BTC USD 36,336.6 Gold USD 1,842.81
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Belajar Melabur Saham di Bursa Malaysia

Sponsored Post

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
332,809
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
332,809
Reaction score
17,753
Points
2,536
Awards
1
Ye la tuan..igt nk start jinak2 dgn investment.. stakat ni ASB je la jd pilihan

Banyak cabang
Cuma kena dapatkan kefahaman je
 

TT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgem
Messages
163,439
Joined
Jan 13, 2009
Messages
163,439
Reaction score
22,258
Points
1,831
Awards
1
Market close hari ni
 

TT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgem
Messages
163,439
Joined
Jan 13, 2009
Messages
163,439
Reaction score
22,258
Points
1,831
Awards
1
Initial Public Offer
Swift Haulage Berhad (5303)
Target Price: RM1.12 (Not rated)

Swift Haulage Berhad terlibat dalam penyediaan perkhidmatan logistik bersepadu yang terdiri daripada pengangkutan kontena, pengangkutan darat, pergudangan dan perkhidmatan agensi penghantaran barang, dan pegangan pelaburan.

IPO Statistic
IPOnya melibatkan terbitan awam 157.1 juta saham baharu dan tawaran untuk jualan sehingga 157 juta saham sedia ada pada harga IPO RM1.03/saham, atau harga IPO institusi, yang mana lebih rendah.

PENILAIAN
Pada harga IPO RM1.03/saham, Swift berharga 17.5x ketinggalan FY20 PE. Berbanding dengan rakan setaranya, Swift berdagang pada PER yang lebih tinggi memandangkan permodalan pasarannya yang lebih besar, di mana kami fikir adalah munasabah dan adil. Untuk penilaian, kami menilai Swift pada RM1.12 berdasarkan FY22 PER sebanyak 16x, yang setanding dengan sasaran PER kami untuk industri logistik dan pergudangan. Tidak dinilai.

FB_IMG_1638773288644.jpg
 

TT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgem
Messages
163,439
Joined
Jan 13, 2009
Messages
163,439
Reaction score
22,258
Points
1,831
Awards
1
Penawaran Saham MITI: SIAB HOLDINGS BERHAD
.
a) Jumlah Saham Khas: 61,204,500 Unit
.
b) Harga Par: -
.
c) Harga Tawaran (indikatif): RM0.30
.
d) Penyenaraian Saham: Pasaran ACE, Bursa Malaysia.
.
e) Aktiviti Utama Syarikat:
Pembinaan dan servis pelengkap seperti teknologi maklumat dan komunikasi.
.
f) Bank Penasihat: M&A Securities Sdn Bhd
.
g) Pegawai Untuk Dihubungi:
1. Wan Ahmad
No Tel: 032284291 / Emel : [email protected]
2. Steve Choo
No. Tel :032284291 / Emel :[email protected]
3. Halysha Nur
No. Tel :032284291 / Emel :[email protected]
.
h) Tarikh Tutup Pendaftaran: 16/12/2021
.

Permohonan boleh dibuat melalui laman web MITI:

FB_IMG_1638903251217.jpg
 

TT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgem
Messages
163,439
Joined
Jan 13, 2009
Messages
163,439
Reaction score
22,258
Points
1,831
Awards
1
Sapnrg 5218

1.Datuk Mohd Anuar Taib selaku President & CEO yg baru dilantik awal tahun ini belum .Beliau Ex- VP Petronas dan bekas Chairman Shell mengantikan Tan Sri Shahril Shamsuddin,founder Sapura.

2.Dah setahun walaupun harga minyak dah naik dari USD 20 ke USD 80,Sapura belum dapat menyakinkan pelabur bila bergelut dengan masalah hutang sebesar RM10billion.

3.Terpulang pada kecekapan Team CEO baru yg diketuai oleh Datuk Anuar Talib dalam menyusun semula pembayaran dengan Supplier,Vendor,Creditor dalam memastikan cash tunai ada bagi menyakinkan client-client terutama seperti Petronas di samping 59 project yg masih berjalan di seluruh dunia.https://www.thestar.com.my/business/business-news/2021/12/08/sapura-continues-decisive-actions-to-resolve-liquidity-issues

4..Terbaru Penganalisa UOB KayHian melalui The Egde ada melaporkan Sapura mungkin terpaksa menjual asset bagi mengelakkan masalah2 hutang yg ada.
UOB pula dari 10sen buat target baru adalah 3sen.

