Bantuan-Apa basic yg perlu tahu sebelom membeli rumah

CG Sponsors




Sponsored Post

im755

Super Active Member
Joined
Apr 27, 2006
Messages
5,096
Reaction score
98
Points
70
rumah kondo less than 500sqft

as salam....

sejak kebelakangan nie bila diperhatikan
terlalu banyak developer buat rumah studio apartment dgn keluasan yang kurang daripada 500 sqft..

deket semenyih sahaja ada 3 develope yang bagun kan condo jenis nie...

apa tujuan condo jenis ini di majukan?
ada faedah atau value ke pada masa hadapan?
ada tak dikalangan warga cg yang dah beli unit kecil nie?
apa yang membuatkan anda melabur untuk membeli unit kecil tersebut?

boleh tolong share sesiapa yang dah ada unit kecil nie.. apa yang ada buat dengan unit tersebut..adakah anda rasa berutung atau menyesal diatas pelaburan ini...

tumpang tread nei sabab memerluan bantuan basic untuk membeli unit rumah kecil...~X(~X(
 

kaleck

Active+ Member
Joined
Dec 17, 2005
Messages
2,807
Reaction score
194
Points
43
as salam....

sejak kebelakangan nie bila diperhatikan
terlalu banyak developer buat rumah studio apartment dgn keluasan yang kurang daripada 500 sqft..

deket semenyih sahaja ada 3 develope yang bagun kan condo jenis nie...

apa tujuan condo jenis ini di majukan?
ada faedah atau value ke pada masa hadapan?
ada tak dikalangan warga cg yang dah beli unit kecil nie?
apa yang membuatkan anda melabur untuk membeli unit kecil tersebut?

boleh tolong share sesiapa yang dah ada unit kecil nie.. apa yang ada buat dengan unit tersebut..adakah anda rasa berutung atau menyesal diatas pelaburan ini...

tumpang tread nei sabab memerluan bantuan basic untuk membeli unit rumah kecil...~X(~X(
Waalaikumusalam tuan,

Saya tiada pengalaman membeli rumah ataupun apa2 property, tapi saya belajar property dan ingin memberi sedikit komn terhadap soalan itu, tapi jawapan saya hanya dari pengetahuan saya sahaja. Mungkin rujukan lain perlu di buat lagi.

Studio apartment dengan keluasan kurang dari 500sf ini adalah jenis hartanah yang takde bilik. Dia pnya style mcm konsep hotel.

Target market developer for studio apartment ini adalah yuppies yakni executive muda yang baru kerja. Yuppies ni lifestyle dia some of them kerja dari pagi, balik malam coz diorang ni belom ada family, so balik utk rehat je. sebab tu x da bilik.

Target market kedua adalah seperti biasa, investor. Tpi seperti ramai yang akan fikir, ada ke orang nak sewa kat studio apartment ni? Biasanya, kena tengok dulu harga dan luas dan tengok sama ada padan ke tak dengan harga yang di tawarkan. Seperti biasa, kalau nk beli kena tengok pakej apa yang di tawarkan. Berapa maintenece psf and etc. In terms of location, saya x berani nak komen coz x tahu kat mana tempat dia. Biasanya penyewa prefer kat tempat ada amenities facilities dan etc. Dan biasa ya investor skrang biasanya nk invest kalau sewa dapat cover bayar bulan2. Sebab tu kena tengok demand dia. Ada ke tak demand kat kawasan tu.

Itu serb sedikit input yang saya boleh bagi. Pastu kena tnya kat developer, loan punya Margin of Finance berapa? Kadang2 ada bank x bg MOF tinggi utk pembelian unit studio unit ni. Only my 2 cent.
 

im755

Super Active Member
Joined
Apr 27, 2006
Messages
5,096
Reaction score
98
Points
70
tq sharing...
just nak tanya...

dekat PD byk nak jual unit hotel yang dikatakan free hold...
mcam mana konsep dia...
kita boleh duduk kat situ sebagai resident tak sebab kita owner bilik tersebut..
 

kaleck

Active+ Member
Joined
Dec 17, 2005
Messages
2,807
Reaction score
194
Points
43
tq sharing...
just nak tanya...

dekat PD byk nak jual unit hotel yang dikatakan free hold...
mcam mana konsep dia...
kita boleh duduk kat situ sebagai resident tak sebab kita owner bilik tersebut..
Setahu saya, jenis tu adalah untuk invest and di beri kpd operator hotel utk di uruskan oleh hotel tersebut. Rasanya ada terms n condition dia. Biasa nya ada free stay kat hotel tu untuk beberapa hari, tp tak boleh pilih unit yg tuan tu. Mksd nya free stay tu ikut availability. Tp mungkin lain operator hotel, lain terms and condition. Apa2 pun kena tnya kat mereka. :)cgrock
 

kaleck

Active+ Member
Joined
Dec 17, 2005
Messages
2,807
Reaction score
194
Points
43
Bukit gambang pun ade buat
A ah. Banyak dah projek saya perhatikan dah buat style mcm tu. Tapi berhati hati la coz kadang2 ianya indah khabar dari rupa. :)paid
 
Sponsored Post
Top
Log in Register