Bajet '21-RUU P'bekalan '21(BCN Ke3 m/s 18 LULUS)=>BCN ke3 Dwn Negara m/s26 LULUS

CG Sponsors
cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
76,131
Reaction score
12,102
Points
1,906
Pemuda PKR Sabah bidas Warisan gagalkan undian belah bahagi

November 30, 2020 11:46 PM

Dewan-Rakyat-Bernama1.jpg

Persidangan Dewan Rakyat hari ini menyaksikan peruntukan kepada Jabatan Perdana Menteri dan Kementerian Kewangan di bawah RUU Perbekalan 2021 diluluskan di peringkat jawatankuasa apabila pembangkang kalah dalam dua undian belah bahagi yang diadakan. (Gambar Bernama)

KOTA KINABALU: Pemuda PKR Sabah membiada tindakan Ahli Parlimen Warisan yang mengambil keputusan keluar Dewan Rakyat bagi menggagalkan usaha pembangkang dalam undian belah bahagi Rang Undang-undang (RUU) Perbekalan (Belanjawan) 2021 peringkat jawatankuasa, hari ini.

Ketua Penerangan Pemuda PKR Sabah, Razeef Rakimin berkata, tindakan Warisan yang dikatakan rakan sekutu Pakatan Harapan (PH) itu bertentangan dengan janji mereka kepada rakyat Sabah.
”Ini bukan masa untuk berpolitik hanya kerana tidak berpuas hati dengan rakan sekutu kerana anda dipilih rakyat untuk berada di Parlimen, maka jalankan tanggungjawab anda.

”Alasan yang diberikan seperti yang dinyatakan Ahli Parlimen Labuan (Rozman Isli) juga merupakan alasan kebudak-budakan pada saat rakyat mengharapkan suara Ahli Parlimen menentang belanjawan yang dilihat lebih menguntungkan pihak tertentu berbanding golongan sasar,” katanya dalam kenyataan, hari ini.


Razeef-Rakimin-mugshot.jpg
Razeef Rakimin.

Razeef berkata, bukan kali pertama beliau menegur sikap angkuh dan sombong pimpinan Warisan dan sikap itulah juga yang menyebabkan kerajaan Warisan Plus di Sabah tumbang pada pilihan raya negeri (PRN) yang lalu.
Beliau turut mempersoalkan sama ada Warisan memahami strategi pembangkang di samping melihat pentingnya belanjawan berkenaan kepada rakyat yang berdepan pandemik Covid-19 serta kemelesetan ekonomi.

”Kita melihat sendiri kemampuan Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim membahaskan setiap perincian belanjawan bagi memastikan setiap peruntukan sampai kepada sasaran, bukan hanya kroni.
Razeef juga tidak menolak kemungkinan tindakan Ahli Parlimen Warisan itu atas arahan bekas perdana menteri, Dr Mahathir Mohammad kerana tidak mendapat sokongan dalam usul undian belah bahagi Belanjawan 2021 di peringkat dasar, Khamis lalu.

Persidangan Dewan Rakyat hari ini menyaksikan peruntukan kepada Jabatan Perdana Menteri (JPM) dan Kementerian Kewangan di bawah RUU Perbekalan 2021 diluluskan di peringkat jawatankuasa apabila pembangkang kalah dalam dua undian belah bahagi yang diadakan.

JPM diperuntukkan RM11.69 bilion, iaitu RM4.47 bilion bagi perbelanjaan mengurus dan RM7.2 bilion bagi perbelanjaan pembangunan.
Kementerian Kewangan pula mendapat peruntukan sebanyak RM35.1 bilion iaitu RM20.8 bilion bagi perbelanjaan mengurus dan RM14.1 bilion bagi perbelanjaan pembangunan.


 
Sponsored Post

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
76,131
Reaction score
12,102
Points
1,906
Christina Liew pulang ke Sabah Khamis lalu kerana seorang ahli keluarganya di Kota Kinabalu perlu menjalani pembedahan disebabkan masalah kesihatan.

MP Tawau tak sertai undi belah bahagi kerana di Sabah atas urusan keluarga
December 1, 2020 7:31 AM


CHRISTINA-LIEW-CHIN-JIN-MP-PH-PKR-TAWAU-SABAH-DEPUTY-CHIEF-MINISTER-SABAH-FMT-061119-1.jpg

Christina Liew antara ahli Parlimen pembangkang dari Sabah yang tiada dalam Dewan Rakyat ketika undian belah bahagi dijalankan untuk meluluskan peruntukan buat Jabatan Perdana Menteri dan Kementerian Kewangan semalam.

