BTC USD 41,987.0 Gold USD 1,775.63
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Bagaimana Ekonomi Berfungsi

kepang

Fun Poster
Joined
Jun 17, 2011
Messages
363
Reaction score
120
Points
33
Satu tajuk yang "complex" dan dalam situasi sekarang ianya bertambah "complicated". Nak hujah pun dah jadi tak tahu nak mula dari mana....:D
 
Sponsored Post

jaws_am

Legendary Member
Top Poster #5
Joined
May 29, 2008
Messages
16,219
Reaction score
5,963
Points
321
Satu tajuk yang "complex" dan dalam situasi sekarang ianya bertambah "complicated". Nak hujah pun dah jadi tak tahu nak mula dari mana....:D

tn kepang boleh proceed dengan persoalan..
mungkin warga cg boleh tolong jawab persoalan tersebut..

cuma x semua benda ada jawapan nya.. :))
 

jaws_am

Legendary Member
Top Poster #5
Joined
May 29, 2008
Messages
16,219
Reaction score
5,963
Points
321
Ekonomi adalah berkaitan dengan keperluan manusia. Asas ekonomi adalah 'Permintaan' dan 'Penawaran'.

Bidang ekonomi asas dan terbesar adalah

1. Makanan.
2. Pakaian.
3. Kediaman.
4. Pengangkutan (lewat abad ke 19)
5. Komunikasi (Data internet)- baru-baru ini.:)):))

di malaysia kita buat keuntungan dgn cari gali..(petrol)

cari gali bidang ekonomi yg menaja malaysia skrng..

x lupa semasa era teknologi kita antara pengeksport terbesar barang2 microchip elektronik..

seterusnya palm oil..getah.. dll

tn silasroon ada idea future posiblity yg kerajaan malaysia boleh ketengahkan untuk menjana ekonomi ?
 

KariPlov

Fun Poster
Joined
Apr 23, 2018
Messages
128
Reaction score
3
Points
15
I can try to explain it in simple words. You need to have a stable income and your expenses should be within your limits. If your expenses are greater than the income, then the economy will start to crumble. I know that it is much more complicated but this is the basics of economy.
 

jaws_am

Legendary Member
Top Poster #5
Joined
May 29, 2008
Messages
16,219
Reaction score
5,963
Points
321
Aku up thread ni sebab nak tahu jgk..
Apa strategi kerajaan nak handle masalah covid nih..

Sedia maklum ekonomi negara agak terok jatuh menjunam setelah najib dgn scandal 1MDB nya..

Disambung pulak dgn kisah kerajaan PH yg diperintah oleh tun.. Membawa kepada ekonomi yang tak stabil...

Kini masalah covid melanda negara..

Apakah kerajaan sekarang mampu untuk mengurus ekonomi dgn baik dikala tekanan politik, tekanan rakyat, tekanan covid melanda..

Apakah langkah proaktif kerajaan perlu buat.. ?

Ini thread debat.. So kita ketepikan masalah politik..
Fokus kpd solusi.. Apa yang kerajaan patut buat..
 

akudotcom

Legendary Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
18,133
Reaction score
2,780
Points
201
Kerajaan tgh berusaha mendptkan vaksin
masing2 ada personal interest tersendiri
masing2 kene jaga poket masing2

kita jaga poket kita dgn meniaga
Jana la ekonomi utk diri & keluarga sendiri
 

jaws_am

Legendary Member
Top Poster #5
Joined
May 29, 2008
Messages
16,219
Reaction score
5,963
Points
321
IMG_20201215_210343.jpg


Update info tentang Debt to GDP Dalam Malaysia.

Sebagai sumber rujukan sahaja.

Malaysia house hold debt boleh tahan jgk..
 

SMI6

Active+ Member
Joined
Jan 3, 2016
Messages
3,077
Reaction score
681
Points
86
Aku up thread ni sebab nak tahu jgk..
Apa strategi kerajaan nak handle masalah covid nih..

Sedia maklum ekonomi negara agak terok jatuh menjunam setelah najib dgn scandal 1MDB nya..

Disambung pulak dgn kisah kerajaan PH yg diperintah oleh tun.. Membawa kepada ekonomi yang tak stabil...

Kini masalah covid melanda negara..

Apakah kerajaan sekarang mampu untuk mengurus ekonomi dgn baik dikala tekanan politik, tekanan rakyat, tekanan covid melanda..

Apakah langkah proaktif kerajaan perlu buat.. ?

Ini thread debat.. So kita ketepikan masalah politik..
Fokus kpd solusi.. Apa yang kerajaan patut buat..


ekonomi malaysia teruk lepas malaysia ni ditadbir oleh PH selama 22 bulan

apa lagi la dia ni merepek. BSKL dapat saham tercorot dalam dunia sebab 1MDB ke sbb gone eng jadi menteri kewangan merapu dulu.

1MDB tu syarikat properties dapat softloan 4* bilion dari negara arab tapi dia punya aset ada lebih 140 billion

utk projek bandar malaysia sahaja https://www.nst.com.my/news/nation/2020/09/624800/development-rm140-billion-bandar-malaysia-begins

asas perakauann Aset = capital + liabilities.

utk ekonomi asas dia adalah demand over supply, bila ada permintaan harga akan jadi rendah sbb volume semakin meningkat tapi bila tak ada demand or permintaan kurang, supply akan jadi kurang harga barang/perkhidmatan akan jadi mahal

kenapa sistem ekonomi islam mahal sbb bukan seluruh dunia guna. dekat malaysia pun berapa kerat je yg pakai 100% islamik punya muamalat sistem.

malaysia ni jadi teruk sbb PH ubah sistem secara mendadak. hapus GST PH pergi rembat duit petronas 80 billion.

GST refund dan Cukai pendapatan refund pun korek duit petronas 30 billion.

pergi terminate kontrak kerajaan yg dah terima konsesi dan Letter of acceptance antara kontraktor dan kerajaan. mau tak kecut telor pelabur asing tgk PH buat kerja dulu. sbb tu diorg bawak fund diorg keluar dari malaysia.

ekonomi bila dah rosak bukan sehari dua bukan setahun dua nak repair. masa gawat 1998 sampai sekarang kesan dia ada pada ekonomi malaysia.

sbb apa eknomi drop bila adanya covid, bila pandemik berlaku utk demand kepada servis dan perkhidmatan turun mendadak kurang permintaan dalam penghasilan barang/perkhidmatan.

sebelum nak komen better study dulu la pasal micro dan macro ekonomi sebelum merepek lagi jauh.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register