BTC USD 61,231.8 Gold USD 1,767.63
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Bagaimana Ekonomi Berfungsi

jaws_am

Legendary Member
Joined
May 29, 2008
Messages
16,790
Reaction score
6,369
Points
321
sebaik mungkin aku nak thread nih tidak melencong ke arah politik.. :">
aku akui.. politik berhubungkait dengan ekonomi negara..

namun bukan dibincangkan disini.. :D

aku ada bukak thread khas berkaitan dengan ekonomi dlm kontek politik itu sendiri..

management,korupsi,jual kpd cina dll..

boleh ke thread tersebut..

http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=651725

sekian terima kasih
 
Sponsored Post

Archangel17

Active Member
Joined
Oct 13, 2016
Messages
1,976
Reaction score
286
Points
41
Kalau ubah kerajaan utk sepenggal, kerajaan baru tu boleh tukar sistem ekonomi ke?

biasa yang nak tukar gov memerintah nak tgk

1 isu ketirisan berkurang @ settled

2. hasil lebihan ketirisan diguna pakai untuk rakyat

tapi apa pon setuju ngan soalan bro.. even ekonomi xkan pulih dgn cepat.. langkah-langkah e.g gov expenditure/fiscal policy or moneytary policy pon amik masa tuk implement .. ni kan lagi nak tggu hasil implementation dalam 5 tahun.. sbb tu kalau nak tgk buah hasilnya.. perlu pemerintah dgn visi yang sama untuk jangka panjang.. even parti yang sama tapi pemerintah i.e Pm yang berlainan pon visi/ fiscal polisi x sama..


contoh.. PAk lah more kepada self suffiecient -naikkan peruntukan pertanian dan penternak

dapat kat najib- more kepada nak jadikan negra pendapatan tinggi/ no longer sel sufficient.. along trick with BR1M Boleh naikkan sikit pendapatan average orang miskin.. n naikkan public transport etc..


tapi being rakyat marhaen.. benda kat ats tu xsepenting kalau

1. un employment rate naik/susah dapat keje/ peluang keje kurang - bnyak kilang2 kat penang/ pj/ johor tutup..even company den separuh keje dah g outsource ke Philippine - maybe sbb instability currency n politic.. sum more increase cost .. GST

2. Harga barang naik- harga barang naik untuk certain event cam raya pon orang bising inikan lagi harga barang naik sampai bawak note RM50 g beli barang basah dulu penuh bonet.. sekarang boleh kira berapa plastik -barang basah pon ade kita import dari luar(currency jatuh harga barang basah naik).. cost transportation untuk barang pon naik.. logistik naikkan harga

- minyak harga xstabil-
banyak naik dari turun
- tol lagi naik harga
-xnafikan ada peniaga amik kesempatan- soalan dimana pemantaun yang dijanjikan?.. kenapa fully bergantung pada report rakyat sahaja?

3.harga barang naik menyebabkan kos of living pon naik.. lagi lah orang marah ngan gov pemerintah

4. di kala cost of living naik.. cadangan menteri suh rakyat berjimat cermat.. sedangkan yang pendapatan sederhana i.e cam den ni dah bawak bekal, makan luar jrang sesangat.. pastu nampak m banyak news pasal ketirisan = government belanja dekat luar negara dan bantu orang bukan malaysia..

kesemua diatas dan banyak lagi sebenarnya akan naikkan emosi untuk orang menukar tampuk kepimpinan :D
 
Last edited:

Archangel17

Active Member
Joined
Oct 13, 2016
Messages
1,976
Reaction score
286
Points
41
sebaik mungkin aku nak thread nih tidak melencong ke arah politik.. :">
aku akui.. politik berhubungkait dengan ekonomi negara..

namun bukan dibincangkan disini.. :D

aku ada bukak thread khas berkaitan dengan ekonomi dlm kontek politik itu sendiri..

management,korupsi,jual kpd cina dll..

boleh ke thread tersebut..

http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=651725

sekian terima kasih


sorry boss dah terpost.. lama gak den karang.. sebelum namapak posting bos.. :D
 

marvelous

Legendary Member
Joined
Aug 21, 2006
Messages
17,049
Reaction score
2,964
Points
201
Aku tak nampak mana2 dasar dalam pembangkang utk tukar sistem ekonomi yg sedia ada ni kepada sistem lain.

Jadi hujah tukar kerajaan utk tukar sistem ekonomi ialah absurd (mengarut).

kalo x ada...x perlu lah tukar.....:D:D:D


cuma sya menyampaikan pandangan sya dari segi kuasa ekonomi dan bagaimana ia berfungsi....

sya masih melihat ekonomi tidak stand alone...dia perlu bersandarkan kepada kuasa....

kuasa itu dperolehi dari politik....

andai ekonomi stand alone...peniaga bebas menjalankan trade tanpa di ganggu oleh pihak berkuasa...

peniaga Islam...zakat

peniaga bukan Islam...cukai...

tapi itu semua boleh di laksanakan jika mempunyai kuasa....
 

marvelous

Legendary Member
Joined
Aug 21, 2006
Messages
17,049
Reaction score
2,964
Points
201
sebaik mungkin aku nak thread nih tidak melencong ke arah politik.. :">
aku akui.. politik berhubungkait dengan ekonomi negara..

namun bukan dibincangkan disini.. :D

aku ada bukak thread khas berkaitan dengan ekonomi dlm kontek politik itu sendiri..

management,korupsi,jual kpd cina dll..

boleh ke thread tersebut..

http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=651725

sekian terima kasih


ok thanks TT..maaf..kalo terlencong sedikit...

