Bagaimana membuat keyword research

CG Sponsors




inspiration

Fun Poster
Joined
Nov 23, 2007
Messages
209
Reaction score
57
Points
20
Mengenalpasti niche atau keyword dalam perniagaan di internet adalah sesuatu yang amat penting. Sekiranya kita tidak mengambil kira faktor niche/keyword, semua usaha yang dibuat akan menjadi sia-sia kerana kita gagal menghasilkan sesuatu yang menguntungkan. Apabila kita berkecimpung di dalam internet, ia bermaksud duit, dan tanpa duit, maka kita gagal di dalam menjana pendapatan di internet. Salah satu faktor kesilapan tersebut adalah di sebabkan kita gagal mengenalpasti apakah keyword yang hendak digunakan. Terdapat pelbagai bentuk marketing yang kita boleh gunakan di internet untuk membawa traffik dan salah satu darinya adalah melalui organic search seperti dari Google, yahoo, msn dan sebagainya.

Kekuatan traffik dari Search Engine ini memang di akui berkualiti disamping ia adalah percuma. Modal yang diperlukan untuk mendapat kedudukan yang terbaik di Search engine hanyalah faktor kerajinan kita untuk menjalankan optimization. Di dalam Search engine, penentuan keyword adalah faktor yang SANGAT penting kerana sekiranya kita memilih keyword yang tidak tepat, segala usaha SEO akan menjadi sia-sia. Justeru hari ini saya ingin berkongsi dengan anda bagaimana mencari keyword yang bertepatan dengan perniagaan anda agar ianya menguntungkan anda. Sekali lagi saya ingin ingatkan bahawa, kedudukan yang terbaik di Search Engine tidak bermakna anda akan mendapat banyak duit, sekiranya kita gagal membuat convertion ke atas traffic dari Search Engine.

Untuk tujuan mencari keyword yang bersesuaian, saya hanya mengunakan tool yang percuma iaitu Google Keyword tool
. berikut adalah langkah yang perlu anda lakukan.

1. Kenalpasti pasaran anda.

Dalam menentukan keyword, pastikan kita mengetahui di mana pasaran kita, sama ada di dalam negara atau pun di luar negara. Ini penting kerana keyword yang hendak di gunakan nanti akan mempengaruhi kedudukan website/blog anda di search engine. Penentuan pasaran ini penting agar anda boleh merangka website/blog anda. Ini melibatkan faktor seperti bahasa dan geographic location. Sekiranya anda mensasarkan pasaran luar negara, maka sudah tentu anda perlu mengunakan bahasa English (untuk pasaran english spoken group), bahasa arab, bahasa cina dan seterusnya. Setelah anda mengenal pasti pasaran , anda sudah mempunyai fokus dan idea arah tuju website/blog anda. Sebagai contoh, kita mengunakan niche mengenai ‘website design’ . memandangkan kita mengunakan keyword website design, maka sudah semestinya kita akan mengunakan bahasa English di dalam website/blog.

2. Kenalpasti pesaingan
Setelah anda mengenalpasti pasaran yang hendak di sasarkan, langkah ke 2 adalah dengan mengenalpasti persaingan. Dengan mengunakan Google keyword tool kita boleh mendapat anggaran jumlah carian di Google berdasarkan keyword tertentu.
berikut adalah persaingan yang wujud bagi website design.

Berdasarkan gambarajah di atas di dapati bahawa lebih kurang 9 ribu carian telah dibuat di google. Persoalan nya sekarang, adakah jumlah tersebut adalah jumlah carian yang dibuat? Yup betul itu adalah anggaran jumlah carian yang merangkumi semua jenis user. Pada pendapat saya, jumlah ini bukanlah jumlah yang berkualiti kerana keyword ini mungkin telah digunakan oleh orang seperti.
A. Website designer
Golongan ini mungkin hendak melihat kedudukan website mereka di google.
B. SEO services
Golongan ini mungkin memoptimasikan keyword untuk client mereka justeru adalah perlu bagi mereka monitor perkembangan website/blog tersebut.
C. Penguna
Golongan yang betul2 mencari website design.

Daripada golongan A, B, dan C ini, peluang untuk kita “menangkap” golongan C adalah terlalu sukar kerana kita tidak fokus dengan keyword yang hendak digunakan. Justeru sekiranya website kita berada di top 10 sekalipun, kita tidak akan mendapat conversion yang baik. Malah berapa lama jangka masa untuk anda memoptimisikan keyword yang sebegini. Sebulan? 2 bulan?. Kalau kita mampu berada di Top 50 adalah cukup baik dengan keyword yang terlalu general seperti ini. Tapi adakah berbaloi untuk kita menghabiskan masa yang lama untuk membuat optimization?
INGAT, IM is about Money. Kalau kita gagal membuat conversion, maka tiada gunanya kedudukan Top 10. Jadi Bagaimana? Sila ke langkah 3.

