Bantu saya menyetup blog pertama saya :)

CG Sponsors




XploR

Junior Member
Joined
May 11, 2008
Messages
93
Reaction score
5
Points
11
Assalamualaikum warga CG.

Setelah bertahun2 asyik baca2 tulisan2 & mengXploR blog org lain, akhirnya saya tak sabar lagi nak menulis di blog sendiri. Sebelum saya main try & error akhirnya error jd lebih baik saya bertanya dulu kpd yg pakar2 di sini.

Senario:
Saya nak mcm ni. domain.com blog utama & ada sub-domain cth sub.domain.com untuk blog rahsia. Untuk sub.domain.com saya nk nak buat sorok2. kalau bleh tak mahu rakan2 ofis tahu buat masa skrg.

Soalan:

1- Mudah tak orang lain tahu kita ada subdomain?
2- Pastu saya nk tanya yg feedburner yg byk sy tgok kt blog tu. dia bgtau kita ade bape reader kan, jd kalu ade yg subscribe dekat domain.com adekah subscriber akan tahu update2 di sub.domain.com? :confused:

update: 12/12/08
3- Adakah paparan data Awstarts memaparkan dua data iaitu untuk statistik di domain.com & statistik di sub.domain.com? Atau ianya digabung sekaligus?
4- Ini saya ambil dari penyedia hosting "Can I host a Java chat site? No, we do not allow java chat site."
Adakah shout box spt shoutmix dll tu java chat? boleh nt saya nk taruk kt blog saya? klakar tak soalan saya :"> kene tanya dulu la kang dah beli kang in future nak tempel menatang ni x bleh plak huhu

p/s: itu je soalan takat ni. ade lg sy update di sini. ;)

Bantuan dan tunjuk ajar saya dahulukan dengan jutaan terima kasih :)cgrock
 
Last edited:
Sponsored Post

haQ

Active+ Member
Joined
Jan 28, 2006
Messages
3,237
Reaction score
55
Points
35
Soalan:

1- Mudah tak orang lain tahu kita ada subdomain?
Tak mudah. Tapi ada cara untuk tahu.

2- Pastu saya nk tanya yg feedburner yg byk sy tgok kt blog tu. dia bgtau kita ade bape reader kan, jd kalu ade yg subscribe dekat domain.com adekah subscriber akan tahu update2 di sub.domain.com? :confused:
Itu bukan reader tapi subscribers. Kena pandai beza antara pembaca dan pelanggan.

Subscribers tak kan tahu update di domain sub.domain.com. Sebab dia melanggan domain.com bukan sub.domain.com

so camna clear tak?
 
Last edited:

smartho18

Junior Member
Joined
Sep 19, 2008
Messages
72
Reaction score
30
Points
16
Soalan yang biasa ditanya oleh newbie ,masih ingat 6 bulan yang lalu masa itu saya baru terjun dunia blog ,banyak juga soalan yang saya tanya kepada sifoo -sifoo ,orait saya faham perasaan korang itu sebabnya saya telah menyediakan banyak panduan -panduan percuma untuk membantu newbie ,korang boleh layani di www.smartho.com/blog untuk mendapatkan panduan itu dan baca sendiri
 

world

Super Active Member
Joined
Dec 20, 2006
Messages
5,054
Reaction score
229
Points
73
Assalamualaikum warga CG.

Setelah bertahun2 asyik baca2 tulisan2 & mengXploR blog org lain, akhirnya saya tak sabar lagi nak menulis di blog sendiri. Sebelum saya main try & error akhirnya error jd lebih baik saya bertanya dulu kpd yg pakar2 di sini.

Senario:
Saya nak mcm ni. domain.com blog utama & ada sub-domain cth sub.domain.com. Untuk sub.domain.com saya nk nak buat sorok2. kalau bleh tak mahu rakan2 ofis tahu buat masa skrg.

Soalan:

1- Mudah tak orang lain tahu kita ada subdomain?
2- Pastu saya nk tanya yg feedburner yg byk sy tgok kt blog tu. dia bgtau kita ade bape reader kan, jd kalu ade yg subscribe dekat domain.com adekah subscriber akan tahu update2 di sub.domain.com? :confused:

p/s: itu je soalan takat ni. ade lg sy update di sini. ;)

Bantuan dan tunjuk ajar saya dahulukan dengan jutaan terima kasih :)cgrock
anda bertanya pada tempat yang betul .. InsyaAllah ramai otai kat sini boleh jawab soalan anda nih..

1. untuk dapatkan domain.com tu perlu keluar modal skit la .. mybe dibawah rm100 .. domain +-rm35.00 , hosting rm60.00

2. kalau dah sorok sub domain tu mmg la org tak tahu kecuali dicari dengan beberapa cara lain..
 

XploR

Junior Member
Joined
May 11, 2008
Messages
93
Reaction score
5
Points
11
tenkui semua dah clear sikit.
Saya ade lagi soalan. Saya update kt 1st post.
 

haQ

Active+ Member
Joined
Jan 28, 2006
Messages
3,237
Reaction score
55
Points
35
update: 12/12/08
3- Adakah paparan data Awstarts memaparkan dua data iaitu untuk statistik di domain.com & statistik di sub.domain.com? Atau ianya digabung sekaligus?
4- Ini saya ambil dari penyedia hosting "Can I host a Java chat site? No, we do not allow java chat site."
Adakah shout box spt shoutmix dll tu java chat? boleh nt saya nk taruk kt blog saya? klakar tak soalan saya kene tanya dulu la kang dah beli kang in future nak tempel menatang ni x bleh plak huhu
3.Trafik AWStat hanya utk domain. Subdomain dikira satu domain juga.
So setiap sub domain dan domain mempunyai trafik yang tersendiri.

4.Kat mana hosting tuh? Ko carik orang username Rocksoft atau Mie8850 dalam carigold nih. Dorang provide hosting murah.

Yang chatbox/cbox, shout mix semua pakai JAVASCRIPT. So kalau hosting yang berbeli selalunya boleh insert javascript
 

XploR

Junior Member
Joined
May 11, 2008
Messages
93
Reaction score
5
Points
11
3.Trafik AWStat hanya utk domain. Subdomain dikira satu domain juga.
So setiap sub domain dan domain mempunyai trafik yang tersendiri.
haQ, maknanya nanti ada 2 page Awstart yg berbeza?
 

XploR

Junior Member
Joined
May 11, 2008
Messages
93
Reaction score
5
Points
11
Sepatutnya saya tanya soalan ni dulu:

Bleh ke saya nak setup blog wordpress di kedua2 domain iaitu domain.com & sub.domain.com? Maksud saya, di domain.com saya nak berblog di sub.domain.com pun saya nak berblog.
 

haQ

Active+ Member
Joined
Jan 28, 2006
Messages
3,237
Reaction score
55
Points
35
Sepatutnya saya tanya soalan ni dulu:

Bleh ke saya nak setup blog wordpress di kedua2 domain iaitu domain.com & sub.domain.com? Maksud saya, di domain.com saya nak berblog di sub.domain.com pun saya nak berblog.
Boleh & akan ada 2 awstat di blog anda
 

razif1224

Super Active Member
Joined
Oct 29, 2006
Messages
5,113
Reaction score
38
Points
70
newbie ke nie.. tapi soalannya macam dah ada pengalaman je...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register