Al-Quran?

Mufti jatuh Akidah?

Atau tokey99 sebenarnya Berkhayal :(paid

zxc.png


Extra

#00 Peta dunia tahun 1803 milik Turki Uthmaniyyah

uploads%2F2016%2F8%2F2%2Fcedidatlas_2.jpg

uploads%2F2016%2F8%2F2%2Fcedidatlas_15.jpg

uploads%2F2016%2F8%2F2%2Fcedidatlas_21.jpg

uploads%2F2016%2F8%2F2%2Fcedidatlas_20.jpg

uploads%2F2016%2F8%2F2%2Fcedidatlas_19.jpg

uploads%2F2016%2F8%2F2%2Fcedidatlas_18.jpg

atlashigh1_custom-cafa48c3e6ebda7d2e3e181c42f773de2a8a2f3f-s800-c85.jpg

]#000 Tafsiran Hamparan yang disalah erti oleh Flat Earth
sekian lama jadi silent reader, hari ni terdetik utk post sedikit komen, harap MOD CG benarkan post aku sebab post ni berkaitan Quran..

terdetik utk komen sebab sedih bilamana lihat ramai yg salahguna ayat Allah utk dan menafsir sendiri ikut terjemahan fahaman sendiri..

pertamanya, perkataan HAMPARAN:
dalam Al-Quran perkataan2 yg menggambarkan maksud HAMPARAN semuanya, diulangi semuanya TIDAK MEMBAWA maksud RATA.
HAMPARAN yg digunakan dalam Quran bagi merujuk kepada makna LUAS, bukan RATA.
Rujukan kepada Kamus Dewan atau DBP juga menjelaskan maksud HAMPARAN bukannya RATA. HAMPARAN merujuk kepada sesuatu yg DIBENTANGKAN secara LUAS.
Cth: Menghamparkan tikar, permaidani, tidak bermakna tikar dan permaidani itu rata, tapi bergantung kpd permukaan ia dihamparkan. Kalau dihamparkan di atas sesuatu yg MENDATAR, maka RATA lah ia, kalau sesuatu yg BULAT, maka BULAT lah ia.
Jadi utk menggunakan maksud HAMPARAN di sini sebagai RATA adalah sama sekali SALAH dan TIDAK TEPAT.

Kedua, perkataan PENJURU:
dalam Al-Quran, perkataan penjuru langit dan bumi yg disandarkan hujah FE menggunakan perkataan AQTAR.. Rujuk Surah Al-Rahman ayat 33.
Perkataan AQTAR adalah plural kpd perkataan QUTR, yg sama sekali TIDAK membawa maksud PENJURU. Boleh rujuk mu'jam Arab atau paling mudah buka website ALMAANY.
Yg dimaksudkan dgn AQTAR dari segi bahasa adalah DIAMETER. Jadi bentuk apakah dalam dunia ini yg ada DIAMATER? Adakah bentuk yg RATA atau BULAT?
Dan dalam tafsiran2 lain, maksud AQTAR di sini bukan bermakna CORNER/PENJURU, tetapi REGIONS, TERRITORY, atau KAWASAN.

Mohon forumer CG sekiranya menggunakan Kalimah Allah dlm hujah, atau Hadith Rasulullah SAW dlm argument, sila semak tafsiran yg tepat agar tidak keliru dgn interpretasi sendiri yg akhirnya mengelirukan org awam lain.

Wallahua'lam.

# Q&A sesi debat CG.
Hujah 1


Jawapan Hujah 1

konsep gelombang cahaya

slide_4.jpg


bagaimana terjadi gelombang membina dan gelombang membinasa..
ni subjek fizik spm...:D
light.doublewave.gif


cahaya juga boleh 'dibengkokkan' apabila melalui medium yg berbeza ketumpatan seperti kaca, air

Jawapan 2

23c0fdca49.jpg


Hujah 2

Jawapan Hujah 2
world-map.gif

On the Globe? Peta kat atas nie bukan globe, tak boleh digunakan untuk buat calculation. kala anda nampak peta kat atas nie globe, sila check mata anda :)).

Hujah 3

Lens Correction?

Hero3-Aerials-compare-550.jpg


fix-gopro-fish-eye-distortion.jpg


773-fischaugenkorrektor-gopro-hero3-b-drohnen-s-jpg


00BtyG-22959984.jpg

Jawapan Hujah 3
Berkaitan dengan LENS ni,,,
nah aku ULANG lagi benda sama seperti mana kau ulang2 benda yang sama

tapi kali ini aku siap lukis supaya kau faham..


986b8.png


tak percaya lagi,tengok video di bawah

Hujah 4

Jawapan Hujah 4

benda lain pon ko merapu..

ni nak tgk lengkung bumi..buah avocado tgk dekat2 pon xnampak curvature:)):)):))

z0E0FxGSpaWrfJlgMxtp_1452171876-flatearth.jpg


Hujah 5
Patut le beberapa bulan di Antarctica, tiada aktiviti kerana terlalu gelap.

