BTC USD 50,839.5 Gold USD 1,779.75
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Basic renovation untuk rumah baru

robz

Active Member
Messages
1,496
Joined
Nov 20, 2007
Messages
1,496
Reaction score
71
Points
30
Salam semua. InsyaAllah Sept ni aku dpt kunci rmh. So, aku plan nak buat sikit reno sebelum pindah. Nak tau pendapat tuan-tuan yang pernah buat renovation psl cost & contractor.

Benda yg aku nak buat beserta budget:
1. Kitchen cabinet - 35k
2. Tv cabinet - 2k
3. Built in wardrobe utk 3 bilik - 15k
4. Plaster ceiling utk living hall & kitchen - 10k

Agak2 ok tak budget mcm tu? Atau terlalu rendah? Kalau tuan-tuan ada contact contractor area lembah klang boleh share sini. Aku try survey macam banyak sgt. Tak tau nak start dari mana. Rambang mata. Aku letak sekali floor plan (tingkat bawah) utk rujukan. Terima kasih tuan-tuan.
 

Attachments

  • 52627877-E7E2-4B42-8D2F-04ED8D885560.png
    52627877-E7E2-4B42-8D2F-04ED8D885560.png
    372.9 KB · Views: 12
Sponsored Post

cavalier

Fun Poster
Messages
657
Joined
Aug 10, 2012
Messages
657
Reaction score
70
Points
30
rumah baru eh?

ni step aku lah gune pakai masa masuk rumah baru.
benda yang kene focus masa masuk rumah baru :

1) wiring rumah ( tambah plug, suis autogate ( pakai armoured cable 7core, rege mahal, tapi hati x risau, suis utk waterpump,suis aircond living hall, suis untuk security alarm) senang cite kos wiring rumah budget dalam 6k.

2) plaster siling. Better buat satu rumah sebab benda ni berhabuk. so elok time nie. Design ikut cita rasa masing masing. (point kat sini, kalau nak bubuh aircond jenis lekat kat siling, minta pendapat tukang pasang dulu.) Budget plaster siling satu rumah dlm 5-6k tanpa cat.)

3) kitchen cabinet ikut design ngan keluasan. suggest pakai granite utk table top. budget dlm 15k
4) wardrobe ikut suke hati. Utamakan bende besar besar dulu. balance baru buat wardrobe.
5) grill - pasang kalau mau. Point kat sini. kalau nak jimat atau win win situation, tukar pintu asal + sliding door ke pintu security kos dlm 3k++. kos grill lebih kurang same kos pintu. terpulang.

kos aku masuk rumah dahulu RM 50k + 25K renovate extend. Ni kos asas je. kos barang barang perabot sume bagai tak masuk lagi. Yg ni dalam 50k.

sekian.
 

robz

Active Member
Messages
1,496
Joined
Nov 20, 2007
Messages
1,496
Reaction score
71
Points
30
rumah baru eh?
ya bro

ni step aku lah gune pakai masa masuk rumah baru.
benda yang kene focus masa masuk rumah baru :

1) wiring rumah ( tambah plug, suis autogate ( pakai armoured cable 7core, rege mahal, tapi hati x risau, suis utk waterpump,suis aircond living hall, suis untuk security alarm) senang cite kos wiring rumah budget dalam 6k.
booster pump, suis aircond, security alarm, outdoor water filter dah ada sekali. autogate kemudian pun takpe kan pasal dia kat luar. mmg ada plan nak pasang tu. 5k cukup ke autogate?

IMG_0485.jpg


2) plaster siling. Better buat satu rumah sebab benda ni berhabuk. so elok time nie. Design ikut cita rasa masing masing. (point kat sini, kalau nak bubuh aircond jenis lekat kat siling, minta pendapat tukang pasang dulu.) Budget plaster siling satu rumah dlm 5-6k tanpa cat.)
maksud bro 1 rumah tu termasuk bilik-bilik? kira ok sgt tu klu 5-6k 1 rumah.

3) kitchen cabinet ikut design ngan keluasan. suggest pakai granite utk table top. budget dlm 15k
ok bro

4) wardrobe ikut suke hati. Utamakan bende besar besar dulu. balance baru buat wardrobe.
wardrobe ni pun renyah gak. klu tak buat sebelum pindah, kena beli almari. nanti nak pasang wardrobe takut jadi double cost pulak.

5) grill - pasang kalau mau. Point kat sini. kalau nak jimat atau win win situation, tukar pintu asal + sliding door ke pintu security kos dlm 3k++. kos grill lebih kurang same kos pintu. terpulang.
pintu dia mmg jenis security door. grill ni plan nak pakai mesh grill. tapi ni kemudian2 klu ada extra duit

kos aku masuk rumah dahulu RM 50k + 25K renovate extend. Ni kos asas je. kos barang barang perabot sume bagai tak masuk lagi. Yg ni dalam 50k.

sekian.
boleh tahan keras gak tu. rumah bro area mana? lagi satu design bro buat sendiri atau hire ID? anyway, thanks bro sangat membantu!
 

pudins70

Super Active Member
Messages
9,193
Joined
Mar 28, 2011
Messages
9,193
Reaction score
980
Points
121
Double storey Semi-D kan ni.
Boleh tahan kitchen cabinet tu sampai 35K.
Nanti kena spent untuk repair lantai toilet atas tu bocor, ini tak boleh elak punya.
Rumah aku semua lantai toilet atas tu bocor.
Masa masuk dulu abis dalam 70k lebih jugak sekali wiring, grill, letrik, curtain segala macam.
Apa pun selamat berpindah ke rumah baru.
 

F.Afiq

Active Member
Messages
1,415
Joined
Aug 5, 2010
Messages
1,415
Reaction score
130
Points
43
tumpang parking kat sini juga nak follow thread ni
 

robz

Active Member
Messages
1,496
Joined
Nov 20, 2007
Messages
1,496
Reaction score
71
Points
30
Double storey Semi-D kan ni.
Boleh tahan kitchen cabinet tu sampai 35K.
Nanti kena spent untuk repair lantai toilet atas tu bocor, ini tak boleh elak punya.
Rumah aku semua lantai toilet atas tu bocor.
Masa masuk dulu abis dalam 70k lebih jugak sekali wiring, grill, letrik, curtain segala macam.
Apa pun selamat berpindah ke rumah baru.
Lantai toilet bocor tu ble consider defect kan bro? Ble claim warranty rasanya. Bro 70k tu termasuk perabot tak?
 

kirana

Fun Poster
Messages
479
Joined
Mar 17, 2007
Messages
479
Reaction score
56
Points
20
Salam semua. InsyaAllah Sept ni aku dpt kunci rmh. So, aku plan nak buat sikit reno sebelum pindah. Nak tau pendapat tuan-tuan yang pernah buat renovation psl cost & contractor.

Benda yg aku nak buat beserta budget:
1. Kitchen cabinet - 35k
2. Tv cabinet - 2k
3. Built in wardrobe utk 3 bilik - 15k
4. Plaster ceiling utk living hall & kitchen - 10k

Agak2 ok tak budget mcm tu? Atau terlalu rendah? Kalau tuan-tuan ada contact contractor area lembah klang boleh share sini. Aku try survey macam banyak sgt. Tak tau nak start dari mana. Rambang mata. Aku letak sekali floor plan (tingkat bawah) utk rujukan. Terima kasih tuan-tuan.

Harga OK utk kontraktor. Tak terlalu mahal, tak terlalu rendah. Cuma plaster ceiling tu slightly tinggi. Tak pasti type dan design apa yg awak request.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register