KOTA KINABALU: Ahli Parlimen Tawau, Christina Liew antara wakil rakyat yang tiada di Dewan Rakyat ketika undian belah bahagi untuk meluluskan peruntukan 2 kementerian semalam kerana beliau berada di Sabah atas urusan keluarga.

Katanya, seorang ahli keluarganya di Kota Kinabalu perlu menjalani pembedahan kerana mengalami masalah kesihatan.

“Saya berada di Kuala Lumpur selama 3 minggu. Dua minggu menjalani kuarantin dan menghadiri sidang Parlimen selama seminggu.
“Khamis lalu adalah kali terakhir saya menghadiri sidang Parlimen sebelum terpaksa kembali ke Kota Kinabalu untuk beberapa hari kerana urusan keluarga. Saya akan kembali lagi (ke Kuala Lumpur) minggu depan,” katanya ketika dihubungi FMT semalam.

Ketua PKR Sabah itu antara ahli Parlimen pembangkang dari Sabah yang tiada dalam Dewan Rakyat semalam ketika undian belah bahagi dijalankan untuk meluluskan peruntukan 2 kementerian.

Semalam, pembangkang gagal dalam 2 undian belah bahagi untuk menolak peruntukan Belanjawan 2021 buat Jabatan Perdana Menteri dan Kementerian Kewangan selepas dibahaskan di peringkat jawatankuasa.

Peruntukan untuk JPM diluluskan dengan 105 menyokong, 95 tidak setuju dan 20 ahli Parlimen tidak hadir, manakala 107 menyokong, 95 tidak setuju serta 18 orang tidak hadir ketika undian belah bahagi diadakan untuk peruntukan Kementerian Kewangan.

Kementerian Kewangan diperuntukkan RM35.1 bilion dalam Belanjawan 2021, iaitu RM20.8 bilion bagi perbelanjaan mengurus dan RM14.1 bilion bagi perbelanjaan pembangunan.

 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
76,131
Reaction score
12,102
Points
1,906
Sumber kata ahli Parlimen PH diarahkan meminta undi belah bahagi untuk belanjawan 27 kementerian.
#mnownews #Belanjawan2021 #PakatanHarapan #undi

PH mulakan strategi ’27-0′ tebus maruah lepas gagal tolak Belanjawan 2021

Ahli Parlimen PH diarahkan meminta undi belah bahagi untuk belanjawan 27 kementerian pada perbahasan di peringkat jawatankuasa.


Dec 1, 2020 8:00 AM


FW1123839_KL32_30112020_PARLIMEN-lpr-1068x722.jpg

Antara reaksi ahli-ahli Parlimen ketika undian belah bahagi di Dewan Rakyat semalam. Gambar: BernamaPemimpin Pakatan Harapan (PH) memulakan strategi “27-0” merujuk kepada kesediaan untuk mencabar belanjawan semua kementerian dengan menggunakan undi belah bahagi walaupun ini bermakna mereka akan kalah kesemuanya.
Ini dilakukan selepas kegagalan mengadakan undi belah bahagi Belanjawan 2021 pada peringkat dasar minggu lepas yang menyebabkan kemarahan penyokong-penyokong tegar mereka.
Sumber PKR memberitahu MalaysiaNow ahli Parlimen PH diarahkan meminta undi belah bahagi untuk belanjawan 27 kementerian selepas perbahasan pada peringkat jawatankuasa bermula semalam.

“Tindak balas hebat daripada penyokong adalah tidak dijangka dan terdapat ramai yang mula merasakan PH adalah pembangkang yang lemah,” kata pemimpin yang dekat dengan kepimpinan tertinggi parti itu.
Langkah ini dilihat untuk memulihkan imej gabungan itu selepas pemimpin PH dikritik hebat kerana mengikut arahan saat akhir Anwar Ibrahim agar tidak meminta undi belah bahagi pada peringkat dasar Belanjawan 2021, kerana dikatakan tidak mahu ia dilihat sebagai undi percaya kepada Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

Semalam PH dan ahli Parlimen pembangkang lain meminta undi belah bahagi peruntukan belanjawan bagi Jabatan Perdana Menteri dan Kementerian Kewangan, tetapi gagal untuk menolak kerana tidak cukup angka.
Difahamkan, pembangkang tidak cukup angka disebabkan ketidakhadiran semua ahli Parlimen Warisan.

