Bantuan-Apa basic yg perlu tahu sebelom membeli rumah

Recommended Brokers


FaridZainol

Active Member
Joined
Dec 23, 2009
Messages
1,875
Reaction score
62
Points
30
Salam otai2 Harap dapat membantu aku yg zero knowledge ni dalam membeli rumah pertamaku. :)

Tahun lepas aku ada submit nama utk waiting list 1 kondo ni, Saujana Lumayan di bandar sri permaisuri cheras.
Dipendekkan cerita, Aku dh dapat notification dari pemaju utk dtg next week bagi bank draft 10k as booking.
Aku sebenarnya x bersedia lg pasal rumah ni sbb dulu aku ada tanya developer bila exact launching date etc sbb aku nk prepare smua. Dorg cakap masa tu smua x confirm lg. Then sekarang tiba2 aku dpt news ni suruh dtg letak booking cepat sbb ramai yg menunggu nak, kalau lambat unit abis.

Kalau bole otai2 membantu, apa step berikutnya yg perlu aku tahu lepas aku letak booking ni. Loan bila kena buat, Kalau tiba2 loan x approve camna akan dpr refund balik ke? dan kalau loan dh approve bila kebiasaanya payment akan start kena bayar. Sbb rumah ni blom start buat apa lg. Bantuan otai2 amatlah dialukan.. :)cgrock:)cgrock
 
Sponsored Post

joee

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Oct 1, 2010
Messages
40,609
Reaction score
907
Points
161
letak booking..nanti lawyer call mintak dtg pejabat sain snp..
 

FaridZainol

Active Member
Joined
Dec 23, 2009
Messages
1,875
Reaction score
62
Points
30
Biasanya developer yg akan lantik lawyer smua ke?
 

FaridZainol

Active Member
Joined
Dec 23, 2009
Messages
1,875
Reaction score
62
Points
30
Developer ada panel loyer dia sendiri..
Mcm aku dulu developer wat promosi free loyer.. Selamat duit aku. :D
Developer aku ni cakap kena pakai panel lawyer dorg, fee 2500
Tu utk lawyer saja kan? x termasuk charge yg lain spt stamp etc??
 

ayip

Active Member
Joined
May 6, 2009
Messages
2,294
Reaction score
371
Points
41
Salam otai2 Harap dapat membantu aku yg zero knowledge ni dalam membeli rumah pertamaku. :)

Tahun lepas aku ada submit nama utk waiting list 1 kondo ni, Saujana Lumayan di bandar sri permaisuri cheras.
Dipendekkan cerita, Aku dh dapat notification dari pemaju utk dtg next week bagi bank draft 10k as booking.
Aku sebenarnya x bersedia lg pasal rumah ni sbb dulu aku ada tanya developer bila exact launching date etc sbb aku nk prepare smua. Dorg cakap masa tu smua x confirm lg. Then sekarang tiba2 aku dpt news ni suruh dtg letak booking cepat sbb ramai yg menunggu nak, kalau lambat unit abis.

Kalau bole otai2 membantu, apa step berikutnya yg perlu aku tahu lepas aku letak booking ni. Loan bila kena buat, Kalau tiba2 loan x approve camna akan dpr refund balik ke? dan kalau loan dh approve bila kebiasaanya payment akan start kena bayar. Sbb rumah ni blom start buat apa lg. Bantuan otai2 amatlah dialukan.. :)cgrock:)cgrock

klu xbersedia lagi..bleh sub pada yang bersedia..hihihi..
boleh PM kawe..:D
 

salmiah_salim

Fun Poster
Joined
Sep 17, 2008
Messages
603
Reaction score
127
Points
23
Salam otai2 Harap dapat membantu aku yg zero knowledge ni dalam membeli rumah pertamaku. :)

Tahun lepas aku ada submit nama utk waiting list 1 kondo ni, Saujana Lumayan di bandar sri permaisuri cheras.
Dipendekkan cerita, Aku dh dapat notification dari pemaju utk dtg next week bagi bank draft 10k as booking.
Aku sebenarnya x bersedia lg pasal rumah ni sbb dulu aku ada tanya developer bila exact launching date etc sbb aku nk prepare smua. Dorg cakap masa tu smua x confirm lg. Then sekarang tiba2 aku dpt news ni suruh dtg letak booking cepat sbb ramai yg menunggu nak, kalau lambat unit abis.

Kalau bole otai2 membantu, apa step berikutnya yg perlu aku tahu lepas aku letak booking ni. Loan bila kena buat, Kalau tiba2 loan x approve camna akan dpr refund balik ke? dan kalau loan dh approve bila kebiasaanya payment akan start kena bayar. Sbb rumah ni blom start buat apa lg. Bantuan otai2 amatlah dialukan.. :)cgrock:)cgrock
ISU:- 10% hangus atau tidak sekiranya loan x approve.

