BTC USD 27,702.9 Gold USD 1,978.48
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Beli kereta baru: golongan kerja sendiri paling tertekan

Jejaka Kedekut

Legendary Member
gem
Messages
11,086
Joined
Nov 28, 2007
Messages
11,086
Reaction score
23
Points
115
baru semalam aku terbaca blog sorang salesmen kereta ,dia kata kalau kerja sendiri kalau bayar 40% keatas bayaran muka (downpayment) tak payah penjamin.betul ke?:-?

1.golongan kerja sendiri atau dari kacamata bank iaitu self employed/sole proprietorship ni takde payslip.alternatifnya diminta penyata bank minima 6 bulan serta slip payment lhdn.

2.boleh je nak pinjam bank untuk beli kereta tetapi biasanya akan berakhir dengan bank mintak penjamin.

3.oleh itu ikut nasiblah kalau ahli keluarga kerja gomen ke atau kerja company kukuh boleh mintak tolong jadi penjamin.yang takde susahlah.

4.lepas hantar borang permohonan hire purchase( h.p ),bank akan buat satu proses dipanggil credit evaluation untuk menentukan lulus atau gagal permohonan.

5.semasa proses ini kedudukan kewangan pemohon akan dinilai.contoh berapa lama business,jenis business,jumlah aset dan sebagainya.

6.bank tak mahu ambik risiko oleh itu kebanyakan akan berakhir dengan mintak penjamin.anda ada wang banyak tidak semestinya anda akan bayar bulan bulan katanya.~X(

7.penyelesaian mudah kumpul duit dan beli cash.kalau kereta bawah rm 50k oklah.kalau nak beli kereta 300k-500k bagaimana pulak?:-?

8.oleh itu macam beli kereta ni umpama nasib ajelah.ada duit pun belum tentu boleh miliki.

9.tak salahkan bank sebab kalau aku jadi boss bank pun aku akan buat benda sama.:))
 
Last edited:
Sponsored Post

Jejaka Kedekut

Legendary Member
gem
Messages
11,086
Joined
Nov 28, 2007
Messages
11,086
Reaction score
23
Points
115
itulah sebabnya wujud kereta sambung bayar yang downpayment tinggi bagai nak gile....yang kerja sendiri ni sebenarnya mampu tapi syarat bank semakin ketat x macam dulu2.ada nampak high risk business category...reject...

golongan kerja sendiri paling tertekan kerana kerenah bank.#:-S
 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register