BTC USD 57,454.4 Gold USD 1,786.74
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Covid-19 Bazar Ramadan 2021 mungkin akan dibenarkan - Zuraida

Mata_Pena

Super Active Member
Joined
Oct 22, 2008
Messages
5,370
Reaction score
1,841
Points
141
Selangor ada beri saguhati jugak tak?
 

Attachments

  • Screenshot_20210413-173514_Chrome.jpg
    Screenshot_20210413-173514_Chrome.jpg
    922.4 KB · Views: 2
Last edited:
Sponsored Post

anbusan

Super Active Member
Joined
Jan 22, 2006
Messages
7,989
Reaction score
193
Points
83
seksyen 3 bangi mmg fail penjarakkan
tak pelik kalau tgh2 ramadhan kes jangkitan meningkat mendadak
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Mar 15, 2010
Messages
295,568
Reaction score
12,561
Points
2,376
RAMADAN | Bazar Ramadan Masih Lengang

Hari pertama bazar ramadan di sekitar bandar raya Johor Bahru masih kurang mendapat sambutan pengunjung.

Keadaan itu termasuk tiada pengunjung warga Singapura, kerana pintu sempadan belum dibuka.

‘SUBSCRIBE’ saluran YouTube Buletin TV3 https://bit.ly/3oF4onJ untuk lebih banyak klip berita terkini.

 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Mar 15, 2010
Messages
295,568
Reaction score
12,561
Points
2,376
BANJIR KILAT | Angin Kencang, Hujan Lebat Landa Ibu Negara

Ini pula ujian buat beberapa peniaga yang memulakan jualan bazar ramadan di Wangsa Maju, ibu negara petang tadi.

Angin kencang dan hujan lebat mengakibatkan khemah jualan runtuh selain makanan jualan bertaburan di atas jalan.

‘SUBSCRIBE’ saluran YouTube Buletin TV3 https://bit.ly/3oF4onJ untuk lebih banyak klip berita terkini.

 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Mar 15, 2010
Messages
295,568
Reaction score
12,561
Points
2,376
BAZAR RAMADAN | Hujan Tidak Halang Orang Ramai Berkunjung Ke Bazar

Hujan tidak menghalang orang ramai berkunjung ke bazar ramadan.

Tinjauan wartawan, Izzatie Rizan ke bazar ramadan di Taman Tun Dr Ismail, ibu negara mendapati orang ramai berpusu-pusu ke bazar berkenaan namun dengan pematuhan SOP ketat.

‘SUBSCRIBE’ saluran YouTube Buletin TV3 https://bit.ly/3oF4onJ untuk lebih banyak klip berita terkini.

 

kopirait

CG Top Poster Club
Joined
Apr 18, 2010
Messages
38,116
Reaction score
2,762
Points
206

Bazar Ramadan tak patuh SOP di Pahang akan diarah tutup serta-merta

51618321412_Pahang.jpg


KUANTAN: Bazar Ramadan yang didapati tidak mematuhi prosedur operasi standard (SOP) di Pahang akan diarah tutup serta-merta, kata Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan dan Perumahan negeri, Datuk Abdul Rahim Muda.

Beliau berkata, pihak berkuasa memandang serius isu pelanggaran SOP yang boleh menyebabkan penularan COVID-19.

“Kita akan tutup kalau ada pelanggaran (SOP) ataupun terdapat kes (COVID-19) di kawasan terbabit. Kita berharap, tindakan tegas yang diambil akan dapat mengekang penularan COVID-19," katanya.

Beliau berkata demikian selepas meninjau pematuhan bazar Ramadan di sekitar Kuantan pada Selasa.

Dalam perkembangan sama, Abdul rahim mengingatkan penganjur dan peniaga supaya memainkan peranan masing-masing bagi memastikan pelanggan juga mematuhi SOP ditetapkan.

Di Kuantan sebanyak 30 tapak jualan membabitkan 26 bazar Ramadan dan empat bazar Aidilfitri diluluskan pihak berkuasa tempatan dengan pembabitan seramai 1,008 peniaga.

Waktu perniagaan bagi bazar Ramadan adalah dari pukul 3 petang hingga 8 malam bermula 13 April hingga 12 Mei depan dan aktiviti yang dibenarkan adalah jualan makan dan minuman sahaja.

