BTC USD 49,129.9 Gold USD 1,784.91
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Beli Tanah dan Bina Rumah Pakai LPPSA

simplest_box

Super Active Member
Messages
5,375
Joined
May 21, 2012
Messages
5,375
Reaction score
318
Points
91
Oh ade yg sy bc kat fb kelayakan utk beli tanah dan bina rumah ni lain dgn kelayakan utk beli rumah..cth kelayakan beli rumah 400k..kalu nk buat pinjaman no.6 beli tanah dan bina rumah kelayakan dia ada drop skit munkin 350k mcm tu la


Yg kelayakan drop tu aku tak berapa sure sebab tak buat lg pinjaman kedua. Nnti aku double check. Kat Fb mana ko baca tu?
 
Sponsored Post

simplest_box

Super Active Member
Messages
5,375
Joined
May 21, 2012
Messages
5,375
Reaction score
318
Points
91
Dari website LPPSA:

Adakah LPPSA membenarkan permohonan pembiayaan perumahan untuk membeli tanah dan membina rumah secara serentak?

Tidak. Permohonan pembiayaan beli tanah hendaklah dikemukakan terlebih dahulu. Permohonan pembiayaan bina rumah boleh dimohon setelah Arahan Potongan Gaji untuk pembiayaan tanah telah dikeluarkan.


Berapa lamakah tempoh maksimum bagi pembiayaan membina rumah (Jenis 6) setelah permohonan pembiayaan bagi membeli tanah (Jenis 4) diluluskan?

Tempoh bagi pembiayaan jenis 6 adalah a) 360 bulan; atau b) sehingga umur 90 tahun bagi skim pencen/ tamat perkhidmatan bagi skim KWSP; atau mana-mana terdahulu termasuk tempoh bayaran balik pembiayaan Jenis 4 yang telah digunakan.
 

Irwan De Gea

Active Member
Messages
2,204
Joined
Feb 8, 2012
Messages
2,204
Reaction score
36
Points
30
Kalau pinjaman pertama beli tanah guna lppsa dan kemudian pinjaman kedua guna lppsa nk buat rumah di atas tanah tu takde masalah. Kena apply utk beli tanah dulu, kemudian baru apply utk buat rumah, asalkan tak melebihi kelayakan.

Contohnya kelayakan 400k, beli tanah 200k. Ada balance 200k tu boleh buat rumah atas tanah tu.

Yang tak boleh ialah beli dua rumah serentak. Kena selesaikan pinjaman yg pertama dulu.

Owh.. boleh yea...
jika beli tanah.... 10 tahun. lepas tu.. baru apply buat rumah, boleh jugak yea?
 

tuyuk

Fun Poster
Messages
254
Joined
Dec 17, 2006
Messages
254
Reaction score
8
Points
25
Owh.. boleh yea...
jika beli tanah.... 10 tahun. lepas tu.. baru apply buat rumah, boleh jugak yea?
boleh jea... pengalaman sdiri, beli tanah guna loan lppsa dah 10 thn, lepas tu baru buat loan rumah plak . yg best nyer nilai loan dikira tahun semasa (jadi ada kenaikan total loan yg bleh dipinjam).
 

Encik Sponge

Super Active Member
Messages
5,016
Joined
Jul 22, 2013
Messages
5,016
Reaction score
746
Points
121
Syarat tanah mesti kena betul...

Kalau beli tanah, nnt kelayakan pinjaman ke-2 untuk buat rumah dia akan kira baki kelayakan... lepas tolak loan beli tanah tu brp kelayakan yg tinggal

Den beli tanah tapi rumah buat duit sendiri + bank pilihan anda... syarat tanah, tanah kampung

Malas nak proses2 dengan dengan kontraktor, pbt apa semua

Wpon pinjaman LPPSA, hati2 dengan kontraktor...
 

GamezStar

CG Top Poster Club
Messages
35,063
Joined
Jul 1, 2008
Messages
35,063
Reaction score
2,492
Points
201
Syarat tanah mesti kena betul...

Kalau beli tanah, nnt kelayakan pinjaman ke-2 untuk buat rumah dia akan kira baki kelayakan... lepas tolak loan beli tanah tu brp kelayakan yg tinggal

Den beli tanah tapi rumah buat duit sendiri + bank pilihan anda... syarat tanah, tanah kampung

Malas nak proses2 dengan dengan kontraktor, pbt apa semua

Wpon pinjaman LPPSA, hati2 dengan kontraktor...

Loan buat rumah tu duit lump sum dpt kt sape?
 

Encik Sponge

Super Active Member
Messages
5,016
Joined
Jul 22, 2013
Messages
5,016
Reaction score
746
Points
121
Loan buat rumah tu duit lump sum dpt kt sape?


Xdak duit lumpsum...

Hire kontraktor, kontraktor akan claim dekat LPPSA ikut peringkat % pembinaan siap...

Semua pembayaran kepada kontraktor... kira perjanjian pembinaan ni mcm antara kontraktor dengan LPPSA
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register