back to track....
 

marvelous

Legendary Member
Joined
Aug 21, 2006
Messages
17,049
Reaction score
2,964
Points
201
thread 2014 lagi...nice TT..teruskan istiqamah...tegur aje kalo sya dah terlencong sedikit....

menarik kupasan TT tentang data outdated dari pihak kerajaan...

rakyat boleh je bayar cukai tinggi....

kita amik contoh negara maju...spt kesatuan EU...cukai diaorng memang tinggi..sekitar 20 - 25 %..tetapi rakyat x bantah...kerana rakyat mampu bayar dan rakyat tahu..yang di bayar akan di kembali kan semula untuk kemudahan bersama....

ekenomi terus berkembang...di mana peniaga boleh berniaga dengan kadar jualan yang boleh membuatkan mereka survive...saling bergantungan peniaga dan pembeli...

maaf kalo sya kata kan...ekonomi real yang berlaku skrng di malaysia..sebaliknya...

penjual kecil-kecilan semakin bertambah..manakala kuasa membeli rakyat menjadi semakin mengucup.....

itu lah yang sya nak kaitkan hubungan antara peniaga, pembeli dan kuasa....
 

marvelous

Legendary Member
Joined
Aug 21, 2006
Messages
17,049
Reaction score
2,964
Points
201
biasa yang nak tukar gov memerintah nak tgk

1 isu ketirisan berkurang @ settled

2. hasil lebihan ketirisan diguna pakai untuk rakyat

tapi apa pon setuju ngan soalan bro.. even ekonomi xkan pulih dgn cepat.. langkah-langkah e.g gov expenditure/fiscal policy or moneytary policy pon amik masa tuk implement .. ni kan lagi nak tggu hasil implementation dalam 5 tahun.. sbb tu kalau nak tgk buah hasilnya.. perlu pemerintah dgn visi yang sama untuk jangka panjang.. even parti yang sama tapi pemerintah i.e Pm yang berlainan pon visi/ fiscal polisi x sama..


contoh.. PAk lah more kepada self suffiecient -naikkan peruntukan pertanian dan penternak

dapat kat najib- more kepada nak jadikan negra pendapatan tinggi/ no longer sel sufficient.. along trick with BR1M Boleh naikkan sikit pendapatan average orang miskin.. n naikkan public transport etc..


tapi being rakyat marhaen.. benda kat ats tu xsepenting kalau

1. un employment rate naik/susah dapat keje/ peluang keje kurang - bnyak kilang2 kat penang/ pj/ johor tutup..even company den separuh keje dah g outsource ke Philippine - maybe sbb instability currency n politic.. sum more increase cost .. GST

2. Harga barang naik- harga barang naik untuk certain event cam raya pon orang bising inikan lagi harga barang naik sampai bawak note RM50 g beli barang basah dulu penuh bonet.. sekarang boleh kira berapa plastik -barang basah pon ade kita import dari luar(currency jatuh harga barang basah naik).. cost transportation untuk barang pon naik.. logistik naikkan harga

- minyak harga xstabil-
banyak naik dari turun
- tol lagi naik harga
-xnafikan ada peniaga amik kesempatan- soalan dimana pemantaun yang dijanjikan?.. kenapa fully bergantung pada report rakyat sahaja?

3.harga barang naik menyebabkan kos of living pon naik.. lagi lah orang marah ngan gov pemerintah

4. di kala cost of living naik.. cadangan menteri suh rakyat berjimat cermat.. sedangkan yang pendapatan sederhana i.e cam den ni dah bawak bekal, makan luar jrang sesangat.. pastu nampak m banyak news pasal ketirisan = government belanja dekat luar negara dan bantu orang bukan malaysia..

kesemua diatas dan banyak lagi sebenarnya akan naikkan emosi untuk orang menukar tampuk kepimpinan :D

kuasa membeli dah berkurang....

bila kuasa membeli berkurang...atau menurun...kesan negatif kepada ekonomi..kerana ekonomi datang dari 2 benda asas....

iaitu Jual dan Beli..... :)
 

arla

Fun Poster
Joined
Jul 27, 2017
Messages
336
Reaction score
39
Points
20
Biasanya Harga minyak naik, harga komodoti getah & kelapa sawit juga ikut naik.
 

jaws_am

Legendary Member
Joined
May 29, 2008
Messages
16,790
Reaction score
6,369
Points
321
saja up thread nih setahun sekali.. :))

memandangkan kita nak masuk ke tahun 2019..

sudah semestinya kita nak tahu halatuju ekonomi malaysia..

adakah malaysia sedang bergerak ke arah yg positif atau sebaliknya..

mengikut statistik perangkaan malaysia..

ekonomi bergerak perlahan pada awal tahun 2019..

seterusnya semakin pulih sekitar pertengahan tahun 2019..
__

bagi aku nak tahu indikator ekonomi semakin pulih..

semestinya lihat kepada peluang pekerjaan dalam negara..

x lupa harga minyak juga memainkan peranan penting.. kerana kerajaan skrng bergantung harap kepada keuntungan minyak mentah dibawah seliaan petronas..
 

silasroon

Active+ Member
Joined
Oct 10, 2016
Messages
4,336
Reaction score
1,712
Points
111
Ekonomi adalah berkaitan dengan keperluan manusia. Asas ekonomi adalah 'Permintaan' dan 'Penawaran'.

Bidang ekonomi asas dan terbesar adalah

1. Makanan.
2. Pakaian.
3. Kediaman.
4. Pengangkutan (lewat abad ke 19)
5. Komunikasi (Data internet)- baru-baru ini.:)):))
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register