Sun-MoonSmall.png

Jawapan Hujah 5

ni video di antartica yang waktu siangnya 24 jam..kalo bumi piring, mustahil antartika siangnya 24 jam..

main-qimg-6736097eae6751ac50d02d2fb3918190-c


Hujah 6
layer green screen pun boleh setup :D:DJawapan Hujah 6
saya dah tengok...

ada satu part dalam video tu, saya yakin geng2 bumi piring SALAH..

ada satu scene mengenai PIHAK NASA cakap
"objek yang terapung di ANGKASA LEPAS (ISS) bukannya kerana tiada gravity,
tapi kerana objek tu mengalami freefalling" ..


so geng2 bumi piring cakap,
NASA sendiri cakap mcm tu...
maknanya adakah freefalling itu berlaku di bumi?
kenapa di bumi pulak...Space Station itu di angkasa lepas..
tapi tetap akan berlaku freefalling pada space station tu

kalau ko belajar sains,,memang tiada istilah TIADA GRAVITY...
yang ada hanyalah isitlah Zero-G ...
sbb gravity sebenarnya ada di mana-mana..
kalau takde gravity, macam mana planet2 di angkasa lepas boleh mengelilingi antara satu sama lain???

jangan cakap "gravity tiada di angkasa lepas"..itu salah..
Gravity ada di mana-mana walaupun di angkasa lepas

zero-G ini
maksudnya
DAYA GRAVITY yang dikenakan pada sesuatu objek itu adalah KOSONG...

jadi, ini lah yang dikatakan "objek itu mengalami ZERO-G"...

bagaimana boleh jadi kosong? sedangkan GRAVITY wujud di semua tempat walaupun di angkasa lepas?

ok saya bagi contoh...

contohnya kita tolak kereta yang tak bergerak,
mesti kita akan rasa berat kan?
macam mana nak bagi kereta itu bergerak?
jawapannya kita kena tolak lagi kuat (tolak lagi kuat itu maksudnya kita kena tambahkan DAYA TOLAK kita)...
jadi kereta tu mengalami DAYA TOLAKAN dari kita..
semakin banyak DAYA TOLAKAN dikenakan pada kereta tu,
semakin laju kereta tu bergerak...

TAPI

bila kereta tu makin laju,,
kita akan rasa makin ringan (maknanya DAYA TOLAKAN kita dah kurang)..
apabila kereta tu dah DAPAT START ENJIN dan bergerak laju,
kita dah tak perlu tolak dah..
so, kereta tu dah TIDAK ADA daya tolakan yang dikenakan pada kereta itu..


sama juga macam ANGKASAWAN DI SPACE STATION..

SPACE STATION sebenarnya mengalami FREE-FALLING yang tiada henti..
free-falling ni laju tahu tak..accelerationnya sama dengan nilai acceleration gravity..so bila sama, dia akan jadi ZERO-G...

mesti geng2 bumi piring cakap "kalau free-falling, kenapa tak jatuh ke BUMI?"...
jawapannya adalah ISS itu sendiri SENTIASA bergerak ke arah ke luar dari bumi...
tapi akibat dari gravity, ISS ditarik ke arah bumi dan akan menyebabkan ISS itu mengelilingi bumi..

senang2 tengok je video bawah ni..
Hujah 7
11162449_1139024712790519_270460653764564537_n.jpg


onept2.gif


1850_35_90.jpg


11162449_1139024712790519_270460653764564537_n.jpg


If the earth is flat, the horizon will always be at eye level (when you look forward at an angle perpendicular to your own stature). And if the earth is round, the horizon is always below the eye level however, standing on the ground this angle is so small to be noticeable therefore you need a tool like theodolite to measure this elevation angle. Unless you're a surveyor, theodolite doesn't always come handy. Fortunately, if you have a smartphone there are plenty of apps like one below for Android which does the same job:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.glidelinesystems.dioptra

which gives you a display like this:

XgjnArx.png


The elevation angle is on the right hand side of the display. Left hand side shows how tilted is your phone. If you don't want to show your location, just turn of your GPS before taking a screenshot. It's now very easy to see whether the horizon is at or below eye level, the higher you get the more below eye level it gets if the earth is round.

:)paid:)paid:)paid

Jawapan Hujah 7
ko ingat bumi ni kecik ke?
bumi ni besar tahu tak?

ko suka cakap benda yang kecik2..benda yang kecik memang la makin jauh, makin tak nampak..

cuba kita fikir benda yang besar dan tinggi seperti GUNUNG EVEREST..
kenapa kita tak nampak GUNUNG EVEREST..

atau pun matahari..

MATAHARI jauh lebih tinggi dari EVEREST,,
so, kenapa MATAHARI boleh tenggelam?fa42a.png
saya share video BUKTI BUMI ITU GLOBE (bukan RATA)...

salah satu isi dalam video ni berkaitan horizon dan vanishing point...

kalau bumi itu rata, sepatutnya bila matahari terbenam, matahari itu bukan sahaja tenggelam, tapi matahari itu akan semakin mengecil dan akan hilang apabila sampai ke vanishing point...tapi yang kita lihat, matahari langsung tak hilang..matahari cuma tenggelam...so teori bumi rata itu adalah KARUT!

tolong hadam elok2 video di bawah ini sebelum reply...Hujah 8

Jawapan Hujah 8
memang la tak rasa..

kelajuan bumi spin itu constant..

mcm bawak kereta,,kalau constant 80km/h dari awal sampai bila2,,memang tak rasa pun daya inertia...


inertia HANYA BERLAKU apabila ada perubahan kelajuan...

contoh, botol sos,,,
mula2 kita gerakkan botol ke bawah dgn laju, lpas tu tiba-tiba kita hentikan botol sos tu,
so baru la berlakunya inertia pada sos kat dalam tu..
dan sos tu akan keluar...kalau kelajuan constant je, sos dalam botol tu takkan keluar...

inertia pada manusia mungkin akan berlaku sekiranya bumi berubah kelajuan secara tiba2 (contoh: berlanggar dgn planet lain)

Hujah 9
boleh jadi airplane sekarang lebih cepat dari model airplane lama.
distance boleh jadi kurang flight hours.

bagaimana dengan hot ballon? :-?