Bazar Aidilfitri pula dibenarkan bermula jam 12 tengah hari hingga 12 tengah malam (17 April hingga 12 Mei) untuk jualan barangan kering dan pelbagai.

 

kopirait

CG Top Poster Club
Joined
Apr 18, 2010
Messages
38,116
Reaction score
2,762
Points
206

Tiada bazar Ramadan, peniaga jual tepi jalan [METROTV]​

photo_2021-04-13_17-29-32_1618311719.jpg


Kota Bharu: Peniaga yang terkesan dengan penutupan bazar Ramadan di negeri ini mengambil inisiatif meneruskan perniagaan mereka dengan membuka kanopi di tepi jalan untuk menjual juadah berbuka puasa hari ini.

Seorang peniaga makanan, Bedah Saud, 55, berkata, selepas kerajaan negeri mengumumkan pembatalan bazar Ramadan di seluruh negeri ini, dia terus menghubungi pihak berkuasa tempatan (PBT) untuk meminta kebenaran berniaga di tepi jalan memandangkan semua persiapan sudah dilakukannya.

"Beberapa hari sebelum pemberitahuan bazar Ramadan dibatalkan, saya dan beberapa peniaga bazar yang lain ada yang sudah membayar tapak sewa dan pada tahun ini saya mengambil dua tapak untuk menjual juadah berbuka puasa.

"Saya dan sembilan peniaga bazar menyewa tanah milik seorang penduduk dengan kadar bayaran RM5 sehari di Kolam Abu untuk membolehkan kami berniaga sepanjang Ramadan tahun ini," katanya.

Seorang lagi peniaga, Nordin Yusoff, 60, berkata, dia sudah lebih 20 tahun berniaga di bazar Ramadan dan tidak menyangka keputusan drastik kerajaan negeri dengan penutupan bazar Ramadan menyebabkan beberapa peniaga seakan-akan hilang arah.

"Saya sudah berhabis sehingga RM4,000 untuk membeli segala bahan dan barang keperluan untuk menyediakan makanan yang akan dijual pada hari pertama Ramadan, namun bagi mengelak risiko kerugian saya menyewa tapak yang berdekatan.

"Sepatutnya pengumuman penutupan bazar dibuat lebih awal sebelum Ramadan kerana kebanyakan peniaga bazar sudah membuat persiapan sekali gus bagi mengelak berlaku kerugian," katanya.

Sebelum ini, media melaporkan bazar Ramadan dan Aidilfitri seluruh Kelantan dibatalkan susulan kes Covid-19 di negeri itu mencatatkan peningkatan.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Kesihatan negeri Dr Izani Husin memaklumkan perkara berkenaan menerusi status di Facebooknya.

Kerajaan negeri turut memaklumkan Madinah Ramadan juga ditukar menjadi Pusat Rawatan dan Kuarantin Covid-19 Berisiko Rendah (PKRC) sebagai ikhtiar demi membendung penularan wabak berkenaan.


 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #5
Joined
Jun 3, 2013
Messages
79,254
Reaction score
12,619
Points
1,906
Risiko bazar jadi ‘bom jangka’ Covid-19
| | 14 April 20211618367852374.png

Bazar Ramadan dibimbangi boleh menjadi tempat berisiko penyebaran Covid-19 jika peniaga dan pengguna mengambil mudah amalan SOP dan penjarakkan sosial.


HARI ini masuk hari kedua umat Islam melaksanakan rukun Islam ketiga dan seperti tahun sebelumnya bulan Ramadan kali ini juga disambut pada saat dunia masih mendepani cabaran pandemik Covid-19.

Namun berita baiknya, pada tahun ini kerajaan sudah membenarkan penganjuran operasi bazar Ramadan dan Aidilfitri selain kebenaran untuk solat tarawih di masjid. Sudah pasti ia sedikit sebanyak mengembalikan seri Ramadan tahun ini.

Namun, semua kelonggaran yang diumumkan Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada 16 Mac lalu disertakan dengan prosedur operasi standard (SOP) yang ketat bagi mengelakkan penularan kes Covid-19 dalam komuniti.

