Beli tanah lot tapi nama tak masuk dalam geran

Recommended Brokers


Latest Threads

sekodeng

Fun Poster
Joined
May 11, 2006
Messages
113
Reaction score
7
Points
15
Salam / selamat sejahtera semua,

Saya bercadang nak beli tanah lot di kawasan saya. Saya tak pasti yang saya tgh deal ni Tn tanah atau broker. tapi dia nyatakan dia ni partner dgn tuan tanah ni.

Tanah lot tersebut ada 10 petak berkeluasan 4000 kps. Tanah berstatus pertanian. Tanah tersebut penjual tak bercadang nak convert ke bangunan kediaman dan nak jual as it is (pertanian).

Yang menjadi persoalan penjual kata nama memang tak masuk geran tetapi dia akan buat surat ikatan amanah yang mana dia kata surat ni secure sebab semuanya di buat di pejabat tanah. No surat ikatan amanah juga dikeluarkan dari pejabat tanah.

Persoalannya betul ke? Ada ke surat camni?

saya takut kalau beli nama takde dalam geran. katelah owner dah takde, tiba2 mahkamah putuskan salah sorang dari waris dia dapat tanah saya. camner plak tu.

harap otai2 semua dapat beri penjelasan dan tunjuk ajar. :)
 
Sponsored Post

Yul-Minho

Legendary Member
Joined
Jul 23, 2012
Messages
15,912
Reaction score
1,155
Points
191
bahaya la tt klu nama xmasuk dlm geran ni..
nti klu tiba2 owner tu mati...
anak2 dia tuntut buat pusaka..
klu anak2 dia xnk bg kt tt nti mcmner??

den dulu keja kt pej tanah..
byk kes mcm ni..
pening kepala nk layan..
mmg pej. tanah x boleh tolong laa..

deal tu pun blkg pej tanah..
mmg pej tanah xde record nama2 pemilik 'lot lidi' tu..
 
Last edited:

sekodeng

Fun Poster
Joined
May 11, 2006
Messages
113
Reaction score
7
Points
15
itu la. just nak confirmkan. ada ke pejabat tanah keluar No surat ikatan amanah. Saya tau juga sikit2 pasal tanah ni. tapi takut2la ada prosedur baru ke yang tak update lagi
 

sekodeng

Fun Poster
Joined
May 11, 2006
Messages
113
Reaction score
7
Points
15
Tlg ye tuan, harga cantik dah. tapi takut gak kena tipu atau ada masalah dikemudian hari.

Masalah yang saya nampak untuk tanah yang belum convert kediaman ni:-

1) reserve jalan.
2) Tiang lampu.
3) Sampah.
4) Kemudahan utiliti lain (telefon, air, letrik)
 

Landinvest

Fun Poster
Joined
Aug 6, 2011
Messages
661
Reaction score
2
Points
15
Beli 1 lot, dapat Surat perjanjian. kena beli 10 lot baru nama masuk dalam gran. Kalau pewaris tuntut, tunjuk jer Surat perjanjian. Kaedah nie rasenya Ok.
 
  • Like
Reactions: 008

sekodeng

Fun Poster
Joined
May 11, 2006
Messages
113
Reaction score
7
Points
15
Beli 1 lot, dapat Surat perjanjian. kena beli 10 lot baru nama masuk dalam gran. Kalau pewaris tuntut, tunjuk jer Surat perjanjian. Kaedah nie rasenya Ok.
Surat perjanjian tu kuat ke bro. takut2 nanti akan datang anak2 tuntut. diorang masa tu bukan peduli pun. yg penting nama diorang ada kat geran dan mahkamah dah bagi tau bahagian dia ada kat situ.
 

bajeng

Active Member
Joined
May 13, 2008
Messages
1,933
Reaction score
6
Points
25
Salam / selamat sejahtera semua,

Saya bercadang nak beli tanah lot di kawasan saya. Saya tak pasti yang saya tgh deal ni Tn tanah atau broker. tapi dia nyatakan dia ni partner dgn tuan tanah ni.

Tanah lot tersebut ada 10 petak berkeluasan 4000 kps. Tanah berstatus pertanian. Tanah tersebut penjual tak bercadang nak convert ke bangunan kediaman dan nak jual as it is (pertanian).

Yang menjadi persoalan penjual kata nama memang tak masuk geran tetapi dia akan buat surat ikatan amanah yang mana dia kata surat ni secure sebab semuanya di buat di pejabat tanah. No surat ikatan amanah juga dikeluarkan dari pejabat tanah.

Persoalannya betul ke? Ada ke surat camni?

saya takut kalau beli nama takde dalam geran. katelah owner dah takde, tiba2 mahkamah putuskan salah sorang dari waris dia dapat tanah saya. camner plak tu.

harap otai2 semua dapat beri penjelasan dan tunjuk ajar. :)
betul tuan... surat tu sah... nama tuan tanah kt geran kena tukar jd pemegang amanah 1/1 bahagian...
so klu tuan tanah suka2 ati nak jual tanah tu xboleh... mesti dptkn kebenaran tt baru leh tuan tanah nak jual...
 
  • Like
Reactions: 008

bajeng

Active Member
Joined
May 13, 2008
Messages
1,933
Reaction score
6
Points
25
Surat perjanjian tu kuat ke bro. takut2 nanti akan datang anak2 tuntut. diorang masa tu bukan peduli pun. yg penting nama diorang ada kat geran dan mahkamah dah bagi tau bahagian dia ada kat situ.
surat perjanjian xkuat bro... yg kuat buat surat ikatan amanah kt pejabat tanah... bayar rm50 jer... klu nk contoh camner nak buat aku leh bg contoh aku punya :)
 

MoMuChI

Fun Poster
Joined
Oct 21, 2010
Messages
936
Reaction score
2
Points
15
Salam / selamat sejahtera semua,

Saya bercadang nak beli tanah lot di kawasan saya. Saya tak pasti yang saya tgh deal ni Tn tanah atau broker. tapi dia nyatakan dia ni partner dgn tuan tanah ni.

Tanah lot tersebut ada 10 petak berkeluasan 4000 kps. Tanah berstatus pertanian. Tanah tersebut penjual tak bercadang nak convert ke bangunan kediaman dan nak jual as it is (pertanian).

Yang menjadi persoalan penjual kata nama memang tak masuk geran tetapi dia akan buat surat ikatan amanah yang mana dia kata surat ni secure sebab semuanya di buat di pejabat tanah. No surat ikatan amanah juga dikeluarkan dari pejabat tanah.

Persoalannya betul ke? Ada ke surat camni?

saya takut kalau beli nama takde dalam geran. katelah owner dah takde, tiba2 mahkamah putuskan salah sorang dari waris dia dapat tanah saya. camner plak tu.

harap otai2 semua dapat beri penjelasan dan tunjuk ajar. :)
tanah kat mana tuan?

boleh kongsi kengkawan kat sini
 
Sponsored Post
Top
Log in Register