Bangunan kedai berusia lebih 100 tahun musnah dalam kebakaran

CG Sponsors
eboss

CG Hardcore
Platinum Member
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,894
Points
591
KUCHING 6 Feb. - Sebanyak empat unit deretan bangunan kedai lama dua tingkat yang dipercayai berusia lebih 100 tahun di Jalan Wayang, bersebelahan Jalan Main Bazar di sini musnah dalam kebakaran pada malam ini.

Dalam kejadian pada kira-kira pukul 10 malam itu, tiada sebarang kecederaan atau kemalangan jiwa dilaporkan.

Kejadian tersebut merupakan kejadian kedua membabitkan bangunan warisan serta bersejarah di bandar raya ini selepas kejadian pertama membabitkan tujuh deretan bangunan kedai dua tingkat di Jalan Gambier pada 21 Disember lalu.

Penolong Pengarah Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Sarawak, Abdul Fathul Muen berkata, bomba menerima panggilan kecemasan pada pukul 10.35 malam sebelum jentera pertama tiba di tempat kejadian tiga minit kemudian.

Menurutnya, kebakaran membabitkan bangunan kedai yang tiada penghuni dan bomba berjaya mengawal kebakaran kira-kira satu jam.

''Sebanyak empat balai bomba terbabit dalam operasi memadam kebakaran iaitu dari Balai Bomba Padungan, Batu Lintang, Tabuan Jaya dan Petra Jaya.

''Kekuatan anggota pula sebanyak 41 pegawai dan anggota," katanya kepada pemberita di sini malam ini. Abdul Fathul berkata, operasi memadam kebakaran tidak mengalami sebarang masalah memandangkan tekanan air dalam keadaan baik.

Dalam pada itu, kata beliau, pihaknya masih melakukan siasatan terhadap punca kejadian manakala jumlah kerugian masih belum diketahui.

Sementara itu, Timbalan Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Dr. George Chan Hong Nam turut melawat ke tempat kejadian pada malam ini.

Beliau yang ditemui pemberita memberitahu, beliau mahu para peniaga di kawasan tersebut dan pihak bomba berbincang bagaimana mengatasi masalah bagi mengelak kebakaran daripada berulang.

''Ia termasuk bekerjasama dengan Sesco bagi melihat pendawaian elektrik di bangunan kedai lama di situ," ujarnya
 
Sponsored Post

azimuth

Active Member
Joined
Feb 15, 2009
Messages
2,010
Reaction score
0
Points
20
ala..nk claim insurans la tu...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register