bagaimana nak nyalakan lampu kalimantang guna bateri (macam peniaga kat pasar malam)

Recommended Brokers


david.cronenberg

Active+ Member
Joined
Nov 14, 2011
Messages
3,763
Reaction score
18
Points
371
Kita biasa ternampak para peniaga di pasar2 malam menghidupkan lampu kalimantang dengan menggunakan bateri kereta 12V. Mungkin ada antara kita yang tertanya bagaimana lampu kalimantang yang memerlukan bekalan voltan 240V boleh dihidupkan dengan bateri kereta yang bervoltan 12V sahaja.

Sebenarnya mereka telah menggantikan litar elektrik lampu kalimantang tersebut menggunakan electronic ballast 12V. Alat ini akan menukarkan voltan arus terus 12V ke voltan tinggi arus ulang alik pada frekuensi tinggi.

Gambar di bawah menunjukkan litar elektrik lampu kalimantang yang biasa.



Untuk membolehkan lampu kalimantang dapat dihidupkan dengan menggunakan bateri 12V, tiub kalimantang hendaklah disambungkan dengan electronic ballast sahaja seperti gambarajah di bawah.




Electronic ballast 12V boleh didapati di kedai2 elektrik. Harganya tidak melebihi RM10.
kredit

 
Sponsored Post

Jembo

Fun Poster
Joined
Sep 25, 2009
Messages
740
Reaction score
7
Points
15
wah boleh try buat ni...
 

world

Super Active Member
Joined
Dec 20, 2006
Messages
5,055
Reaction score
229
Points
73
terbaik la TT .. mudah sangat rupanya...
 

-RIZUAN-

CG Top Poster Club
Joined
Mar 5, 2008
Messages
20,959
Reaction score
639
Points
161
oo..kalau direct mmg tk nyala ker
 

azarul

Active+ Member
Joined
Jul 30, 2011
Messages
3,464
Reaction score
51
Points
30
laa mcm ni je.. haha patot dlu kecik2 dlu mase electric xde try cucuk batteri kete tak jadi hehe
 

jutaonemini

Super Active Member
Joined
May 13, 2008
Messages
9,138
Reaction score
10
Points
65
laaa...mati2 la den ingat terus nyala..yang guna generator tu yang nyala terus ek????
jap..abez kalau wat camni xcepat abez ke bateri kereta tu?!??!:-?
 

hurairah01

Permanently Banned - Multiple ID
Joined
Jun 12, 2008
Messages
8,979
Reaction score
21
Points
65
betul tu .. dulu ikut pok sedare gi candat sutong, wat cara lagu ni la ... beratur sutong hinggap kat candat. :D
 

nyonyot

Fun Poster
Joined
Nov 17, 2011
Messages
658
Reaction score
0
Points
10
aku memang guna balast bateri untuk meniaga.
 

exofx

Legendary Member
Joined
Aug 20, 2011
Messages
18,750
Reaction score
544
Points
161
boleh try. Mudah je ni. Basic electrical je pkai test pen nk buat.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register