12748237_1140809462626643_942549973_n.jpg

Jawapan Hujah 9
hukum inertia

apabila kita berada dalam kereta pada kelajuan tertentu
kita jugak ikut pada kelajuan tersebut

aku bukan nk argue pasal kapal terbang
aku nak argue pasal belon panas tu

situasi 1

bro pernah bawak keta 100km/h ?
dan kebetulan pada masa driving tu
tiba2 sekor nyamuk (yg memang dah ada dlm keta sebelum bertolak)
terbang depan muka bro
dan nyamuk tu tidak pulak tertinggal ke belakang
(sedangkan kereta speed 100km/h menuju laju ke depan)
malah kadang2 dia boleh terbang dari seat belakang menuju ke seat depan
adakah nyamuk mampu terbang lebih 100km/h?

situasi 2

adakah bro pernah naik kereta api?
jika pernah
cuba bro lompat dlm train tu selama 10 saat
(kalau malu,boleh lantun sebiji bola ke atas lantai train)
adakah bro / bola tersebut tertinggal di gerabak belakang?
atau bro / bola tersebut masih kekal di tempat sama?

Hujah 10
Sesetengah ball earther tak terima tanpa kiraan. Jom tengok kiraan engineer ni.Jawapan Hujah 10
:rolleyes:

Sekurang-kurangnya cuba la tt baca kt komen youtube n mana2 forum cthnya kat Reddit ke yg counter balik Kesalahan Kiraan so called Engineer ni.He adds velocities to get a relative velocity? Yikes.

If Ve=900, and Vj=600, then the velocity relative to earth is still 600. If he wanted to make sense, he should have said Vj=1500, and Vj relative to Ve is 1500-900 = 600. The most basic mistake ever.


He's confusing speed and velocity, and measuring the speed from two different references instead of just picking one. He starts out not treating the flight of the plane as a vector, then kind of does start treating it that way but not really.... He never defines the fundamental reference points and things like that so it all becomes wound into a knot.


Tu belum lagi ketidakfahaman dia tentang Suhu dan Tempurature berkaitan dgn ISS (International Space Station)The gas molecules are heated up by the sun.
Yes. That was your boy Mullin's main point, but he neglected that fact that the air is so thin in the in the Theromsphere that the hot gas molecules don't transfer much heat.

I have to admit, Brian Mullin is just about my favorite flat earth proponent. He is the only one who even tries to marry science and math with the flat earth, and occasionally asks some interesting questions. However, he frequently misses several major things in the standard model. It shows that he's formally trained in engineering, and not physics.

His biggest argument is that the sun heats the space station, but there is no way for the heat to be conducted away from the station. Therefore, the station should continue to get hotter and hotter.

The problem is that he is ignoring two major and demonstrable concepts in physics: black body radiation and reflection.

Black body radiation is when heat is emitted by an object in the form of light. This idea should be pretty intuitive to us, since we're constantly glowing. Humans emit light every second of every day, and this is easily proven with an infrared camera. This is actually how they get the temperature reading for the thermosphere, since there's not enough air to actually heat up a thermometer. The station doesn't need conduction, it simply needs to radiate off the energy it has built up at the same rate it absorbs it.

You can modulate the rate of absorption with reflection. If you coat some or all of your craft in a reflective material (gold foil is commonly used, but other materials work too), you can simply reflect radiation without absorbing it.

The gas particles absorb light, particularly the higher energy light like x-rays. This causes them to heat up. The hotter they get, the more energy they emit, until they are emitting at the same rate they absorb, reaching Thermodynamic Equilibrium. However, the station has several major things that keep it from overheating. First, it reflects a large portion of the light hitting it. This is why it's visible in the sky as a bright light during and shortly after sunset. It's also considerably larger than one molecule. Any heat it does absorb can be conducted deeper into the craft, spread out over billions of molecules, not just one. Lastly, the craft has large fins specifically designed to help radiate off heat. these heat syncs take advantage of black body radiation, and help dispose of unwanted heat directly into space.

Brian Mullin is always educational to watch, particularly when you look into what he gets wrong. I really hope more flat earthers look to him and people like him, and rely more on formal training rather than speculative guesswork.


Hujah 11
Wandering albatrosses usually breed biennially if successful, and during the sabbatical year, all birds from Kerguelen migrate to the Pacific Ocean, whereas most from Crozet are sedentary. Instead of taking the shortest routes, which would involve a return against headwinds, migratory birds fly with the westerly winds, requiring detours of 10,000 s km. In total, migrants circumnavigate Antarctica 2 to 3 times, covering more than 120,000 km in a single sabbatical year.
http://www.nature.com/articles/srep08853

sabbatical year tu = 7 tahun.
breed biennially = anggaran mengawan tiap dua tahun

2-3 kali melingkari antartica dalam satu tahun sabbatical dan berhenti di titik2 ni.

srep08853-f2.jpg


perjalanan 2 burung apabila dicompare.

trans_global_albatross_flights.jpg


jika dilebarkan inside out orang ini anggarkan 60k miles ( anggaran sahaja )
antarctica%2Bblog%2B-%2Bmultiple%2Bsouth%2Bpoles.jpg


maka anggaran 120,000km pada keseluruhan lingkaran boleh diterima pakai.

Jawapan Hujah 11
Problems with a flat earth
http://www.theflatearthsociety.org/forum/index.php?topic=64627.0

Salah satu thread terbaik dedah Kepalsuan Flat Earth


Circumference of flat earth/coastline of Antarctica
http://www.theflatearthsociety.org/forum/index.php?topic=34852.0

Menurut Teori Flat Earth, ukur lilit Antartika adalah 78,000 miles (125,528 km). Berbeza dgn ukur lilit semasa Antartika yg jauh lebih kecil, 7 kali lebih kecil iaitu 11,165 miles (17,702 km)

infographic_penguin_map.jpg


Mengambil kira navigasi di sekitar Antartika menggunakan Data Ukur lilit keluasan Antartika oleh pergerakan kapal/kapal terbang sama ada Military, NGO seperti Green Peace atau nelayan kapal persendirian adalah tepat antara satu sama lain.

Termasuk juga navigasi Kapal terbang komersil dari Australia yang menggunakan route sama ada ke Amerika Selatan Atau ke Afrika Selatan.

