BTC USD 96,233.0 Gold USD 2,899.27
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Santai Baru faham kenapa majikan tak suka makan di warung, Bukan sebab kaya, tapi sebab ada sesuatu yang lebih ‘mahal’

dloanman

CG Top Poster Club
gem
Messages
41,816
Joined
Apr 15, 2012
Messages
41,816
Reaction score
4,326
Points
266
Awards
1

Lelaki ini mula faham kenapa majikannya tak suka makan di warung... Bukan sebab kaya, ada sesuatu yang lebih ‘mahal’​

Rabu, 08 Mei 2024 2:00 PM
Oleh: MSTAR


553.jpg

Selain sajian enak, lokasi makan juga perlu selesa. -Gambar hiasan


LOKASI menjadi faktor penting bagi mereka yang gemar makan di luar terutamanya selepas pulang bekerja, ketika bersama keluarga atau untuk sambutan tertentu.

Menerusi hantaran yang dikongsi oleh Khairy Malik di akaun Facebook miliknya, dia mengaku berasa hairan dengan individu atau golongan yang bersikap cerewet dalam memilih lokasi makan.

Khairy berkata dia mempunyai tanggapan bahawa mana-mana individu yang menolak untuk makan di warung atau gerai terdiri daripada orang berada.

"Aku ada beberapa kawan yang dulunya aku rasa diaorang ni high maintenance. Hanya sebab mereka tak suka makan kat warung.

"Aku terus fikir diaorang ni anak orang kaya. Orang have-have (ada-ada). Tak boleh makan tepi jalan.

2609819.jpeg


Sesetengah orang tidak makan di warung atau gerai kerana faktor kebersihan. -Gambar hiasan

"Aku ni dibesarkan dari keluarga orang susah. Makan warung je la selalunya. Jarang dapat makan 'fine dining' ni," katanya.

Bertukar ke jabatan baharu, dia berdepan pula dengan majikannya yang tidak segan silu untuk mengaku bahawa dia tidak suka makan di tempat-tempat bising sebaliknya lebih memilih restoran atau kafe yang suasananya jauh lebih tenang berbanding gerai.

"Sudah tentulah, bos aku dah (tahap) consultant, mestilah dia have-have, manalah nak makan di warung-warung ni," ujarnya sekali lagi.

Bagaimanapun, persepsinya mula berubah apabila usia semakin meningkat dan dia baru faham bahawa memilih untuk makan di tempat yang selesa dan tenang tiada kaitan dengan kekayaan sebaliknya lebih kepada faktor umur.

Sewaktu lelaki itu pergi ke gerai yang sering dikunjunginya, dia terpaksa berdepan dengan orang-orang tidak beradab yang memotong barisan ketika beratur lantas tersedar bahawa apa yang majikannya katakan sebelum ini, ada betulnya.

"Semalam pergi warung. Memang warung ni sedap tak tipu. Ramai orang. Waktu beratur nak order tu, tak ada queue. Aku beratur lama, tapi ada dua tiga orang potong queue aku dapat order dulu.

"Eh kenapa macam ni? Tak propernya ambil order dia.

"Lepas tu terus 'flashback' apa yang 'consultant' aku cakap. Kalau 'fine dining', 'dinner' di mall, lebih 'proper'. Ya, mana ada potong-potong queue macam ni," katanya.

2609818.jpg


Golongan yang berada dikatakan sering memilih tempat makan yang selesa dan tenang. -Gambar hiasan

Dia turut menceritakan tentang suasana di situ yang kotor, bising dan tidak selesa dengan tong sampah yang sudah penuh dengan pinggan, mangkuk dan cawan yang dibuang pelanggan.

"Cari tempat duduk, duduk dekat meja yang dah penuh plastik pinggan mangkuk dan cawan yang tak sempat dibuang oleh pelanggan.

"Tak salahkan pelanggan pun sebab memang tong sampah dah penuh. Aku rasa kalau tong sampah tu kosong, pelanggan yang makan tu mesti reti je nak buang dalam tong sampah," katanya.

Tambahnya lagi, lokasi gerai yang terletak di tepi jalan turut menyumbang kepada keadaan yang kurang senang, dengan kereta yang lalu lalang dan asap rokok yang datang dari meja sebelahnya.

Berdepan situasi itu dia sekali lagi terimbas kata-kata majikannya.

Kini dia telah mengubah perspektifnya terhadap mereka yang mengelak untuk makan di warung mahupun gerai di tepi-tepi jalan.

Mestilah dia have-have, manalah nak makan di warung-warung ni.​


Khairy Malik​

"Dulu aku rasa orang yang jenis tidak makan di warung ini orang yang high maintenance, yang tidak pernah rasa susah, yang hanya mengada tidak mahu makan di warung. Tapi bila makin meningkat usia, aku sendiri juga perlukan ketenangan.