Umum tahu, negara masih merekodkan kes harian Covid-19 yang agak tinggi. Pada 29 Mac lalu, sejumlah 941 kes harian direkodkan, terendah sejak Januari, namun rekod tiga digit itu hanya bertahan sehari sebelum kembali kepada empat angka sehinggalah ke hari ini.
Namun, di sebalik keterujaan mengunjungi bazar Ramadan bagi mendapatkan pelbagai juadah enak berbuka puasa, timbul persoalan adakah kemungkinan ia bakal menjadi punca ledakan kluster baharu Covid-19?

Walaupun kerajaan menekankan mengenai SOP dan penjarakkan sosial, namun adakah ia boleh dipatuhi orang ramai memandangkan bazar Ramadan seperti diketahui lokasi yang biasanya sesak dan padat pengunjung.

Pakar Perubatan Kesihatan Awam, Jabatan Mikrobiologi Perubatan, Universiti Putra Malaysia (UPM), Profesor Madya Dr Malina Osman berpendapat, tidak menjadi masalah untuk bazar Ramadan beroperasi asalkan SOP dipatuhi sepenuhnya ditambah dengan pemantauan berkesan.

Kata Malina, berdasarkan perjalanan pasar tani dan pasar malam yang sedia ada melalui pematuhan SOP serta pemantauan daripada pihak penganjur, tidak menjadi masalah untuk bazar Ramadan memulakan operasi.

“Potensi jangkitan tidak hanya datang dari bazar Ramadan malah ia boleh datang daripada aktiviti sosial lain dan sekiranya masyarakat gagal mematuhi SOP maka akan berlaku penularan jangkitan tanpa mengira lokasi,” kata Malina kepada Sinar Harian.

Malina turut menyarankan agar saiz bazar Ramadan bertepatan dengan jumlah kakitangan pihak penganjur yang bertanggungjawab memantau perjalanan SOP terhadap para pengunjung bazar Ramadan.

Tambahnya, salah satu peraturan yang turut wajar diperkenalkan termasuklah pengunjung bazar Ramadan perlu dihadkan kepada umur dewasa sahaja yang kurang dari 60 tahun.

“Warga emas dan kanak-kanak yang kurang 12 tahun dinasihatkan untuk tidak berkunjung ke bazar Ramadan berikutan lebih berisiko tinggi untuk dijangkiti,” katanya lagi.Tegas Malina, pengalaman sebelum ini menunjukkan bahawa kita tidak boleh bergantung kepada pola tingkah laku untuk menurunkan kes Covid-19 sebaliknya masyarakat perlu digalakkan mendaftar dan mendapatkan vaksin.

“Dalam konteks kita pada hari ini selagi belum divaksin apa sahaja berkemungkinan untuk berlaku dan pematuhan terhadap SOP adalah perkara yang perlu menjadi keutamaan setiap lapisan masyarakat,” katanya.

Mutakhir, dua hari sebelum menyambut Ramadan, Kelantan mengambil langkah tegas dengan membatalkan penganjuran bazar Ramadan di negeri itu. Ia bagi membendung penularan jangkitan Covid-19.

Bagi Pensyarah Kanan, Jabatan Pengurusan Sumber dan Pengajian Pengguna, Fakulti Ekologi Manusia, UPM, Dr Shamsul Azahari Zainal Badari, keputusan negeri Kelantan membatalkan bazar Ramadan dan Aidilfitri adalah berasaskan kepada peningkatan kes di negeri itu sejak beberapa hari lalu.

Kata beliau, bagi mengelakkan berlakunya kluster baharu dan peningkatan kes Covid-19, pembatalannya adalah wajar. Namun keputusan yang dibuat mungkin akan memberi kesan kepada penganjur dan peniaga yang telah membeli keperluan dan peralatan untuk berniaga di bazar Ramadan pada tahun ini.

“Bagaimanapun peralatan yang telah dibeli seperti khemah, kerusi dan meja boleh digunakan untuk masa akan datang, manakala bahan mentah perlu dimasak dan dijual secara dalam talian atau dari rumah,” katanya.

Tambah Shamsul Azahari, walaupun keuntungan tidak sama dengan berniaga di bazar, sekurang-kurangnya ia dapat membantu peniaga yang terkesan dengan pengumuman pembatalan itu.

 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register