Beli rumah pada umur 40an ke atas ok ke?

Recommended Brokers


Poll : CariGold new board 2019

  • Fonts terlampau besar, boleh kecilkan sedikit

    Votes: 15 19.7%
  • Warna terlampau terang

    Votes: 6 7.9%
  • Sidebar besar agak mengganggu

    Votes: 32 42.1%
  • Sangat berminat dengan theme baru ini

    Votes: 23 30.3%
  • Serius, tak minat langsung

    Votes: 22 28.9%

sapit87

Super Active Member
Joined
Oct 4, 2012
Messages
7,047
Reaction score
80
Points
0
Salam just nak tanya pendapat ok ke orang nk beli rumah pada umur yg dah lewat 40-50..

Mase umur2 mcm ni munkinkah kbanyakan kita loan2 lain seperti loan kereta dan personal loan dah habis baru berani nk buat loan rumah.

Tp loan jadi pendek la dlm kurang 20 tahun loan rumah,so monthly jd mahal
 
  • Like
Reactions: tm1
Sponsored Post

Epal10

Active Member
Joined
Jan 20, 2013
Messages
1,100
Reaction score
17
Points
0
aku beli rumah guna p.loan, kira bayar dlm masa 10 tahun, pinjam rm150k tpi bulan2 rm1700+, sakit gak
 
Sponsored Post

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
8,463
Reaction score
1,725
Points
163
aku beli rumah guna p.loan, kira bayar dlm masa 10 tahun, pinjam rm150k tpi bulan2 rm1700+, sakit gak
fuh merana gak tu...tp ok gak buat mcm ni utk keadaan tertentu...

boleh tiru style ni...bulan2 merana sikit lah...tp takpa lah..nk buat mcm mana..


by the way, pasal tajuk ni,,,aku sendiri pun masih belum beli rumah lagi...umur nak masuk 28 dah...
aku target nk beli rumah bila kwsp aku (akaun 2) mencecah 30k...huhu...buat downpayment/fee/dan sebagainya utk beli rumah
sekadar perancangan, jadi ke tak tu, wallahualam..kalau sempat jadi jutawan, beli cash je lah...haha
 
Sponsored Post

krol_terung

Fun Poster
Joined
Nov 13, 2007
Messages
613
Reaction score
8
Points
18
Aku dgn wife aku beli rumah baru lagi dlm tahun 2017, umur masing 37, kira aku beli umah kali ni umah kedua upgrade dari rumah pertama, rumah pertama low cost flat, rumah kedua condo, org duk tanya aku nape tak cari landed sebab rumah kedua kan, aku amik pendekatan yg dekat2 jek... rumah parent aku dekat, sekolah anak2 aku dekat, dan lain2 ... tp sakit la bayar hihih.. so aku terpaksa korban kan tang lain.. sbg contoh.. di dalam org lain sibuk tukar kete baru2 belaka.. aku pakai jek la kete biasa yg di beli cash... huhuhuhu... dlm bab beli rumah ni aku rasa tak yah tunggu umur...ada duit beli jek.. kalau dah rasa mampu...
 
Sponsored Post

SMI6

Active Member
Joined
Jan 3, 2016
Messages
1,693
Reaction score
245
Points
41
Biasa kalau Umur 40 gaji pun dah besar, Saving pun dah ada

cuma tang insurance tu je mahal sikit.

Rumah harga 250k pun dah 1200-1300 bulanan dia.

Malaysia ni gaji kecik barang mahal gaji minimim kalau ijazah sekali pun starting gaji RM 2500-3k tolak 1200-1300 perit jugak rasanya - KWSP dan Socso lagi

tu kalau luar KL dapat la landed. kalau dalam lembah klang landed single storey je dah 300k dan keatas, double storey dah 500-600k.
 
