Bantuan-Apa basic yg perlu tahu sebelom membeli rumah

CG Sponsors




lockmunk

Freshie
Joined
Jun 28, 2010
Messages
26
Reaction score
0
Points
3
Mcm keadaan sy skang ni..loan dah lulus..letter offer pon dah sain td..tp masalah dekat lawyer plak skang ni yg bank nk pakai lawyer dia..yg agent plak nak pakai lawyer dia..dua2 panel bank..kita plak yg kat tgh2 kne himpit..pastu masalah kedua kna p wat medical checkup ka lps ni plak..
kite ade hak utk pilih lawyer kite sendiri. agent saje ckp nak pakai lawyer dia sbb nak mkn komisen lebih la tu. berkeras je ckp nk pakai lawyer sendiri. yg bank mmg takleh buat ape lah.
 
Sponsored Post

mohdfais10

Freshie
Joined
Nov 3, 2017
Messages
31
Reaction score
2
Points
16
kalau beli rumah baru, biasa ni kos yang terlibat

1) Lawyer, Loan Agreement & SPA - 5% dpd harga rumah
2) Valuation - rumah 2nd hand atau completed unit dari developer
3) agent fee - biasa 2%
4) insurans/takaful

Ini 4 jenis kos yang paling biasa kalau beli rumah
 

redjinx

Junior Member
Joined
Oct 17, 2011
Messages
70
Reaction score
15
Points
11
Salam..

Katakan :

House value : 75000
Downpayment : 7500
Loan : 71250 ( termasuk legal fees, MRTA etc )
Rate : 4.9% ( CIMB)
Tenure : 40 tahun
Monthly : 339

Pinjaman dibuat pada 2012, jadi pada 2022 ( 10 tahun akan datang ), loan akan berbaki lagi RM 64,000 kalau rate tak berubah la

Soalan :

1) Apa akan jadi kalau saya jual balik rumah pada 2022 tu dengan harga beli ( 75000 ) ?
- betulkah tiada equity gain di sini ?

2) Kalau nak jual balik rumah, perkara apa yang selalu kena ambil perhatian ?
- bagi saya, benda yg paling penting ialah dapatkan balik modal...
- RM339*12*10 = RM40680 ( modal )

3) Kalau nak dapatkan balik at least modal tu, berapa estimation harga rumah patut dijual untuk rumah yg berharga 75000 dan baki loan ada lagi 64,000.

Harap dapat beri pencerahan kepada saya dan juga kepada bakal pembeli yang ingin tahu cara terbaik untuk menjual rumah yang dimiliki..

Terima kasih

Salam,

Sudah lama tidak jejak ke CG Forum ni. Betul, memang banyak ilmu LASB yang dicurahkan oleh otai2 yang tak dpat dicapai dek akal rakyat marhaen macam saya ni.

Tak kurang juga term property capital gain, equity gain, MRTA, etc..bebetul buka minda supaya tidak terlepas peluang beli rumah satu ketika dahulu.

Berbalik kepada soalan 6 tahun dahulu saya nak updatelah perihal rumah harga 75k ni.

Rumah telah pun selamat dijual pada tahun 2016 dengan harga 120k. Rumah terpaksa dijual kerana beberapa masalah, dan juga kekangan sebab pindah ke luar negara utk bekerja. Disebabkan dibawah 5 tahun, saya juga telah gunakan pengecualian gain tax so, bersih dapat dalam rm 45k.

Sebahagian besar saya labur kembali dalam LASB pada 2017 200x3 600k LASB. Dividennya saya rolling kembali.

Target nak beli rumah pada tahun 2021 setelah saya pulang for good pada pertengahan 2020.

