BTC USD 59,843.1 Gold USD 1,733.67
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Belajar Sesama Dengan Laling Pasal Keyword - Pembelajaran Tahap Form 3

CikSukan

Blogger Moderator
Joined
Aug 19, 2006
Messages
9,946
Reaction score
580
Points
111
Hihi..Salam semua agak panjang tajuk thread nih tapi takpalah ia nak ceriakan hari anda dan pembuka bicara since ehem2..dah jadi Mod Blogger dah ni dan jadi tugas laling dalam membantu dan menceriakan anda dengan aktiviti blogging masing2..:D

Bismillahirahmanirahim...

Kali ini sharing maklumat dan ilmu pasal benda basic iaitu keyword. OK ramai yg tahu dan faham apa itu keyword dalam aktiviti blogging for $$$$$..Kalau anda blogging personal lupakanlah subjek nih pasal tak relevan sangat kerana ia lebih berfaedah kepada yg berblog untuk generate income...:)

1.Asasnya keyword ni apa jer perkataan dalam apa jua bahasa dan tahukah anda cewah.. search engine macam google dan yahoo just index ajer apa keyword mengikut kategori masing2..So

2.Pecahannya banyak ada keyword untuk yg paling popular, paling banyak search, paling tinggi orang bid untuk program CPC dan pelbagai lagi kategori..etc.

3.Apa yg penting sebenarnya kita as blogger untuk menjadikannya kepada 2 kategori sahaja..iaitu (1)Ada Nilai Komersil (2)Tidak ada Nilai Komersil.

4.Jadi alhamdulillah ada TOOL FOC untuk kita yg disediakan oleh msn.com iaitu adlab.msn.com/ Ambil contoh yer
keyword: Tudung Bawal = Commercial Intention nya ialah 0.86 itu bermaksud 86 peratus statistik menunjukkan searcher memang search untuk beli tudung bawal..Manakala kalau kita taip tudung sahaja Tudung = Non Commercial Intention nya ialah 0.93 ini bermaksna 93% tidak akan membeli tudung dari search keyword tersebut.

5.Soalan disini ialah kenapa ia penting untuk anda kategori blogging jenis ni..?
(1)Blogging for Google Adsense
(2)Blogging untuk jual product sendiri
(3)Blogging untuk product affiliate clickbank CJ atau sebagainya..

6.Jawapannya pengalaman laling kalau anda kategori satu untuk GA, google akan up sikit nilai perclick anda kalau visitor klik iklan kat blog you all then diorang visitor beli barang melalui link tersebut.

Harap dapat membantu anda :)

summary
1.Gunakan keyword yg berbau komersil dan specifik dalam berblogging
2.Ubah cara kita dari blogging keyword info yg general am sangat dengan menambah kata kunci "buy" atau "beli" sebelum sesuatu keyword tersebut.
3.Keyword adalah sangat penting dalam memprojekkan arah tuju dan masa depan blog anda..
 
Sponsored Post

hanz

Active+ Member
Joined
Sep 5, 2008
Messages
3,075
Reaction score
2
Points
25
terima kasih bebanyak...gud info...
 

CikSukan

Blogger Moderator
Joined
Aug 19, 2006
Messages
9,946
Reaction score
580
Points
111
nurmillionare said:
salam laling...sorry la ganggu..akak nak tanya pasal keyword tu..x bape paham sgt la...keyword tu kita nak set kat mana kalau dlm blog kita tuh...boleh terangkan cara detail x?:) tq :">

waalaikumsalam..
Awak takyahlah segan2 semua orang sama jer kat sini :D., OK I jawab kat sini jelah soalan awak.

Set kat mana? Jawapan kat post kita tu. Senangnya awak berblogging jangan rojak sangat specifik kesatu2 benda jer itu dipanggil (Niche) contoh awak berblog pasal spare part kereta. Dari mula lagi awak nya ayat2 kat setiap post dah cerita pasal spare part kereta dan hal ehwal mekanikal engineering.

Dari situ awak subcategory kan kepada jenis kereta, atau brand kereta tu. Toyota, Saga, etc. List kedai supplyer, pomen mana boleh dapat murah, order spare part kereta online nya list etc..Dari sinilah blog awak jadi bernilai dan unik.

Langkah seterusnya selepas 20 post awak buat, awak check keyword diblog awak menggunakan FREE tool keyword density nama dia. Ambik Nih.