Last edited:
Sponsored Post
Sponsored Post

sapit87

Super Active Member
Joined
Oct 4, 2012
Messages
7,047
Reaction score
80
Points
0
Biasa kalau Umur 40 gaji pun dah besar, Saving pun dah ada

cuma tang insurance tu je mahal sikit.

Rumah harga 250k pun dah 1200-1300 bulanan dia.

Malaysia ni gaji kecik barang mahal gaji minimim kalau ijazah sekali pun starting gaji RM 2500-3k tolak 1200-1300 perit jugak rasanya - KWSP dan Socso lagi

tu kalau luar KL dapat la landed. kalau dalam lembah klang landed single storey je dah 300k dan keatas, double storey dah 500-600k.
betol tu,sy pon dok kire2 munkin lg 4-5 tahun baru cukup kot nak bli rumah..itu pun kire kenaikan gaji rm100.skrg komitmen belanja harian agak tinggi..tu yg terpaksa tanguh.

skrg ni meleleh je la tgk iklan umah dlm mudah.my..esok lepas 4-5 tahun xtau la harga rumah dah jd berapa:((
 
Sponsored Post

mdfahmi69

Fun Poster
Joined
Apr 9, 2013
Messages
571
Reaction score
19
Points
18
Mana2,saja tanya pendapat rata2 org bli rumah umur berapa..ada ke yg bli umur dah lewat
ak start men property ms umor ak 21,skrg agk selesa mybe sbb start awal.banker usha ats bwh jer,mybe sbb ms tu budak sgt kot:))
 
Sponsored Post

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
8,463
Reaction score
1,725
Points
163
ak start men property ms umor ak 21,skrg agk selesa mybe sbb start awal.banker usha ats bwh jer,mybe sbb ms tu budak sgt kot:))
skrg pendapatan 100% dari property...atau ada buat kerja lain?
 
Sponsored Post

LIGAN

Fun Poster
Joined
Dec 15, 2011
Messages
763
Reaction score
45
Points
0
mcm den...dah 41...skrg duk umah sewa..umah betul2 beli loan gomen langsung takde...so pilihan den skrg ni beli tanah lot kat kg2...suku ekar tak sampai 100k...boleh laa..ada gak aset untuk anak2...ada rezeki lebih den buat laa rumah atas dia...pencen nanti yg pasti ada duit gratuiti boleh laa buat rumah kg pun jadi laa...untuk anak2 jugak...

ok tak cara camni?
 
Sponsored Post

marvelous

Legendary Member
Verified
Joined
Aug 21, 2006
Messages
16,321
Reaction score
2,554
Points
163
Location
Dalam Bumi Berpijak Dalam Dunia Nyata
Oh x sy mmg dh ada rumah dh tp rumah flat je la...cume terpikir nk bli rumah landed esok2...tp nk kasi gji mantap skit la bru konfiden nk bli.

Bile dok kire2 mcm umor 40an bru mpu nk byar komitmen rumah
cari tanah lah tuan...lepas tu buat rumah plan2....

pakai aje duit yang mana ada...plan2 kayuh buat rumah...buat mcm stail orang2 dulu....
 
Sponsored Post

Lazat

Freshie
Joined
Aug 1, 2019
Messages
11
Reaction score
0
Points
1
Mana2,saja tanya pendapat rata2 org bli rumah umur berapa..ada ke yg bli umur dah lewat
Beli rumah lewat usia klu mampu bayar apa salahnya.

Klu nak berumahtangga lewat usiapun tak mengapa, asalkan mampu penuhi kehendak pasangan, zahir dan batin 😆
 
Sponsored Post
Sponsored Post

SOUL86F

Legendary Member
Joined
Jan 22, 2008
Messages
10,963
Reaction score
114
Points
63
mcm den...dah 41...skrg duk umah sewa..umah betul2 beli loan gomen langsung takde...so pilihan den skrg ni beli tanah lot kat kg2...suku ekar tak sampai 100k...boleh laa..ada gak aset untuk anak2...ada rezeki lebih den buat laa rumah atas dia...pencen nanti yg pasti ada duit gratuiti boleh laa buat rumah kg pun jadi laa...untuk anak2 jugak...

ok tak cara camni?
abg gomen ke...npa x guna loan gomen....
 