InsyaAllah doakan. Amin
 

Actifast

Super Active Member
Joined
Sep 11, 2008
Messages
5,972
Reaction score
124
Points
73
as salam....

sejak kebelakangan nie bila diperhatikan
terlalu banyak developer buat rumah studio apartment dgn keluasan yang kurang daripada 500 sqft..

deket semenyih sahaja ada 3 develope yang bagun kan condo jenis nie...

apa tujuan condo jenis ini di majukan?
ada faedah atau value ke pada masa hadapan?
ada tak dikalangan warga cg yang dah beli unit kecil nie?
apa yang membuatkan anda melabur untuk membeli unit kecil tersebut?

boleh tolong share sesiapa yang dah ada unit kecil nie.. apa yang ada buat dengan unit tersebut..adakah anda rasa berutung atau menyesal diatas pelaburan ini...

tumpang tread nei sabab memerluan bantuan basic untuk membeli unit rumah kecil...~X(~X(
kalu nak buat tempat tinggal elak beli,

nak buat biz elok beli yang sewa boleh cover loan.

banyak rumah siap @second boleh jana wang. yang kurengnya duit mau ada range 20% keatas untuk untuk selsaikan urusan.

rumah kecik ni banyak yg xpakai downpayment tu best. xkena cara melingkup. so hati hati buat servy dulu
 

bintara80

Active Member
Joined
Aug 11, 2010
Messages
2,462
Reaction score
22
Points
35
kite ade hak utk pilih lawyer kite sendiri. agent saje ckp nak pakai lawyer dia sbb nak mkn komisen lebih la tu. berkeras je ckp nk pakai lawyer sendiri. yg bank mmg takleh buat ape lah.
hak pembeli utk pilih lawyer mana yg nak dipilih... sbb pembeli yg bayar. hehehe
 

bintara80

Active Member
Joined
Aug 11, 2010
Messages
2,462
Reaction score
22
Points
35
kalau beli rumah baru, biasa ni kos yang terlibat

1) Lawyer, Loan Agreement & SPA - 5% dpd harga rumah
2) Valuation - rumah 2nd hand atau completed unit dari developer
3) agent fee - biasa 2%
4) insurans/takaful

Ini 4 jenis kos yang paling biasa kalau beli rumah
agent fee biasanya dibayar oleh penjual. booking tu bukan fee, ttp termasuk di dalah harga rumah.
 

kaleck

Active+ Member
Joined
Dec 17, 2005
Messages
2,807
Reaction score
194
Points
43
Lama dah tak jenguk forum CG ni. Tak tau la ada ke tak members yg kenal ngan diri ini kat dalam CG ni. Apa2 pun, jika ada topic menarik dan yg boleh komen, saya akan komen. :)cgrock
 

bintara80

Active Member
Joined
Aug 11, 2010
Messages
2,462
Reaction score
22
Points
35
Assalamualaikum & Salam Sejahtera.
Sempena hari lahir saya pada hari ini, saya berbesar hati untuk menjemput rakan2 FB untuk menyertai channel telegram saya -Diskusi Hartanah Malaysia, https://t.me/DiskusiHartanahMalaysia satu medium untuk saya kongsikan pelbagai informasi, berita dan tips hartanah, seperti:
1f4cc.png
berita hartanah semasa
1f4cc.png
hala tuju pasaran hartanah
1f4cc.png
data transaksi hartanah
1f4cc.png
strategi pelaburan hartanah
1f4cc.png
motivasi untuk bisnes hartanah
1f4cc.png
tips untuk ejen hartanah
1f4cc.png
7 cara menjana pendapatan drp hartanah
1f4cc.png
panduan bank luluskan pinjaman
1f4cc.png
panduan memilih peguam hartanah
1f4cc.png
panduan kos membeli hartanah
1f4cc.png
panduan kos menjual hartanah
1f4cc.png
panduan menjadi ejen hartanah
1f4cc.png
senarai listing hartanah untuk dijual
1f4cc.png
diskusi projek2 baru
1f4cc.png
senarai rumah lelong
DAN BANYAK LAGI....
Semoga bermanfaat. Saya boleh dihubungi di talian 0192834359.
Terima Kasih;
Che Mat REN171
AFZ Realty Sdn Bhd
 
Sponsored Post
Top
Log in Register