Selain itu, antara yang tidak hadir semalam ialah pengkritik-pengkritik utama kerajaan Perikatan Nasional (PN) seperti bekas perdana menteri Najib Razak, Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi dan pemimpin veteran Tengku Razaleigh Hamzah.
Baki 25 lagi belanjawan kementerian akan dibahaskan pada hari-hari mendatang.
Dua perbahasan awal semalam ialah berhubung peruntukan Jabatan Perdana Menteri dan Kementerian Kewangan yang diluluskan dengan undi majoriti daripada ahli-ahli Parlimen.

Dalam dua undi belah bahagi tersebut, PH mendapat 95 undi manakala kerajaan PN mendapat 105 dan 107 undi.
Langkah memaksa undi belah bahagi diungkapkan Presiden Amanah Mohamad Sabu di Dewan Rakyat semalam, dimana beliau mengumumkan bersedia bagi 25 kementerian lagi.
“Kalah 27-0 pun tak apa,” katanya.

Mohamad adalah antara ahli Parlimen yang tidak berusaha mengadakan undi belah bahagi semasa peringkat dasar Belanjawan 2021, walaupun beberapa ahli Parlimen Amanah melakukannya.
Bekas perdana menteri Dr Mahahir Mohamad minggu lalu menyelar ahli-ahli Parlimen PH yang tidak bangun menuntut undi belah bahagi, mengatakan mereka kini mengiktiraf “kerajaan pintu belakang” PN walaupun sebelum ini berkali-kali berusaha menjatuhkannya.

Bekas pemimpin PKR Musli Oli berkata pembangkang tidak akan berjaya memulihkan imej mereka dengan strategi ini.
“Saya tidak fikir perkataan blok pembangkang masih relevan pada situasi sekarang. Jelas pembangkang tidak lagi sepakat. Berpecah kepada beberapa kumpulan, team Dr Mahathir Mohamad dan Anwar,” katanya kepada MalaysiaNow.

Katanya, Anwar tidak mempunyai pilihan selepas Menteri Kewangan Tengku Zafrul Aziz membuat penyesuaian dengan tuntutan pembangkang semasa ucapan penggulungan Belanjawan 2021.
“Kalah 27-0 pun tak apa,” katanya.
“Itu juga satu petanda usaha meminta undi belah bahagi pada peringkat jawatankuasa juga tidak akan berjaya,” katanya.
Musli bagaimanapun berkata, penyokong PH tidak akan berubah arah sokongan.

“PKR dan DAP memang ada penyokong tegar. Hanya sebahagian kecil sahaja yang dipengaruhi isu semasa,” katanya.
“Berbeza dengan penyokong Mahathir dan Amanah. Penyokong mereka sebahagian besar dipengaruhi isu semasa.”

Katanya Anwar masih mempunyai pengaruh yang besar dalam PH sehinggakan arahan pada saat akhirnya dipatuhi majoriti ahli Parlimen pembangkang.
Penganalisis politik Kamarul Zaman Yusoff juga sependapat strategi “27-0” hanya untuk menggembalikan imej PH tetapi ia adalah usaha yang sia-sia.

“Mungkin naik sedikit imej mereka dalam kalangan penyokong mereka atas semangat juang, tetapi pada masa sama akan meruntuhkan semangat juang penyokong yang kini tahu mereka sememangnya tidak mempunyai angka yang cukup untuk mengalahkan pihak kerajaan,” katanya.

“Tindakan menentang ini juga akan merosakkan apa-apa imej baik yang mereka cuba dapatkan dengan tidak menentang Belanjawan 2021 pada peringkat dasar, khususnya tentang akur kepada titah Yang di Pertuan Agong,” katanya kepada MalaysiaNow.


 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
76,131
Reaction score
12,102
Points
1,906
Strategi pembangkang untuk membuktikan Muhyiddin tiada sokongan majoriti melalui pentas Dewan Rakyat dilihat semakin kabur ketika ini selepas melalui dua episod kegagalan dalam tempoh seminggu- Penganalisis

‘Anwar berdepan krisis kepimpinan’

1 Disember 2020


1606784417810.png

Jumlah terkini ahli Parlimen Malaysia.