Sponsored Post

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
8,463
Reaction score
1,725
Points
163
mcm den...dah 41...skrg duk umah sewa..umah betul2 beli loan gomen langsung takde...so pilihan den skrg ni beli tanah lot kat kg2...suku ekar tak sampai 100k...boleh laa..ada gak aset untuk anak2...ada rezeki lebih den buat laa rumah atas dia...pencen nanti yg pasti ada duit gratuiti boleh laa buat rumah kg pun jadi laa...untuk anak2 jugak...

ok tak cara camni?
bagi aku, walaupun usia 50 sekali pun, tak rugi pun beli rumah, beli tanah....sbb kalau kita mati sekalipun, tanah/rumah tu tetap akan beri manfaat pada anak-anak, cucu-cicit....
 
Sponsored Post

mohdnor

Active Member
Joined
Sep 11, 2008
Messages
2,100
Reaction score
73
Points
0
Location
tg karang-setiawangsa-jay bee
Salam just nak tanya pendapat ok ke orang nk beli rumah pada umur yg dah lewat 40-50..

Mase umur2 mcm ni munkinkah kbanyakan kita loan2 lain seperti loan kereta dan personal loan dah habis baru berani nk buat loan rumah.

Tp loan jadi pendek la dlm kurang 20 tahun loan rumah,so monthly jd mahal
makin lambat beli rumah makin tinggi premium insuran/takaful pinjaman.
ade staf tempat aku ni setahun lagi nak pencen baru beli rumah. harga rumah 150k. premium insuran 60k. bayaran bulanan potong pencen tu
 
Sponsored Post

Niyang

CG Top Poster Club
Joined
May 13, 2009
Messages
39,952
Reaction score
826
Points
113
aku dah 3+ pun x beli lg umah.... rase cam dah lambat sgt... ntah lah... aset lsg x ada... ade pun aset liability kete&moto....
 
Sponsored Post

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
8,463
Reaction score
1,725
Points
163
makin lambat beli rumah makin tinggi premium insuran/takaful pinjaman.
ade staf tempat aku ni setahun lagi nak pencen baru beli rumah. harga rumah 150k. premium insuran 60k. bayaran bulanan potong pencen tu
hmmm..yg ni pun aku stuju...

seeloknya, bila rasa dah mampu, beli je lah...

tapi kalau yg skrg ni mmg dah umur 40 50, dan tiba2 baru muncul rasa nk beli rumah, dipersilakan...takda masalah pun... tak rugi..
 
Sponsored Post

jaws_am

Super Active Member
Joined
May 29, 2008
Messages
9,896
Reaction score
1,401
Points
163
Location
wherever you are
x perlu risau jika dah berumur..

boleh minta tolong anak2 join beli rumah..
so insurans murah sikit..

boleh extend 35 tahun..
sebab dia akan kira umur anak2..

etc umur 48 - gaji 5k
anak umur 25 bru dpt kerja.. gaji 2k..

so insurans under anak..
montly kita bayar.. etc 2.5k.. sebulan..

so nnt rumah tuh tinggal kt anak2 je lah..
unless kita plan nak bawa rumah masuk kubur..

boleh lah beli rumah awal2 bayar cash... :">
 
Sponsored Post

mdfahmi69

Fun Poster
Joined
Apr 9, 2013
Messages
571
Reaction score
19
Points
18
skrg pendapatan 100% dari property...atau ada buat kerja lain?
tu kire additional jer bosskur
still keje kuli skrg nie,next plan is finance free n early retiremnt.nk ovrlander euro lak
 
Sponsored Post
Sponsored Post

adamrao

Fun Poster
Joined
Mar 1, 2017
Messages
929
Reaction score
60
Points
28
fuh merana gak tu...tp ok gak buat mcm ni utk keadaan tertentu...

