beli umah

CG Sponsors




irsyadpenang

Active Member
Joined
Oct 31, 2007
Messages
1,400
Reaction score
15
Points
25
Salam, sbnrya sy cadang nak beli rumah secondhand xpi xtau camner nak buat,bcoz nie kira
first time ler dlm hidup sy beli umah by the way ada ler satu rumah second hand sy berkenaan dlm mudah.com arge dia lebih kurang RM185 000.. rumah cantik and besar lak tu..!!! hati
dah berkenaan cuma lom call tuan umah tu jer lagik bcoz pala otak
serabut ~X(~X(~X(nak tanya apa pun x tau..byk soaln nak tnyer, nak taknya org segan and
takut kena kelentong lak,stkt nie simple jer soalan yg bermain dlm pala otak aku..:-?:-?

1) beli umah nie sm cam beli keta ker? means interest dia sm cam beli keta ler..:-?
2) umah second hand nie byk problem ker?sm cam beli keta second hand?:-?
3) kalu gaji aku dlm RM1500 bulan2 kena byr brp?:-?
4) camner nak dpt downpayment yg rendah?:-?
5) harga umah nie base on aper yer?:-?kalu keta ikut tahun makin lama makin murah..
6) Camner nak check if tuan rumah ada blacklist dengan bank ker bukan apa takut org yg beli umah tak habis bayar dengan bank nanti bank tarik rumah mcm tarik keta second hand yg tak abis byr#:-S and hrmm.. yg paling aku risau kalau tuan rumah nie ada utang along nanti silap haribulan kena simbah cat merah rumah aku tu....hu..hu...naya tu..:(:)((

so harap2 saper2 ada experience beli umah boleh give sedikit advice...and simple step procedure nyer gambar umah tu pun aku ada letak kat bawah harap2 ada yg sudi membantu....TQ:)cgrock:)cgrock









 
Sponsored Post

sideskirt

Active+ Member
Joined
Jul 31, 2007
Messages
3,819
Reaction score
16
Points
25
meh aku bgtau apa yg aku tau ...:D

1) beli umah nie sm cam beli keta ker? means interest dia sm cam beli keta ler..:-?
interest lain cara kiraan...stakat pakai kalkulator biasa mmg tak leh nak kira berapa monthly ko kena bayo .. dia ikut BLR, dan lebih bergantung pd package yg bank offer .. ada yg BLR tolak , ada yg flat rate dan mcm2 offer yg bank bg ...

2) umah second hand nie byk problem ker?sm cam beli keta second hand?:-?
tu brgantung pada kondisi rumah tu, ko kena pegi tgk dgn mata kepala ko dan klu boleh estimate la sikit berapa ko akan kena kuar tuk baikpulih ...

3) kalu gaji aku dlm RM1500 bulan2 kena byr brp?:-?
klu takdak komitmen lain, maybe ko layak tuk mthly dlm rm500 ... secara kasar dikira 1/3 dr nett bring back pay..

4) camner nak dpt downpayment yg rendah?:-?
selalunya umah 2nd layak dlm 80%-85% loan .. klu rajin rayau sume bank insyaallah leh dpt 90% loan ...ini juga brgantung pd berapa ko layak bayo mthly, klu pun dpt 90% loan tapi mthly yg ko kena bayo lebih dr item #3, susah gak nak lepas ...

5) harga umah nie base on aper yer?:-?kalu keta ikut tahun makin lama makin murah..
ikut market price kat kawasan tu .. setiap bank ada penilai tuk menilai market rumah kat kawasan tersebut...

6) Camner nak check if tuan rumah ada blacklist dengan bank ker bukan apa takut org yg beli umah tak habis bayar dengan bank nanti bank tarik rumah mcm tarik keta second hand yg tak abis byr#:-S and hrmm.. yg paling aku risau kalau tuan rumah nie ada utang along nanti silap haribulan kena simbah cat merah rumah aku tu....hu..hu...naya tu..:(:)((
klu ko dah beli umah tu, kira dah jadi hakmilik ko ... umah tu dah takde kena mengena dgn owner lama lagi ... bagusnye beli umah ni sume diuruskan oleh lawyer, ko sediakan duit je :D
 

irsyadpenang

Active Member
Joined
Oct 31, 2007
Messages
1,400
Reaction score
15
Points
25
meh aku bgtau apa yg aku tau ...:D

1) beli umah nie sm cam beli keta ker? means interest dia sm cam beli keta ler..:-?
interest lain cara kiraan...stakat pakai kalkulator biasa mmg tak leh nak kira berapa monthly ko kena bayo .. dia ikut BLR, dan lebih bergantung pd package yg bank offer .. ada yg BLR tolak , ada yg flat rate dan mcm2 offer yg bank bg ...

2) umah second hand nie byk problem ker?sm cam beli keta second hand?:-?
tu brgantung pada kondisi rumah tu, ko kena pegi tgk dgn mata kepala ko dan klu boleh estimate la sikit berapa ko akan kena kuar tuk baikpulih ...

3) kalu gaji aku dlm RM1500 bulan2 kena byr brp?:-?
klu takdak komitmen lain, maybe ko layak tuk mthly dlm rm500 ... secara kasar dikira 1/3 dr nett bring back pay..

4) camner nak dpt downpayment yg rendah?:-?
selalunya umah 2nd layak dlm 80%-85% loan .. klu rajin rayau sume bank insyaallah leh dpt 90% loan ...ini juga brgantung pd berapa ko layak bayo mthly, klu pun dpt 90% loan tapi mthly yg ko kena bayo lebih dr item #3, susah gak nak lepas ...

5) harga umah nie base on aper yer?:-?kalu keta ikut tahun makin lama makin murah..
ikut market price kat kawasan tu .. setiap bank ada penilai tuk menilai market rumah kat kawasan tersebut...

6) Camner nak check if tuan rumah ada blacklist dengan bank ker bukan apa takut org yg beli umah tak habis bayar dengan bank nanti bank tarik rumah mcm tarik keta second hand yg tak abis byr#:-S and hrmm.. yg paling aku risau kalau tuan rumah nie ada utang along nanti silap haribulan kena simbah cat merah rumah aku tu....hu..hu...naya tu..:(:)((
klu ko dah beli umah tu, kira dah jadi hakmilik ko ... umah tu dah takde kena mengena dgn owner lama lagi ... bagusnye beli umah ni sume diuruskan oleh lawyer, ko sediakan duit je :D
oh..mcm tu rupa nyer timer kasih yer baru aku paham
 
Sponsored Post
Top
Log in Register