BTC USD 51,578.3 Gold USD 1,782.28
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Bagaimana nak buat barcode kat produk kita?? Mohon nasihat

golden_user2006

Active+ Member
Messages
3,329
Joined
Feb 19, 2007
Messages
3,329
Reaction score
176
Points
33
salam,
ambe krang ni dlm proses menyiapkan sepenuhnya produk asas makanan....
design label dah ok, cuma bilo nak masuk/letak kat kedai, mereka kata....xde barcode, jd xleh masuk kedai tu...

mana2 warga cg yg tahu prosedur nak wujudkan barcode ni...adakah kena daftar @ letak je apa2 barcode??

mohon nasihat....

AKHIRNYA...:)cgrock
info yg diterima dr rakan2 cg yang prihatin & pengetahuan...sy quote yg terpilih utk memudahkan info ni dikongsikan bersama...

Kalau nak guna barcode kat produk untuk pasaran, kena guna Barcode standard GS1/EAN 13/GS1/EAN 8 Barcode Symbologies. Kena register company bro dulu dengan GS1 di FMM (Federation of Malaysian Manufactures).

Nanti bro akan diberi senarai barcode termasuk no siri 1000 untuk produk bro. Kemudian printlah barcode tersebut guna Barcode Generator atas barcode sticker atau atas label produk bro (pakai barcode printer).... :D

Link ke GS1 Malaysia http://www.gs1my.org/

Link ke FMM http://www.fmm.org.my/

1. Pergi pejabat FFM. Federation Malaysia Manufacturer.

2. Apply kat sana.

3. Daftar untuk kali pertama RM300++. Lepas diluluskan kene bayar rm800 untuk 10 barcode. Minimum mmg 10 barcode. Tahun berikutnya bayar rm 240 sahaja. (untuk bisnes RM250k kebwah)




Produk makanan tuh nk pasarkn domestik je atau luar..selalu kalu luar boleh rujuk kt FMM-GS1.Dorang akan advise utk registration n bla2, cth standard ukuran, nombor ID, nk buat simbol code EAN atau Data Matrix. Kalu Jen is skala kecil boleh guna Label Printer.Kt rumah saya ada label printer je tukun je..

Tapi untuk pengetahuan korang, Mydin nih tak guna korang nyer produk barcode untuk sistem POS diorang sebab diorang akan create barcode baru guna sistem diorang yg siap berpelekat RFID lak..... Yg barcode korang tuh just untuk inventory diorang jer.... :D


He he he ramai beno ingt saya bro. Okies kalu dh planning target beso tu terus register GS1, sng nnti.sbb kt barcode tu bila scan boleh letak expiry, kontena mana, produk mana n bla2. Contoh sng boleh tgk barcode paper indah kiat,teknologi dorang canggih,dr barcode tuh boleh tahu pokok mana dorang tebang, kontena mana yg hntr, sape distributor kt Msia. Dari situ kalu mslh paper rosakkn printer boleh tahu paper yg kita beli tu original atau tak.?

Untuk pasarkan produk ke Arab tuh mmg bagus,sbb market Arab tu besar.Mcm Indon tuh, dorang laju sikit pasarkan produk dari kita.Sbb peluang tuh dorang dh nmpk..Saya dulu pernah bentangkan proposal nih kt Kementerian..Tt planning dari awal ni pasang kaki kt sana, nnti lg sng nk msk..Cuma Pak Arab nih sgt2 la cerewet, dpt supply mmg lubuk emas..
 
Last edited:
Sponsored Post

golden_user2006

Active+ Member
Messages
3,329
Joined
Feb 19, 2007
Messages
3,329
Reaction score
176
Points
33
tk atas info....
masih mencari info2 ni, mana tahu kut2 ado warga cg yang terlibat dlm bidang ni...
 

janai

Junior Member
Messages
63
Joined
Oct 22, 2009
Messages
63
Reaction score
0
Points
6
cari je software kat tenet..rasenye ade kot..
barcode generator sume tu..
pastu print n lekat je kt produk
 

advanzato

Active+ Member
Messages
3,298
Joined
Apr 28, 2008
Messages
3,298
Reaction score
13
Points
25
Kalau nak guna barcode kat produk untuk pasaran, kena guna Barcode standard GS1/EAN 13/GS1/EAN 8 Barcode Symbologies. Kena register company bro dulu dengan GS1 di FMM (Federation of Malaysian Manufactures).

Nanti bro akan diberi senarai barcode termasuk no siri 1000 untuk produk bro. Kemudian printlah barcode tersebut guna Barcode Generator atas barcode sticker atau atas label produk bro (pakai barcode printer).... :D

Link ke GS1 Malaysia http://www.gs1my.org/

Link ke FMM http://www.fmm.org.my/
 
Last edited:
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register