BTC USD 37,856.2 Gold USD 1,792.10
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Beli Tanah dan Bina Rumah Pakai LPPSA

Ingin tahu

Freshie
Messages
1
Joined
Oct 22, 2021
Messages
1
Reaction score
0
Points
3
1.Boleh ke beli tanah pertanian guna loan LPPSA? dan jika nk apply loan beli tanah dgn LPPSA, jika kita ada tunggakan ptptn, dieorg akn tgk jugak atau xkisah ye??
 
Sponsored Post

sharkrun

Freshie
Messages
10
Joined
Apr 16, 2008
Messages
10
Reaction score
1
Points
8
hmm..kebanyakan yg membalas ni saya rasa cuma dengar dengar atau bagi pemahaman dari sudut pengalaman orang lain. Mari saya bagitahu dari pengalaman saya sendiri sebagai kontraktor/developer tanah yg menguruskan urusan pemajuan tanah, tukar syarat tanah (dari pertanian kepada lot banglo/semi D), penjualan tanah seterusnya pembinaan rumah atas tanah pembeli.

Ada pembeli guna loan bank ada guna LPPSA. Proses hampir sama je kedua nya. dokumentasi pun hampir sama.

Ada yg jawab tak boleh beli tanah dan bina rumah sekaligus. ada yg kata kena beli tanah dulu, baru boleh bina rumah. Tak salah pun jawab tu, tapi sebenarnya boleh je kalau nak beli tanah tu sekaligus bina rumah - Pinjaman Jenis 3. Syarat utama, tanah mesti geran individu status bangunan kediaman. Macam korang beli rumah yang dalam pembinaan lah. Rumah teres/ SemiD dari pemaju tu. sama je konsepnya. Beli rumah dlm pembinaan. Beli cara ni, anda dah jimatkan kos lawyer, sekali je kena. Kalau beli tanah dulu (kena caj lawyer utk SPA & caj lawyer untuk pinjaman). Lps tu buat rumah, kena lagi caj lawyer sediakan perjanjian baru dan caj pinjaman). 2 x kena. So kalau Pinjaman Jenis 3 - Beli rumah dalam pembinaan, sekali aje caj lawyer nya. dah jimat ribuan ringgit kat situ.

Kontraktor kena sediakan dokumen yg diperlukan , sama macam pemaju. So, jgn risau. boleh je beli rumah banglo dlm pembinaan sekali dgn tanah. Cuma ada syarat2 dokumentasi yg kena lengkapkan.

Btw, saya menguruskan pembinaan rumah di Pahang sahaja. Jauh-jauh luar negeri tak ambik. Sbb pengajaran kena PKP byk benda tergendala dan nak uruskan jauh-jauh ni leceh sikit. Tapi kalau nak dapatkan konsultansi atau khidmad nasihat boleh je. Roger aje.

email: [email protected] atau FB: https://www.facebook.com/adhamresources

Salam,kat sini sapa ada pengalaman beli tanah pakai lppsa lepastu bina rumah pun pakai lppsa..susah tak proses urusan dia. ada tak kontraktor yg uruskan dari a-z dari pencarian tanah sampaila pembinaan rumah.
 

sharkrun

Freshie
Messages
10
Joined
Apr 16, 2008
Messages
10
Reaction score
1
Points
8
1.Boleh ke beli tanah pertanian guna loan LPPSA? dan jika nk apply loan beli tanah dgn LPPSA, jika kita ada tunggakan ptptn, dieorg akn tgk jugak atau xkisah ye??
boleh beli guna lppsa, xde masalah. asalkan cukup kelayakan.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register