BTC USD 42,514.0 Gold USD 1,778.40
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Bateri cepat 'kong' macam 'king kong' ?& alternator tu HIDUP SEGAN... MATI PUN SEGAN

fadel

Active+ Member
Joined
Mar 19, 2007
Messages
3,016
Reaction score
60
Points
35
Bateri cepat 'kong' macam 'king kong' ?& alternator tu HIDUP SEGAN... MATI PUN SEGAN

Kekekeke!...mari kite dengar sketsa nie....










semut tanya :

so, nak tanya satu soklan budus kat sini :
apa punca bateri keta buleh kong? baru 6 bulan pakai plak tuh....
sapa tau, tulun jawab aaaaaa...

kuceng jawab :

ada cek alternator tak??? menatang tu hidup ke??atau menatang tu hidup segan mati pun segan?? teka2 jer....

semut tanya balik :

alaaaaaaaaa....
alternator tu menatang hapa?
semut nih memang 'buta kayu' kalau bab-bab keta nih...
yang semut tau, isi minyak - jalan!
cukup masa, hantar pi service...
takat intai minyak enjin ngan bateri tu buleh la sket2...
tapi intai jer la, isi ke hapa ke, memang tak tau!




...amacam bes tak?!...



..sebenar ak ingin brkonGi sikit pasal dua mendalah nie...yG slalu di hadaPi oleH sesapa aTao kete apa yg dia pakai...trmasOk la ak...jugak !!!!:mad::)

yg da kena bbraPa kali....jadi ......mari kite brkongsi info..(kat bwh nie).. yg trdpt dlm salaH satu forum automatif....


Jommm!!!!!:D







Bateri "kong" ada dua jenis:

1) bateri itu sendiri dah rosak @ dah tak boleh berfungsi @ tidak mampu menyimpan voltan lagi kerana beberapa sebab teknikal yang tak perlu dijelaskan disini(kena buka kelas bateri plak).

2) bateri itu belom rosak cuma bateri itu menjadi weak kerana kegagalan sistem mengecas semula pada komponen kenderaan iaitu ~ alternator

biasanya bateri ada waranty selama setahun...

Utk masalah no 1..penyelesaiannya adalah tukar bateri baru...bateri yang rosak tu boleh dichek di kedai bateri dan tayar...kalu komfom mampus..tukar aja laa..

utk masalah do 2...bateri tu boleh dibawa utk dicaj semula dikedai bateri dan tayar....caj sampai penuh..kalu kat tempat aku cuma RM2 jerkkk...pas tu bawa keta pi check alternator

macamana bentuk alternator??
alternator bentoknya saling tak tumpah seperti dinamo pada tayar basikal. Sekali pandang nampak macam motor elektrik pun ada , nampak ada gegelung wayar tembaga perang dlm casingnya...kat bahagian depannya pasti ada pulley yang ada belt.

Tugas alternator adalah utk mengecas semula bateri.. kalau bateri anda masih baru tetapi bateri anda tetap weak lepas jalan 2-3 hari..sila bawa kereta anda ke elektrikal wokshop utk check alternator tu.. alternator yang baik mesti menunjukkan sekurang-kurangnya 13Volt output apabila di uji dengan alat pengukur voltan. Seelok-eloknya pasangkanlah meter penunjuk ini utk memastikan bateri kereta anda dicas dengan baik. Sesetengah kenderaan memang ada meter nih sesetengah kenderaan tak ada.

Sekiranya alternator lemah ie tak dapat 13 v ataupun meter bacaan menunjukkan merah ajer(sesetengah kereta saja ada meter nih ..macam keta mini aku..muuuah!! keta mini aku ) so itu menunjukkan dah tiba masanya untuk servis alternator itu sebelum ianya terus mampus sebab terbakar atau short circuit dan terbakar.
Biasanya cuma tukarkan karbon brush ajer ataupun ejas karbon brush sikit dan bersih sikit-sikit jer dan wallaaa... alternator anda akan bertugas seperti sediakala ....save 3-4 ratus..Alternator yang diselenggara dengan baik boleh mencecah bertahun-tahun malah puluhan tahun tanpa ada masalah...pendekata sampai jadi barang antik ..iaitu macam keta morris minor aku tu....alternator antik tuuu ...tak de jual lagiii

sekiranya anda tak yakin utk buat sendiri...sila bawa kereta anda ke electrikal woksyop kenderaan yang berhampiran utk diperiksa....




p/s


.. tadak apa masalah... pelik... tetapi benar... banyak plak pesanan, pantang-larang, pedoman dan panduan yang semut dapat :

1. jangan meranduk air banjir... electrical system bleh basah dan buleh spoil keseluruhan system yang ada...