STRATEGI pembangkang untuk membuktikan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin tiada sokongan majoriti melalui pentas Dewan Rakyat dilihat semakin kabur ketika ini selepas melalui dua episod kegagalan dalam tempoh seminggu.
Kegagalan pertama Pakatan Harapan (PH) bermula apabila Belanjawan 2021 peringkat dasar diluluskan di Parlimen pada Khamis lalu selepas mendapat sokongan majoriti ahli Parlimen tanpa melalui undi belah bahagi.


Keputusan itu jelas bertentangan dengan apa yang dilaungkan PH sebelum ini yang nekad untuk menolak belanjawan tetapi apa yang berlaku adalah sebaliknya.
Meskipun pada awalnya ada percubaan daripada 13 blok pembangkang termasuk bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad untuk meminta undi belah bahagi dilakukan, namun atas faktor jumlah 15 orang tidak mencukupi, maka usul itu terpaksa ditolak.

Semalam, PH sekali lagi berdepan dengan kegagalan apabila Belanjawan 2021 peringkat jawatankuasa bagi Jabatan Perdana Menteri dan Kementerian Kewangan turut diluluskan.


Meskipun Belanjawan 2021 peringkat jawatankuasa bagi Jabatan Perdana Menteri dan Kementerian Kewangan itu ditentukan melalui undi belah bahagi dengan majoriti, namun sokongan ternyata tetap berpihak kepada kerajaan Perikatan Nasional (PN).
Melihat kepada perkembangan terbaharu itu, penganalisis politik berpandangan, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim kini berdepan krisis kepimpinan dan kepercayaan dalam kalangan ahli Parlimen gabungan parti itu.
Felo Penyelidik, Institut Kajian Politik Malaysia, Universiti Utara Malaysia (UUM), Dr Achmad Dzariean Mohd Nadzri berkata, ia dapat dilihat apabila Anwar gagal membuat kesepakatan dalam menolak Belanjawan 2021 pada 26 November lepas.

1606784447350.png

Dr Achmad Dzariean

Selain itu katanya, faktor perpecahan dalam kalangan pembangkang sendiri juga dilihat menjadi antara penyebab strategi untuk menjatuhkan kerajaan PN tidak berjaya.
“Saya beranggapan mungkin mereka sudah tidak mempunyai rasa hormat terhadap kepimpinan Anwar selaku Ketua Pembangkang dan perpecahan ini dilihat ketara lagi pada hari ini (semalam) apabila mereka kalah usul di peringkat jawatankuasa.


“Jadi saya merasakan pembangkang pada kali ini sedang menghadapi krisis kepimpinan. Itu yang dapat saya lihat mengapa pembangkang sentiasa gagal dalam memberikan tentangan atau menolak setiap usul yang dikemukakan oleh PN,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian semalam.
Pendapat sama turut dikongsi Pensyarah Kanan Sains Politik, Universiti Teknologi Mara (UiTM), Mujibu Abd Muis yang menyifatkan pembangkang ketika ini tidak mempunyai konsensus.1606784461716.png

Mujibu

Menurutnya, ia dapat dilihat apabila tiada kesepakatan dalam kalangan parti komponen PH dalam membuat keputusan mengenai Belanjawan 2021 pada Khamis lalu.

Keyakinan
“Kalau sudah dua kali gagal, saya rasa sesuatu perlu dilakukan... perlu ada perkara yang perlu dilihat terutamanya dalam memperbaiki hala tuju PH sebagai status pembangkang yang kuat.
“Sekiranya perkara ini berlaku secara berterusan, saya rasa daripada awal lagi pembangkang sudah menghadapi krisis keyakinan oleh rakyat terutamanya mengenai kemampuan mereka untuk menjadi pembangkang yang berkesan.


“Jadi, bagi saya sekiranya PH ingin tampil dengan status pembangkang yang kuat, mereka perlu berbuat sesuatu kerana masih banyak lagi perbahasan peringkat kementerian yang akan berlangsung,” katanya.
Menurutnya, tindakan pembangkang yang tidak selari dengan kenyataan-kenyataan tegas yang dibuat sebelum ini juga secara tidak langsung akan menghakis keyakinan rakyat.

