Beli rumah pada umur 40an ke atas ok ke?

Recommended Brokers


sapit87

Super Active Member
Joined
Oct 4, 2012
Messages
7,153
Reaction score
105
Points
73
Biasa kalau Umur 40 gaji pun dah besar, Saving pun dah ada

cuma tang insurance tu je mahal sikit.

Rumah harga 250k pun dah 1200-1300 bulanan dia.

Malaysia ni gaji kecik barang mahal gaji minimim kalau ijazah sekali pun starting gaji RM 2500-3k tolak 1200-1300 perit jugak rasanya - KWSP dan Socso lagi

tu kalau luar KL dapat la landed. kalau dalam lembah klang landed single storey je dah 300k dan keatas, double storey dah 500-600k.
betol tu,sy pon dok kire2 munkin lg 4-5 tahun baru cukup kot nak bli rumah..itu pun kire kenaikan gaji rm100.skrg komitmen belanja harian agak tinggi..tu yg terpaksa tanguh.

skrg ni meleleh je la tgk iklan umah dlm mudah.my..esok lepas 4-5 tahun xtau la harga rumah dah jd berapa:((
 
Sponsored Post

mdfahmi69

Fun Poster
Joined
Apr 9, 2013
Messages
577
Reaction score
20
Points
15
Mana2,saja tanya pendapat rata2 org bli rumah umur berapa..ada ke yg bli umur dah lewat
ak start men property ms umor ak 21,skrg agk selesa mybe sbb start awal.banker usha ats bwh jer,mybe sbb ms tu budak sgt kot:))
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
8,803
Reaction score
1,833
Points
141
ak start men property ms umor ak 21,skrg agk selesa mybe sbb start awal.banker usha ats bwh jer,mybe sbb ms tu budak sgt kot:))
skrg pendapatan 100% dari property...atau ada buat kerja lain?
 

LIGAN

Fun Poster
Joined
Dec 15, 2011
Messages
783
Reaction score
49
Points
20
mcm den...dah 41...skrg duk umah sewa..umah betul2 beli loan gomen langsung takde...so pilihan den skrg ni beli tanah lot kat kg2...suku ekar tak sampai 100k...boleh laa..ada gak aset untuk anak2...ada rezeki lebih den buat laa rumah atas dia...pencen nanti yg pasti ada duit gratuiti boleh laa buat rumah kg pun jadi laa...untuk anak2 jugak...

ok tak cara camni?
 

marvelous

Legendary Member
Joined
Aug 21, 2006
Messages
16,508
Reaction score
2,619
Points
201
Oh x sy mmg dh ada rumah dh tp rumah flat je la...cume terpikir nk bli rumah landed esok2...tp nk kasi gji mantap skit la bru konfiden nk bli.

Bile dok kire2 mcm umor 40an bru mpu nk byar komitmen rumah
cari tanah lah tuan...lepas tu buat rumah plan2....

pakai aje duit yang mana ada...plan2 kayuh buat rumah...buat mcm stail orang2 dulu....
 

Lazat

Freshie
Joined
Aug 1, 2019
Messages
19
Reaction score
3
Points
8
Mana2,saja tanya pendapat rata2 org bli rumah umur berapa..ada ke yg bli umur dah lewat
Beli rumah lewat usia klu mampu bayar apa salahnya.

Klu nak berumahtangga lewat usiapun tak mengapa, asalkan mampu penuhi kehendak pasangan, zahir dan batin 😆
 

SOUL86F

Legendary Member
Joined
Jan 22, 2008
Messages
10,964
Reaction score
114
Points
123
mcm den...dah 41...skrg duk umah sewa..umah betul2 beli loan gomen langsung takde...so pilihan den skrg ni beli tanah lot kat kg2...suku ekar tak sampai 100k...boleh laa..ada gak aset untuk anak2...ada rezeki lebih den buat laa rumah atas dia...pencen nanti yg pasti ada duit gratuiti boleh laa buat rumah kg pun jadi laa...untuk anak2 jugak...

ok tak cara camni?
abg gomen ke...npa x guna loan gomen....
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
8,803
Reaction score
1,833
Points
141
mcm den...dah 41...skrg duk umah sewa..umah betul2 beli loan gomen langsung takde...so pilihan den skrg ni beli tanah lot kat kg2...suku ekar tak sampai 100k...boleh laa..ada gak aset untuk anak2...ada rezeki lebih den buat laa rumah atas dia...pencen nanti yg pasti ada duit gratuiti boleh laa buat rumah kg pun jadi laa...untuk anak2 jugak...

ok tak cara camni?
bagi aku, walaupun usia 50 sekali pun, tak rugi pun beli rumah, beli tanah....sbb kalau kita mati sekalipun, tanah/rumah tu tetap akan beri manfaat pada anak-anak, cucu-cicit....
 

mohdnor

Active Member
Joined
Sep 11, 2008
Messages
2,102
Reaction score
73
Points
30
Salam just nak tanya pendapat ok ke orang nk beli rumah pada umur yg dah lewat 40-50..

Mase umur2 mcm ni munkinkah kbanyakan kita loan2 lain seperti loan kereta dan personal loan dah habis baru berani nk buat loan rumah.

Tp loan jadi pendek la dlm kurang 20 tahun loan rumah,so monthly jd mahal
makin lambat beli rumah makin tinggi premium insuran/takaful pinjaman.
ade staf tempat aku ni setahun lagi nak pencen baru beli rumah. harga rumah 150k. premium insuran 60k. bayaran bulanan potong pencen tu
 
Sponsored Post
Top
Log in Register