Beli tanah lot tapi nama tak masuk dalam geran

CG Sponsors




kaleck

Active+ Member
Joined
Dec 17, 2005
Messages
2,793
Reaction score
194
Points
33
Itu lah, option sy ada cuma tanah lot geran kongsi sebab gaji pon tak besar.. bajet tanah tu bawah 40k.. semalam saja tanya2 seller dia ckp klau beli 3lot dia boleh bubuh nama dlm geran, or 2lot dia akan adjust.. since klau nama ada dalam geran pon, saya boleh ke nak buat loan buat rumah dan cagar tanah tersebut ?

kiranya kalau saya beli tanah tu 1 lot, pkai POA.. dan buat rumah saya duduk situ jangka masa panjang masalah apa yang akan timbul ?
waris tuan tanah memang tak boleh claim tanah sbb ada POA ?

Leasehold klau gomen nk amek alih cuma dpt pampasan atas harga pertanian dan tak ikut harga market semasa?
Kalau bab tanah pertanian ni kalau ikutkan payah. Nak buat loan kat bank, kalau nk beli tanah, x bnyk bank yang offer. dalam kes ni, nama tuan dalam geran je. Bukan nya lot yang di allocate tu dia boleh bg bank n ckp tu tanah tuan. Kalau dia letak nama tuan dalam tu, as if tuan punya share la dalam tanah tu.

Kalau ada pengambilan, if tanah still pertanian, harga ikut pertanian la. Bnyk isu yang boleh timbul. tp atas budi bicara tuan la sama ada nak beli ke tidak.. :)cgrock
 
Sponsored Post

im755

Super Active Member
Joined
Apr 27, 2006
Messages
5,055
Reaction score
85
Points
70
dah settle ker belommm ke tak jadi langsung beli?? TT
 

mat gen2

Active+ Member
Joined
Nov 3, 2012
Messages
3,270
Reaction score
23
Points
25
lpas baca ni yg aku paham kena ade byk cash

nk ade kan 10% pn sesak jgak..pstu x leh msuk house loan..

aku ade tgk kt mudah 185k rumah dan lot tnah skli tp tulahh geran kongsi..

psal house loan tuu boleh tak aku apply sndri ngn bank??

aku zero bab ni tuu yg tgh study lgi psal ni
 

kaleck

Active+ Member
Joined
Dec 17, 2005
Messages
2,793
Reaction score
194
Points
33
lpas baca ni yg aku paham kena ade byk cash

nk ade kan 10% pn sesak jgak..pstu x leh msuk house loan..

aku ade tgk kt mudah 185k rumah dan lot tnah skli tp tulahh geran kongsi..

psal house loan tuu boleh tak aku apply sndri ngn bank??

aku zero bab ni tuu yg tgh study lgi psal ni
Biasa nya geran kongsi ni ada ramai nama dan satu tanah yg besar di punyai ramai nama tuan.

Kalau nk loan bank tu, rasanya x boleh tuan. Syarat tanah kena la residential, kebnykan tanah geran kongsi ni agri kalau tak silap unless kalau dah pecah lot and ada invdividual title. :)cgrock
 

luminor

Active+ Member
Joined
Feb 21, 2012
Messages
4,596
Reaction score
8
Points
25
Aku pun baru beli tanah ni 1.4ekar bahagi 4 org..geran akan dibuat geran individu untuk setiap pembeli.
Status pun akan ditukar kepada bangunan..adakah begini ok?
 

luminor

Active+ Member
Joined
Feb 21, 2012
Messages
4,596
Reaction score
8
Points
25
Cuma yg aku xda figure harga yg jelas ialah kos tukar gunaan tanah dari pertanian jadi bangunan
 

mat gen2

Active+ Member
Joined
Nov 3, 2012
Messages
3,270
Reaction score
23
Points
25
Biasa nya geran kongsi ni ada ramai nama dan satu tanah yg besar di punyai ramai nama tuan.

Kalau nk loan bank tu, rasanya x boleh tuan. Syarat tanah kena la residential, kebnykan tanah geran kongsi ni agri kalau tak silap unless kalau dah pecah lot and ada invdividual title. :)cgrock
td aku dh jumpe banker dia nasihat suruh aku kawin dlu hehe..loan aku lpas dlm 200k jaa..area aku kerja xdak range tuu..dia suh aku kawin dlu comnbine..haaa

psal geran bersama tuu aku x minat dh..hehe
 

luminor

Active+ Member
Joined
Feb 21, 2012
Messages
4,596
Reaction score
8
Points
25
Cuma yg aku xda figure harga yg jelas ialah kos tukar gunaan tanah dari pertanian jadi bangunan
Tulun....tulun..... Aku x tau brp fee premium segala bagai nk convert status tanah ni..apa mcm diorang kira...satu lg brp lama masa ambil nk boleh tukar status ni
 

michael scotfield

Legendary Member
Platinum Member
Joined
May 13, 2007
Messages
19,465
Reaction score
937
Points
161
Proses tukar nama geran kongsi ni perlu convert dahulu ke status tanah?
 
Sponsored Post
Top
Log in Register