Sementara itu, Ahli Parlimen Parit Buntar, Datuk Seri Dr Mujahid Yusof dalam ciapan di laman Twitternya semalam secara sinis mendakwa kedudukan Muhyiddin dan kerajaan PN tidak akan bertahan lama.
Menurutnya, ia dapat dilihat dengan kemenangan tipis diterima PN melalui undi belah bahagi Belanjawan 2021 peringkat jawatankuasa bagi Jabatan Perdana Menteri di Dewan Rakyat semalam.
“Undian Belanjawan (2021) di peringkat jawatankuasa di JPM. Tidak hadir 20, tidak setuju 95... setuju 105... tak lama dah TSMY dan PN ni,” ciapnya.
Respons yang dibuat Mujahid itu juga dilihat ada asasnya kerana masih banyak kementerian yang belum membuat perbahasan di peringkat jawatankuasa.


Enam selesai tetapi lebih 20 kementerian lagi masih menunggu penuh debar sama ada Belanjawan 2021 peringkat jawatankuasa kementerian masing-masing lulus atau sebaliknya.

 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
76,131
Reaction score
12,102
Points
1,906
Pembangkang tetap berpendirian tolak beberapa peruntukkan RUU Perbekalan (Belanjawan) 2021 libat empat kementerian utama jika kerajaan gagal bahas keperluan dana di peringkat jawatankuasa kementerian masing-masing.

Awas belanjawan empat kementerian

1 Disember 2020


1606785273482.png

Fahmi, Anthony Loke

SHAH ALAM - Ahli Parlimen pembangkang akan tetap dengan pendirian menolak beberapa peruntukkan Rang Undang-undang (RUU) Perbekalan (Belanjawan) 2021 melibatkan empat kementerian utama sekiranya kerajaan gagal membahaskan keperluan dana terbabit di peringkat jawatankuasa kementerian masing-masing.

Kementerian berkenaan adalah Kementerian Kesihatan, Kementerian Perumahan dan Kajian Tempatan (KPKT), Kementerian Komunikasi dan Multimedia serta Kementerian Pendidikan.
Ahli Parlimen Lembah Pantai, Fahmi Mohamed Fadzil berkata, beliau menggesa peruntukan terhadap Jabatan Hal Ehwal Khas (Jasa) yang dijenamakan semula sebagai Jabatan Komunikasi Komuniti (J-KOM) di bawah Kementerian Komunikasi dan Multimedia dan Penggerak Komuniti Tempatan (PeKT) di bawah KPKT berjumlah hampir RM100 juta, disalurkan kepada petugas barisan hadapan.


Ini kerana katanya, Belanjawan 2021 hanya memberi manfaat kepada Kementerian Kesihatan (KKM) dan bukannya barisan hadapan lain seperti Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM).
Malah katanya, peruntukan itu diibaratkan seperti berat sebelah kerana petugas barisan hadapan lain yang sama berjuang ketika negara berdepan dengan ancaman Covid-19 seperti dipinggirkan.
"Dalam pembentangan Belanjawan 2021, ia hanya memperuntukkan elaun khas kepada petugas barisan hadapan di bawah KKM.
"Bagaimana pula peruntukkan kepada mereka yang bukan kakitangan KKM seperti tukang cuci, PDRM? Golongan ini tak dapat elaun itu," katanya kepada Sinar Harian di sini semalam.


Dalam Belanjawan 2021 yang dibentangkan Menteri Kewangan, Senator Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz pada 6 November lalu, sebanyak RM85 juta diperuntukkan buat J-KOM manakala PeKT sebanyak RM8.6 juta.

Ketua Pembangkang yang juga Ahli Parlimen Port Dickson, Datuk Seri Anwar Ibrahim kemudiannya menggesa dua peruntukan itu dibatalkan kerana tidak mendatangkan manfaat buat rakyat.
Sementara itu, Ahli Parlimen Seremban, Anthony Loke Siew Fook yang juga Ketua Ahli Parlimen DAP berkata, selain menolak peruntukan terhadap J-KOM, DAP juga akan menolak pemotongan peruntukan untuk pelbagai jenis aliran sekolah dan isu-isu lain yang dibangkitkan oleh ahli Parlimen pembangkang.