5.PNB menjadi pemegang saham terbesar hampir 40% selepas tebus Right Issue pada harga 30sen pada 2018.Dari jumlah 9.97 billion saham tak pasti berapa yg PNB Subscribe masa tu.Setakat hari ini PNB masih belum ada jual saham mereka.Kalau jual lagilah parah memandangkan Beratus juta duit pelaburan orang2 Melayu dalam ni.Selagi tak jual maksudnya masih ada harapan,dan yg utama hubungan team pengurusan skrg kena baik dgn PNB.

6.Pemegang saham terbesar PNB dilihat hanya ada 2 option.Take private company sapura dan tawar berapa harga sesuai kepada market dan IPO semula bila sesuai atau terus labur dalam sapura sebagaimana sebelum2 nya.Wallahua'alam.

7.So kalau aku dah beli apa nak buat?
UOB dari set 10 sen buat target terbaru 3sen.Harga closing 5.5sen saya jangkakan harga akan ada pantulan ke 6.5sen-7sen. Masa tu boleh ambik peluang keluar.

8. ATAU Kepada yg masih yakin PNB dan CEO yg baru akan buat perubahan business dari loss kepada profit bolehlah hold. Harga minyak mentah sudah kekal atas USD 60 cukup utk rancakkan semua dunia upstream.Kalau lah penganalisa kata harga boleh naik USD 100 lagilah baik.Kesan harga Minyak Mentah mainkan peranan utama.

Wallahualam.

Zamsaham
London
8 Dec2021

P.S.Permodalan Nasional Berhad memegang hampir 6 Billion saham Sapura.

#sapura #KakPura #PNBbeli30sen #semasa5sen
#Teknikal #Fundamental #Sentiment #Pandangan

 

pudins70

Super Active Member
gem
Messages
9,383
Joined
Mar 28, 2011
Messages
9,383
Reaction score
1,057
Points
151
Sapnrg 5218

1.Datuk Mohd Anuar Taib selaku President & CEO yg baru dilantik awal tahun ini belum .Beliau Ex- VP Petronas dan bekas Chairman Shell mengantikan Tan Sri Shahril Shamsuddin,founder Sapura.

2.Dah setahun walaupun harga minyak dah naik dari USD 20 ke USD 80,Sapura belum dapat menyakinkan pelabur bila bergelut dengan masalah hutang sebesar RM10billion.

3.Terpulang pada kecekapan Team CEO baru yg diketuai oleh Datuk Anuar Talib dalam menyusun semula pembayaran dengan Supplier,Vendor,Creditor dalam memastikan cash tunai ada bagi menyakinkan client-client terutama seperti Petronas di samping 59 project yg masih berjalan di seluruh dunia.https://www.thestar.com.my/business/business-news/2021/12/08/sapura-continues-decisive-actions-to-resolve-liquidity-issues

4..Terbaru Penganalisa UOB KayHian melalui The Egde ada melaporkan Sapura mungkin terpaksa menjual asset bagi mengelakkan masalah2 hutang yg ada.
UOB pula dari 10sen buat target baru adalah 3sen.

5.PNB menjadi pemegang saham terbesar hampir 40% selepas tebus Right Issue pada harga 30sen pada 2018.Dari jumlah 9.97 billion saham tak pasti berapa yg PNB Subscribe masa tu.Setakat hari ini PNB masih belum ada jual saham mereka.Kalau jual lagilah parah memandangkan Beratus juta duit pelaburan orang2 Melayu dalam ni.Selagi tak jual maksudnya masih ada harapan,dan yg utama hubungan team pengurusan skrg kena baik dgn PNB.

6.Pemegang saham terbesar PNB dilihat hanya ada 2 option.Take private company sapura dan tawar berapa harga sesuai kepada market dan IPO semula bila sesuai atau terus labur dalam sapura sebagaimana sebelum2 nya.Wallahua'alam.

