Beli rumah pada umur 40an ke atas ok ke?

Recommended Brokers


syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
8,722
Reaction score
1,808
Points
141
low class mentality. ^

ada ja rumah mampu beli, entry murah on ada bayar downpayment rendah.

kena pandai le hidup dalam masyarakat kapitalis.

real world perit bosku. nak halang orang kaya? sapa kita, kasik faham sikit la.
ini pun aku setuju....

ramai org beli rumah...org kaya beli rumah murah2....kadang takleh salahkan pembeli jugak....

bagi aku, sistem tu yg tak berapa betul...


so, bagi aku, yg mana nak beli rumah tu, kalau mampu beli, beli je lah...

kalau kita tak beli, bangsa lain yg akan beli...so lama2 bangsa melayu kita langsung takda tanah..merempat...

so disebabkan sistem sedia ada, kalau ada yg nk beli rumah tu beli je...tak kisah lah kaya ke miskin ke....slagi sistem membenarkan kita beli rumah, beli je lah
 
Sponsored Post

Actifast

Super Active Member
Joined
Sep 11, 2008
Messages
5,861
Reaction score
75
Points
70
hidup dalam masyarakat ni kalu dah rasa xde jawapan tu.

cari la kelompok lain, tepu le tu. senag dengan keadaan semasa.
walhal akan jadi barah.

xde senag dalam mencari dunia ni, dapat senag habis jugak [email protected] ilmu
 

silverchair959

Legendary Member
Joined
Dec 21, 2005
Messages
17,307
Reaction score
69
Points
125
MLTT memang lebih banyak benefit, cuma sama ada sanggup nak bayar atau tak shj.

hehehe... nak naik ferrari kena sanggup bayar ferrari
ok faham....tq tuan
 

Jackhalid

Super Active Member
Platinum Member
Joined
May 24, 2008
Messages
6,352
Reaction score
938
Points
111
JANGAN BELI. baik sewa je.

tak masuk akal bayar rumah landed RM3000 tapi sewa tak sampai RM1000 (contoh). beli rumah bukan pikir installment je. banyak lagi kos2 lain. (kecuali tuan beli new project).

nak wariskan harta, banyak lagi harta lain boleh diwariskan. bukan hartanah sahaja.
 

skyz.silver

Fun Poster
Joined
Jan 3, 2013
Messages
992
Reaction score
61
Points
20
rase nye kalo bli time umo 40-50, insurans akn jd mahal...
mcm mak sy, umo 53..nak bli rumah PPAM dkt KL (guna quota gov dia) utk kakak sy..
tgk quotation LPPSA utk mak sy, mak aihh, dia punya insurans saje dkt 100k nk kna byr..
last2, kakak sy guna loan bank utk bli rumah tu guna nama dia utk loan dn share penama dgn mak sy dlm SNP..
 

Name:

Active Member
Joined
Dec 25, 2012
Messages
1,642
Reaction score
162
Points
33
sekarang pun org perit nak beli rumah ..

congak atas bawah dgn gaji sekarang hanya mampu beli rumah RM300K masa sekarang ..

masa umur 40an agak2 mampu atau tidak dgn harga rumah semasa itu?
 

Kbyne

Legendary Member
Joined
Jan 23, 2011
Messages
11,732
Reaction score
483
Points
131
Jgn nak berangan...Sure ker beli...
ker sewa-beli jer,geran bank pegang,sandar pun nama bank...

kita ni,bayar,bayar,bayar...sampai tua nak pencen baru dapat buat 16N...Discharge of Charge...kutip geran pun masa mungkin dah ada cucu...tu pun kalau geran tu tak hilang dlm simpanan bank...

Sebenarnya rancang dulu,jgn gila nak kumpul harta,nanti silap rancang harta tah kemana,anak anak yg nak belajar sampai menara gading tah kemana...

Seeloknya cari rumah beli ker,sewa ker...yg dekat dgn tempat kerja,ni long term...senang tak kecoh pasal datang lambat kerja,balik tak masak...urgent anak balik sekolah...dll...
 

afshaman

Active+ Member
Joined
Nov 8, 2013
Messages
2,584
Reaction score
104
Points
33
Jgn nak berangan...Sure ker beli...
ker sewa-beli jer,geran bank pegang,sandar pun nama bank...

kita ni,bayar,bayar,bayar...sampai tua nak pencen baru dapat buat 16N...Discharge of Charge...kutip geran pun masa mungkin dah ada cucu...tu pun kalau geran tu tak hilang dlm simpanan bank...

Sebenarnya rancang dulu,jgn gila nak kumpul harta,nanti silap rancang harta tah kemana,anak anak yg nak belajar sampai menara gading tah kemana...

Seeloknya cari rumah beli ker,sewa ker...yg dekat dgn tempat kerja,ni long term...senang tak kecoh pasal datang lambat kerja,balik tak masak...urgent anak balik sekolah...dll...
kawan setuju...skang ni kalau boleh settlekan short term problem dulu...nanti2 ada rezeki...mana tahu dapat beli rumah cash...takyah loan...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register