BTC USD 32,627.6 Gold USD 1,783.02
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Beli Tanah dan Bina Rumah Pakai LPPSA

tuyuk

Fun Poster
Joined
Dec 17, 2006
Messages
249
Reaction score
8
Points
25
Loan buat rumah tu duit lump sum dpt kt sape?
tt pinjam lesen kontraktor, kira jd kontraktor utk bina rumah sdiri. lpas lulus loan, nanti dpt duit claim permulaan sebanyak 10% (blom buat apa2 kerja lg). bleh buat modal nak buat rumah. semua % claim ada dlm kontrak perjanjian pinjaman rumah. check it out
 
Sponsored Post

simplest_box

Super Active Member
Joined
May 21, 2012
Messages
5,036
Reaction score
155
Points
83
tt pinjam lesen kontraktor, kira jd kontraktor utk bina rumah sdiri. lpas lulus loan, nanti dpt duit claim permulaan sebanyak 10% (blom buat apa2 kerja lg). bleh buat modal nak buat rumah. semua % claim ada dlm kontrak perjanjian pinjaman rumah. check it out

Oo boleh mcm tu eh.
Lg untung jadi konttaktor rumah sendiri. Bnyk dh boleh save tu.

Pinjam lesen tu free ke atau ada bayaran jgk? Kena lesen kontraktor kelas apa tu?
 

tuyuk

Fun Poster
Joined
Dec 17, 2006
Messages
249
Reaction score
8
Points
25
Oo boleh mcm tu eh.
Lg untung jadi konttaktor rumah sendiri. Bnyk dh boleh save tu.

Pinjam lesen tu free ke atau ada bayaran jgk? Kena lesen kontraktor kelas apa tu?
malu boh nak pinjam free...bg la skit duit kopi. baru smangat skit kwn nak bg pinjam lesen. nanti bwk tuan lesen jumpa lawyer, buat surat akuan yg semua payment direct ke acc kita. tu paling penting, money management. hehehe
 

tuyuk

Fun Poster
Joined
Dec 17, 2006
Messages
249
Reaction score
8
Points
25
satu lg... kena study skit cara bina rumah. bleh google. dan yg paling penting kalo bleh cari kpala tukang yg bleh dipercayai. senang utk berurusan dan bg bayaran extra skit sebagai site supervisor kita coz kita xselalu ada kat site
 

abah5851

Active+ Member
Joined
Dec 5, 2014
Messages
2,718
Reaction score
212
Points
43
berkenaan dgn LPPSa juga.. bini den dpt rumah kerajaan... ade nak minta pendapat sikit :

1) perlu pinjam guna LPPSA atau bank. Interest LPPSA 4% kan...
2) akan datang bercadang untuk buat rumah di atas tanah mertua...nama bini ada sekali dalam geran. boleh ke buat pinjaman LPPSA untuk bina rumah atas tanah byk nama??

Terima kasih atas pendapat sahabat2 cgriansz...
 

Laici

Super Active Member
Joined
Aug 19, 2014
Messages
5,495
Reaction score
740
Points
121
berkenaan dgn LPPSa juga.. bini den dpt rumah kerajaan... ade nak minta pendapat sikit :

1) perlu pinjam guna LPPSA atau bank. Interest LPPSA 4% kan...
2) akan datang bercadang untuk buat rumah di atas tanah mertua...nama bini ada sekali dalam geran. boleh ke buat pinjaman LPPSA untuk bina rumah atas tanah byk nama??

Terima kasih atas pendapat sahabat2 cgriansz...
1) terpulang pada perancangan masing2...sekarang rate bank rendah, tapi di masa depan rate yg dapat tu kemungkinan dinaikkan bila ekonomi dah ok...LPPSA tak berubah

2) tak bleh, LPPSA utk bina rumah atas tanah geran individu sahaja..
 

abah5851

Active+ Member
Joined
Dec 5, 2014
Messages
2,718
Reaction score
212
Points
43
1) terpulang pada perancangan masing2...sekarang rate bank rendah, tapi di masa depan rate yg dapat tu kemungkinan dinaikkan bila ekonomi dah ok...LPPSA tak berubah

2) tak bleh, LPPSA utk bina rumah atas tanah geran individu sahaja..
terima kasih atas penjelasan...tq2..toche2..
 

ayuniza374016

Freshie
Joined
Jun 7, 2021
Messages
3
Reaction score
1
Points
8
berkenaan dgn LPPSa juga.. bini den dpt rumah kerajaan... ade nak minta pendapat sikit :

1) perlu pinjam guna LPPSA atau bank. Interest LPPSA 4% kan...
2) akan datang bercadang untuk buat rumah di atas tanah mertua...nama bini ada sekali dalam geran. boleh ke buat pinjaman LPPSA untuk bina rumah atas tanah byk nama??

Terima kasih atas pendapat sahabat2 cgriansz...
untuk soalan no 2... boleh buat pinjaman lppsa . Janji ada nama kita ada dalam geran.
 

simplest_box

Super Active Member
Joined
May 21, 2012
Messages
5,036
Reaction score
155
Points
83
untuk soalan no 2... boleh buat pinjaman lppsa . Janji ada nama kita ada dalam geran.
Tak boleh cik. Geran kena ada satu nama sahaja. Tak boleh geran kongsi. Melainkan gi lawyer tukar kepada satu penama saja
 

abah5851

Active+ Member
Joined
Dec 5, 2014
Messages
2,718
Reaction score
212
Points
43
Tak boleh cik. Geran kena ada satu nama sahaja. Tak boleh geran kongsi. Melainkan gi lawyer tukar kepada satu penama saja
konpius ni... boleh atau tak? ade cgrians jwb boleh...huhuhuu
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register