BTC USD 48,941.4 Gold USD 1,843.90
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Belgium Larang Penggunaan Minyak Sawit Bermula Tahun Hadapan, Tak Jejaskan Malaysia

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Mar 15, 2010
Messages
296,279
Reaction score
12,603
Points
2,376
Sponsored Post

GamezStar

CG Top Poster Club
Joined
Jul 1, 2008
Messages
32,220
Reaction score
1,698
Points
201
yang pasti no more sawit utk pasaran euro
 

maxpda

Super Active Member
Joined
Jan 15, 2007
Messages
7,485
Reaction score
212
Points
83
Betul ke xjejaskan malaysia...
Jabatan pertanian dah kena fikir ni untuk gantikan sawit...

Kat luar negara sawit dikatakan punca kepupusan orang utan...
 

Adelheid

Freshie
Joined
Oct 7, 2013
Messages
10
Reaction score
6
Points
8
Palm oil biodiesel. Maybe ni utk indonesia kut. Sbb diaorg byk sgt study psl ni. Even NASA pun ade wat research kt sane dgn pretext nye climate change. Diorg research psl hirdogen. Diaorg gune proses fermentation. Result dia byk sgt from food, new energy sampai ke dpt kurangkan CO2. ni sume utk astronot diaorg yg duduk kt space 3/4 bulan. Ape pun kite syukur sbb pokok sawit xde di north America n Europe. Cth lisa dyson founder kiverdi. Org nasa yg wat research pasal palm oil. Result dia kiverdi.

Harap malaysia nanti ade gak researcher yg dpt masuk NASA. Indonesia rase dh ade dh.
So guys, dont brainwashed your kids with political nonsense. Research psl keajaiban alam ciptaan Allah lebih bagus drpd politk.
 

biomedik2

Active+ Member
Joined
Jan 19, 2020
Messages
4,663
Reaction score
1,403
Points
111
yang pasti no more sawit utk pasaran euro
Masa aku stadi kat UK lagi dah ada kempen boikot sawit. Ni tahun 2000 lagi. Siap ada NGO bagi flyers kat mall. Alasan kita tebang hutan untuk tanam sawit. Macam la europe tu tak tebang hutan pembangunan. Hipokrit je semua tu.
 

copy left

CG Top Poster Club
Joined
Jun 25, 2008
Messages
26,917
Reaction score
540
Points
161
cara diorg nk hentikan penebangan hutan,
bila permintaan kurang akan jd lambakan produk,bila dah byk x terjual produk akan jd murah justeru akan menurunkan harga sawit,
petani akan terjejas dan bertindak dengan memberikan fokus pertanian lain,tebang hutan lagi tanam buluh pulak....

kerajaan yg kena ambil tindakan pasal penebangan hutan ni,apehal petani pulak yg terjejas...
 

Ahmad Pintu8_8

Active Member
Joined
Mar 26, 2012
Messages
1,912
Reaction score
183
Points
43
Masa aku stadi kat UK lagi dah ada kempen boikot sawit. Ni tahun 2000 lagi. Siap ada NGO bagi flyers kat mall. Alasan kita tebang hutan untuk tanam sawit. Macam la europe tu tak tebang hutan pembangunan. Hipokrit je semua tu.
hahaha, tanya penduduk UK, bangunan zaman moden tu, besi dia rembat dari mana..tak nak pulak boikot..
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register