Sydney to Santiago, Chile, Quantas flight 27, 7000 miles. 12 hour flight.
20150703-122854-zamuk.jpg


Santiago is the furthest south South American city with direct flights to Australia. There are also flights to and from New Zealand.
20160203-113851-obmug.jpg


Johannesberg, South Africa, to Perth, Australia. A short 9 hour flight in the real world, but impossibly long on a Flat Earth.


Tropic of Cancer and Capricorn
https://www.theflatearthsociety.org/forum/index.php?topic=61792.0

Round Earth
slide_3.jpg


Flat Earth
img_7387-0.jpg


Kalu ikut peta Flat Earth, ukuran Tropic of Cancer lebih kecil berbanding Tropic of Capricorn.

ckthynlugaa5nrf-jpg.19398
Suka2 hati je edit peta bumi..

Habis semua belah selatan dia kambangkan..

Nak bagi muat piring tu..

Cuba gi Australia.. Jauh nak travel dari timur ke barat Australia tu.. Kesian abang pilot road train..

Flat_earth.png


Ni map penerbangan dari Australia..

6369.jpg


Di page sebelum ni tt ada tunjuk tiada flight direct untuk kawasan selatan ke selatan lain..

Padahal ada je..

Aku rasa ni teknik freemasom atau iluminati utk memb0dohkan manusia.. Selain itu bagi umat islam, menafikan tafsiran ulamak dan mentafsir Alquran mengikut tafsiran sendiri.. :D
Hujah 12

To calculate the curvature of the earth, this formula is used. The chart shows how far
below the horizon an object is from the observation point (OP). An object 40 miles
away would be 1,066 feet below the visual plane. Many lighthouses which are less
than 200 feet high can be seen this far away at sea. On a globe earth this is
impossible, they could only be seen at this distance on a flat earth.

curvcalc3-690x390.jpg

Jawapan Hujah 12

There seems to be some strange fascination that Flat Earthers have with Lighthouses. I have seen many memes which make claims yet offer no visual evidence to support it.

Nearly every meme or post I have seen about lighthouses, and the distance in which they are visible, claim that the curvature of the Earth should not allow the lighthouse to be seen. Yet not one, literally, not one post has backed up the claim with any evidence at all.

Flat Earther Eric Dubay's page is filled with the inconsistency issues.

http://www.atlanteanconspiracy.com/2015/04/flat-earth-enlightenment.html

If you visit the page, you will see outlandish claims. The problem is that he is not quoting actual maritime lighthouse references. Instead he is quoting from the Zetetic Cosmogony book from 1899. Not one Flat Earther has gone out to verify these claims in over 100 years as Chew pointed out. But here is the bigger issue. Flat Earthers are taking this Zetetic reference information at face value without even checking the facts. And when they post about these measurements they fall FLAT on their faces.

Case in point “The Isle of Wight” or “St. Catherine’s” lighthouse Chew mentions above.


390731cc2071d26d4d5e9dbd7ab31268.jpg


Both on Eric Dubay's page and in his book he states: "The Isle of Wight lighthouse in England is 180 feet high and can be seen up to 42 miles away, a distance at which modern astronomers say the light should fall 996 feet below line of sight."
Is he saying that the lighthouse can be seen?
Or is he saying the light from the lighthouse can be seen?
HUGE DIFFERENCE!
If he is saying the lighthouse can be seen from that distance, then he is flat our WRONG!
Or there was an awesome superior mirage! But at night?

The claims appear to come from the book "Zetetic Cosmogony" and you can see what it says and download it for FREE from Google Books. It clearly says the LIGHT is visible from 42 miles and that is it 7,000,000 candle power. So sure I believe the light can be seen and here is why.

Info below Credit: britannica.com/topic/lighthouse

The luminous intensity of a light, or its candlepower, is expressed in international units called candelas. Intensities of lighthouse beams can vary from thousands to millions of candelas. The range at which a light can be seen depends upon atmospheric conditions and elevation. Since the geographic horizon is limited by the curvature of the Earth, it can be readily calculated for any elevation by standard geometric methods. In lighthouse work the observer is always assumed to be at a height of 15 feet, although on large ships he may be 40 feet above the sea. Assuming a light at a height of 100 feet, the range to an observer at 15 feet above the horizon will be about 16 nautical miles. This is known as the geographic range of the light. (One nautical mile, the distance on the Earth’s surface traversed by one minute of arc longitude or latitude, is equivalent to 1.15 statute miles or 1.85 kilometres.)

The luminous range of a light is the limiting range at which the light is visible under prevailing atmospheric conditions and disregarding limitations caused by its height and the Earth’s curvature. A very powerful light, low in position, can thus have a clear-weather luminous range greater than that when first seen by the mariner on the horizon. Powerful lights can usually be seen over the horizon because the light is scattered upward by particles of water vapour in the atmosphere; this phenomenon is known as the loom of the light.

Hujah 13
letih nak layan jenis terlebih bijak.
Sembang kencang sangat.
Tafsir dengan hadis tak tau mana satu.
Curvature bumi bulat kononnya tu pun tak tau nak kira.
Kesian betul.
giphy.gif


Jawapan Hujah 13
Jawapan sebenarnya sudah ada dalam komen youtube.

I have a different opinion based on your pictures:

1) At 5:22 "It seems we can see almost down to sea level." When I look at Google Earth, the part of the mountain that is near the horizon by the jetty or pier is over 5000 feet in altitude.

2) At 4:15, the land on the right is about 400 feet high and 5.15 miles from the feet high. the mountain is about 80% (320 feet) as high in your photo. If the earth is flat, then you should be able to determine the height of the mountain knowing the distance, or knowing the height, determine the distance. The ratio of 320 feet / 5.5 miles to X_height/93.2 miles should hold. Doing the trivial math: Mountain is 5,791 feet high. Something is wrong. Or knowing the height: 5.15 mile / 320 feet = X_distance / 8556 X_distance = 137 miles. Wrong again.

