BTC USD 41,993.6 Gold USD 1,776.33
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Bagaimana untuk survive dalam keadaan darurat/bencana alam/peperangan

tr4falgar

Super Active Member
Joined
Oct 14, 2012
Messages
7,030
Reaction score
675
Points
126
terigt game this war of mine.. ikut pandai kita nak survive kot mana..
 
Sponsored Post

eizjoe

Super Active Member
Joined
Jan 26, 2009
Messages
6,196
Reaction score
41
Points
70
Jangan mudah percaya kat sesiapa pun
 

jaws_am

Legendary Member
Top Poster #5
Joined
May 29, 2008
Messages
16,219
Reaction score
5,963
Points
321
saja up thread..

apakah persedian yg kita buat untuk survive dikala situasi yg x dijangka..
 

123456

Super Active Member
Joined
Aug 2, 2008
Messages
5,187
Reaction score
55
Points
70
saja up thread..

apakah persedian yg kita buat untuk survive dikala situasi yg x dijangka..

selalu berzikir..igt Allah selalu..baca surah Al Kahfi setiap hari jumaat
solat jemaah selalu dimasjid terutamanya solat subuh berjemaah
itu je jalan die

x kesah la ko nk tanam padi, buah-buahan, ternakan kambing lembu 10hektar sekalipon ke 10 batang sungai tiruan ke simpan 1000paket maggi ke.. bila tiba masanya nnti semua itu akan musnah, mati, busuk, expired kerana kuasa dari Allah. sebelum datangnya si dajjal

dan apakah yang perlu kita wt..berzikir je jalan die utk kita selamat dari lapar dan dahaga

x lama lagi dh.. bila-bila je boleh berlaku.
 

jaws_am

Legendary Member
Top Poster #5
Joined
May 29, 2008
Messages
16,219
Reaction score
5,963
Points
321
selalu berzikir..igt Allah selalu..baca surah Al Kahfi setiap hari jumaat
solat jemaah selalu dimasjid terutamanya solat subuh berjemaah
itu je jalan die

x kesah la ko nk tanam padi, buah-buahan, ternakan kambing lembu 10hektar sekalipon ke 10 batang sungai tiruan ke simpan 1000paket maggi ke.. bila tiba masanya nnti semua itu akan musnah, mati, busuk, expired kerana kuasa dari Allah. sebelum datangnya si dajjal

dan apakah yang perlu kita wt..berzikir je jalan die utk kita selamat dari lapar dan dahaga

x lama lagi dh.. bila-bila je boleh berlaku.

tn 123456,
tujuan aku bukak thread lebih kepada strategy thinking..
bukan untuk bincang tentang ketentuan tuhan atau kedatangan dajjal :D

x dinafikan zikr merupakan satu proses mencari ketenangan dan membuka pintu2 rezeki dll berkaitan dgn ketuhanan..

more towards develop spiritual thinking..

tp fokus perbincangan aku untuk persediaan secara fizikal..

terima kasih..
 

underscore

Legendary Member
Joined
Sep 20, 2008
Messages
11,831
Reaction score
4,363
Points
206
Masa virus, Topeng muka la yg berguna

Makanan dan benih pokok andai terputus bekalan

Beras, tepung gandum, ikan kering, kacang hijau utk buat sayur toge
Benih sayuran , kangkung sawi jagung tomato dsb
 

Megat Al Fateh

Active Member
Joined
May 6, 2019
Messages
1,369
Reaction score
728
Points
81
masa ni untung org yg duduk kampung atau ada halaman rumah besar

aku dah lama nak buat hidroponik.. tp asyik tangguh sampai skrg, nyesal pulak dah.. :p
 

marvelous

Legendary Member
Joined
Aug 21, 2006
Messages
17,049
Reaction score
2,964
Points
201
masa ni untung org yg duduk kampung atau ada halaman rumah besar

aku dah lama nak buat hidroponik.. tp asyik tangguh sampai skrg, nyesal pulak dah.. :p

paling senang..guna bahan terbuang aje...guna kos seminima mungkin....

tp kena fikir gak sumber protien.....

sayur lebih kepada vitamin, sumber protien....sumber karbohidrat....mana nak cekau....

ubi kayu, ubi kentang, jagung, itu semua bijirin sebagai sumber karbohidrat...protien...ikan, daging...soya ( protien tumbuhan)
 

Megat Al Fateh

Active Member
Joined
May 6, 2019
Messages
1,369
Reaction score
728
Points
81
paling senang..guna bahan terbuang aje...guna kos seminima mungkin....

tp kena fikir gak sumber protien.....

sayur lebih kepada vitamin, sumber protien....sumber karbohidrat....mana nak cekau....

ubi kayu, ubi kentang, jagung, itu semua bijirin sebagai sumber karbohidrat...protien...ikan, daging...soya ( protien tumbuhan)
boleh try aquaphonic bos, konsep dia ala kolam yg ade ikan atas tu letak sayuran

 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register