boleh tiru style ni...bulan2 merana sikit lah...tp takpa lah..nk buat mcm mana..


by the way, pasal tajuk ni,,,aku sendiri pun masih belum beli rumah lagi...umur nak masuk 28 dah...
aku target nk beli rumah bila kwsp aku (akaun 2) mencecah 30k...huhu...buat downpayment/fee/dan sebagainya utk beli rumah
sekadar perancangan, jadi ke tak tu, wallahualam..kalau sempat jadi jutawan, beli cash je lah...haha
bagan serai ada lg.. duit akaun dua buat bayar muka amik sikit.. baki jangan usik.. dah dapat kunci.. baru guna duit baki tu buat ansuran amik melalui akaun 2 kwsp.. kalo banyak baki boleh cuci kaki setahun x payah bayar guna duit gaji keja..
 
Sponsored Post
Sponsored Post

chulax12

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Jun 17, 2012
Messages
5,214
Reaction score
574
Points
113
Location
Cyberjaya
thanks sbb kongsi troll ni..

moga2 ada menteri-menteri atau org politik yg terlibat,, boleh tengok troll ni dan hadam...
itu lah Reality Housing di Malaysia bro.Beli banyak2 rumah tu boleh bawa sekali dalam kuboq ka..
 
Sponsored Post

Actifast

Super Active Member
Joined
Sep 11, 2008
Messages
5,861
Reaction score
75
Points
0
Location
Penthouse
low class mentality. ^

ada ja rumah mampu beli, entry murah on ada bayar downpayment rendah.

kena pandai le hidup dalam masyarakat kapitalis.

real world perit bosku. nak halang orang kaya? sapa kita, kasik faham sikit la.
 
Sponsored Post

Actifast

Super Active Member
Joined
Sep 11, 2008
Messages
5,861
Reaction score
75
Points
0
Location
Penthouse
xde masalah kalu sewa dulu, guna wang yang ada built biz. dah kaya sangat beli cash.

ni dah la sewa paras hidung, marah orang lak xde rumah. mind set tukar sikit.

nak kaya berharta, flow keluar duit lagi banyak dari masuk. mana nak jana duit.
 
Sponsored Post

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
8,463
Reaction score
1,725
Points
163
low class mentality. ^

ada ja rumah mampu beli, entry murah on ada bayar downpayment rendah.

kena pandai le hidup dalam masyarakat kapitalis.

real world perit bosku. nak halang orang kaya? sapa kita, kasik faham sikit la.
ini pun aku setuju....

ramai org beli rumah...org kaya beli rumah murah2....kadang takleh salahkan pembeli jugak....

bagi aku, sistem tu yg tak berapa betul...


so, bagi aku, yg mana nak beli rumah tu, kalau mampu beli, beli je lah...

kalau kita tak beli, bangsa lain yg akan beli...so lama2 bangsa melayu kita langsung takda tanah..merempat...

so disebabkan sistem sedia ada, kalau ada yg nk beli rumah tu beli je...tak kisah lah kaya ke miskin ke....slagi sistem membenarkan kita beli rumah, beli je lah
 
Sponsored Post

Actifast

Super Active Member
Joined
Sep 11, 2008
Messages
5,861
Reaction score
75
Points
0
Location
Penthouse
hidup dalam masyarakat ni kalu dah rasa xde jawapan tu.

cari la kelompok lain, tepu le tu. senag dengan keadaan semasa.
walhal akan jadi barah.

xde senag dalam mencari dunia ni, dapat senag habis jugak [email protected] ilmu
 
Sponsored Post
Sponsored Post
Sponsored Post

Jackhalid

Super Active Member
Platinum Member
Joined
May 24, 2008
Messages
6,300
Reaction score
918
Points
0
Location
Shah Alam, Setapak, Georgetown, Melaka dll
JANGAN BELI. baik sewa je.

tak masuk akal bayar rumah landed RM3000 tapi sewa tak sampai RM1000 (contoh). beli rumah bukan pikir installment je. banyak lagi kos2 lain. (kecuali tuan beli new project).

nak wariskan harta, banyak lagi harta lain boleh diwariskan. bukan hartanah sahaja.
 