7.So kalau aku dah beli apa nak buat?
UOB dari set 10 sen buat target terbaru 3sen.Harga closing 5.5sen saya jangkakan harga akan ada pantulan ke 6.5sen-7sen. Masa tu boleh ambik peluang keluar.

8. ATAU Kepada yg masih yakin PNB dan CEO yg baru akan buat perubahan business dari loss kepada profit bolehlah hold. Harga minyak mentah sudah kekal atas USD 60 cukup utk rancakkan semua dunia upstream.Kalau lah penganalisa kata harga boleh naik USD 100 lagilah baik.Kesan harga Minyak Mentah mainkan peranan utama.

Wallahualam.

Zamsaham
London
8 Dec2021

P.S.Permodalan Nasional Berhad memegang hampir 6 Billion saham Sapura.

#sapura #KakPura #PNBbeli30sen #semasa5sen
#Teknikal #Fundamental #Sentiment #Pandangan


Kaunter selalu kena kompang dengan zam saham ni.
Ramai yang masuk ikut dia dulu, habis pakat terciduk belaka.
Rega dah tinggal 5 sen, waterfall counter..
 

g-man

Super Active Member
gem
Messages
6,713
Joined
Jan 16, 2011
Messages
6,713
Reaction score
1,073
Points
151
Ape
Sapnrg 5218

1.Datuk Mohd Anuar Taib selaku President & CEO yg baru dilantik awal tahun ini belum .Beliau Ex- VP Petronas dan bekas Chairman Shell mengantikan Tan Sri Shahril Shamsuddin,founder Sapura.

2.Dah setahun walaupun harga minyak dah naik dari USD 20 ke USD 80,Sapura belum dapat menyakinkan pelabur bila bergelut dengan masalah hutang sebesar RM10billion.

3.Terpulang pada kecekapan Team CEO baru yg diketuai oleh Datuk Anuar Talib dalam menyusun semula pembayaran dengan Supplier,Vendor,Creditor dalam memastikan cash tunai ada bagi menyakinkan client-client terutama seperti Petronas di samping 59 project yg masih berjalan di seluruh dunia.https://www.thestar.com.my/business/business-news/2021/12/08/sapura-continues-decisive-actions-to-resolve-liquidity-issues

4..Terbaru Penganalisa UOB KayHian melalui The Egde ada melaporkan Sapura mungkin terpaksa menjual asset bagi mengelakkan masalah2 hutang yg ada.
UOB pula dari 10sen buat target baru adalah 3sen.

5.PNB menjadi pemegang saham terbesar hampir 40% selepas tebus Right Issue pada harga 30sen pada 2018.Dari jumlah 9.97 billion saham tak pasti berapa yg PNB Subscribe masa tu.Setakat hari ini PNB masih belum ada jual saham mereka.Kalau jual lagilah parah memandangkan Beratus juta duit pelaburan orang2 Melayu dalam ni.Selagi tak jual maksudnya masih ada harapan,dan yg utama hubungan team pengurusan skrg kena baik dgn PNB.

6.Pemegang saham terbesar PNB dilihat hanya ada 2 option.Take private company sapura dan tawar berapa harga sesuai kepada market dan IPO semula bila sesuai atau terus labur dalam sapura sebagaimana sebelum2 nya.Wallahua'alam.

7.So kalau aku dah beli apa nak buat?
UOB dari set 10 sen buat target terbaru 3sen.Harga closing 5.5sen saya jangkakan harga akan ada pantulan ke 6.5sen-7sen. Masa tu boleh ambik peluang keluar.

8. ATAU Kepada yg masih yakin PNB dan CEO yg baru akan buat perubahan business dari loss kepada profit bolehlah hold. Harga minyak mentah sudah kekal atas USD 60 cukup utk rancakkan semua dunia upstream.Kalau lah penganalisa kata harga boleh naik USD 100 lagilah baik.Kesan harga Minyak Mentah mainkan peranan utama.

Wallahualam.

Zamsaham
London
8 Dec2021

P.S.Permodalan Nasional Berhad memegang hampir 6 Billion saham Sapura.

#sapura #KakPura #PNBbeli30sen #semasa5sen
#Teknikal #Fundamental #Sentiment #Pandangan

Ape cite sapura ni ye?
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register