Beli rumah pada umur 40an ke atas ok ke?

Recommended Brokers


Latest Threads

Niyang

CG Top Poster Club
Joined
May 13, 2009
Messages
40,184
Reaction score
850
Points
161
aku dah 3+ pun x beli lg umah.... rase cam dah lambat sgt... ntah lah... aset lsg x ada... ade pun aset liability kete&moto....
 
Sponsored Post

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
8,792
Reaction score
1,827
Points
141
makin lambat beli rumah makin tinggi premium insuran/takaful pinjaman.
ade staf tempat aku ni setahun lagi nak pencen baru beli rumah. harga rumah 150k. premium insuran 60k. bayaran bulanan potong pencen tu
hmmm..yg ni pun aku stuju...

seeloknya, bila rasa dah mampu, beli je lah...

tapi kalau yg skrg ni mmg dah umur 40 50, dan tiba2 baru muncul rasa nk beli rumah, dipersilakan...takda masalah pun... tak rugi..
 

jaws_am

Super Active Member
Joined
May 29, 2008
Messages
9,978
Reaction score
1,439
Points
141
x perlu risau jika dah berumur..

boleh minta tolong anak2 join beli rumah..
so insurans murah sikit..

boleh extend 35 tahun..
sebab dia akan kira umur anak2..

etc umur 48 - gaji 5k
anak umur 25 bru dpt kerja.. gaji 2k..

so insurans under anak..
montly kita bayar.. etc 2.5k.. sebulan..

so nnt rumah tuh tinggal kt anak2 je lah..
unless kita plan nak bawa rumah masuk kubur..

boleh lah beli rumah awal2 bayar cash... :">
 

mdfahmi69

Fun Poster
Joined
Apr 9, 2013
Messages
577
Reaction score
20
Points
15
skrg pendapatan 100% dari property...atau ada buat kerja lain?
tu kire additional jer bosskur
still keje kuli skrg nie,next plan is finance free n early retiremnt.nk ovrlander euro lak
 

adamrao

Active Member
Joined
Mar 1, 2017
Messages
1,086
Reaction score
81
Points
30
fuh merana gak tu...tp ok gak buat mcm ni utk keadaan tertentu...

boleh tiru style ni...bulan2 merana sikit lah...tp takpa lah..nk buat mcm mana..


by the way, pasal tajuk ni,,,aku sendiri pun masih belum beli rumah lagi...umur nak masuk 28 dah...
aku target nk beli rumah bila kwsp aku (akaun 2) mencecah 30k...huhu...buat downpayment/fee/dan sebagainya utk beli rumah
sekadar perancangan, jadi ke tak tu, wallahualam..kalau sempat jadi jutawan, beli cash je lah...haha
bagan serai ada lg.. duit akaun dua buat bayar muka amik sikit.. baki jangan usik.. dah dapat kunci.. baru guna duit baki tu buat ansuran amik melalui akaun 2 kwsp.. kalo banyak baki boleh cuci kaki setahun x payah bayar guna duit gaji keja..
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
8,792
Reaction score
1,827
Points
141

chulax12

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Jun 17, 2012
Messages
5,342
Reaction score
610
Points
151
thanks sbb kongsi troll ni..

moga2 ada menteri-menteri atau org politik yg terlibat,, boleh tengok troll ni dan hadam...
itu lah Reality Housing di Malaysia bro.Beli banyak2 rumah tu boleh bawa sekali dalam kuboq ka..
 

Actifast

Super Active Member
Joined
Sep 11, 2008
Messages
5,861
Reaction score
75
Points
70
low class mentality. ^

ada ja rumah mampu beli, entry murah on ada bayar downpayment rendah.

kena pandai le hidup dalam masyarakat kapitalis.

real world perit bosku. nak halang orang kaya? sapa kita, kasik faham sikit la.
 

Actifast

Super Active Member
Joined
Sep 11, 2008
Messages
5,861
Reaction score
75
Points
70
xde masalah kalu sewa dulu, guna wang yang ada built biz. dah kaya sangat beli cash.

ni dah la sewa paras hidung, marah orang lak xde rumah. mind set tukar sikit.

nak kaya berharta, flow keluar duit lagi banyak dari masuk. mana nak jana duit.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register