Flat earth does not compute.


Hujah 14
Kenapa ko tak pernah nak keluar gambar2 nasa?

Takut kena gelak ke?

:eek::eek::eek:

flat-earth-memes-261-20.jpg

Jawapan Hujah 14
sudut kamera,....

cuba lihat video di bawah ni..
kita fikir 'menara eiffel palsu' dalam video tu adalah BESAR,
rupa-rupanya kecik je...

kerana dia letak MENARA EIFFEL PALSU itu DEKAT dengan kamera, so akan nampak besar...

manakala BENDA yang jauh dari kamera itu akan NAMPAK KECIL
Hujah 15
Terpana aku layan ko buat corner.
Tapi aku layan je siap gambar.
Gambar bermakna biar termimpi2 dalam tido ko.
:)):)):)):))

Flat-Earth-Memes-6-14.jpg

Jawapan Hujah 15
bulan SENTIASA (tidak akan pernah berhenti) FREE-FALLING menuju terhadap BUMI...

persoalannya:
kalau menuju ke bumi, kenapa TAK BERLANGGAR?

faktor-faktornya adalah:
-jarak
-pergerakan bumi

oleh kerana jarak bumi dan bulan terlalu jauh, bulan akan mengambil masa untuk jatuh ke bumi...
tetapi, oleh kerana BUMI sentiasa bergerak (mengikut orbit), bulan akan sentiasa TERSASAR (tidak TERKENA BUMI @ tidak sempat berlanggar dengan bumi kerana faktor jarak yang jauh) ...dan perkara itu CONSTANTLY akan berlaku sampai bila-bila, dan akan menyebabkan BULAN beredar mengelilingi BUMI...ada faham?

kalau tak faham, cuba imagine kuat sikit...
sampai MIMPI malam ni ok?

Hujah 16
Untuk yang tak rabun sahaja. :)):))Jawapan Hujah 16

Jawapan sudah ada di ruangan komen video

If your sea level line had matched up with the actual sea/land horizon line then yes, this would have been pretty conclusive proof but your line is much lower. At 2:09 you try to excuse this away by saying that "we can use this to find the actual sea level" because "that is quite the false horizon created by the waves and swells in the foreground". Are you serious? First of all at 2:00 I can clearly see waves above this line and they are not that big nor are they making a "false horizon".

Second: your "sea level" line is probably about a mile offshore at most since it is BELOW the level of water at Sinclair Head which is off to the right of the video. At 0:50 your graph x-axis is lined up with the real sea horizon and there is Sinclair Head and a large nearby ship right on the real sea horizon line. This would be correct since Sinclair Head is about 2.5 miles from your location and since the horizon is 3 miles away these two levels would be almost the same. So how can your "actual sea level" line be lower than the water right off Sinclair Head? This would be impossible. Go to exactly 2:31 and I can see the rear top of the ship so how would this ship, maybe 3-4 miles offshore, be afloat ABOVE your so called "actual sea level".

Third, an earth curvature calculator shows that all of these peaks would be visible and your video correctly shows that the horizon is hiding the bottom land mass.

Also Stinky Cash is a bit confused if he thinks that "past the point of convergence the horizon actually starts to drop" explains a flat earth horizon. If the earth is flat how does it "drop down" past the horizon? That sounds like a curved horizon. I have watched Stinky's video on perspective and he does not know what he is talking about.

Sorry, but either you are being deceitful or you don't know what you are talking about. I saw your summer sun and on the Dec 21st solstice your sun rises at 123° (SE) and sets at 237° (SW). Go to the www.gaisma link from +shmick mick which shows these bearings on the "sun path diagram". I know you can read a compass since you used one in another video so you know that due east is 90° and due west is 270°. This diagram also shows Wellington sun rise/set headings for the whole year. Here is another link for Dec 21: http://www.timeanddate.com/sun/new-zealand/wellington?month=12&year=2016

I plotted the flat earth sun on the Gleason Map which the flat earth community believes to be the true shape. For Dec 21 this map show your sun rising at about 40° and setting at about 320°. Not even close. I live in Bangkok right now and our sun also rises in the SE and sets in the SW at this time and I am much farther north than you are.

The flat earth sun is also way off on the equinox which shows your sun rising at about 35° and setting at about 325° when in reality it rises due east and sets due west for everywhere in the world on this day., yes, in Bangkok too. In fact you are almost 30° off on the Jun 21st solstice. Gleason map shows your sunrise at about 30° and setting at about 330°. In reality your sun rises at 59° and sets at 301° which gives you about 9 hours of daylight. Link: http://www.timeanddate.com/sun/new-zealand/wellington?month=6&year=2016

You said "first step is to acknowledge that the old model doesn't work". Seems to work perfectly for me and the clockwise star rotation around the celestial south pole is more solid proof.


