Barang Yang Perlu Menjadi Peneman Sejati Tatkala Musim Demam Ini

CG Sponsors
chulax12

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Jun 17, 2012
Messages
5,404
Reaction score
636
Points
151
Cuaca di Malaysia sekarang agak kurang menentu. Kita bersyukur kerana, dengan turunnya hujan, isu jerebu yang kita hadapi pada pertengahan tahun 2019 sedikit sebanyak berkurangan dan suhu berada pada tahap yang lebih selesa. Walaubagaimanapun, sekiranya kita tidak berhati-hati, kita akan mudah jatuh sakit seperti demam atau selesema kerana perubahan suhu dari panas terik ke hujan lebat secara tidak menentu.

barang yang perlu menjadi peneman sejati tatkala musim demam iniBerikut adalah 3 benda yang kita perlu seddiakan untuk mengelakkan diri daripada terus terjebak dengan wabak flu atau jangkitan dari orang sekeliling.

  1. Hand sanitizer
Cecair pembersih tangan ini adalah sesuatu yang perlu anda terutamanya pada musim demam ini. Letakkan di tempat-tempat yang anda selalu pergi atau mudah untuk anda ambil seperti di dalam kereta, di dalam beg tangan anda, ataupun di meja pejabat anda.

Cara menggunakannya ialah picitkan sedikit di tapak tangan anda, dan sapukan ke keseluruhan tangan anda termasuk di celah-celah jari dan kuku. Biarkan selama 30 saat untuk ianya kering dan anda boleh terus jalankan rutin harian anda seperti biasa.

Anda juga boleh letak cecair pembersih itu di atas sehelai tisu untuk membersihkan barang peribadi anda seperti telefon bimbit, kunci-kunci, atau peralatan awam yang anda ingin gunakan, seperti pemegang troli pasar raya.

  1. Bawang Putih
Tidak disangkal lagi bawang putih merupakan bahan ajaib yang mempunyai banyak khasiatnya. Dalam isu mengelakkan demam atau flu, ia mempunyai zat-zat yang berupaya untuk meningkatkan tahap imunisasi tubuh kita dalam melawan kuaman dan virus.

Campurkan di dalam sup, masakan, dan kalau anda berani, makan secara mentah. Tapi, jangan lupa bersihkan mulut anda selepas itu kerana nafas anda akan berbau seperti bawang putih.

  1. Termos
Termos merupakan alatan yang digunakan untuk mengekalkan suhu sesuatu cecair atau makanan. Dalam melawan jangkitan kuman dan virus, kita perlu banyak minum air atau makanan yang banyak konten airnya seperti sup. Hal ini dapat mambantu badan kita membuang segala toksin atau kuman yang ada dalam badan kita. Pengambilan banyak cecair juga dapat mengekalkan kelembapan rongga hidung dan tekak kita supaya sukar dijangkiti kuman.

Bersama-samalah kita menghindari jakitan apa-apa wabak supaya kita dapat kekal sihat dan produktif dalam menjalankan kehidupan seharian kita.

Sumber: Web MD
 
Sponsored Post

bell&ross

Active+ Member
Joined
Apr 3, 2009
Messages
4,440
Reaction score
190
Points
43
Tambah satu lagi...minyak seribu khasiat sebotol... (y) ..

Penawar terbaik utk demam...
 

azham

Active+ Member
Joined
Dec 20, 2012
Messages
4,565
Reaction score
760
Points
86
Ada orang pekena bubur McD + Hot Chocolate McCafe terus sihat dari demam.😛
 

opin

Active+ Member
Joined
Apr 4, 2012
Messages
2,872
Reaction score
182
Points
43
akhir tahun ni, mana2 aku pergi mesti jumpa org batuk selsema. tengah musim sakit agaknya.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register