"Kita akan membantah dan menolak peruntukan yang kita tidak setuju di peringkat jawatankuasa kementerian masing-masing. Contohnya, kita akan minta undi belah bahagi untuk tolak belanjawan Kementerian Komunikasi dan Multimedia kerana J-KOM merupakan agensi di bawah kementerian tersebut," katanya melalui kenyataan di Facebooknya.

Bagaimanapun perbahasan, penggulungan dan pengundian di peringkat jawatankuasa yang bermula hari ini menyaksikan pembangkang gagal mengekang dan menolak bajet peringkat jawatankuasa bagi Jabatan Perdana Menteri dan Kementerian Kewangan menerusi undi belah bahagi.

Hari ini tiga lagi kementerian akan mengambil tempat iaitu Kementerian Luar Negeri, Kementerian Perpaduan Negara dan Kementerian Perusahaan, Perladangan dan Komoditi.

 

guri2demon

Active Member
Joined
Mar 17, 2010
Messages
1,835
Reaction score
399
Points
51
Kalau dah memang niat dari awal nak tolak semua belanjawan dari semua kementerian, awat xberdiri aritu?

Pelik jugak cara diorg ni berfikir.
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
76,131
Reaction score
12,102
Points
1,906
Peruntukan RM200 juta untuk Jakim, pejabat mufti – Pak Wan
UTU_DATUKSERIREDZUAN_4-RESIZE.jpg

MOHD. REDZUAN MD. YUSOF

  • 30 November 2020, 6:13 pmKUALA LUMPUR: Jabatan Perdanan Menteri (JPM) menafikan dakwaan Datuk Seri Anwar Ibrahim (PH-Port Dickson) berhubung peruntukan berjumlah RM200 juta untuk melantik pegawai kontrak lantikan politik.
Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-tugas Khas), Datuk Seri Mohd. Redzuan Md. Yusof ketika menggulung Rang Undang-undang Perbekalan 2021 peringkat jawatan kuasa bagi JPM menjelaskan, dana berkenaan adalah untuk Angkatan Pertahanan Awam, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), pejabat mufti, Unit Permodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (Mampu) dan Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma).

“Tiada pelantikan kakitangan kontrak lantikan politik menggunakan peruntukan ini. Jumlah RM200 juta bagi tahun 2021 tersebut adalah untuk Angkatan Pertahanan Awam, Jakim, pejabat mufti, Mampu, Nadma dan lain-lain,” katanya di Dewan Rakyat.

Anwar ketika berbahas mencabar Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk bangun memberikan penjelasan berkenaan peruntukan bernilai RM200 juta di bawah JPM yang didakwa bakal digunakan bagi melantik pegawai kontrak lantikan politik.

Katanya, angka sebesar itu tidak sepatutnya disediakan bagi tujuan berkenaan ketika banyak rakyat yang menganggur akibat pandemik Covid-19.

Beliau turut menyentuh pelantikan duta-duta khas yang didakwa tugasnya bertindih dengan Kementerian Luar dan duta-duta besar sedia ada.

Menjawab mengenai persoalan itu, Mohd. Redzuan berkata, pelantikan duta-duta khas adalah amalan biasa malah pentadbiran terdahulu juga melaksanakan atas faktor keperluan strategik negara.

“Antara tugas duta-duta khas adalah untuk meningkatkan hubungan Malaysia dengan negara-negara yang duta khas ditugaskan. Ia meliputi dalam peningkatan ataupun meningkatkan lagi hubungan luar pelaburan ekonomi dan pembangunan projek-projek strategik.

“Tambah lagi kalau kita lihat hari ini, kita mengalami pandemik Covid-19 dan kita lebih fokus kepada projek-projek yang strategik,” jelasnya. – UTUSAN ONLINE

 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
76,131
Reaction score
12,102
Points
1,906
"Kita tidak menolak kemungkinan Ahli-Ahli Parlimen Warisan ini mendapat arahan daripada Dr Mahathir untuk menggagalkan usaha pembangkang atas dendam beliau"- Razeef

MP Warisan tidak hadir Dewan Rakyat mungkin arahan Dr Mahathir
1 Disember 2020


1606791447866.png

Dewan Rakyat. Gambar kecil: Razeef Rakimin
KOTA KINABALU - Ketua Penerangan Angkatan Muda Keadilan (AMK) Sabah, Razeef Rakimin tidak menolak kemungkinan tindakan Ahli-ahli Parlimen Parti Warisan Sabah (Warisan) tidak hadir ke Dewan Rakyat adalah atas arahan daripada bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Namun beliau berkata, tindakan itu adalah bertentangan dengan janji mereka kepada rakyat Sabah sekali gus tidak bertanggungjawab kepada rakan sekutu Pakatan Harapan (PH).

