BTC USD 42,049.6 Gold USD 1,777.32
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Bagaimana untuk survive dalam keadaan darurat/bencana alam/peperangan

syah99

Super Active Member
Joined
Sep 22, 2006
Messages
6,069
Reaction score
63
Points
70
balik kg tanam ubi,

zaman jepon makn ubi kayu, zaman dulu kembali.

jauh diri dari bandar :D

kalau nak ikut,memang kat bandar paling berisiko,
tapi masa jadi banjir besar kat Kelantan 2014 habis semua kena.
ramai yg tinggal selai sepinggang, ada kes kebuluran, kecederaan.
itu pentingnya 72 hours prep kit, sementara nak tunggu bantuan dari gomen.
tapi kalau meletus perang, nak survive lg banyak persiapan tu.
 
Sponsored Post

wicked_game

Active Member
Joined
Nov 12, 2008
Messages
2,044
Reaction score
2
Points
25
pasl tu grup prepping us dok bengang tgk citer doomdsday preppers, pasal depa dok canang lokasi depa. salah satu rules preppers ni, jgn kasi kecoh lokasi umah atau safe zone depa...

nak carik yg sekepala dgn kita pasal prepping ni payah. dlm berkumpulan pun, sohih ada yg akan jadik besar kepala dan nk take over group. cadangan aku, dok senyap2 dulu kt umah atau safe zone dlm sebulan dua, pastu baru kluar carik survivors lain

tu la setiap org prep atas situasi yg bbeza.. letusan nuclear.. bencana alam.. ekonomi merudum dan mcm2..

group mulakn yg kecil dan da ada persedian prepping atau mpunyai motif prepping yg sama.. soal besaq kpala tu kna tolak tepi mmg x nafi mgkn ada.. tp lebihkn kepda bfikiran positif dan tujuan kita adalah utk survival.. bykkn xtvt bsma dahulu utk kenal.. dr xtvt tu kite akan kenalpasti sifat yg kite xnk dan dr awal kite dpt elak..
 

Niyang

CG Top Poster Club
Joined
May 13, 2009
Messages
42,153
Reaction score
1,398
Points
201
bela ayam... utk dptkan telurnya... terigt budak yg berlayar tgh laut.. bw ayam sekor.. dpt sumber makanan dr telurny.. sbb ayam x perlu ada sepasang.. ada sekor ayam betina dah leh dpt telurnya... hehehe
 

azam74

Legendary Member
Joined
Nov 16, 2011
Messages
10,864
Reaction score
136
Points
123
tu la setiap org prep atas situasi yg bbeza.. letusan nuclear.. bencana alam.. ekonomi merudum dan mcm2..

group mulakn yg kecil dan da ada persedian prepping atau mpunyai motif prepping yg sama.. soal besaq kpala tu kna tolak tepi mmg x nafi mgkn ada.. tp lebihkn kepda bfikiran positif dan tujuan kita adalah utk survival.. bykkn xtvt bsma dahulu utk kenal.. dr xtvt tu kite akan kenalpasti sifat yg kite xnk dan dr awal kite dpt elak..

tu antara 1st mistake depa. kita prepping utk semua situasi, bukan utk certain situations je..cuma utk hadapi banjir tu, lum dpt nak beli bot rhib lagi :D:D:D
 

wicked_game

Active Member
Joined
Nov 12, 2008
Messages
2,044
Reaction score
2
Points
25
tu antara 1st mistake depa. kita prepping utk semua situasi, bukan utk certain situations je..cuma utk hadapi banjir tu, lum dpt nak beli bot rhib lagi :D:D:D

kalu ada 4x4 offroad RV pn menarik jgk.. atau APV tentera yg buleh redah sungai/laut.. haha..
untung la dok US mcm2 hobi bole buat.. :p
 

syah99

Super Active Member
Joined
Sep 22, 2006
Messages
6,069
Reaction score
63
Points
70
kalu ada 4x4 offroad RV pn menarik jgk.. atau APV tentera yg buleh redah sungai/laut.. haha..
untung la dok US mcm2 hobi bole buat.. :p

uish kat Malaysia ada jual RV ke? aku baru je ushar2 landrover110, nampak mcm military sket.
 

azam74

Legendary Member
Joined
Nov 16, 2011
Messages
10,864
Reaction score
136
Points
123
kalu ada 4x4 offroad RV pn menarik jgk.. atau APV tentera yg buleh redah sungai/laut.. haha..
untung la dok US mcm2 hobi bole buat.. :p

aritu gomen ada jual lupus trak pinzgauer, bagus trak ni. ala trak yg kedai kopi letak replika roket atas dia tu. tgk kt ig sorang, cantik di modify trak tu, dh pasang body besi kt blkg. dapat beli aritu, mmg dh letak metal plate kt bdoy trak ni. sesuai utk venture keluar masa bencana..
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register