Sponsored Post

skyz.silver

Fun Poster
Joined
Jan 3, 2013
Messages
970
Reaction score
53
Points
28
rase nye kalo bli time umo 40-50, insurans akn jd mahal...
mcm mak sy, umo 53..nak bli rumah PPAM dkt KL (guna quota gov dia) utk kakak sy..
tgk quotation LPPSA utk mak sy, mak aihh, dia punya insurans saje dkt 100k nk kna byr..
last2, kakak sy guna loan bank utk bli rumah tu guna nama dia utk loan dn share penama dgn mak sy dlm SNP..
 
Sponsored Post

Name:

Active Member
Joined
Dec 25, 2012
Messages
1,422
Reaction score
131
Points
36
sekarang pun org perit nak beli rumah ..

congak atas bawah dgn gaji sekarang hanya mampu beli rumah RM300K masa sekarang ..

masa umur 40an agak2 mampu atau tidak dgn harga rumah semasa itu?
 
Sponsored Post

Kbyne

Legendary Member
Joined
Jan 23, 2011
Messages
11,489
Reaction score
445
Points
0
Location
Setapk,K.L.
Jgn nak berangan...Sure ker beli...
ker sewa-beli jer,geran bank pegang,sandar pun nama bank...

kita ni,bayar,bayar,bayar...sampai tua nak pencen baru dapat buat 16N...Discharge of Charge...kutip geran pun masa mungkin dah ada cucu...tu pun kalau geran tu tak hilang dlm simpanan bank...

Sebenarnya rancang dulu,jgn gila nak kumpul harta,nanti silap rancang harta tah kemana,anak anak yg nak belajar sampai menara gading tah kemana...

Seeloknya cari rumah beli ker,sewa ker...yg dekat dgn tempat kerja,ni long term...senang tak kecoh pasal datang lambat kerja,balik tak masak...urgent anak balik sekolah...dll...
 
Sponsored Post

afshaman

Active+ Member
Joined
Nov 8, 2013
Messages
2,547
Reaction score
98
Points
0
Jgn nak berangan...Sure ker beli...
ker sewa-beli jer,geran bank pegang,sandar pun nama bank...

kita ni,bayar,bayar,bayar...sampai tua nak pencen baru dapat buat 16N...Discharge of Charge...kutip geran pun masa mungkin dah ada cucu...tu pun kalau geran tu tak hilang dlm simpanan bank...

Sebenarnya rancang dulu,jgn gila nak kumpul harta,nanti silap rancang harta tah kemana,anak anak yg nak belajar sampai menara gading tah kemana...

Seeloknya cari rumah beli ker,sewa ker...yg dekat dgn tempat kerja,ni long term...senang tak kecoh pasal datang lambat kerja,balik tak masak...urgent anak balik sekolah...dll...
kawan setuju...skang ni kalau boleh settlekan short term problem dulu...nanti2 ada rezeki...mana tahu dapat beli rumah cash...takyah loan...
 
Sponsored Post

dausbiz

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Apr 27, 2015
Messages
50,127
Reaction score
1,418
Points
0
Location
www.kedaifirdaus.com
Apapun bayar installment rumah ikut kemampuan

Jangan sampai koyak buntut nak bayar
 
Sponsored Post

seiryu82

Active+ Member
Joined
Apr 3, 2009
Messages
3,076
Reaction score
58
Points
0
Kalau betol2 mampu belilah, tolak semua perbelanjaan maksimum, tolak emergency expense, tengok tinggal berapa kalau mampu beli.
 
