BTC USD 41,607.7 Gold USD 1,813.62
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Bekas Tentera: Mencari peluang kerjaya kedua

bujanglapok

Active+ Member
Joined
Aug 20, 2008
Messages
3,272
Reaction score
74
Points
30
Salam, aku kerja di sg buloh
aku ada ramai kawan-kawan dari kalangan bakal pesara tentera

kebanyakan mereka ini berhenti atau bersara dalam usia diantara 30-42 tahun. Mempunyai kelebihan dari segi kematangan pengetahuan dan pengalaman tetapi mungkin agak kurang dari segi kelayakan akademik.

Majoriti mereka tenaga mahir yang berlatarbelakang khusus dari berbagai bidang dalam ATM seperti tekniksyen, muilmedia dan ICT, perkeranian, pengurusan dan pentadbiran, tempur, keselamatan, perhubungan dan komunikasi, lojistik dan hospitaliti dan macam-macam lagi

Jadi kalau ada kawan-kawan CG yang perlukan pekerja
bolehlah kasi email kat sini ye

aku akan minta mereka hantar resume
sesama membantu dan dibantu
 
Sponsored Post

Bro_Izantie

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Mar 15, 2009
Messages
17,073
Reaction score
928
Points
161
Dah lama thread ko ni TT....aku upkan balik utk tatapan generasi baru CG!!!! Sesaper yg ada info tu please bgtau kat sini k...gud idea TT...thanks
 

MrLey

Active+ Member
Joined
Jan 1, 2010
Messages
3,292
Reaction score
68
Points
30
Ini boleh buat satu squad tentera swasta ni...macam cerita hardcorp lakonan van dam tu...
 

gengjawa

CG Top Poster Club, XM Official, Introducing Broke
Platinum Member
Joined
Dec 22, 2006
Messages
33,087
Reaction score
200
Points
123
dah bertahun dah nie
mybe dah ado kerja tetap dah tu
gaji securiti pon dah up dah sekarang
nk lebih jd guard pub ler..
atau pun pak menteri
 

bujanglapok

Active+ Member
Joined
Aug 20, 2008
Messages
3,272
Reaction score
74
Points
30
Dah lama thread ko ni TT....aku upkan balik utk tatapan generasi baru CG!!!! Sesaper yg ada info tu please bgtau kat sini k...gud idea TT...thanks


humang mak aihhh...
aku pun dah nyaris terlupa pasal ni..
niat asal nak membantu kengkawan...

Kalau majoriti bekas tentera berminat untuk menjadikan pengawal keselamatan sebagai kerjaya kedua

aku terfikir gak
kenapa la tak ader orang yang nak setup satu institut latihan yang khusus untuk pengawal keselamatan am atau peribadi?

dapatkan persijilan apa yang patut
latih anak-anak muda atau bapak-bapak tua yang berminat
jadikkan mereka pengawal keselamatan profesional tahap SKM 5
Tukar nama jawatan dari pengawal keselamatan (yang nampak cikai)kepada pegawai perhubungan securiti ke pegawai perlindungan khas ke (apa-apa jer la asal ader nama pegawai kat depan tu)
haa.. barulah nampak glamer giler kerja ni :D

Bekalkan mereka ke jabatan kerajaan atau swasta
pantau mereka secara sistematik ...
Bila pengawal keselamatan berkualiti tinggi dan boleh dipercayai
bolehlah demand gaji dan kemudahan yang mahai sikit
masa tu musti orang berebut-rebut pulak nak jadik pengawal
silap-silap haribulan boleh wujud pengawal keselamatan separa tentera.

aku percaya
kalau indon boleh eksport orang gaji
kita boleh eksport bodyguard ...

kalau ader geng-geng CG yang kayaraya dan berminat dengan idea aku ni, aku tak kisah kalau tuanbesar nak lantik aku jadik chief manager ker..chief supervisor ke chief of supply division ker:D:">
 

Bro_Izantie

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Mar 15, 2009
Messages
17,073
Reaction score
928
Points
161
humang mak aihhh...
aku pun dah nyaris terlupa pasal ni..
niat asal nak membantu kengkawan...

Kalau majoriti bekas tentera berminat untuk menjadikan pengawal keselamatan sebagai kerjaya kedua

aku terfikir gak
kenapa la tak ader orang yang nak setup satu institut latihan yang khusus untuk pengawal keselamatan am atau peribadi?

dapatkan persijilan apa yang patut
latih anak-anak muda atau bapak-bapak tua yang berminat
jadikkan mereka pengawal keselamatan profesional tahap SKM 5
Tukar nama jawatan dari pengawal keselamatan (yang nampak cikai)kepada pegawai perhubungan securiti ke pegawai perlindungan khas ke (apa-apa jer la asal ader nama pegawai kat depan tu)
haa.. barulah nampak glamer giler kerja ni :D

Bekalkan mereka ke jabatan kerajaan atau swasta
pantau mereka secara sistematik ...
Bila pengawal keselamatan berkualiti tinggi dan boleh dipercayai
bolehlah demand gaji dan kemudahan yang mahai sikit
masa tu musti orang berebut-rebut pulak nak jadik pengawal
silap-silap haribulan boleh wujud pengawal keselamatan separa tentera.

aku percaya
kalau indon boleh eksport orang gaji
kita boleh eksport bodyguard ...

kalau ader geng-geng CG yang kayaraya dan berminat dengan idea aku ni, aku tak kisah kalau tuanbesar nak lantik aku jadik chief manager ker..chief supervisor ke chief of supply division ker:D:">

huishh...memang mantap tapi idea ko ni dah lama aku trpikir TT....cita2 aku nak tubuhkan satu grup (GGK) yang eskot van antar duit ke bank...sblum operasi tu ada buat flushing...tempatkan sniper atas bangunan, baju komplet kalis peluru dan memacam lg la fantasi aku..hahahahaha....rasa2nya kita bole buat kot..kahakahakh..tggu aku pencen 10 thn lg..huhuhuuhhu:D:D:D
 

Rambo

Active Member
Joined
May 18, 2007
Messages
1,085
Reaction score
2
Points
25
bagus gak idea mamat ni...
macam iklan telekom tu
kejayaan bermula dari idea yang hebat
syabas TT
 

sconsult

CG Top Poster Club
Joined
Dec 10, 2007
Messages
22,646
Reaction score
656
Points
161
apa kata kawan2 kau tu bergabung, kita buat sykt kutip hutang dari penyangak, penipu, scammer dan rakan yg seangkatan dgnnya. :D
 

Bionik

Super Active Member
Joined
Nov 16, 2009
Messages
8,222
Reaction score
59
Points
70
apa kata kawan2 kau tu bergabung, kita buat sykt kutip hutang dari penyangak, penipu, scammer dan rakan yg seangkatan dgnnya. :D

dah bunyi mcm Ah Long pi kutip hutang pulak tu...:eek:
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register