"Mungkin aku tidak sepatutnya menilai orang yang memilih untuk makan di restoran, terpulanglah mereka mahu makan di mana, mereka mampu, kenapa aku nak dengki," katanya lagi.

sumber - https://www.mstar.com.my/lokal/vira...bukan-sebab-kaya-ada-sesuatu-yang-lebih-mahal
 
Sponsored Post

Ikut kemampuan sendiri
Kalau mampu silakan sebab memang betul apa yang dikatakan tu
Lebih selesa dan tenang sebab tempat macam tu selalunya ada aircond

Mcm den ni gemuk kuat peluh, den nk cari kedai mkn yg bersih, halal n acond atau kipas kuat giller mcm kek kedai mamak
 
Mcm den ni gemuk kuat peluh, den nk cari kedai mkn yg bersih, halal n acond atau kipas kuat giller mcm kek kedai mamak

Pilihan ditangan kita jang
Sapa nak kecam tu dia punya pasal lah sebab yang hadapnya kita
Lagi pun kita bukan buat salah pun sebab kedai tu elok dan makanan halal
 
Tapi klu nk copek blk mkn kek rumah, den singgah yo tapau mknn kek gerai tepi jln ok Ajo xdo mslh, kdg2 gerai tepi jln mskn bnyk yg sedap giller

Ikut keadaan
Dapat kedai yang servis laju tapi masak sedap
Memang situ la jadi pilihan den
 

Lelaki ini mula faham kenapa majikannya tak suka makan di warung... Bukan sebab kaya, ada sesuatu yang lebih ‘mahal’​

Rabu, 08 Mei 2024 2:00 PM
Oleh: MSTAR


553.jpg

Selain sajian enak, lokasi makan juga perlu selesa. -Gambar hiasan


LOKASI menjadi faktor penting bagi mereka yang gemar makan di luar terutamanya selepas pulang bekerja, ketika bersama keluarga atau untuk sambutan tertentu.

Menerusi hantaran yang dikongsi oleh Khairy Malik di akaun Facebook miliknya, dia mengaku berasa hairan dengan individu atau golongan yang bersikap cerewet dalam memilih lokasi makan.

Khairy berkata dia mempunyai tanggapan bahawa mana-mana individu yang menolak untuk makan di warung atau gerai terdiri daripada orang berada.

"Aku ada beberapa kawan yang dulunya aku rasa diaorang ni high maintenance. Hanya sebab mereka tak suka makan kat warung.

"Aku terus fikir diaorang ni anak orang kaya. Orang have-have (ada-ada). Tak boleh makan tepi jalan.

2609819.jpeg


Sesetengah orang tidak makan di warung atau gerai kerana faktor kebersihan. -Gambar hiasan

"Aku ni dibesarkan dari keluarga orang susah. Makan warung je la selalunya. Jarang dapat makan 'fine dining' ni," katanya.

Bertukar ke jabatan baharu, dia berdepan pula dengan majikannya yang tidak segan silu untuk mengaku bahawa dia tidak suka makan di tempat-tempat bising sebaliknya lebih memilih restoran atau kafe yang suasananya jauh lebih tenang berbanding gerai.

"Sudah tentulah, bos aku dah (tahap) consultant, mestilah dia have-have, manalah nak makan di warung-warung ni," ujarnya sekali lagi.

Bagaimanapun, persepsinya mula berubah apabila usia semakin meningkat dan dia baru faham bahawa memilih untuk makan di tempat yang selesa dan tenang tiada kaitan dengan kekayaan sebaliknya lebih kepada faktor umur.

Sewaktu lelaki itu pergi ke gerai yang sering dikunjunginya, dia terpaksa berdepan dengan orang-orang tidak beradab yang memotong barisan ketika beratur lantas tersedar bahawa apa yang majikannya katakan sebelum ini, ada betulnya.

"Semalam pergi warung. Memang warung ni sedap tak tipu. Ramai orang. Waktu beratur nak order tu, tak ada queue. Aku beratur lama, tapi ada dua tiga orang potong queue aku dapat order dulu.

"Eh kenapa macam ni? Tak propernya ambil order dia.

"Lepas tu terus 'flashback' apa yang 'consultant' aku cakap. Kalau 'fine dining', 'dinner' di mall, lebih 'proper'. Ya, mana ada potong-potong queue macam ni," katanya.

2609818.jpg


Golongan yang berada dikatakan sering memilih tempat makan yang selesa dan tenang. -Gambar hiasan

Dia turut menceritakan tentang suasana di situ yang kotor, bising dan tidak selesa dengan tong sampah yang sudah penuh dengan pinggan, mangkuk dan cawan yang dibuang pelanggan.

"Cari tempat duduk, duduk dekat meja yang dah penuh plastik pinggan mangkuk dan cawan yang tak sempat dibuang oleh pelanggan.

"Tak salahkan pelanggan pun sebab memang tong sampah dah penuh. Aku rasa kalau tong sampah tu kosong, pelanggan yang makan tu mesti reti je nak buang dalam tong sampah," katanya.

Tambahnya lagi, lokasi gerai yang terletak di tepi jalan turut menyumbang kepada keadaan yang kurang senang, dengan kereta yang lalu lalang dan asap rokok yang datang dari meja sebelahnya.

Berdepan situasi itu dia sekali lagi terimbas kata-kata majikannya.

Kini dia telah mengubah perspektifnya terhadap mereka yang mengelak untuk makan di warung mahupun gerai di tepi-tepi jalan.


"Dulu aku rasa orang yang jenis tidak makan di warung ini orang yang high maintenance, yang tidak pernah rasa susah, yang hanya mengada tidak mahu makan di warung. Tapi bila makin meningkat usia, aku sendiri juga perlukan ketenangan.

"Mungkin aku tidak sepatutnya menilai orang yang memilih untuk makan di restoran, terpulanglah mereka mahu makan di mana, mereka mampu, kenapa aku nak dengki," katanya lagi.

sumber - https://www.mstar.com.my/lokal/vira...bukan-sebab-kaya-ada-sesuatu-yang-lebih-mahal
Ramai org kita ni mentaliti 3rd class....sebab tu jadi mcm tu...belum lagi bab guna straw waktu buang air 1st...buang ke lantai....makan bersepah sampah ataas meja....mcm mcm lah..
 
Sponsored Post

Back
Top
Log in Register