BTC USD 41,833.6 Gold USD 1,813.62
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Barack Obama, 1st African-American US President

cottage

Active+ Member
Joined
Nov 27, 2007
Messages
3,517
Reaction score
36
Points
30
Barack Obama dah secured US President Place..:)cgrock:)paid

agak2 korang, apa akan jadi pd dunia akan dtg...:-?
 
Sponsored Post

His777ham

Active Member
Joined
Feb 19, 2008
Messages
2,156
Reaction score
3
Points
25
Barack Obama dah secured US President Place..:)cgrock:)paid

agak2 korang, apa akan jadi pd dunia akan dtg...:-?


Mana secured lagi..

Pas nie Majlis pemilihan Presiden akan decided samada dia LAYAK atau tidak,,Majlis akan gunakan timbang cara ..kalau layak awal thn depan ke baru dia akan diumumkan as presiden..

Segala gala nya skang terpulang pada wakil2 yang mengangotai majlis pemilihan presiden tu..

Rakyat AS boleh pilih tapi kuasa penentu kat majlis pemilih tu..

kalau x salah akulah semalam aku nengok TV astro.. profesor tu cakap cam tu
 

baim

Active+ Member
Joined
Jan 22, 2007
Messages
3,214
Reaction score
18
Points
25
Mana secured lagi..

Pas nie Majlis pemilihan Presiden akan decided samada dia LAYAK atau tidak,,Majlis akan gunakan timbang cara ..kalau layak awal thn depan ke baru dia akan diumumkan as presiden..

Segala gala nya skang terpulang pada wakil2 yang mengangotai majlis pemilihan presiden tu..

Rakyat AS boleh pilih tapi kuasa penentu kat majlis pemilih tu..

kalau x salah akulah semalam aku nengok TV astro.. profesor tu cakap cam tu

salah tu bro :D:D
 

ndzul01

Active Member
Joined
Feb 3, 2008
Messages
1,466
Reaction score
0
Points
20
Klau dah american tu, american la jugak...
 

PopIsDead

Active+ Member
Joined
Apr 11, 2007
Messages
4,857
Reaction score
478
Points
41
congrats senator obama..good job!

sebagai polis dunia..aku rasa samer jer peranan USA nie..

tak banyak beza...

just harapan aku..dia lebey banyak merujuk ke PBB sebelom membuat tindakan terhadap negara asing!!
 

azrim

Fun Poster
Joined
May 9, 2008
Messages
923
Reaction score
0
Points
10
sama je dia pun penyokong yahudi jugak
 

potsmoker

CG Top Poster Club
Joined
Oct 18, 2007
Messages
28,054
Reaction score
52
Points
130
Mana secured lagi..

Pas nie Majlis pemilihan Presiden akan decided samada dia LAYAK atau tidak,,Majlis akan gunakan timbang cara ..kalau layak awal thn depan ke baru dia akan diumumkan as presiden..

Segala gala nya skang terpulang pada wakil2 yang mengangotai majlis pemilihan presiden tu..

Rakyat AS boleh pilih tapi kuasa penentu kat majlis pemilih tu..

kalau x salah akulah semalam aku nengok TV astro.. profesor tu cakap cam tu


yang ni betul... semalam aku tengok juga berita tuh. US punya sistem pilihanraya ni complicated sikit... tahap pertama bagi pilihan dekat rakyat untuk undi... lepas tuh tahap kedua bagi dekat majlis pemilih yang terdiri daripada wakil2 setiap wilayah negeri US (suma ada 538 org kot..) jadi walau pun obama menang tahap 1... tahap 2 belum pasti lagi.. sebab tahap 1 cuma rakyat saja yang pilih(demokrasi....) tahap 2 yang memastikan siapa yang layak jadi presiden US... biarpun menang tahap 1...tak memastikan sesorang calon layak terus jadi presiden US...
 

tobba

Fun Poster
Joined
Jun 13, 2008
Messages
104
Reaction score
1
Points
15
ooooo..... mcm tu.... x demokrasi jugak la tuu... mmm..yeke?
 

dr_alban

Super Active Member
Joined
Apr 5, 2007
Messages
7,350
Reaction score
170
Points
88
kena tembak kot x lama lg dgn CIA
 

baim

Active+ Member
Joined
Jan 22, 2007
Messages
3,214
Reaction score
18
Points
25
yang ni betul... semalam aku tengok juga berita tuh. US punya sistem pilihanraya ni complicated sikit... tahap pertama bagi pilihan dekat rakyat untuk undi... lepas tuh tahap kedua bagi dekat majlis pemilih yang terdiri daripada wakil2 setiap wilayah negeri US (suma ada 538 org kot..) jadi walau pun obama menang tahap 1... tahap 2 belum pasti lagi.. sebab tahap 1 cuma rakyat saja yang pilih(demokrasi....) tahap 2 yang memastikan siapa yang layak jadi presiden US... biarpun menang tahap 1...tak memastikan sesorang calon layak terus jadi presiden US...

salah tu bro.. benda ni nama dia electoral vote, sama mcm parlimen kt malaysia la..kt malaysia kena menang parlimen bnyk utk jd kerajaan (bukan undi terbanyak), kt sana kena menang electorla vote, (minimum 270),
yg tahap 1 tu, itu popular vote.. popular vote memang x sumbang aper aper, kata la obama menang kt ohio dgn majoriti 100k undi, tapi undi 100k tu x diambil kira, yg diambil kira tu electoral vote. satu negeri akan ader jumlah electoral vote, paling besar kat california (ader 50+ electoral vote)..
:)cgrock:)cgrock
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register