Hujah 17

Jawapan Hujah 17

Railgun bergerak secara projectile
railgunplan2.png

Hujah 18
Wow sangat membulat. Tak boleh dah pakai benda ni. :))

6eddb825f2c188fc817ae0750c88c483.jpg


hqdefault.jpg

Jawapan Hujah 18

Bukan jauh pun jaraknya.
dbddc3c5d8.jpg


Hujah 20
Ye la. Mitos je. Percaya jangan.
:)):))

neil-armstrong.jpg

Jawapan Hujah 20
dia lapik ngan overshoes..

overshoe.jpg


aldrin.jpg


more info..

rujuk link bawah..

http://www.snopes.com/moon-footprints/

Hujah 21
Kesian. Sembang kosong tak buktikan dengan video. :)):))


Atas awan dengan bawah awan bagi tengok ni.Jawapan Hujah 21

PERBEZAAN VIDEO KIRI DENGAN TEORI KONSPIRASI KANAN yg CENCURUT KASIK :))
ICtUX9hmnSQ1z3jMQp04tJaPAFA_OCVX7P0RDCcQORSn941_T1kwd-hUammrJWrACRzyMiiv5WmYgvr1PZO11yu_bSjg9bkTEGRWFeFu1ITq-_GmDiyk69AYQhf5OhWNUPOWcIudvJb85ERVEK3WMxZRsCTCvTEo35-qQkjd49DNPalRT7femmcG89L8fQm4BLpz7v0PbxQIWFigPFma1xAeXWp0kjBL8XrBSPAMsWnkNM-joH4kGANP5-hSHBy6ledHsblMHXzD8iEKGTBO07Y738ZNeDjycErnz7A22cBGrMpk8DwH9KM2hnYIKlmnRWAYRLJh49_UupJdsoh2LKujssdmY8LCpfcvwIziIgugQXh4wga2IBI5BYXtmHqU54mi5-udSOH5-MVrH2-eQpnzETfiV8dyBbYnSpibI0n5kW9huBoYe_XSB7CwUuWGQ12rOXs28WpRi2Ps8ljCO4No9uVcHslJXdUwjoVwjv2EcjCbYG8sLLG7fzAkMZvK17U546H85ZYLhc8Ncckp5tX2UgIoDYPK3iWJMR_KLova87Vqc7ZRafZxEn1nhy8IN7LsOiGwk2g5Ocw6RO7IkQj3q2t3u2iy3BKcU0P0pgSZUFja=w686-h638-no


MATAHARI BUMI RATA TAK NAIK NAIK????
PUKUL 12 TGH HARI PUN DIA DUDUK KAT BAWAH TU JUGAK KE?
:eek::eek::eek:


MYTH BUSTED AGAIN & AGAIN :)cgrock :)cgrock


Hujah 22
flat-earth-memes-70-191.jpg


Flat-Earth-Memes-249-11.jpg


9df8718a60e09d29b7321d2b43762760.jpg


geng blueball banyak sedut chemtrail banyak sangat ni. Otak beku.

Jawapan Hujah 22

20150726-072348-3wujb.jpg

globe_comparison_with_distance.jpg

Hujah 23

Jawapan Hujah 23
saya tolong tepekkan kat sini

Sometimes clouds appear to be behind the sun or the moon in photos and videos, like the example above (source). This confuses people, as the sun is 93 million miles away, so it's impossible for clouds to be behind it. Some people take this as evidence that reality is an illusion, or the Earth is flat. But what's really going on here?

Basically the sun is really really bright. So bright that in most photos and videos it just appears as something at the maximum brightness the camera can handle, so just appears as flat white. If there's something in front of it that's transparent enough to let though a lot of the sunlight, then that bit will be less bright, but still higher than the maximum brightness the camera can handle. So the camera will still see it as the same as the rest of the sun, bright white. This creates the illusion that partially transparent objects go behind the sun.

The upper cloud that goes "behind" the sun is transparent, so the sun shines through it.

The middle and lower clouds are less transparent, so they partially block the sunlight enough to fall below the maximum brightness the camera can handle, hence they are visible, and seem to go in front (which is what all the clouds are really doing)

In the above image, the power lines are not transparent. But because they are out of focus, that has the same effect (thin out of focus objects are effectively transparent blurs)

Here is a simulation of this I just did, a work light behind a sheet of cardboard, and a hole covered in paper representing the sun. The old negatives represent clouds, and the antenna represents power lines, etc.


1. Firstly with the "sun" off.
20151211-155902-e5b79.jpg


2. Now with the "sun" on. The exact same exposure is used in both shots.
20151211-160040-kbxww.jpg


The "clouds" (partially transparent film strips) look like they go behind the sun.

3. Zoomed in, the cloud still goes "behind" the sun. The antenna also seems to go behind (although less so, almost looking like it's piercing the sun.
20151211-160215-7czi1.jpg


4. Then with thicker clouds, they are now in front of the sun.
20151211-160349-mdt5q.jpg


5. The antenna will appear in front of the sun if it's in focus. This is because, unlike the clouds, it is totally opaque - light cannot go through it, only "around" it, which happens when it's out of focus.
20151211-160527-akm2h.jpg

Hujah 22
flat-earth-memes-70-191.jpg


Flat-Earth-Memes-249-11.jpg


9df8718a60e09d29b7321d2b43762760.jpg


geng blueball banyak sedut chemtrail banyak sangat ni. Otak beku.

Jawapan Hujah 22

20150726-072348-3wujb.jpg

globe_comparison_with_distance.jpg

Hujah 23
kesian. Tak faham tanpa rajah kot ni.

pole_ns.gif

Jawapan Hujah 23
cer cek balik gambarajah ko tu sama ke tak?
aku da tatau nak gelak mcm mana lagi dah nih :eek:
bust_zpssuqovucv.jpg

Hujah 24
Biasan cahaya matahari ke sisi membentuk garis cahaya lebih panjang.Jawapan Hujah 24


Hujah 25
Cuba baller buat kiraan sebenar jarak matahari dengan bumi

11709456_1604726196437114_6867059854964996974_n.jpg

Jawapan Hujah 25

macam ni cara geng bumi bulat buat kiraan jarak bumi-matahari...
yg kat atas tu cara geng bumi rata punya kiraan...jauh beza...

Elliptical orbit

The AU is the average distance from the Earth to the sun. Earth makes a complete revolution around the sun every 365.25 days *— one year. However, Earth's orbit is not a perfect circle; it is shaped more like an oval, or an ellipse. Over the course of a year, Earth moves sometimes closer to the sun and sometimes farther away from the sun. Earth's closest approach to the sun, called perihelion, comes in early January and is about 91 million miles (146 million km). The farthest from the sun Earth gets is called aphelion. It comes in early July and is about 94.5 million miles (152 million km).

