BTC USD 57,878.3 Gold USD 1,794.24
Time now: Jun 1, 12:00 AM

bear trap and bull trap....

Firma

Super Active Member
Messages
5,310
Joined
Mar 9, 2007
Messages
5,310
Reaction score
242
Points
73
salam....sebenarnya firma tak tau kat mana nak letak thread ni.....

so letak kat sini jela......

bear trap ngan bull trap.....ader sesiapa ader tips untuk elakkan trap2 ni?

menurut investopia...bear trap bermaksud

A false signal that the rising trend of a stock or index has reversed when it has not.

n dijelaskan maksudnyer....

This can occur during a bear market reversal when short sellers believe the markets will sink back to its declining ways. If the market continues to rise, the short sellers get trapped and are forced to cover their positions at higher prices.

manakala...bull trap sebaliknye.......


so, ader sesiapa der tips ke elakkan perangkap ni:-?
 
Sponsored Post

Cayiema

Active+ Member
Messages
2,949
Joined
Aug 1, 2008
Messages
2,949
Reaction score
3
Points
25
Elak trade mase news kut.. sorry.. xtau.. juz wanna help.. :)
 

Firma

Super Active Member
Messages
5,310
Joined
Mar 9, 2007
Messages
5,310
Reaction score
242
Points
73
Elak trade mase news kut.. sorry.. xtau.. juz wanna help.. :)

it's ok.....:)
bear trap n bull trap ni sometime terjadi bila berlakunya false breakout....kdg2 firma gunakan indi lain sebagai filter tapi maybe korang ader cara lain kot......
 

centepede

Active Member
Messages
1,371
Joined
Feb 15, 2008
Messages
1,371
Reaction score
20
Points
25
just pendapat newbie..
cuba tgk pair2 lain yang berkenaan dgn currency tuh...kalu dia sorang jek henjut yang lain rilek jek....ader kemungkinan it is a speed trap:))

it's ok.....:)
bear trap n bull trap ni sometime terjadi bila berlakunya false breakout....kdg2 firma gunakan indi lain sebagai filter tapi maybe korang ader cara lain kot......
 

Cayiema

Active+ Member
Messages
2,949
Joined
Aug 1, 2008
Messages
2,949
Reaction score
3
Points
25
it's ok.....:)
bear trap n bull trap ni sometime terjadi bila berlakunya false breakout....kdg2 firma gunakan indi lain sebagai filter tapi maybe korang ader cara lain kot......

ok la tue.. yg penting ikut plan trading.. tp indi kadang2 karut gak.. xyah la sampai trust 100%.. yg penting finding the possibilities.. :)
 

feroz3004

Active+ Member
Messages
3,810
Joined
Apr 13, 2008
Messages
3,810
Reaction score
138
Points
33
it's ok.....:)
bear trap n bull trap ni sometime terjadi bila berlakunya false breakout....kdg2 firma gunakan indi lain sebagai filter tapi maybe korang ader cara lain kot......

Bro filter pakai indi pe? :):)
 

jejantas

CG Top Poster Club
Messages
24,648
Paid Membership
Joined
Sep 1, 2007
Messages
24,648
Reaction score
920
Points
161
ok la tue.. yg penting ikut plan trading.. tp indi kadang2 karut gak.. xyah la sampai trust 100%.. yg penting finding the possibilities.. :)


Indi x karut... sebab ianya mengikut pergerakan market... yang jadi karut sebab mainan broker tambah2 market marker... :D .

Dan nak elak 100% memang sukar tapi nak mengurangkan false kena mahir dengan indi yang kita pakai.

yang pasti kena mahir utk kenalpasti tukar trend ker atau retracement sebab besar perbezaannya.
 

Cayiema

Active+ Member
Messages
2,949
Joined
Aug 1, 2008
Messages
2,949
Reaction score
3
Points
25
Indi x karut... sebab ianya mengikut pergerakan market... yang jadi karut sebab mainan broker tambah2 market marker... :D .

Dan nak elak 100% memang sukar tapi nak mengurangkan false kena mahir dengan indi yang kita pakai.

yang pasti kena mahir utk kenalpasti tukar trend ker atau retracement sebab besar perbezaannya.

alamak.. abg jejantas.. aaauuuwwww.. :">
 

abu85

CG Top Poster Club
Messages
30,147
Paid Membership
Joined
May 31, 2008
Messages
30,147
Reaction score
453
Points
131
just pendapat newbie..
cuba tgk pair2 lain yang berkenaan dgn currency tuh...kalu dia sorang jek henjut yang lain rilek jek....ader kemungkinan it is a speed trap:))

setuju .. ada TAPI la... hehe..

Bg pendapat saya pula saya selalu filter trap ni dgn bar atau candle jer.. hmmm letak kan jarak 10 pips bar sebelumnya... dan letak SL.. di lowwe/ higher bar tersebut..

hmmm.. so guna candle/bar ni bukan la 100% tepat kan... tp high probility... jgk...:)paid:)paid:)paid

p/s skrg ni main long term jer.. terkena TP trap jer.. :(:)(:)(:)((
 
Sponsored Post

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.12850
USD / JPY
113.585
GBP / USD
1.33379
USD / CHF
0.92562
USD / CAD
1.27422
EUR / JPY
128.181
AUD / USD
0.71416

CG Sponsors




Top
Log in Register