2. jangan 'rendam' kereta anda... haiyaaaaaaa....

3. jangan hidupkan enjin kereta untuk jangka masa yang lama (lebih 15 minit) dalam keadaan kereta tak bergerak... matikan enjin bila kereta berhenti adalah cara terbaik...

4. jangan 'paksa' enjin hidup jika dia dah 'tanak hidup' (try to start again and again)... ini akan menjejaskan electronic system dan buleh 'berjangkit'2 hingga ke bahagian enjin...
 
Last edited:
Sponsored Post

manCatur

Active Member
Joined
Jul 16, 2006
Messages
1,927
Reaction score
5
Points
35
bagus info koni bro...bertambah ilmu aku lagi..thnks in advance
 

manCatur

Active Member
Joined
Jul 16, 2006
Messages
1,927
Reaction score
5
Points
35
tp bro..apsal kalo pepagi bila aku nak hantar anak aku pi sekolah guna proton iswara aku tu, kena heat up dulu lelama dlm 30 second baru boleh start...itu ada kaitan x dgn alternator eek?..ker akunya bateri dah nak kong..??
 

fadel

Active+ Member
Joined
Mar 19, 2007
Messages
3,016
Reaction score
60
Points
35
tp bro..apsal kalo pepagi bila aku nak hantar anak aku pi sekolah guna proton iswara aku tu, kena heat up dulu lelama dlm 30 second baru boleh start...itu ada kaitan x dgn alternator eek?..ker akunya bateri dah nak kong..??

FuyOooOOO!!!:">... itu macam kaaa?

....ak raSE...byk kena cek nie..kekeke!!..any ak bukan expert sngat...maybe ade mmember dlm CG yg lebih..tao!!..sapa tao..!!!:D

bawa kereta bro... ke elektrikal woksyop kendian suh dorang chek ngan menggunakan meter samada alternator hang tu mengeluarkan voltan yang cukup atau tidak??....
ataO cek kat terminal bateri kot 2x longgar atao brkarat..mcm la bro..kete kalo tak jaga mmG ngan betol mcm ni la...kekekeke!!!..tao isi minyak,..jln..kakakakaka!!!



.p/s..slalU nye 90%..masalh elektrical br punca dari alternato yang..nak kong, tapi tak jadi kinG kong...kekekeke!!:D
 
Last edited:

kall

Active Member
Joined
Sep 5, 2007
Messages
1,461
Reaction score
71
Points
30
kalo ko raser macam susah nak hidup baek ko cek alternator ko aku dah terkene keter kancil aku alih2 mati sendri jekkk nasib baik matidekat dgn bengekl kalo tak susah beb !
siap tukar alternator aku kene RM140 dipagi hari
 

fadel

Active+ Member
Joined
Mar 19, 2007
Messages
3,016
Reaction score
60
Points
35
kalo ko raser macam susah nak hidup baek ko cek alternator ko aku dah terkene keter kancil aku alih2 mati sendri jekkk nasib baik matidekat dgn bengekl kalo tak susah beb !
siap tukar alternator aku kene RM140 dipagi hari

..kekeke...tau tak perr!!..sapa da kena mmg PanaS aje..kekeke!!!...slalu2x la nngok kalo 2x..lamPo besar jap cerah jap malap ade maKne tu..kekekeke!!!1:D
 

ahib0205

Legendary Member
Joined
Nov 18, 2007
Messages
19,329
Reaction score
740
Points
166
saya tak sampai sminggu baru tukar bateri :)

thansk kongsi ilmu sini bro :)

vroommmmm... kechingg... :D
 

eapui

Active+ Member
Joined
Dec 28, 2007
Messages
4,827
Reaction score
7
Points
25
thread belajar mengenai masallah kereta ke ne..:D
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register