Sponsored Post

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
8,463
Reaction score
1,725
Points
163
Kalau betol2 mampu belilah, tolak semua perbelanjaan maksimum, tolak emergency expense, tengok tinggal berapa kalau mampu beli.
Betul ...stuju......
 
Last edited:
Sponsored Post

rayz

Legendary Member
Joined
Jun 5, 2007
Messages
12,819
Reaction score
695
Points
113
bab rumah nie ikut kemampuan lar

ada orang kaya

anak baru 8 tahun dah beli kondo apartment siap beli banglo lagi

saya ada kenal mamak nasi kandar

anak dia 4 orang dia dah beli apartment beli rumah semi d

sedangkan budak tue tak sampai lagi 15 tahun
untung jd anak org kaya










bang daus..

nk pinjam duit sikit nk beli umah :eek::eek:
 
Sponsored Post
Sponsored Post

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
8,463
Reaction score
1,725
Points
163
JANGAN BELI. baik sewa je.

tak masuk akal bayar rumah landed RM3000 tapi sewa tak sampai RM1000 (contoh). beli rumah bukan pikir installment je. banyak lagi kos2 lain. (kecuali tuan beli new project).

nak wariskan harta, banyak lagi harta lain boleh diwariskan. bukan hartanah sahaja.
tu la...mcm aku ni,, mmg tak lah beli rumah mcm tu...huhu...

rm3000 sebulan, mampus....

kalau stakat rumah apartment tu boleh lah...rm1000 sebulan...janji ada rumah...rm1000 sebulan tu pun mmg lebih kurang harga sewa dh tu...

dulu teringin nak ada landed-house,, tapi mcm takda harapan jah....tunggu jadi jutawan dulu baru boleh beli kot...
 
Sponsored Post

sapit87

Super Active Member
Joined
Oct 4, 2012
Messages
7,047
Reaction score
80
Points
0
JANGAN BELI. baik sewa je.

tak masuk akal bayar rumah landed RM3000 tapi sewa tak sampai RM1000 (contoh). beli rumah bukan pikir installment je. banyak lagi kos2 lain. (kecuali tuan beli new project).

nak wariskan harta, banyak lagi harta lain boleh diwariskan. bukan hartanah sahaja.
mana elok ye bli subsale ke bli rumah baru...tgk rumah baru ade yg zero depo,kos2 lawyer pemaju tangung..ada yg booking 1k je.

subsale nk kene stanby koman2 10%..blom masuk lain2..

tu la ade tu rege rumah dgn market sewa kt situ mmg x kene..jauh btol beza dia.tuan rumah plak kne topup monthly bank
 
Sponsored Post

Jackhalid

Super Active Member
Platinum Member
Joined
May 24, 2008
Messages
6,300
Reaction score
918
Points
0
Location
Shah Alam, Setapak, Georgetown, Melaka dll
mana elok ye bli subsale ke bli rumah baru...tgk rumah baru ade yg zero depo,kos2 lawyer pemaju tangung..ada yg booking 1k je.

subsale nk kene stanby koman2 10%..blom masuk lain2..

tu la ade tu rege rumah dgn market sewa kt situ mmg x kene..jauh btol beza dia.tuan rumah plak kne topup monthly bank
subsale. undercon byk projek mengarut sebab tu dia bagi "umpan" macam2. modal beli subsale mmg banyak tapi loan akan jadi kurang. yg penting, rumah ada depan mata. boleh inspection. boleh nego. undercon tak tentu lagi projek tu siap. byk projek sakit skrg ni. yg siap pula developer tak abis jual. banyak giler woo.
 
