BTC USD 64,465.4 Gold USD 2,459.16
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Bagaimana nak tahu DO FOLLOW dan NO FOLLOW bagi website?

Sponsored Post

Ada dua cara :

1) Select link kat website tuh n click kanan pada tetikus kucing anda dan click "view selection source". pastu tgk kat blakang :

<a href="http://hariraya.com" rel="nofollow">Hari raya</a>

kalau rupa dia mcm tuh, nofollow lah tuh..kalau takder maknanya dofollow lah tuh

2) guna firefox n tambah plugin :
http://www.quirk.biz/searchstatus

Pastu check on kat enable nofollow plugin

Slamat mendetect dofollow n nofollow
 
Ada dua cara :

1) Select link kat website tuh n click kanan pada tetikus kucing anda dan click "view selection source". pastu tgk kat blakang :



kalau rupa dia mcm tuh, nofollow lah tuh..kalau takder maknanya dofollow lah tuh

2) guna firefox n tambah plugin :
http://www.quirk.biz/searchstatus

Pastu check on kat enable nofollow plugin

Slamat mendetect dofollow n nofollow

tapi on follow ni ader tak dalam dreamweaver.... function folow ni utk aper yer... ader tak sesaper kat sini leh tlg jelaskan???:-? trima kasih :))
 
Thread ni banyak kali ulang tayang tapi asasnya sama bertanya soalan I follow you follow me :p ..

PR - Pagerank. Skala 0 - 10. Lagi tinggi PR lagi tinggi nilai blog. Nak dapatkan PR yang tinggi kena ada banyak backlink. Backlink dari blog yg PR tinggi lebih bernilai.

Backlink - link dari blog lain yg refer kita. Contoh, ko tulis review pasal blog aku dan pada masa yang sama ko letak link blog aku dalam review tuh. So aku dapat 1 backlink.

nofollow - tag ni bagitau Google bot "jangan kasi markah kat link nih, aku xrekemen link ni". Kalau ko letak tag ni kat link blog aku, aku still dapat backlink, tp aku xdapat point tambahan utk dapat PR yang lagi tinggi
COntoh:
Code:
<a rel="nofollow" href="http://blog.com">Link</a>

dofollow - tag ni bagitau Google bot "kasi la markah kat link ni, link ni bagus". tak perlu letak apa2 dalam html code. automatik ada.

Reference 1 CG forum
Reference 2 CG forum
Reference 3 CG forum
Reference 4 CG Forum Review membawa PADAH
 
Thread ni banyak kali ulang tayang tapi asasnya sama bertanya soalan I follow you follow me :p ..

PR - Pagerank. Skala 0 - 10. Lagi tinggi PR lagi tinggi nilai blog. Nak dapatkan PR yang tinggi kena ada banyak backlink. Backlink dari blog yg PR tinggi lebih bernilai.

Backlink - link dari blog lain yg refer kita. Contoh, ko tulis review pasal blog aku dan pada masa yang sama ko letak link blog aku dalam review tuh. So aku dapat 1 backlink.

nofollow - tag ni bagitau Google bot "jangan kasi markah kat link nih, aku xrekemen link ni". Kalau ko letak tag ni kat link blog aku, aku still dapat backlink, tp aku xdapat point tambahan utk dapat PR yang lagi tinggi
COntoh:
Code:


dofollow - tag ni bagitau Google bot "kasi la markah kat link ni, link ni bagus". tak perlu letak apa2 dalam html code. automatik ada.

Reference 1 CG forum
Reference 2 CG forum
Reference 3 CG forum
Reference 4 CG Forum Review membawa PADAH

tq info laling nie... laling nie rajin membantu...:) tp aku heran tol... byk tu dia tiap nie... laju tol....:eek:
 
tq info laling nie... laling nie rajin membantu...:) tp aku heran tol... byk tu dia tiap nie... laju tol....:eek:

tiap ke taip?? ...Taiplah dengan 10 jari jangan taip pakai 1-2 jari jer..LOL:p All the best untuk awak as moderator blogger memang tanggungjawab bantu bloggers community kat sini secepat yg mungkin :D
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Back
Top
Log in Register