Bagaimana mahu buat bisnes sewa rumah?

CG Sponsors




007sofiy

Freshie
Joined
Jan 3, 2010
Messages
19
Reaction score
0
Points
3
Aku masih blaja skrg nih. Grad x lma agi.Plan da grad nanti aku nk bli umah buat sewa. Nak buat passive income. Spa yang sedang buat bisnes sewa umah skrg ni ade nasihat x? anything psal buat loan ker, tips nak cari umah yg tbaek utk sewa ker, cmne nk maximizekan profit ker..ape2 jer..thx..
 
Sponsored Post

Ridzuan_AIA

Active+ Member
Joined
Jan 26, 2008
Messages
3,021
Reaction score
241
Points
33
pasal loan rumah, dari A to Z saya boleh kongsi, pasal location terbaik, boleh tanya pendapat2 org ramai.... :)cgrock
 

moneymaker3000

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Mar 24, 2007
Messages
25,256
Reaction score
517
Points
176
rasanye senang je buat bis rumah ni cuma modal kene besar sket, 25k untuk permulaan mmg cukup
 

thariq_shahalam

Active Member
Joined
Aug 4, 2008
Messages
1,282
Reaction score
52
Points
30
Yang penting pulangan sewa mestilah lebih dari bayaran loan :) of course heheh.

Tapi kadang kala kita silap kira last-last tak dapat positive cashflow. Especially for serviced apartments - lupa nak kira bayaran maintenance dan mcm2 lagi.

Make sure kiraan adalah betul dan double dan triple check sebelum membuat keputusan.

Yg penting sekali adalah ILMU! So tuntutlah ilmu walaupun ke negeri China :)
 

Baracuda

Fun Poster
Joined
Mar 30, 2008
Messages
116
Reaction score
5
Points
15
Papepun mesti cari lokasi yg baik. Dekat dgn pengangkutan awam,

sekolah,tempat keje dll. Buat loan selama yg boleh supaya bayar

bulan rendah. Pastikan sewa lebih tinggi dari loan kalu x takyah

beli.

Start 1 dulu, faham dulu kerenah penyewa pastu boleh tambah.

Tuje yg aku tau. nanti aku tambah lg.
 

007sofiy

Freshie
Joined
Jan 3, 2010
Messages
19
Reaction score
0
Points
3
Yang penting pulangan sewa mestilah lebih dari bayaran loan :) of course heheh.

Tapi kadang kala kita silap kira last-last tak dapat positive cashflow. Especially for serviced apartments - lupa nak kira bayaran maintenance dan mcm2 lagi.

Make sure kiraan adalah betul dan double dan triple check sebelum membuat keputusan.

Yg penting sekali adalah ILMU! So tuntutlah ilmu walaupun ke negeri China :)
stuju tu..skrg ni mmg duk bca2 bku azizi ali psal bwat bisnes dengan rumah tu...tp ilmu practical tu kurg..huhuhu
 

007sofiy

Freshie
Joined
Jan 3, 2010
Messages
19
Reaction score
0
Points
3
Papepun mesti cari lokasi yg baik. Dekat dgn pengangkutan awam,

sekolah,tempat keje dll. Buat loan selama yg boleh supaya bayar

bulan rendah. Pastikan sewa lebih tinggi dari loan kalu x takyah

beli.

Start 1 dulu, faham dulu kerenah penyewa pastu boleh tambah.

Tuje yg aku tau. nanti aku tambah lg.
stuju tu...ilmu bru ni psal bwat loan slama yg bleh..trimas2..tu la psal..aku mmg plan first nak bli umah satu utk sewa pas aku stat keja nnti..mto pun da ade..so transport xde prob la..nak kawen muda agi..lg satu ape jenis umah yg slalu org sewa? tul ka semiD x seswai..apartment ngan pangsa ok??
 

MASTER ZEKAMAN

Active+ Member
Joined
Sep 16, 2008
Messages
4,231
Reaction score
51
Points
30
Aku masih blaja skrg nih. Grad x lma agi.Plan da grad nanti aku nk bli umah buat sewa. Nak buat passive income. Spa yang sedang buat bisnes sewa umah skrg ni ade nasihat x? anything psal buat loan ker, tips nak cari umah yg tbaek utk sewa ker, cmne nk maximizekan profit ker..ape2 jer..thx..

habis belajar dulu...dah grad,kerja dulu..pah tu baru la leh wat loan...x tau la kot hang ank org kaya.....:D

bisnes umah bukan payah...mula-mula beli umah murah dulu..then dah tahu camner flow...baru upgrade...benda2 camni mudah jer...x baca buku azizi pun boleh buat...yg penting..duit sewa jgn tertunggak..kena amik kira belaka...cukai pintu,maintenance,cukai tanah,cukai IWK,jiran tetangga,camner org yg nk sewa umah kita tu..huh mcm2-mcm....kira kena tegar la...

yg bestnya..aset kita tu tak susut harga.....hehehehe
 
Sponsored Post
Top
Log in Register