Bantuan-Apa basic yg perlu tahu sebelom membeli rumah

CG Sponsors




mercunpadi

Fun Poster
Joined
May 31, 2011
Messages
140
Reaction score
13
Points
15
tq sharing...
just nak tanya...

dekat PD byk nak jual unit hotel yang dikatakan free hold...
mcam mana konsep dia...
kita boleh duduk kat situ sebagai resident tak sebab kita owner bilik tersebut..
asalnya, bilik/apartment yang dibina akan dijual kepada pemilik indvidu (pembeli beli dari developer)

pada masa yang sama, bilik ini akan dipajak oleh pemilik kepada pihak pengurusan hotel/condo selama 1 tempoh yang dipersetujui (eg 5-7 tahun). Pihak pengurusan akan urus kan bilik-bilik tersebut...beroperasi mcm hotel biasa

Sepanjang tempoh tu, pemilik masih kena bayar instalment loan kat bank. Dengan pihak pengurusan hotel/condo, pemilik akan dapat 'profit' yang dijanjikan + penginapan percuma beberapa hari dalam setahun.

Tapi bila dah abis tempoh pajakan, ada pemilik yang sambung semula...dan ada yang jual kepada pemilik baru.

Sebab apa ada pemilik yang jual?? :D

sebab ada antara pajakan itu tak menguntungkan pemilik...contoh, 'profit' tak dibayar kepada pemilik.
 
Sponsored Post

Haniena

Freshie
Joined
Aug 27, 2017
Messages
7
Reaction score
0
Points
3
Byr booking n terus sign snp ke?

Hi, msh ade otai3 dlm ni x.. nk tanya, 5hb ni nk p byr booking 5k pastu dev ckp terus sign snp.. mslahnya loan sy lom taw lg approve ke x.. n mmg pestime jmpa lawyer terus sign snp ke?
 

hyrilisme

Active Member
Joined
Nov 14, 2013
Messages
2,084
Reaction score
30
Points
30
Hi, msh ade otai3 dlm ni x.. nk tanya, 5hb ni nk p byr booking 5k pastu dev ckp terus sign snp.. mslahnya loan sy lom taw lg approve ke x.. n mmg pestime jmpa lawyer terus sign snp ke?
hmm..kalau loan tak lulus nanti kena bayar pula kos lawyer utk revoke S&P. Better tunggu loan lulus dulu
 

Haniena

Freshie
Joined
Aug 27, 2017
Messages
7
Reaction score
0
Points
3
hmm..kalau loan tak lulus nanti kena bayar pula kos lawyer utk revoke S&P. Better tunggu loan lulus dulu

Sy ade tnya dev, dia ckp sign snp pastu ckp kat lawyer hold 1 week sebelum g stamping.. lau x 1% duit sy akan burn.. adoii bole ke mcm tu? Snp tu mmg dh siap sedia ke? Bkn kn draf dulu ke tuk kita tmbah or tolak term2 dia? Adehh xphm la..
 

jackgen2

Junior Member
Joined
Apr 6, 2015
Messages
72
Reaction score
1
Points
11
Salam otai2 Harap dapat membantu aku yg zero knowledge ni dalam membeli rumah pertamaku. :)

Tahun lepas aku ada submit nama utk waiting list 1 kondo ni, Saujana Lumayan di bandar sri permaisuri cheras.
]



loan kalau tak lulus dapat semula nnt duit booking tu.

kalau tak dapat gie sangkaliau itu olang...:))
 

kerkrong

Active Member
Joined
Jul 2, 2011
Messages
1,128
Reaction score
44
Points
30
first kena tau brp harga/sf,2nd kena gak tau brp harga maintanance
 

Jackhalid

Super Active Member
Platinum Member
Joined
May 24, 2008
Messages
6,442
Reaction score
1,010
Points
151
Hi, msh ade otai3 dlm ni x.. nk tanya, 5hb ni nk p byr booking 5k pastu dev ckp terus sign snp.. mslahnya loan sy lom taw lg approve ke x.. n mmg pestime jmpa lawyer terus sign snp ke?
jangan. kerja gila tu. SNP sign lepas loan approve.

sebab dalam SNP ada klausa yg mengatakan "jika loan tak lulus pembeli kena cari jalan lain utk bayar kepada developer". kalau dah bayar deposit 10k pastu loan tak approve, deposit to forfeit (burn). deposit hanya akan dapat balik kalau SNP belum sign dan kita bagi reject letter at least dari 1 bank sebagai bukti loan kita ditolak. masa bayar booking tu sign booking form / offer to purchase saja. SNP legal dokumen, bukan ikut suka hati boleh sign.

belajarlah free dari ebook ni: www.tipspelaburanhartanah.com

terima kasih, selamat maju jaya :)cgrock


 

kerkrong

Active Member
Joined
Jul 2, 2011
Messages
1,128
Reaction score
44
Points
30
as salam....

sejak kebelakangan nie bila diperhatikan
terlalu banyak developer buat rumah studio apartment dgn keluasan yang kurang daripada 500 sqft..

deket semenyih sahaja ada 3 develope yang bagun kan condo jenis nie...

apa tujuan condo jenis ini di majukan?
ada faedah atau value ke pada masa hadapan?
ada tak dikalangan warga cg yang dah beli unit kecil nie?
apa yang membuatkan anda melabur untuk membeli unit kecil tersebut?

boleh tolong share sesiapa yang dah ada unit kecil nie.. apa yang ada buat dengan unit tersebut..adakah anda rasa berutung atau menyesal diatas pelaburan ini...

tumpang tread nei sabab memerluan bantuan basic untuk membeli unit rumah kecil...~X(~X(
Airbnb bro....
 

Haniena

Freshie
Joined
Aug 27, 2017
Messages
7
Reaction score
0
Points
3
Tula.. dev ckp nnt sign.snp terus.. hmm selasa ni.. hopefully loan bole lepas la.. mcm mn plak fee loan aggrmt stmping ni ye..
 

holoqlaq

Junior Member
Joined
Sep 19, 2012
Messages
58
Reaction score
0
Points
6
Mcm keadaan sy skang ni..loan dah lulus..letter offer pon dah sain td..tp masalah dekat lawyer plak skang ni yg bank nk pakai lawyer dia..yg agent plak nak pakai lawyer dia..dua2 panel bank..kita plak yg kat tgh2 kne himpit..pastu masalah kedua kna p wat medical checkup ka lps ni plak..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register