Bagaimana Kita Boleh Maut Jika Tidur Dalam Kereta?

CG Sponsors




syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,680
Reaction score
2,234
Points
151
salam... aku bukan orang yang reti sangat pasal kereta..

so, maaf lah kalau soalan aku nampak macam noob sangat...haha...
tapi orang kata, "kalau tak tahu, bertanya"....dan "jika malu bertanya, sesat jalan"...

jadi aku tanya je lah...

ok...sepertimana kita selalu dengar, jika tidur dalam kereta dalam keadaan yang lama, kita boleh maut...

sebab nya adalah
- kekurangan oksigen yang terlalu lama
- sebab kedua ialah kebocoran gas carbon monoksida daripada ekzos (gas ni boleh mempercepatkan lagi kita utk sesak nafas)...

ok lah...pasal kekurangan oksigen yang terlalu lama tu, yg tu aku faham lah...

tapi pasal kebocoran gas ekzos tu aku tak berapa faham...
ekzos tu kan kat luar....kalau kita tutup tingkap apa semua, mcm mana gas carbon monoxide tu masuk dalam kereta....sorry kalau soalan noob...haha...
 
Sponsored Post

pedang_setiawan

Fun Poster
Joined
Nov 16, 2010
Messages
872
Reaction score
170
Points
33
Carbon monoksida terhasil pembakaran enjin. Jadi kalu bocor dimana2 sepanjang sistem ekzos, gas karbon monoksida akan masuk dlm kereta. Bila gas karbon monoksida masuk, hemoglobin dalam darah yang biasa akan mengikat oksigen (untuk pengedaran oksigen dlm darah) akan lebih 'tertarik''untuk mengikat carbon monoksida. Ikatan hemoglobin dengan carbon monoksida amat kuat. Jadi lama kelamaan, kurang oksigen beredar dalam darah mengakibatkan kegagalan pelbagai organ menyebabkan kematian. Sb tu jd mati dalam tido sb kita x rasa apa2 masa tdo tetapi tambah mengantuk. Begitulah lebih kurang secara ringkas. Bukan sbb kurang oksigen dalam udara tetapi pengikatan karbon monoksida pada hemoglobin dlm darah adalah lebih mudah dan kuat dari oksigen.
 
Last edited:

Niyang

CG Top Poster Club
Joined
May 13, 2009
Messages
41,276
Reaction score
1,131
Points
201
member aku unit emergency arituh hadap kes india mati sama cam kes budak2 ppuan yg mati kebocoran monoksida ... monoksida bila dah masuk dlm darah dan akan htr signal kt otak kite supaya tido dan terus tido hingga mati.. kerosakkan organ akan berlaku bile monoksida dah masuk dlm badan..
 

lats840

Active Member
Joined
Mar 15, 2009
Messages
2,135
Reaction score
253
Points
51
Yup... Kebocoran gas monoksida bahaya...
Antara tanda2 awal yg boleh kito tahu, bila drive kete... Manjang je ngantuk...
Mksud den, kalo bdn smua ckup rest.. Tido ckup... Tp masih ngantuk gak...
Try la check system eksoz ke.. Ape ke..
Bwk gi workshop @ kdai eksoz yg jujur lagi bertauliah...

Sbb bondo ni jadi kek kete mmber den...
Lopeh check, jumpo bocor kecik.. Repair, Alhamdulillah... Tkdo dah mcm dulu, asal drive je nguap2...
 

pudins70

Super Active Member
Joined
Mar 28, 2011
Messages
7,575
Reaction score
506
Points
121
Aku rasa persoalan utama TT ialah bagaimana gas CO tu boleh meresap masuk ke dalam kereta memandangkan semua tingkap kereta tu tertutup rapat.
Sebenarnya sebaik mana pun sesuatu kereta itu ditebat (seal), tetap ada bukaan-bukaan kecil di bahagian bawah kereta yang membolehkan udara luar meresap masuk ke dalam kabin.
Contohnya macam kereta yang terbiar dalam air banjir, tutup pintu cermin semua pun air tetap masuk jugak kan.
Begitu jugak lah dengan gas ekzos yang bocor, selain dari keluar pada bahagian tepi kereta, sebahagiannya akan meresap ke dalam kabin kereta tu.
 

exboy

Super Active Member
Joined
Oct 18, 2013
Messages
5,777
Reaction score
160
Points
73
Yup... Kebocoran gas monoksida bahaya...
Antara tanda2 awal yg boleh kito tahu, bila drive kete... Manjang je ngantuk...
Mksud den, kalo bdn smua ckup rest.. Tido ckup... Tp masih ngantuk gak...
Try la check system eksoz ke.. Ape ke..
Bwk gi workshop @ kdai eksoz yg jujur lagi bertauliah...

Sbb bondo ni jadi kek kete mmber den...
Lopeh check, jumpo bocor kecik.. Repair, Alhamdulillah... Tkdo dah mcm dulu, asal drive je nguap2...
Kalau drive slow je mengantuk..

Kalau drive laju segar je.. mcm mane tu?
 

apodio

Fun Poster
Joined
Sep 17, 2014
Messages
426
Reaction score
31
Points
30
Kalau drive slow je mengantuk..

Kalau drive laju segar je.. mcm mane tu?
Bila laju, mona shida si pengikat oksigen tak sempat nak masuk dlm kete. Tu yg tak ngantuk.
Bila laju, mata akan lebih awas cari polis tembak ekor. Tu yg tak ngantuk.
 

Kamm Matt

Fun Poster
Joined
Sep 20, 2013
Messages
530
Reaction score
39
Points
20
bila laju adrenalin rushing dlm darah + oksigen tu punca xsleepy
 

exboy

Super Active Member
Joined
Oct 18, 2013
Messages
5,777
Reaction score
160
Points
73
bila laju adrenalin rushing dlm darah + oksigen tu punca xsleepy
Yezza..tapi bile adtenaline rush tu hilang, kite pun jadi penat
.

At the end, ngantuk jugak..kene rehat..huhu..

Tapi bawak laju memang seronok kan?

Disclaimer: bawak melebihi had laju berbahaya dan amat tidak digalakkan sama sekali
 
Sponsored Post
Top
Log in Register