3. Kenalpasti permintaan

Kita perlu meletakkan diri kita sebagai penguna internet biasa yang mahu mencari sesuatu maklumat. Justeru kita harus berfikiran seperti mereka. Untuk menjadikan keyword kita lebih fokus,kita perlu mengabungkan beberapa keyword (long tail keyword) untuk menapis potensi user dari search engine iaitu mensasarakan kepada golongan yang benar-benar memerlukan service anda iaitu website design. Kita lihat contoh di bawah

dalam gambarajah di atas, kita mengabungkan keyword website design menjadi cheap website design. Semua orang nak murah kan? betul tak? Jadi dengan mengabungkan cheap website design, kita boleh terus mendapat traffic yang berkualiti iaitu sekitar 4000 traffik. Dengan membuat optimization dengan keyword seperti ini, peluang untuk mendapat convertion yang baik adalah cerah kerana kita lebih fokus kepada apa yang orang nak.

4. menjalankan Proses SEO
Seterusnya, anda boleh lah menjalankan kerja-kerja seo anda selepas langkan 1-2-3 tadi telah dijalankan.

(sumber : Myside2u.com)
 
Sponsored Post

miiruss

Fun Poster
Joined
Jul 16, 2008
Messages
170
Reaction score
4
Points
15
Mengenalpasti niche atau keyword dalam perniagaan di internet adalah sesuatu yang amat penting. Sekiranya kita tidak mengambil kira faktor niche/keyword, semua usaha yang dibuat akan menjadi sia-sia kerana kita gagal menghasilkan sesuatu yang menguntungkan. Apabila kita berkecimpung di dalam internet, ia bermaksud duit, dan tanpa duit, maka kita gagal di dalam menjana pendapatan di internet. Salah satu faktor kesilapan tersebut adalah di sebabkan kita gagal mengenalpasti apakah keyword yang hendak digunakan. Terdapat pelbagai bentuk marketing yang kita boleh gunakan di internet untuk membawa traffik dan salah satu darinya adalah melalui organic search seperti dari Google, yahoo, msn dan sebagainya.

Kekuatan traffik dari Search Engine ini memang di akui berkualiti disamping ia adalah percuma. Modal yang diperlukan untuk mendapat kedudukan yang terbaik di Search engine hanyalah faktor kerajinan kita untuk menjalankan optimization. Di dalam Search engine, penentuan keyword adalah faktor yang SANGAT penting kerana sekiranya kita memilih keyword yang tidak tepat, segala usaha SEO akan menjadi sia-sia. Justeru hari ini saya ingin berkongsi dengan anda bagaimana mencari keyword yang bertepatan dengan perniagaan anda agar ianya menguntungkan anda. Sekali lagi saya ingin ingatkan bahawa, kedudukan yang terbaik di Search Engine tidak bermakna anda akan mendapat banyak duit, sekiranya kita gagal membuat convertion ke atas traffic dari Search Engine.

Untuk tujuan mencari keyword yang bersesuaian, saya hanya mengunakan tool yang percuma iaitu Google Keyword tool
. berikut adalah langkah yang perlu anda lakukan.

1. Kenalpasti pasaran anda.

Dalam menentukan keyword, pastikan kita mengetahui di mana pasaran kita, sama ada di dalam negara atau pun di luar negara. Ini penting kerana keyword yang hendak di gunakan nanti akan mempengaruhi kedudukan website/blog anda di search engine. Penentuan pasaran ini penting agar anda boleh merangka website/blog anda. Ini melibatkan faktor seperti bahasa dan geographic location. Sekiranya anda mensasarkan pasaran luar negara, maka sudah tentu anda perlu mengunakan bahasa English (untuk pasaran english spoken group), bahasa arab, bahasa cina dan seterusnya. Setelah anda mengenal pasti pasaran , anda sudah mempunyai fokus dan idea arah tuju website/blog anda. Sebagai contoh, kita mengunakan niche mengenai ‘website design’ . memandangkan kita mengunakan keyword website design, maka sudah semestinya kita akan mengunakan bahasa English di dalam website/blog.

2. Kenalpasti pesaingan
Setelah anda mengenalpasti pasaran yang hendak di sasarkan, langkah ke 2 adalah dengan mengenalpasti persaingan. Dengan mengunakan Google keyword tool kita boleh mendapat anggaran jumlah carian di Google berdasarkan keyword tertentu.
berikut adalah persaingan yang wujud bagi website design.