Finding the distance

Historically, the first person to measure the distance to the sun was Aristarchus around the year 250 BC. In more recent times, astronomer Christiaan Huygens calculated the distance from Earth to the sun in 1653. He used the phases of Venus to find the angles in a Venus-Earth-Sun triangle. For example, when Venus appears half illuminated by the sun, the three bodies form a right triangle from Earth's perspective. Guessing (correctly, by chance) the size of Venus, Huygens was able to determine the distance from Venus to Earth, and knowing that distance, plus the angles made by the triangle, he was able to measure the distance to the sun. However, because Huygens' method was partly guesswork and not completely scientifically grounded, he usually doesn't get the credit.

In 1672, Giovanni Cassini used a method involving parallax, or angular difference, to find the distance to Mars and at the same time figured out the distance to the sun. He sent a colleague, Jean Richer, to French Guiana while he stayed in Paris. They took measurements of the position of Mars relative to background stars, and triangulated those measurements with the known distance between Paris and French Guiana. Once they had the distance to Mars, they could also calculate the distance to the sun. Since his methods were more scientific, he usually gets the credit.

New equation

With the advent of spacecraft and radar, there were now methods for making a direct measure of the distance between the Earth and the sun. The definition of AU had been "the radius of an unperturbed circular Newtonian orbit about the sun of a particle having infinitesimal mass, moving with a mean motion of 0.01720209895 radians per day (known as the Gaussian constant)."

Along with making things unnecessarily difficult for astronomy professors, that definition actually didn't jibe with general relativity. Using the old definition, the value of AU would change depending on an observer's location in the solar system. If an observer on Jupiter used the old definition to calculate the distance between the Earth and the sun, the measurement would vary from one made on Earth by about 1,000 meters (3,280 feet).

Moreover, the Gaussian constant depends on the mass of the sun, and because the sun loses mass as it radiates energy, the value of AU was changing along with it.

The International Astronomical Union voted in August 2012 to change the definition of the astronomical unit to a plain old number: 149,597,870,700 meters. The measurement is based on the speed of light, a fixed distance that has nothing to do with the sun's mass. A meter is defined as the distance traveled by light in a vacuum in 1 / 299,792,458 of a second.

Earth_Sun_distance.gif


cara kiraan -
What is the easiest way to measure the distance between the earth and the sun?

The easiest way to calculate the distance from the earth to the sun is by using the known distance to one of the other planets. It takes a few steps though.. so bear with me. Take Venus for example; we can use radar signals to find the distance to Venus. Signals sent from earth will bounce off the surface of Venus and then travel back to earth where we can detect them. Because radar travels at the speed of light (a quantity that is well known from laboratory experiments) you can easily calculate the distance between Venus and Earth at any time.

distance = 0.5*(time for radar to travel both ways)*(speed of light)

Now that we know the distance to Venus we can calculate the distance from the Earth to the Sun using trigonometry. Both Venus and Earth travel in almost perfect circles around the earth, so this is a fairly easy calculation. It might help to envision the situation if you draw two concentric circles on a piece of paper to represent the orbits of the Venus and Earth. Now imagine that the earth is set at one position in its orbit, as Venus travels along its orbit there are two points where the Venus-Sun line and the Earth-Sun are perpendicular (90 degrees apart). From our perspective on earth this is the point where Venus is the farthest it will get from the Sun. By keeping track of Venus over time we determine exactly when this will happen. When this happens we make the radar measurements mentioned above and we also measure the angle between the Sun and Venus at this point (here's where the trigonometry comes in!). It turns out that the distance from the Sun to the Earth is:

(distance of Sun-Earth) = (distance of Earth-Venus)*(cosine(angle))

This is how we get the distance of Sun-Earth to be 92,955,830 miles! This is also known as one astronomical unit (AU)

Hujah 26
menarik. Sesuai untuk ayat matahari beredar di garis edarnya. boleh berada atas bumi. Tak jauh macam jarak baller.


Jawapan Hujah 26
Jawapan sudah ada dalam komen
You guys forget one important thing when trying to make a case for the sun being low. If the earth does not revolve around the sun, the sun must rotate above the earth, right. We can track it's movements, so we know the sun makes complete revolution in 24 hours, and the size of that circle depends on the time of year. In order for the sun to make a complete revolution, it must be going between 1050 and 2000 MPH. So, look at the video, if the sun was really this close to the ground, wouldn't you guys see it flying through the air, faster than the clouds? C"mon people, use some common sense.


Hujah 27
so ape hebat sangat cerita gambarajah sudut tu?
Tiada kesan pun. Jika set negara lain sudut akan berubah lain.


disebabkan ko pro Helioscentric. ko patut bawak video dari bulan. Tak cukup valid la setakat gambarajah je. Cikai sangat. :))

ni video matahari. Jawapan matahari dari dekat semakin menjauh.

Matahari terbit di hujung video.

Ni bukan gambarajah cikai. Ini realiti.
Jawapan Hujah 27
Jawapan sudah ada dalam komen
The illusion seen here of the Sun appearing smaller as it sets is caused by glare, not the Sun's disk actually appearing smaller. If perspective were really causing the Sun to appear to set (as Flat Earth "theory" states) the Sun's disk would appear to get steadily larger throughout the day as it rises and climbs, appearing largest at mid day and then gradually shrinking again as it descends. The Moon would also display this appearance. Neither the Sun nor the Moon shows any apparent difference in the size of its disk no matter where in the arc of the sky you observe them - as anyone who has ever looked knows - so it's very clear to anyone who thinks about this for even a moment that it's completely wrong. Yet another nail in the coffin of the Flat Earth idea.


Hujah 28
Nabi Yusuf bermimpi bintang, bukan planet.

