BTC USD 24,145.2 Gold USD 1,779.86
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Bagaimana prosedur nak jual rumah takda CCC atau CF?

abangpower

Active+ Member
Messages
3,604
Joined
Sep 5, 2010
Messages
3,604
Reaction score
382
Points
41
rumah-kampung contoh.jpg

Gambar rumah sekadar hiasan

Assalamualaikum amigosss!

Straight 2 de point, pakcik aku nk juai rumah kampong di area Klang , lebih kurang mcm dlm gambag ataih ni lah.

Rumah 4 bilik 3 tandas, kos bina dlm RM100k tak masuk harga Tanah.

Tapi macamana nk buat proses ni sebab,
- rumah ni bina ada pelan tapi tak submit ke majlis & takdak kelulusan pelan
- rumah ni cuma ada geran Tanah shj 1 pemilik nama pakcik aku
- rumah lengkap semua kemudahan api+air cuma jauh ke dalam area Klang, jln kampong ke jln besar dlm 1km

sapa2 boleh bagi nasihat gumana nk deal dgn ejen ka, loyer ka, bank gumana prosedur dia?

bantuan hampa amat2 dihargai, timakaseyyyyy!
 
Sponsored Post

abahmu

Legendary Member
gem
Messages
17,952
Joined
Feb 21, 2007
Messages
17,952
Reaction score
126
Points
123
Klu harga nak jual tu setara dgn harga tanah sahaja just buat jual beli tanah je..

klu nak jual dgn nilaian tinggi tanah dan bangunan tuan blh buat valuation dgn valuer supaya nilaian tu tinggi...tp klu rmh lama yg lebih 30 tahun nilaian atas bangunan tu 30% je ..kecuali tuan renovate baru mcm rmh baru dpt dpt nilaian semasa..

klu 2 atas x dpt selesai jgk..nak x nak tuan kena submit plan je la kat majlis 😁 lps dpt ccc pi proses loan...
 

abangpower

Active+ Member
Messages
3,604
Joined
Sep 5, 2010
Messages
3,604
Reaction score
382
Points
41
Klu harga nak jual tu setara dgn harga tanah sahaja just buat jual beli tanah je..

klu nak jual dgn nilaian tinggi tanah dan bangunan tuan blh buat valuation dgn valuer supaya nilaian tu tinggi...tp klu rmh lama yg lebih 30 tahun nilaian atas bangunan tu 30% je ..kecuali tuan renovate baru mcm rmh baru dpt dpt nilaian semasa..

klu 2 atas x dpt selesai jgk..nak x nak tuan kena submit plan je la kat majlis 😁 lps dpt ccc pi proses loan...

timakasih bro!

tang nk sbmt plan tu lah kena byr akitek mahai nk mampoih... nanti aku bincang ngan pakcik aku.. dia tgh loaded dpt duit epf lps pencen ni hahahhaa
 

sscs

Freshie
Messages
1
Joined
Jul 13, 2022
Messages
1
Reaction score
0
Points
3
Bro apa jadi?
Berjaya jual ke rumah tak ada ccc? Boleh update step2 nye tak
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register