"Kita tidak menolak kemungkinan Ahli-Ahli Parlimen Warisan ini mendapat arahan daripada Mahathir untuk menggagalkan usaha pembangkang atas dendam beliau kerana tidak mampu mendapat 15 sokongan termasuk Ahli Parlimen Warisan sendiri bagi mengusul undi belah bahagi Belanjawan 2021 pada khamis lalu.

"Saya ingin menasihati Ahli-ahli Parlimen Warisan yang turut membawa suara rakyat Sabah agar lebih mengutamakan agenda rakyat berbanding terus berpolitik demi kepentingan individu tertentu," katanya dalam satu kenyataan di sini.

Sehubungan itu, Razeef berkata, AMK Sabah mengutuk tindakan Ahli Parlimen Warisan yang dikatakan rakan sekutu PH apabila mereka mengambil keputusan keluar dari dewan Parlimen bagi menggagalkan undi belah bahagi pembangkang pada sidang Parlimen semalam.
"Saya melihat tindakan mereka ini bertentangan dengan janji mereka kepada rakyat Sabah.

"Ini bukan masa untuk berpolitik hanya kerana tidak berpuas hati dengan rakan sekutu. Anda dipilih rakyat untuk berada di dewan Parlimen mewakili rakyat yang memberikan amanah kepada anda. Maka jalankan tanggungjawab anda," katanya.
Tambah Razeef lagi, alasan yang diberikan seperti yang dinyatakan Ahli Parlimen Labuan, Datuk Rozman Isli juga merupakan alasan kebudak-budakan ketika rakyat mengharapkan suara ahli Parlimen mereka menentang belanjawan yang dilihat lebih menguntungkan pihak tertentu berbanding sampai kepada golongan sasar.


"Kita faham kenyataan yang dikeluarkan oleh Ahli Parlimen Labuan memandangkan beliau baru merasa menjadi pembangkang. Beliau sendiri hanya menyertai Warisan pada Oktober 2018 selepas kerajaan Barisan Nasional (BN) tumbang. Sudah pasti menjadi pembangkang ini amat berat buat beliau.

"Namun ini bukanlah pertama kali saya menegur sikap angkuh dan sombong pimpinan Warisan malah saya pernah beritahu sebelum Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah bahawa sikap mereka inilah yang bakal menyebabkan kerajaan Warisan di Sabah tumbang dan ia benar-benar berlaku apabila rakyat Sabah menolak Warisan pada pilihan raya yang lalu," katanya.

Razeef turut tertanya adakah Warisan tidak memahami strategi dan tidak melihat pentingnya belanjawan itu kepada rakyat ketika berhadapan dengan pandemik koronavirus (Covid-19) dan kemelesetan ekonomi pada tahun hadapan.

"Kita melihat sendiri kemampuan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim membahaskan setiap perincian belanjawan bagi memastikan setiap peruntukan untuk tahun hadapan sampai kepada sasaran dan bukan hanya kepada kroni.

"Buat pertama kali juga kita melihat rakyat mengambil tahu setiap perincian belanjawan yang dibentangkan jika dibandingkan dahulu yang mana rakyat menyerahkan 100 peratus kepada ahli Parlimen untuk menentukan," katanya.

Razeef berkata lagi, rakyat kini dapat melihat dan mendengar sendiri peruntukan yang diumum kerajaan serta mampu menilai sama ada setiap inisiatif itu perlu atau hanya satu pembaziran yang menguntungkan pihak tertentu.

"Kita sepatutnya menjadi pembangkang yang berkualiti dan bukan sibuk berpolitik di saat ketua pembangkang serta Ahli-ahli Parlimen PH sibuk memastikan belanjawan sampai kepada rakyat.
"Anda dipilih sebagai wakil rakyat untuk mewakili rakyat dan bukan mewakili individu tertentu," katanya.