Dalam kisah harut marut, perempuan bernama Zuhrah dijelmakan menjadi bintang.

Apakah photo nasa itu sahih?

665b1286fd888871db6897206873edd5.jpg
Jawapan Hujah 28
Flat%2BEarth%2Bstars.jpg


sila cuba lagi


Hujah 29


Sebahagian info menarik.

Kesimpulan video: Matahari tidak membakar apa apa.

Cuma glober fikir matahari melakukan pembakaran untuk keluarkan cahaya.

Sedangkan ruh pun keluar dari cahaya (keluar khuruj maka disebut ruh sahaja).

Tenaga ruh pun tak dapat dirungkai. Jasad cuma mayat tanpa tenaga ruh.

Yang Maha Hidup memberi tenaga untuk matahari memberi sinaran.

Bukan dari sudut pemikiran glober, cahaya keluar dari matahari melalui pembakaran


Jawapan Hujah 29

matahari.JPG


P5120619.JPG

Gambar diambil guna Teleskop: MEADE LX200 EMC - Milik Kompleks Balai Cerap Al Khawarizmi Tanjung Bidara Melaka

Tidak kelihatan sebarang portal ke dimensi lain :D


Hujah 30
Glober mangsa photoshop. Hehe

Lantak la korang. :)):))

http://www.youtube.com/watch?v=VdJ9HELBc30

14590293_213284705758699_8998711325826278234_n.jpg


14915627_230849267335576_4704254744463378257_n.jpg

Jawapan Hujah 30
foto forensic bukanlah sumber yang boleh dipercayai.

Gambar asal

ec43b800e9.jpg


fotoforensics.com

ec44651b26.jpg


Kesimpulan. Bulan adalah cgi :eek:

Hujah 31
Konsep terbit terbenam matahari sejajar pada maksud siang malam yang silih berganti.

fe-sunset-dome.jpg

Jawapan Hujah 31

ec705ad147.jpg


Lampu jalan pun boleh nampak smaller

Hujah 32
Tunggu sel otak glober bersambung dulu.

17191376_275350679565242_4558365351071741671_n.jpg

Jawapan Hujah 32

bila masa plak LAWS ni blh buat laser hijau gni.. range senjata ni pn 1mile je.. 1.6 km..

aduhai:eek:

ni bukan fakta ni auta

Hujah 34
Further investigation suggest that:

1) There is no sphere, therefore there is no ionosphere, there can be no skywave.

2) Ham radio antenna's are said to propagate radio waves by "line of sight", across the horizon.


r4rcji73bfkns8smsrz6.jpg


3 ) take on three major forms: scatter, bending, and ducting

maxresdefault.jpg


Undersea Cable Communication since 1903

In Our Wi-Fi World, the Internet Still Depends on Undersea Cables
Huffington Post Article

"Not many people realize that undersea cables transport nearly 100% of transoceanic data traffic."

"I realized that the cables we all rely on to send everything from email to banking information across the seas remain largely unregulated and undefended."


The backbone for INTERNET CLOUD is actually laying on the Ocean Floor.
Jawapan Hujah 34
radiation-hazards-12-638.jpg


gambar atas ni sebenarnya serakan wave form dr tower..
maxresdefault.jpg


gmbar kt atas ni bukan bentuk frequency wave pun.. YG NI ARAH PERGERAKAN WAVEFORM

sebab 2 malam coverage lg luas sebab pergerakan wave bayk ke arah bawah.. bukan atas


TOLONGLAH rujuk dari sumber yang SAHIH. jgn ambil sekerat2 HANYA untuk prove ur point yg sebenarnya sangat xbetul

Hujah 35
KOTA KINABALU: Sabah and Sarawak are expected to have better Internet speed when Telekom Malaysia Bhd (TM) has completed the 3,800-km submarine fibre optic cable project.

State TM general manager Sukkuriya Masri said the cable, linking Peninsular Malaysia, Sabah and Sarawak, with capability of providing 4Tbps broadband capacity, is expected to meet the rising demands in both states for the next five years.

https://www.nst.com.my/lifestyle/bo...-promises-faster-internet-speed-sabah-sarawak

Jawapan Hujah 35
fiber%20optics.jpg


apa pulak fiber optic?
TIADA KAITAN DGN WAVE FORM!
fiber optic menggantikan cable based logam. SEBAB APA? sebab data transfer yg sgt CEPAT - light speed berbanding cable biasa

data transfer speed berganda2 lg cepat berbanding data speed secara wireless. maklumat2 ni blh dirujuk byk dari sumber sahih. baca dr pioneer teknologi ni la..

makin mengarut fakta yg dikeluarkan xberkaitan dgn FE langsung

kesombongan menyebabkan kita xnmpak kebenaran ilmu..

Flat earth hanyalah sebahagian daripada Pseudoscience
pseudo.jpgPseudoscience atau ilmu, keyakinan yang didakwa sebagai ilmiah namun tidak mengikuti metode ilmiah yang disepakati umum.

Dunia hari ini melihat perkembangan pseudoscience semakin meningkat (lihat kumpulan Flat Earth dan antivaxx) yang bukan sahaja terus mencalar imej ilmu itu malahan mula menggugat nilai masyarakat itu sendiri.

Mahasiswa pula dilihat mula menjadi ejen-ejen perniagaan kapitalis yang disulami pseudoscience (lihat mahasiswa sebagai pedagang Kangen Water dan Sticker Jimat Elektrik) seakan dungu mempercayai setiap wahyu yang dibacakan oleh sang kapitalis bahawa produk mereka itu baik tetapi tidaklah lain melainkan pembohongan semata.
https://www.facebook.com/serikat.ma...7328896/509682782570507/?type=3&hc_ref=SEARCH
[/quote]
 
Last edited:
Sponsored Post

Top
Log in Register