Berdasarkan gambarajah di atas di dapati bahawa lebih kurang 9 ribu carian telah dibuat di google. Persoalan nya sekarang, adakah jumlah tersebut adalah jumlah carian yang dibuat? Yup betul itu adalah anggaran jumlah carian yang merangkumi semua jenis user. Pada pendapat saya, jumlah ini bukanlah jumlah yang berkualiti kerana keyword ini mungkin telah digunakan oleh orang seperti.
A. Website designer
Golongan ini mungkin hendak melihat kedudukan website mereka di google.
B. SEO services
Golongan ini mungkin memoptimasikan keyword untuk client mereka justeru adalah perlu bagi mereka monitor perkembangan website/blog tersebut.
C. Penguna
Golongan yang betul2 mencari website design.

Daripada golongan A, B, dan C ini, peluang untuk kita “menangkap” golongan C adalah terlalu sukar kerana kita tidak fokus dengan keyword yang hendak digunakan. Justeru sekiranya website kita berada di top 10 sekalipun, kita tidak akan mendapat conversion yang baik. Malah berapa lama jangka masa untuk anda memoptimisikan keyword yang sebegini. Sebulan? 2 bulan?. Kalau kita mampu berada di Top 50 adalah cukup baik dengan keyword yang terlalu general seperti ini. Tapi adakah berbaloi untuk kita menghabiskan masa yang lama untuk membuat optimization?
INGAT, IM is about Money. Kalau kita gagal membuat conversion, maka tiada gunanya kedudukan Top 10. Jadi Bagaimana? Sila ke langkah 3.

3. Kenalpasti permintaan

Kita perlu meletakkan diri kita sebagai penguna internet biasa yang mahu mencari sesuatu maklumat. Justeru kita harus berfikiran seperti mereka. Untuk menjadikan keyword kita lebih fokus,kita perlu mengabungkan beberapa keyword (long tail keyword) untuk menapis potensi user dari search engine iaitu mensasarakan kepada golongan yang benar-benar memerlukan service anda iaitu website design. Kita lihat contoh di bawah

dalam gambarajah di atas, kita mengabungkan keyword website design menjadi cheap website design. Semua orang nak murah kan? betul tak? Jadi dengan mengabungkan cheap website design, kita boleh terus mendapat traffic yang berkualiti iaitu sekitar 4000 traffik. Dengan membuat optimization dengan keyword seperti ini, peluang untuk mendapat convertion yang baik adalah cerah kerana kita lebih fokus kepada apa yang orang nak.

4. menjalankan Proses SEO
Seterusnya, anda boleh lah menjalankan kerja-kerja seo anda selepas langkan 1-2-3 tadi telah dijalankan.

(sumber : Myside2u.com)
Thanks for the info~
 

CikSukan

Blogger Moderator
Joined
Aug 19, 2006
Messages
9,946
Reaction score
580
Points
111
Saya pun nak subscribe lah thread nih Genius tul inspiration..Thank so much for sharing this info..:)
 

Norfazli

Active+ Member
Joined
Dec 23, 2007
Messages
3,202
Reaction score
88
Points
30
ini juga kerja aku hari-hari...aku kaji keyword :)
 

MoshedFX

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Nov 15, 2007
Messages
8,374
Reaction score
89
Points
70
ini juga kerja aku hari-hari...aku kaji keyword :)
wow..kaji keyword utk test market ke ? :)

yup saya rasa kaji keyword neh mmg betul2 penting utk menang dalam internet marketing trend buat masa skang..kita kne kaji betul2 apa dunia internet ini nak..hehe:D:D
 

razif1224

Super Active Member
Joined
Oct 29, 2006
Messages
5,113
Reaction score
38
Points
70
info berguna... eh... laling dah change avatar lak... hehehe...
 

kaiba910

Active Member
Joined
Jan 23, 2009
Messages
2,482
Reaction score
12
Points
25
Thanks for the tips bro.

Saya ada dapat teknik dari member (Mat Salleh) tp belum bleh apply lg. Xde masa sgt.

Kalau masa sy flip website dulu, ada satu keyword yg sy target utk niche tu. Tp keyword tu x dpt byk search pun. Sy x main content ataupun yang seumpama dengannya. Just main title dengan description.

Nnt nak cuba test lg utk keyword yg dapat 300+ search sehari. Kalau nak buat keyword research, sy slalu pergi sini

http://tools.seobook.com/keyword-tools/seobook/

Harap tu dpt membantu. :)
 

xzoss

Active Member
Joined
Aug 28, 2008
Messages
1,218
Reaction score
35
Points
30
Thanks Bro! Info yg bagus... Aku pernah baca artikel ni.. Ko ke penerbitnya?
 

honey_sapphire

Active Member
Joined
Jul 10, 2008
Messages
1,318
Reaction score
42
Points
35
saye plak kaji keyword di sini ...

http://www.addme.com/keywordsuggest.htm

erm besh gak mai kaji2 neh .. setakat nih dah ade dlm 3-4 keyword yg niche ... ade yg dah wat blog .. Wish me luck frenz !!
 
Sponsored Post
Top
Log in Register