BTC USD 66,555.6 Gold USD 2,400.62
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Bekas Tentera: Mencari peluang kerjaya kedua

bujanglapok

Active+ Member
Messages
3,272
Joined
Aug 20, 2008
Messages
3,272
Reaction score
74
Points
30
Salam, aku kerja di sg buloh
aku ada ramai kawan-kawan dari kalangan bakal pesara tentera

kebanyakan mereka ini berhenti atau bersara dalam usia diantara 30-42 tahun. Mempunyai kelebihan dari segi kematangan pengetahuan dan pengalaman tetapi mungkin agak kurang dari segi kelayakan akademik.

Majoriti mereka tenaga mahir yang berlatarbelakang khusus dari berbagai bidang dalam ATM seperti tekniksyen, muilmedia dan ICT, perkeranian, pengurusan dan pentadbiran, tempur, keselamatan, perhubungan dan komunikasi, lojistik dan hospitaliti dan macam-macam lagi

Jadi kalau ada kawan-kawan CG yang perlukan pekerja
bolehlah kasi email kat sini ye

aku akan minta mereka hantar resume
sesama membantu dan dibantu
 
Sponsored Post

Dah lama thread ko ni TT....aku upkan balik utk tatapan generasi baru CG!!!! Sesaper yg ada info tu please bgtau kat sini k...gud idea TT...thanks


humang mak aihhh...
aku pun dah nyaris terlupa pasal ni..
niat asal nak membantu kengkawan...

Kalau majoriti bekas tentera berminat untuk menjadikan pengawal keselamatan sebagai kerjaya kedua

aku terfikir gak
kenapa la tak ader orang yang nak setup satu institut latihan yang khusus untuk pengawal keselamatan am atau peribadi?

dapatkan persijilan apa yang patut
latih anak-anak muda atau bapak-bapak tua yang berminat
jadikkan mereka pengawal keselamatan profesional tahap SKM 5
Tukar nama jawatan dari pengawal keselamatan (yang nampak cikai)kepada pegawai perhubungan securiti ke pegawai perlindungan khas ke (apa-apa jer la asal ader nama pegawai kat depan tu)
haa.. barulah nampak glamer giler kerja ni :D

Bekalkan mereka ke jabatan kerajaan atau swasta
pantau mereka secara sistematik ...
Bila pengawal keselamatan berkualiti tinggi dan boleh dipercayai
bolehlah demand gaji dan kemudahan yang mahai sikit
masa tu musti orang berebut-rebut pulak nak jadik pengawal
silap-silap haribulan boleh wujud pengawal keselamatan separa tentera.

aku percaya
kalau indon boleh eksport orang gaji
kita boleh eksport bodyguard ...

kalau ader geng-geng CG yang kayaraya dan berminat dengan idea aku ni, aku tak kisah kalau tuanbesar nak lantik aku jadik chief manager ker..chief supervisor ke chief of supply division ker:D:">
 
humang mak aihhh...
aku pun dah nyaris terlupa pasal ni..
niat asal nak membantu kengkawan...

Kalau majoriti bekas tentera berminat untuk menjadikan pengawal keselamatan sebagai kerjaya kedua

aku terfikir gak
kenapa la tak ader orang yang nak setup satu institut latihan yang khusus untuk pengawal keselamatan am atau peribadi?

dapatkan persijilan apa yang patut
latih anak-anak muda atau bapak-bapak tua yang berminat
jadikkan mereka pengawal keselamatan profesional tahap SKM 5
Tukar nama jawatan dari pengawal keselamatan (yang nampak cikai)kepada pegawai perhubungan securiti ke pegawai perlindungan khas ke (apa-apa jer la asal ader nama pegawai kat depan tu)
haa.. barulah nampak glamer giler kerja ni :D

Bekalkan mereka ke jabatan kerajaan atau swasta
pantau mereka secara sistematik ...
Bila pengawal keselamatan berkualiti tinggi dan boleh dipercayai
bolehlah demand gaji dan kemudahan yang mahai sikit
masa tu musti orang berebut-rebut pulak nak jadik pengawal
silap-silap haribulan boleh wujud pengawal keselamatan separa tentera.

aku percaya
kalau indon boleh eksport orang gaji
kita boleh eksport bodyguard ...

kalau ader geng-geng CG yang kayaraya dan berminat dengan idea aku ni, aku tak kisah kalau tuanbesar nak lantik aku jadik chief manager ker..chief supervisor ke chief of supply division ker:D:">

huishh...memang mantap tapi idea ko ni dah lama aku trpikir TT....cita2 aku nak tubuhkan satu grup (GGK) yang eskot van antar duit ke bank...sblum operasi tu ada buat flushing...tempatkan sniper atas bangunan, baju komplet kalis peluru dan memacam lg la fantasi aku..hahahahaha....rasa2nya kita bole buat kot..kahakahakh..tggu aku pencen 10 thn lg..huhuhuuhhu:D:D:D
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Back
Top
Log in Register