Sponsored Post

dausbiz

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Apr 27, 2015
Messages
50,127
Reaction score
1,418
Points
0
Location
www.kedaifirdaus.com
Kalau betol2 mampu belilah, tolak semua perbelanjaan maksimum, tolak emergency expense, tengok tinggal berapa kalau mampu beli.
Beli jer kalau mampu umur 18 tahun beli rumah beli jer tak kira umur brapa

Kadang jeles tengok orang duk banglo dengan swimming pool siap ada lif ngan bilik bawah tanah

Teringin nak rasa lum rezeki
 
Sponsored Post

PokGuard

Active+ Member
Joined
Oct 31, 2011
Messages
3,861
Reaction score
53
Points
0
Beli je... rumah ni masa blom ada mcm2 pk, bimbang, value, mcm2 la...
Bila dh beli mcm tu jela rasa...biasa aja...

Just pk nk base kt mana, utk masa tu dn suit dgn keadaan idup tuan utk bkluarga, etc.
Set timeline, doa dgn Allah spya dipermudah...
 
Sponsored Post
Sponsored Post

kopirait

CG Top Poster Club
Joined
Apr 18, 2010
Messages
30,095
Reaction score
1,072
Points
168
Location
-- .- ...
Salam just nak tanya pendapat ok ke orang nk beli rumah pada umur yg dah lewat 40-50..

Mase umur2 mcm ni munkinkah kbanyakan kita loan2 lain seperti loan kereta dan personal loan dah habis baru berani nk buat loan rumah.

Tp loan jadi pendek la dlm kurang 20 tahun loan rumah,so monthly jd mahal
Bro ni bukan keje gomen ke?
Awat nak beli rumah lambat2?
 

bayangankelam

Active Member
Joined
Dec 12, 2011
Messages
1,601
Reaction score
4
Points
0
Salam just nak tanya pendapat ok ke orang nk beli rumah pada umur yg dah lewat 40-50..

Mase umur2 mcm ni munkinkah kbanyakan kita loan2 lain seperti loan kereta dan personal loan dah habis baru berani nk buat loan rumah.

Tp loan jadi pendek la dlm kurang 20 tahun loan rumah,so monthly jd mahal
loan bank ke kerajaan?
 

stuck

Active+ Member
Joined
Apr 12, 2007
Messages
3,522
Reaction score
96
Points
0
Location
Tepen-Kuale-Putrajaya
kalau loan kerajaan xde mslh tempoh sama je tp lps pencen diorg akan sambung tolak kat pencen la plk,

tp biasa la lewat beli rumah umur meningkat insurans makin mahal..
 

sapit87

Super Active Member
Joined
Oct 4, 2012
Messages
7,047
Reaction score
80
Points
0
Mana2,saja tanya pendapat rata2 org bli rumah umur berapa..ada ke yg bli umur dah lewat
 

sapit87

Super Active Member
Joined
Oct 4, 2012
Messages
7,047
Reaction score
80
Points
0
Bro ni bukan keje gomen ke?
Awat nak beli rumah lambat2?
Oh x sy mmg dh ada rumah dh tp rumah flat je la...cume terpikir nk bli rumah landed esok2...tp nk kasi gji mantap skit la bru konfiden nk bli.

Bile dok kire2 mcm umor 40an bru mpu nk byar komitmen rumah
 

stuck

Active+ Member
Joined
Apr 12, 2007
Messages
3,522
Reaction score
96
Points
0
Location
Tepen-Kuale-Putrajaya
Mana2,saja tanya pendapat rata2 org bli rumah umur berapa..ada ke yg bli umur dah lewat
ada je yg dh nk pencen baru nk beli rumah, aku pernah dok kat bpp dlu kakitangan kerajaan blh apply setahun sblm pencen...

sebaik2nya beli la rumah masa umur muda insurans pun xde kena bayar tinggi at least rumah setel byr masa dh pencen nti pencen pun dok byr instalment rumah lg..
 

mrvx

Super Active Member
Joined
Feb 20, 2009
Messages
9,324
Reaction score
388
Points
0
beli jer bila pun asal mampu beli jer
thumb up.. mmg betul. beli masa mampu.. tak kisahlah berapa tahun pun kena loan.. jgn lupa ambil insuran takaful sekali
 
Sponsored Post
Top
Log in Register