Untuk dapatkan awaknya alamat blog berlegar di Nombor satu dan first page bila saya dan jutaan orang ramai search kat google dan yahoo dengan keyword contoh: sparepart Toyota mesti pergi blog awak then awak baru sahaja meng SERP blog tersebut dengan baik dan tak secara langsung SEO awak bergerak mantap.

Harap dapat membantu anda, dan tanyalah lagi mana tak faham. :D
 

mywang

Active Member
Joined
Sep 19, 2008
Messages
1,496
Reaction score
5
Points
25
kirenye keyword tue..ayat/perkataan yg perlu kita adakan dlm setiap post kite ye? maknenyea kena kaji dulu la ape yg jd favourite keyword sblm buat/post blog??
 

CikSukan

Blogger Moderator
Joined
Aug 19, 2006
Messages
9,946
Reaction score
580
Points
111
kirenye keyword tue..ayat/perkataan yg perlu kita adakan dlm setiap post kite ye? maknenyea kena kaji dulu la ape yg jd favourite keyword sblm buat/post blog??

Iya betul dan awak akan lebih cepat pandai kalau pernah ambik job menulis 150-200 patah perkataan kat program macam pay per post atau blogvertise..SEbab diorang mahukan kita gunakan keyword yg diberi dalam essay tersebut.

Ia sama macam masa ambil PMR paper Bahasa Melayu Karangan. Tajuk diberi ialah pasal Parabola..Jadi kita takleh terkeluar dari tajuk yg diberi iaitu Parabola..Apply same konsep jugak dengan keyword di blog kita.:D

Selepas faham dengan keyword kita boleh optimizekan lagi untuk step seterusnya..bagi SEO dll. nanti I explain detail pasal nih.

Terima kasih :)
 

nurmillionare

Active+ Member
Joined
Apr 17, 2008
Messages
2,540
Reaction score
85
Points
30
waalaikumsalam..
Awak takyahlah segan2 semua orang sama jer kat sini :D., OK I jawab kat sini jelah soalan awak.

Set kat mana? Jawapan kat post kita tu. Senangnya awak berblogging jangan rojak sangat specifik kesatu2 benda jer itu dipanggil (Niche) contoh awak berblog pasal spare part kereta. Dari mula lagi awak nya ayat2 kat setiap post dah cerita pasal spare part kereta dan hal ehwal mekanikal engineering.

Dari situ awak subcategory kan kepada jenis kereta, atau brand kereta tu. Toyota, Saga, etc. List kedai supplyer, pomen mana boleh dapat murah, order spare part kereta online nya list etc..Dari sinilah blog awak jadi bernilai dan unik.

Langkah seterusnya selepas 20 post awak buat, awak check keyword diblog awak menggunakan FREE tool keyword density nama dia. Ambik Nih.

Untuk dapatkan awaknya alamat blog berlegar di Nombor satu dan first page bila saya dan jutaan orang ramai search kat google dan yahoo dengan keyword contoh: sparepart Toyota mesti pergi blog awak then awak baru sahaja meng SERP blog tersebut dengan baik dan tak secara langsung SEO awak bergerak mantap.

Harap dapat membantu anda, dan tanyalah lagi mana tak faham. :D

terima kasih laling..dah mula faham sikit2...:)cgrock
 

AlanMarz

Junior Member
Joined
Jan 22, 2009
Messages
67
Reaction score
1
Points
11
masih x berapa faham.heh sorry budak baru
 

CikSukan

Blogger Moderator
Joined
Aug 19, 2006
Messages
9,946
Reaction score
580
Points
111
masih x berapa faham.heh sorry budak baru

Blog awak tu, blog gossip kan tapi content dia I dah tahu kat murai dan blog gossip yg lain..Jadi dalam kapasiti untuk menang keyword dan traffic dari search don't copy news yg lebih kurang sama sensasinya..

Why not you develops content dari perspektif keyword yg bernada kronologi..Banyak source kalau you tak mampu upah paparazi dari komen2 kat blog asal sumber tu pun dah ada bahan cerita..

Dari teknikalnya pulak 2 baris yg pertama intro anda masukkan tajuk post kat situ blend dengan keyword yg you aim.

Lagi satu untuk success blog you tu kena backup dengan video kat youtube as good source win the keyword. Tips disini tajuk video di youtube sama dengan tajuk post.

Banyak effort dan masa untuk blog competitive bagi niche gossip nih..Good luck
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register