BTC USD 36,472.4 Gold USD 1,840.52
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Bahayanya fitnah wanita akhir zaman

tyco

Active+ Member
gem
Messages
4,056
Joined
Sep 16, 2010
Messages
4,056
Reaction score
1,645
Points
101
assalamualaikum dan selamat sejahtera ,
sering kita dengar mutakhir ini fitnah berleluasa di kalangan ilmuwan islam,ahli politik,ahli akedemik dan sebagainya ,lagi lagi di akhir zaman ini,semoga allah memelihara diri saya,keluarga saya dan buat semua,inshaallah.

dalam surah al kahfi dan surah al insan ada menyebut
Sesungguhnya Kami telah jadikan apa yang ada di muka bumi sebagai perhiasan baginya, kerana kami hendak menguji mereka, siapakah di antaranya yang lebih baik amalnya.
(Al-Kahfi 18:7

Kerana keadaan itu tidak mencukupi, maka) sesungguhnya Kami telah menunjukkan kepadanya (melalui akal dan Rasul) akan jalan-jalan (yang benar dan yang salah; maka terserahlah kepadanya) sama ada ia bersyukur (dengan beriman dan taat), ataupun ia berlaku kufur (dengan mengingkari kebenaran atau menderhaka).

(Al-Insaan 76:3)

diantara fitnah semua yang ada ternyata adanya fitnah yang paling dasyhat dan berbahaya iaitu fitnah yang datang dari wanita.kalau kita rajin membaca sirah sirah sahabat dan juga fitnah yang terjadi pada siti aisyah...zaman tabiiin dan sebagainya.
kisah sahabat nabi yang tekun beribadah ,angkara wanita ahli ibadah tersebut di campakkan keneraka.

allah menjadikan wanita sebagai dilihat menimbulkan syahwat ,untuk itu fitnah wanita adalah fitnah yang paling dasyhat kerana pada dirinya semua fitnah seperti suaranya ,rupa parasnya lengok lengok pergerakannya ,perkara yang saya sebut kan ini ada penjelasannya dalam al quran

sebagaimana firmannya dalam surah ali imran ayat 14
Dijadikan terasa indah dalam pandangan manusia cinta terhadap apa yang diinginkan, berupa perempuan-perempuan, anak-anak, harta benda yang bertumpuk dalam bentuk emas dan perak, kuda pilihan, hewan ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia, dan di sisi Allah-lah tempat kembali yang baik.

kenapa wanita,pasti ada yang menanyakannya,kerana lelaki selalu mencintai dan menganggap indah segala berkaitan dengan syahwat,allah menyatakan kecintaan lelaki terhadap wanita menunjukan fitnah yang sangat luar biasa daripada wanita,ada yang sanggup membunuh kerana wanita,ada yang sanggup merogol walaupun adik beradik sendiri,ada yang sanggup menjauhi ibuayah kerana wanita dan sebagainya.

“Daripada Usamah bin Zaid R.A, bahawa Nabi S.A.W bersabda, “Aku tidak meninggalkan satu fitnah pun yang lebih membahayakan para lelaki selain fitnah wanita.”
(Bukhari 5096 Muslim 2740)

“Berhati-hatilah dengan dunia dan berhati-hatilah dengan fitnah wanita. Sesungguhnya fitnah terawal yang berlaku pada golongan Bani Israil adalah pada wanita.”
(Riwayat Muslim 2742)

“Dari Abdullah bin Mas’ud R.A, dari Nabi S.A.W, beliau bersabda, “Wanita itu aurat, Apabila dia keluar rumah, syaitan terus memandangnya (Untuk menghias-hiasinya dalam pandangan lelaki sehinggalah terjadinya fitnah)”.”
(Diriwayatkan Sahih oleh al Imam al Albani dalam Sahih at-Tirmizi)

“Sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, jangan sekali-kali berdua-duaan dengan wanita (bukan-mahram) tanpa disertai oleh mahramnya kerana yang ketiga adalah syaitan.”
(Hadis Riwayat al Bukhari dan Muslim)
 
Sponsored Post

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
22,223
Top Poster #5
Joined
Jun 17, 2007
Messages
22,223
Reaction score
3,201
Points
261
Awards
1
Fitnah dlm bahasa arab berarti ujian
Ibu isteri anak pondan etc adalah ujian
Bykkan bersabar
 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register