bagaimana hendak membina sebuah webserver??(settle-tq yg membntu))

CG Sponsors




ayie_523

Fun Poster
Joined
Oct 8, 2013
Messages
250
Reaction score
38
Points
20
saya sekrang tgh menjalani praktikal...saya diberi tgas untk membina website sekolh,menggunakan server yg disediakn oleh pihk sekolh...dimana peljr bolh memperolah segala mklumt yg diupload oleh cikgu...dan peljar serta cigku perlu login terlebih dahlu untuk mendapt acces mklumat dlm web tersebut..mcm website nie...http://www.cidos.edu.my/.

jadi apakh os yg sesuai untk digunkn serta cara2 untuk setup server tersebut???harap ada otai2 boleh membantu...

~X(~X(~X(~X(
 
Last edited:
Sponsored Post

tomie

CG Hardcore Club
Joined
Dec 25, 2006
Messages
73,850
Reaction score
8,258
Points
716
dulu kat U ...TT amik coz ape? :">
 

sitoplasmat

Active+ Member
Joined
Jan 31, 2010
Messages
3,567
Reaction score
9
Points
25
saya sekrang tgh menjalani praktikal...saya diberi tgas untk membina website sekolh,menggunakan server yg disediakn oleh pihk sekolh...dimana peljr bolh memperolah segala mklumt yg diupload oleh cikgu...dan peljar serta cigku perlu login terlebih dahlu untuk mendapt acces mklumat dlm web tersebut..mcm website nie...http://www.cidos.edu.my/.

jadi apakh os yg sesuai untk digunkn serta cara2 untuk setup server tersebut???harap ada otai2 boleh membantu...

~X(~X(~X(~X(
tuan dulu ambik kos apa? klu lari bidang, ketuk kepada penyelia tu..sebab kalau nak buat web @ server bagai bukan ya senang.
 

TheLucky

Active+ Member
Joined
Dec 19, 2010
Messages
2,518
Reaction score
8
Points
25
dari segi soalan bro tu, kalau di karang 10 kertas A4 blum tentu ckup.. cuba tanya google dlu n try buat, mana yg x faham ajukan soalan.
 

akecema

Legendary Member
Joined
Jan 26, 2007
Messages
19,794
Reaction score
1,582
Points
206
nak jadikan webserver senang je bro
install je xammp. jadi la webserver :D
 

ayie_523

Fun Poster
Joined
Oct 8, 2013
Messages
250
Reaction score
38
Points
20
amik programming..kat politeknik ungku omar..xp xad basic sal website ny..
 

ayie_523

Fun Poster
Joined
Oct 8, 2013
Messages
250
Reaction score
38
Points
20
dari segi soalan bro tu, kalau di karang 10 kertas A4 blum tentu ckup.. cuba tanya google dlu n try buat, mana yg x faham ajukan soalan.
share la website yg ajar cra setup webserver ny siap buat website..
 

chrome76

Active+ Member
Joined
Dec 25, 2005
Messages
3,752
Reaction score
25
Points
30
cer cerita lebih detail.. website tu nanti boleh access secara dalaman saja atau mana2 tempat di dunia ni pun boleh access?

domain dah ada belum? kalau belum ada beli pakej hosting skali yg basic.. xyah pening2 dah nk setup webserver.. :D
 
Sponsored Post
Top
Log in Register