 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
76,131
Reaction score
12,102
Points
1,906
PARLIMEN l Katanya, kesilapan berlaku apabila ahli Parlimen Tasek Gelugor Shahbudin Yahya tersilap menandakan bahawa Nazri Abdul Aziz (BN-Padang Renggas) turut menyokong RUU itu.

1606796928954.png


106 bukan 107 menyokong - Rashid Hasnon
Diterbitkan Hari ini 11:47 am

Dikemaskini Hari ini 11:48 amPARLIMEN l Timbalan Speaker Dewan Rakyat Rashid Hasnon memaklumkan kepada Dewan Rakyat bahawa jumlah ahli parlimen yang menyokong Rang Undang-Undang (RUU) Perbekalan (Belanjawan) 2021 peringkat jawatankuasa bagi Kementerian Kewangan, semalam adalah 106 dan bukannya 107 seperti diumumkan.

Katanya, kesilapan berlaku apabila ahli Parlimen Tasek Gelugor Shahbudin Yahya tersilap menandakan bahawa Nazri Abdul Aziz (BN-Padang Renggas) turut menyokong RUU itu.

"Saya memberi makluman bahawa saya telah mendapat makluman daripada Shahbudin Yahya, ahli parlimen Tasek Gelugor semalam berkenaan senarai undi bagi blok C bagi undi belah bahagi bahawa beliau telah tersilap menandakan bagi ahli parlimen Padang Rengas bersetuju walaupun ahli parlimen tidak hadir.

"Oleh itu saya meminta keputusan belah bahagi anggaran perbelanjaan Kementerian Kewangan ditukar kepada 18 tidak hadir kepada 19. Dan 107 ahli setuju, kurang satu akan jadi 106. Manakala, 95 ahli kekal tidak setuju.


837e3adee628ad68784a0ace3c9ef95a.jpg


"Dengan itu, saya memerintahkan setiausaha untuk betulkan bilangan undi tersebut. Dengan perubahan undi tersebut ia tidak menjejaskan keputusan belah bahagian tersebut," kata Rashid ketika membaca kenyataan Speaker Azhar Aziz Harun.

Untuk rekod, Shahbudin adalah ahli parlimen Bersatu merupakan penghitung bagi blok C di Dewan Rakyat.

Dewan Rakyat semalam meluluskan RUU Perbekalan (Belanjawan) 2021 peringkat jawatankuasa bagi Kementerian Kewangan melalui undian belah bahagi.

Dia juga mengumumkan berdasarkan peraturan mesyuarat, keputusan menunjukkan 107 anggota parlimen menyokong usul peringkat jawatankuasa itu berbanding 95 yang menentang manakala 18 lagi tidak berada di dalam Dewan Rakyat.

a658650cc6967f945aab20c861ac0a6e.jpg

Shahbudin Yahya (Bersatu - Tasek Gelugor)

Undian belah bahagi dijalankan selepas lebih 15 ahli parlimen, sebelum itu bangun menyokong RUU itu diputuskan menerusi kaedah berkenaan.

Pada pembentangan Belanjawan 2021 pada 6 November lalu, kementerian kewangan diperuntukkan RM35.1 bilion iaitu RM20.8 bilion bagi perbelanjaan mengurus dan RM14.1 bilion bagi perbelanjaan pembangunan.
Hari ini, tiga lagi kementerian dijadual menggulung iaitu kementerian luar, kementerian perpaduan negara serta kementerian perusahaan perladangan dan komoditi.

 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
76,131
Reaction score
12,102
Points
1,906
RUU Perbekalan 2021 peringkat jawatan kuasa Kementerian Luar lulus
28666435.jpg
AZALINA OTHMAN SAID

  • 1 Disember 2020, 12:57 pm


KUALA LUMPUR: Dewan Rakyat hari ini meluluskan Rang Undang-Undang (RUU) Perbekalan (Belanjawan) 2021 peringkat jawatan kuasa bagi Kementerian Luar.

Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Seri Azalina Othman Said mengumumkan keputusan berkenaan yang diperoleh berdasarkan proses undian suara.

Sesi penggulungan RUU bagi Kementerian Luar dilakukan Timbalan Menteri, Datuk Kamarudin Jaafar.

Kementerian Luar menerima peruntukan bernilai RM778 juta dalam Belanjawan 2021. – UTUSAN ONLINE


 
Sponsored Post
Top
Log in Register