Kemungkinan besar, semasa TT bawa 10%, dlm masa yg sama Developer akan minta TT sign SNP. Selepas sign SNP, TT kene apply loan. Kalau x approve, dari segi undang2, x membatalkan SNP tersebut melainkan TT sendiri x nak meneruskan SNP atas sebab loan x approve. Kalau TT merasakan ada sumber lain blh dptkan duit bayar Harga Belian, maka x perlu nak batalkan SNP. Teruskan saja dan bila dpt Claim dari pemaju, bayar lah pada pemaju menggunakan sumber lain dimaksudkan. Sebab, kalau TT cancelkan SNP atas sbb loan x approve, maka sudah semestinya 10% akan hangus.

ISU:- Bila pembayaran kepada bank bermula?

Selepas Bank keluarkan duit kepada pemaju sebagai bayaran berperingkat mengikut tahap kesiapan rumah yang di sahkan oleh arkitek. Bila Bank keluarkan duit? Apabila mendapat tuntutan bayaran dari pemaju yang mana tahap kesiapan rumah akan disahkan oleh arkitek. Kesimpulannya, selagi pembinaan x berjalan, selagi tu x perlu bayar pada bank. (Bergantung juga kepada bank. seingat saya, bank islam pernah offer package pinjaman perumahan dimana pembeli hanya perlu membayar bayaran bulanan selepas rumah sudah disiapkan).

Nasihat kepada TT:-

1. PERIKSA LAH LATARBELAKANG PEMAJU TERLEBIH DAHULU. MANA TAHU PERNAH BUAT PROJEK YG TERBENGKALAI;
2. BOLEH LAH PERIKSA KELAYAKAN DAN STATUS TT DI BANK TERLEBIH DAHULU. SEKURANG2 NYA TAHU PELUANG UNTUK LOAN LULUS ATAU TIDAK.

MY 2 CENTS OPINION! :)
 

FaridZainol

Active Member
Joined
Dec 23, 2009
Messages
1,875
Reaction score
62
Points
30
Terima kasih banyak2 diatas bantuan Puan Salmiah. [email protected] membantu.
btol ke kalu loan x lulus burn smua 10% tu? 25k tu.. :(( Sbb menurut pemaju kalau loan x lulus, mintak surat dr bank mengesahkan x lulus, then dev akan akan refund 100%. Tapi kalau cancel tanpa sebab dorg still akan refund but charge 500 akan dikenakan. Betol ke ada kes camni. Sbb takut nti dh letak deposit lain pula ceritanya.
Mcm mana prosedur nak semak status kelayakan di bank ye?
 

salmiah_salim

Fun Poster
Joined
Sep 17, 2008
Messages
603
Reaction score
127
Points
23
Terima kasih banyak2 diatas bantuan Puan Salmiah. [email protected] membantu.
btol ke kalu loan x lulus burn smua 10% tu? 25k tu.. :(( Sbb menurut pemaju kalau loan x lulus, mintak surat dr bank mengesahkan x lulus, then dev akan akan refund 100%. Tapi kalau cancel tanpa sebab dorg still akan refund but charge 500 akan dikenakan. Betol ke ada kes camni. Sbb takut nti dh letak deposit lain pula ceritanya.
Mcm mana prosedur nak semak status kelayakan di bank ye?
Kalau mcm tu kisahnyer, mintak lah pemaju keluarkan written notice berkenaan benda tersebut. at least if let say one day diorg kata, "eh mana ada kitorg ckpp mcm tu", TT ada bukti kan. itu cara selamat.
 

yatiemn

Junior Member
Joined
Jun 17, 2012
Messages
57
Reaction score
5
Points
11
sbl confirm nak beli, check dulu reputasi developer tu, leasehold/freehold, bumi/non-bumi unit (bumi normally 5% disc tp ada limitation), malay reserve (ada sekatan). kalau dah betul2 confirm nak beli setelah consider faktor yg relevan.. secara ringkasnya,
1. byr 10% deposit
2. cari lawyer utk sign S&P. kalau guna developer nyer lawyer, baca dulu S&P tu, then br sign. check legal fee developer absorb tak? MOT, legal documentation etc.. ada item yg lawyer leh bg diskaun, ada item yg dah fixed, tokleh diskaun.
3. apply loan. sebaiknya buat perbandingan sekurang2nya 2-3 bank.
4. sign surat tawaran loan. bank sediakan loan agreement. blh guna bank nyer lawyer atau sendiri pilih (blh guna lawyer yg sama utk S&P & loan).
5. serve interest. ada package yg bila siap br byr interest
6. tunggu rumah siap.. biasanya dlm ms ni byk gak flw-up kn buat dgn lawyer. so, sgt penting cari lawyer yg efficient.

hope that helps :)
 
Sponsored Post
Top
Log in Register